Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky 21.7.2025

1628
# 17.07.2025, 11:12

Nejbližší opět potenciálně nebezpečná bouřková situace nás čeká v pondělí 21.7. (lokální bouřky se mohou však vyskytnout již v neděli). :blesk: Mohly by být až velmi silné s úhrny přes 30 mm, kroupami a silnými nárazy větru. Podmínky pro jejich vznik jsou opravdu velmi dobré. Mohly by zachránit vyschlou sezónu 2025? Hlasujte níže v Anketě, jaké bouřky se maximálně v ČR v tento den vyskytnou (dle obecných definicí: )

Pozn. Estofex aktuálně nemá žádné platné předpovědi. ČHMÚ zatím nevydalo žádný výhled nebezpečných jevů.

V pondělí se vyskytnou:
Slabé nebo žádné bouřky 🌩️
4 (15 %)
Až Silné bouřky ⚡️
6 (23 %)
Až Velmi silné bouřky ⚡️⚡️
10 (38 %)
Až extrémně silné bouřky ⚡️⚡️⚡️
6 (23 %)
Celkem hlasů: 26 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Předpověď ECMWF na windy.com
1365
# 17.07.2025, 11:26

Danda.1902
Koukám, že jste mě předběhl. :D Už jsem se také chystal vytvořit svoji první diskuzi.

Jinak vidím to po delší době na celkem nebezpečnou situaci. Hodně modelů tam dává přívalové srážky a možná i vznik bouřkového systému. Jestli se ale dostane i k Moravě, nevím.
Poté nějaké modely dávají i po přechodu prudkých bouřek další přechod srážek/bouřek a tentokrát i na Moravu (v noci). Za mě by to byla dvojka, ale nechci ještě předbíhat.
V tento den bude i větší CAPE. Na jihu Čech a Moravě by mohlo dosáhnout až 1500. To už by umožnilo vzniku silných bouřek s prudkými nárazy větru. Během odpoledne by měl být střih větru nejvyšší na severozápadě Čech, kde se bouřky bohužel moc nečekají, ale střihu by mělo přibýt ve večerních hodinách, takže se může objevit i supercela. Zároveň bude i vyšší vlhkost vzduchu.

Bude to dost zajímavé a snad nás už zasáhnou pořádné letní bouřky, ale samozřejmě beze škod. ;-)

Očekávané CAPE podle modelu ECMWF na pondělní podvečer. Zdroj: Ventusky.com
Očekávané srážky podle modelu KMA-UM na pondělní večer. Zdroj: Ventusky.com
1628
# 17.07.2025, 11:50

Tadeas
Po návratu z Alp jsem měl konečně příležitost prohlédnout předpovědi a hned zjistit, že se něco chystá... :blesk: zatím mi to ale ukazuje na Vysočině rozpad a Morava spíš ne tak zajímavé. Samozřejmě že mu to jako vždy nevyjde, ale Brdy nám to zase rozeženou - kroupy tu být umí, ale hezký shelf cloud prakticky nikdy, to by muselo jít od S, jinak to rozbije. Stejné jako blok KH u pana Sedláka z Mostu :D
S bouřkovým systémem teď souhlas, na 21.6. to ale nemá šanci. Je zajímavé, že to vyšlo na stejný den 21., tak uvidíme: https://www.in-pocasi.cz/clanky/aktuality/pozor-na.... Jinak samozřejmě můžeš tykat ;-)

# 17.07.2025, 11:55

Tadeas
Něco mi říká že tahle situace dopadne postupem bouřek (možná i systému) z jižních čech přes východní čechy, možná i západní moravu a pak do polska, takže klasicky Praha a severorápad bez bouřek.
Dost bude záležet na poloze tlaková níže a taky načasováním přechodu :blesk:.
No ale po dlouhé době to vypadá na nebezpečné bouřky s potencionálem páchat i škody.
Podmínky zřejmě budou dostačující CAPE by se mohlo pohybovat nad 1000 j/kg + vysoký střih větru a rosný bod kolem 18 stupňů celsia
No uvidíme jak se to vyvine.

