Diskuse o počasí Bouřky 21.7.2025
Tobiáš10
Na ICON DE jsem asi nejvíc, protože je to většinou jediný model, kterému věřím. Prakticky každá situace mu vyjde.
A model HARMONIE už začíná opět dávat katastrofy, jako v Americe. Prudké nárazy větru až 140 km/h určitě nehrozí, tenhle model vždycky brutálně přidává.
U Aladina si zatím moc nejsem jistý.. Většina modelů dává i bow echo a bouřky hlavně na Moravu, zatímco ten dává jen nějaké ojedinělé bouřky na jihovýchod Moravy.
Uvidíme, jsem zvědavý, jakou výstrahu dá CHMI a Estofex tentokrát. Za mě jasná dvojka.
JUGOCV
pro nás ID2 a Aladin přesná shoda na malej páseček přeháněk/pár bleskových bouřek podkrušnohořím dopoledne. Snad bude lít hodně aspoň.
Vypadá to že zítra dorazí první srážky na západ Čech kde se postupně rozpadnou. poté po poledni začne vznikat první konvekce někde v pásu od jižních Čech vysočiny a západní Moravy s postupem severním a severovýchodním s možnými supercelami. budou to ale hodně lokální bouřky
Bohužel SZ je out budeme tu rádi alespoň za 3mm
Zatím to vypadá zajímavě. A podle ICON DE to na západě vypadá i na silnější bouřky, než na Moravě, ale zase by se to mělo lišit v srážkách. Večerní bouřky by měly na Moravu doprovodit hlavně silné nárazy větru, tak uvidíme.
Hodně modelů se také shoduje na dnešní prudké bouřky v Německu, které by mohly zamířit i na krajní západ ČR. Takže třeba Aš by to zasáhnout mohlo. Ráno na západě opět bouřky.
Odpoledne by mělo dojít k rozvoji prvních přeháňek a bouřek, které by se měly spojovat + z Rakouska by měly dojít další silné bouřky, takže hrozí vytvoření bouřkového systému.
Zřejmě nastane klasická situace, která tu byla už párkrát.
Už se to zase celé posunulo více do Německa takže bude záležet kam se to pásmo silného deště dostane,klidně se to může vypršet u hranic a západ nemusí dostat nic .Hodně zajímavě pak vypadá situace od čtvrtka kdy by se tu měla nad námi vytvořit tlaková níže a přinesla by silné deště a bouřky,je to daleko ještě ale.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.