Diskuse o počasí Bouřky 30.6.-2.7.2022
Jinak ESTOFEX nakreslil dneska docela solidního pinďouraD
Tak dle slov pracovnice ČHMÚ má na Moravu od JZ z Rakouska dorazit večer bouřkový komplex, ale jak sama přiznala, tak modely tápou jak moc bude rozsáhlý. Každopádně výstraha např. Pro JMK začíná na velmi silné bouřky platit až za hodinu, takže času dost.
Jen akorát prý ten bouřkový komplex z Rakouska je jediný potencionální zdroj srážek pro JM, prý pokud nedojde, tak už můžeme pomalu očekávat přechod na sucho.
swan1
Supercely mám pro Pardubice a okolí klidně se podívej. Přiznám se, že jsem uvažoval, že tu oblast posunu trochu na západ a teď koukám, že to byla chyba, když SC je i u Českého Brodu. Je to moje první mapa odhadu bouřek, dělal jsem to na zkoušku a na rychlo. Ale stejně to sedí. Důvod proč jsem to udělal je ČHMÚ, protože mi nad jeho výstrahami zůstal kolikrát rozum stát.
swan1
To jsou předčasný závěry, na tom jihu ještě něco bude.
Nad Alpami vzniká frontální vlna a míří do Čech, v západní polovině Čech bude jenom pršet, na východě pojedou bouřky ještě hodně dlouho...
palma
spurdo
Moje mapa zobrazuje pravděpodobnost pouze silných bouřek, nikoliv bouřek jako takových. ČHMÚ to má úplně stejně, ve výstraze je napsaný: možný výskyt
Stejně tak to je v klasické předpovědi ČHMÚ: https://www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/c...
KOMENTÁŘ METEOROLOGA:
Ojediněle se v bouřkách vyskytnou kroupy, přívalový déšť s úhrny kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.