Jak už všichni jistě víte, po vedrech nás čekají pořádné bouřky. O co vlastně půjde? Ke konci týdne bude vrcholit vlna veder, zvlněná studená fronta bude postupovat velmi pomalu od západu na východ na přelomu tohoto a příštího týdne. První bouřky se objeví o víkendu v západní polovině Čech. V pondělí jich výrazně přibude a zesílí. Pravděpodobně půjde o velmi silné bouřky, tzn. přívalový déšť kolem 50mm, nárazy větru kolem 90km/h, velké kroupy kolem 5cm, popřípadě specifické bouřkové jevy - supercela, MCS, downburst apod. Modely dávají nejvíce bouřkových srážek do západních Čech, ale předpovědi jsou poměrně nejisté a budou se ještě upřesňovat.
Kde budou nejsilnější bouřky, které způsobí největší škody?
na západě Česka
14 (47 %)
uprostřed Česka
5 (17 %)
na východě Česka
8 (27 %)
na západě, uprostřed i na východě
3 (10 %)
Celkem hlasů: 30 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
charlie To ne... jsem kousek od Vás ve stejné placce a určitě si myslím, že něco bude. Zvlněná studená fronta se bude pěkně vlnit nad Českem několik dní, šance na bouřky je hodně hodně velká.
Nebo z toho úhlu pohledu, že v našem regionu se letos daří srážkám více, než předchozí roky. To se spíše vyhne Brněnsku a Blanensku, kde jim to letos vůbec nejede.
Hlasoval jsem pro střed Česka, ať teď výstupy vypadají jak chtějí, myslím že nejvíc to schytají jižní/střední/SV Čechy a Vysočina. Ze zkušeností co vím, kdy modely předpovídali výrazné srážkové pásmo v souvislosti s bouřkami až do rudých barviček, tak to nejlepší se odehrávalo v teplém sektoru, tedy ve většině případů východněji (jako příklad 11./12.6.2018). Každopádně je to ještě dost daleko...
No přál si to Swen tak se to taky splní, čekám pořádný komplex který přejde od Z na východ takže hlasuji pro variantu 3 Budou to nejsilnější bouřky od roku 2018 Teď ještě musíme přežít ty horúčava no...
Jak psal Frantis95 dne 30.6.2019 Ono na suchou zem nerado prší
Dávám červenou čárku, ale jen z toho důvodu, že zatím to dle modelů vypadá nejlépe pro ten JZ/SZ/Z... A pak, že tady je zatím nejméně srážek a největší smůla.. A největší sucho za x let..
No, tak a teď se tipnout kolik spadne vody.. Minule jsem čekal 5mm a stalo se tak, takže čekám opět takových 5mm, protože to je celkem s jistotou že spadne..
Jen si tam takové hrůzy nechejte v těch čechách, když o to tak stojíte. Asi nikdy nepochopím jak něco takového si může člověk přát...já už se těším jen na ochlazení a déšť, který by snad měl po tady té hrůze přijít
V anketě chybí možnost, že bouřky nebudou vůbec, vzhledem k tomu, že po čtyřech dnech predikcí mám u nás okolo 2mm srážek v daném období, bych to tak i viděl..
palma Přesně tak, vůbec bych se nedivil, kdyby se vrátilo zase typické mírné ochlazení na sucho a pak další vlnka veder. Kolikrát jsme to již zažili?
Jinak réva má podle dostupných informací z relativně důvěryhodných zdrojů (pomologický atlas například) kořeny až 12 metrů hluboko, takže si najde kdejaký pramínek nebo podzemní jezírko. Ovšem na Kladně, tam musí být podzemní Eldorádo.
Aidamko1 Jirke85 palma ludvicek Zahraniční modely u bouřek hodně podceňují srážky, bylo to vidět minulý i předminulý týden. Většinou je tam plošně třeba kolem 5mm, 10mm a ve skutečnosti pak spadne lokálně kolem 30mm, 50mm. Počkal bych na Aladina, který to rozsoudí jako vždy.
A s tou suchou zemí na kterou nerado prší je něco pravdy. Ovšem vlhkost se přenáší větrem na stovky a tisíce km.
palma Jj, taky bych asi hlasoval pro možnost, která tam není, totiž že se to odehraje hlavně v Německu, Polsku a něco bude i v Rakousku, tak jako skoro vždycky. A neřekl bych, že třeba GFS dává málo srážek, spíše pověstně hodně.. Dával mi sem 80mm, ovšem už to přendal jinam..
Spíš bylo na založení tématu příliš brzy, dle jednotlivých výstupů jde vidět jaký je to pro modely oříšek a bude i pár hodin před situací.. Teď to dokonce vypadá, že by se rozhraní mohlo udržet až do čtvrtka. Kdybych v anketě hlasoval dneska, hlasoval bych pro celé Česko.
Předpovědi se dost změnily no, v podstatě to hlavní se oddaluje o pár dní, ale nakonec to přijde a bude to stát za to . Na mapách to vypadá pořád slušně, co se týče srážek, postupu zvlněné fronty atd. otázka na kdy vyjde hlavní dění, jestli pondělí, úterý nebo kdy...