Frantis95
Přesně tak, při současném tempu tam nebudou dřív než o půlnoci.
Rychlost postupu buňky se dá docela snadno měřit na webu radar.bourky.cz, kde je vlevo nahoře ta šika (pod plusem a mínusem)
A i vlevo v menu se dají jednotlivé buňky rozkliknout a je tam vidět jejich rychlost.
Diskuse o počasí Bouřky 19.6. až 25.6.2021, postupně i silné/velmi silné
Celkem by mě zajímalo, zda vnímáte rozdíl v množství zaznamenaných blesků v sítích Blitzortung a CELDN. Jedna z nich musí být docela mimo, ten rozdíl v množství je opravdu velký, zatím jsem ale vlivem absence bouřek neměl možnost zjistit, který ze systémů ukazuje špatně. Osobně si myslím, že Blitzortung, těch blesků by bylo vzhledem k odrazivosti bouřek hrozně málo, ale zde žádný přepočet DBZ - počet blesků neexistuje (protože radarová odrazivost nemá na blesky v bouřce přímý vliv a obráceně), takže podle toho nechci přímo soudit, ale na základě vlastního pozorování radaru mi přijde, že těch blesků zaznamenává prostě málo. Je to také dost jak kdy, když je bouřek méně, tak ukazuje podobné hodnoty blesků jako když je bouřek o podobné intenzitě srážkové činnosti třeba 3x víc, v těch jejich záznamových grafech je jasně vidět, jak se sumy blesků v jednotlivých časových úsecích nad kontinenty skoro nemění, a to je podezřelé.
Frantis95
Blitzortung ukazuje rozhodně méně blesků. Jsem zvědavý, zda to k nám opravdu doleze nějak elektricky aktivní a ne jen sem tam nějaký CC. Večerní sondáž z Libuše není nic moc. Každopádně nás čeká bezesná noc a zítra v práci budu zas úplně marnej, tak snad to zato bude stát.
Vypadá to moc dobře. Na Šumavě to už brzo začne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.