Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou zataženo a na východě možnost slabých srážek, i mrznoucích

Diskuse o počasí Meteostanice, jejich umístění, odchylky v měření v závislosti na vhodnosti místa měření, povětrnostních podmínkách, orografii, kvalitě čidel a jejich radiačních štítů

306
# 11.09.2023, 15:08

Frantis95
Nemá prakticky žádnou, jen pro tu zahradu se stanicí či ulici vedle, o ulici výše je to vše úplně jinak, viz graf v odkaze s měřením ve Vsetíně, podle mě to tam dávají kvůli aspoň nějaké rovině, v prudkém svahu měřit teplotu je též samozřejmě blbost, ovlivnění sluncem+závětřím+stavbami či vegetací je moc velké. Tady třeba ta Jihlava má obě stanice tudíž naprosto nereprezentativní data, jedna měří v 15 m na střeše a teď má tropy každý den a druhá je u řeky v kotlině, kde je ráno klidně o 4°C chladněji a nejchladněji z celého katastru města, když musíte zveřejnit jen 1 nejčastější hodnotu, tak vám to nezávidím?.

Palma
Já měřím mobilně tím chatařským, co jsem fotil, strčí do kapsy všechny stacionární svojí relevancí pro okolí zcela jednoznačně, i tím v autě budu ve stínu přesnější a těm současným nesmyslným maximům se musím jen smát, za 3kilča lepší přehled než za desítky tisíc?, ale chápu, že to někteří nevydýchají, klidně to teď můžu dokazovat každý den.

88
# 11.09.2023, 16:44

Yurri

Mě to nedá a tak musím klást hloupé otázky. Na poušti je měření teploty vzduchu nemožné, nebo je potřeba okolí trochu uměle zazelenit, aby se vytvořili podmínky pro měření okeňákem? :D

58
# 11.09.2023, 16:59

Yurri
Nemyslím, že nevydýchají.. spíše nám ostatním je Vás líto... ;-) je to jen Váš boj, že si to tady musíte neustále dokola dokazovat. :) aneb komu není rady, tomu není pomoci :zz:

306
# 16.09.2023, 15:00

kapr84
Není to boj, je to základ, umístění stanice je alfa a omega všeho, teď třeba automat ČHMÚ v Třebíči, ukazuje +25°C stejně jako ve Strážnici, jasný nesmysl, i v teplejších MB mám +23°C, rozeberu vás na šroubky, bije to do očí, kdo to nevidí, tak je slepej, takhle můžu pokračovat, ale nebaví mě vysvětlovat samozřejmosti.

306
# 17.09.2023, 15:50

Hned vedle Třebíče stanice Hostákov, řeklo by se vesnice, stanice pěkně na zahradě, ale ukazuje teď blbě o 4°C, v září už má 7TD, co na to říci, budu přesnější i když tam pojedu autem, je to škoda, takový prachy to stojí a je to k ničemu.

35
# 11.01.2025, 14:00

Po asi par mesiacoch co vlastnim meteobudku domacej vyroby. No dalsikrat by som do nej asi neisiel. Cenovka celej budky, osetrenie dreva, farba, spojovaci material, kotvy do zeme, kvalitna deska na strechu, tak dokopy ma to vyslo na ceske koruny 13tis. Za tu cenu mam snad dva profikryty od meteoservisu, ktore vydrzia podstatne dlhsie, su odolnejsie, meranie je v nich podstatne reprezntativnejsie, presnejsie, rychle realcie na zmeny teplot atd. Takze ak niekto rozmysla o meteobudke, tak radsi nech vrazi prachy do profi metcoveru, jak do budky, o ktoru sa musi clovek nonstop starat :)

9
# 11.01.2025, 15:50

Tomino
To tě obdivuju, že to přiznás. Mě by to asi vyloženě dost štvalo, protože buď by za to byly dva kryty nebo ještě něco přihodit, tak další stanice. Já uvidím, jak bude pres léto měřit číslo v čínským radiačním krytu. Mám dvě verze, upravené bílým sprejem.

35
# 11.01.2025, 16:13

Filips
Ja mam cinsky kryt na meteostanici na poli, mimo zastavbu. Mam tam biely prestrek(2x), a cierny vnutri.. ale i tak je to oproti metcoveru prestrelene o asi 1°C v lete, ked som to porovnaval vedla seba v zahrade.

9
# 11.01.2025, 18:24

Tomino
1 stupeň není zas nějak hrozný. Na to začernění vnitrni žaluzie jsem se vykašlal, protože ten nástřik se dělal fakt blbě.

35
# 11.01.2025, 18:35

Filips
No mne sa dali tie misky rozobrat po jednej, takze sa to dalo. Ale na poli furt pofukuje, takze tam ten nedostatok nebudem pocitovat. Ten cinsky mas k tej novej stanici, co pouziva davis cidla?

9
# 11.01.2025, 19:01

Tomino
Přesně tak, ten je na stanici Habartice. Pak mám ještě takové ty větší, co jen vypadá jak od Metsysu, ale má slabší plast.

2917
# 19.01.2025, 16:25

Profi meteostanice Malkovice ;-)

35
# 20.01.2025, 13:52

Mam par dni vetrany kryt od TFA. No pri porovnani s profistitom uz len pri presvitani slnka cez oblacnost teplota skoci o 1°C. Pri slnku sice nieco odvetra, ale i tak je tam rozdiel aj 1.5°C. Takze nechcem vediet, jaky rozdiel bude v lete pri plnom slnecnom svite 😀

Ked vetra, odvetra to len cez vrchne misky a spodne su tak neodvetrane. Skusim dovnutra dat odpadovu trubku rovnakeho priemeru, ako je vnutorny priemer stitu, aby ten vetrak vetral a tahal vzduch az uplne zdola krytu a tak odvetral cely kryt. Som zvedavy, ci sa to za tie peniaze oplati vobec kupovat

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.