1365
# 17.07.2025, 13:22

Danda.1902
Jj, v ten den byly až extrémně silné bouřky s velkými kroupami. Za mě ale určitě repete nebude. Možná dorazí nějaký MCS, ale ve slabší formě.
A ani to nevypadá na nejnebezpečnější bouřkovou situaci tohoto roku. Byly tu i silnější.

lukáš friedrich
Zatím se ještě pořádně neví, jak to celé dopadne. Chytřejší bychom měli být až v během nedělního dne.
Ale očekávám přechod hlavního bouřkového systému v noci. Jako první by měly projít Českem samostatné bouřky, které by se mohly spojit do linie od jihu po sever. A potom ta druhá vlna bouřek by měla přijít ve druhé polovině noci a měla by už zasáhnout i nás. Taky se k tomu budou pravděpodobně tvořit bouřkové buňky. :blesk:

Bude to určitě zajímavé, ale takhle to vidím třeba já.
Musíme si počkat, co modely přinesou v následujících dnech. ;-)

# 17.07.2025, 14:30

4 dny dopředu na bouřky? to je extrémně brzo, zatím pohádkujte, brát vám to nebudu, zítra ve 2. půlce dne už by se dalo nějak hovořit

125
# 17.07.2025, 14:49

Vypadá to na to že to půjde podobnou trasou jak systém 4.6.2025

102
# 17.07.2025, 16:43

Kéž by zase zapršelo :prsi:
V pondělí kreslí modely pro naši oblast cca 20 mm..v reálu to bude tak 5 mm 😁

12
# 17.07.2025, 17:26

Dyť nemá být skoro žádná potenciální energie.. tak nevím co čekáte. Hlasování mě rozesmálo.. nebo spíše rozesmutnilo? GFS dělá, že nic...

# 17.07.2025, 17:52

kapr84
Ještě není nic rozhodnuto, modely se zatím úplně neshodnou.
Co je však jisté, je to že bude dost záležet na času příchodu fronty, budeme potřebovat aby se co nejvíce zpomalila

1277
# 17.07.2025, 18:05

kapr84
Letos tam energie dle modelů není žádná a za mě tohle bude jeden z nejhorších let co se týká bouřek :(. I v těch slabších sezónách jsme mohli vidět na modelových předpovědích velmi vysoké až extrémní hodnoty Cape 2500-3000. To letos bylo asi 1 možná... Teď pořád dokola i na frontě 500-1000 což je velmi málo.

# 17.07.2025, 18:06

Letos je hodne litr :D cape, pravda.
Driv jsem videl i pres 5000 v Rakousku

12
# 17.07.2025, 18:37

lukáš friedrich
fronta to bude asi výrazná... hodně deště, budou asi hrozit přívalové povodně. Podle GFS.. srážek bude opravdu hodně. Ale jestli budou i silné bouře..

12
# 17.07.2025, 18:40

Predators2
no právě, ansámbly sleduju denně u GFS.. a zatím letos je to takové slabší. Ani nevím, že by někde v Česku třeba padaly nějaké obří nebo i větší kroupy.. Vítr ten byl, ten mám u sebe rekordní v bouřce, ale to bylo díky suchému vzduchu.. jinak by tolik nefouklo. Nevím, v to pondělí bych čekal spíš hodně vody zase. Ale je to daleko. Synopticky to vypadá výrazně... i se silným větrem.. ale když bude silný střih což asi bude tak se můžeme dočkat lecčeho. Jen to CAPE tam mám teď kolem 170 J/kg odpoledne..

66
# 17.07.2025, 19:07

Predators2
No za mě letos jasně nejhorší bouřková sezona od doby, co se o ně zajímám čili od dětství, a to byly i roky, kdy jsem si myslel, že horší to být nemůže a ono hle - může! :D Treba to ještě zachrání srpen, aspoň trochu...

104
# 17.07.2025, 19:17

kapr84
Víme jak to poslední dobou s těmi modely je psal jsem to už více krát jediná jistota je radar.

1365
# 17.07.2025, 19:17

Ondris
Aby v srpnu nenastal zvrat a budeme si ještě moc dobře vzpomínat na ty slabší bouřky. :D Přesně, jak je to s tím suchem. Měsíc sucho a pak záplavy.
Jak říkám, srpen ještě může dost překvapit. Nějaký MCS by se ještě mohl objevit. Zřejmě ještě není konec sezóny.

Některé modely i zesílily situaci v pondělí. Hlavně na severu by mohly být i trvalé a prudké deště s bouřkami. Už teď to lehce podle modelu ICON vypadá na nějaký MCS. :blesk:

102
# 17.07.2025, 20:00

Jaká bude realita??

Pondělí bouřky ⛈️
# 17.07.2025, 20:05

Tadeas
Ale tolik positivity asi neunesu:D
Kéž by to byla pravda..

Teď tu lehce prší ale ani z tich oranžovejch odrazů moc nepřešelo

196
# 17.07.2025, 20:16

Vypadá to hezky ale přijde mi divný že by to bylo tak silný už dopoledne.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.