Diskuse o počasí Bouřky 21.7.2025
kuba
něco ti prozradím: nejsou to bouřky, ale srážkový koláč s možnou vnořenou konvekcí a navíc, je to daleko.
jojó, kde je třeba loňskej rok, to jsme se otrkali na asi 20 přímých bouřek, který se všechny vyskytly v sezóně pod 3 měsíce, letos? jedna jako kolečko u trakaře! takže by sakra bodlo něco výraznýho
Danda.1902
LOL, ale není jen můj.
Tradice, ecák icon to měli fajn před pár dny, západ bomby, ale nijak jinak to nemohlo dopadnout než posun východ. Letos prostý extrém, snad příští rok výměna.
Mohlo by ale zapršet 20mm, za červenec právě kolem 20mm stále.
Tadeas
Jaký v tom je rozdíl? Bouřková linie je podtyp bouřkového systému. No fakt ať se to vymění.
Teď jsem se mrknul na některé regionální modely a většina z nich tam kreslí přechod přes střední čechy někdy po poledni ale už i s bouřkami, chtělo by to aby se to celý opozdilo tak aspoň o tři hodiny. Hlavně když aspoň zaprší
Jsem zvědavý kolikátku dá ESTOFEX, tipnul bych dvojku pro východní čechy a jinak jednička kromě krajního Z - SZ čech
A aladin tam zatím skoro nic nemá.
Je to ještě relativně daleko, tak uvidíme
Tadeas
squall line je mcs, ale naopak to říct nejde, ne vždy je mcs zároveň squall line
Pondělní fronta by měla být zdá se dost výrazná, už jen ten kontrast mezi západem a východem ČR by měl dosahovat až 20 °C. Na východ bude během dne směřovat z jihu velmi teplý vzduch plný hojného CAPE. Pozdější příchod SF do této oblasti by to mohl nakopnout a vytvořit poměrně silné a četné bouřky, systém MCS není vyloučen.
Tadeas
ne. MCS má více typů, buď MCC, SQL nebo i tropická bouře. MCC je velký shluk multicel, SQL je lajna a tropická bouře velký rapidně rotující systém. Všechny MCS.
No východ letos nemá nouze tak jako čtyři roky předtím.
TheRealStormCZE
Peter Sedlák 1
Aha tak se omlouvám.
Prostě se mi ještě něco plete no.
Klokan_0
Ano, ten rozdíl teplot by měl být dost velký, takže se zřejmě očekává výrazná studená fronta.
Spousta modelů dává MCS od jihozápadu. Tak uvidíme, jak to vyjde. Je to ještě celkem daleko.
Tadeas
Nevadí, člověk se pořád učí, taky jsem to ještě nedávno neznal... Ale možnost bouřkového systému tady určitě je, tzn. zálivka min. 5 mm by mohla všude přijít
A pokud ani to ne, TN st./čt. zachrání, opět s
lukáš friedrich
Jo, tak brzy by to bylo na nic, a síly v tu dobu ještě malé, systém by teprve vznikl těsně za/nad námi - středočeským krajem či by jen zapršelo. Navíc jedu na 16:00 k doktorovi, tam bych to potkat nechtěl
Řekl bych však, varianta slabé/žádné vyloučena
Zajímavě se mi jeví předpověď modelu Shd, v pondělí ráno přechod, řekl bych i nějaké supercely přes čechy ale ten samotnej systém tam má už po 17 hodině a v plný síle.
Třeba mu to vyjde.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.