dodosek, kdo by to čekal.. takže zase zima "století" a říkají to meteorologové... kdo to říká... odkaz nikde...Výš zase odkaz na SW, kde v konečné sumarizaci je uplně něco jiného (pro Evropu), mám dojem, že si obuji teplé papuče a sednu si z knížkou venku, když tam tak hezky leje...a budu čekat na ty mrazy..
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
palma
Tak ono kdyby byla zima srážkově nadprůměrná a vyskytnula se přechodně chladnější období a vydatné sněžení v očích plno lidí by to byla pořádná zima a pořádný nášup, jenže většinou to netrvá moc dlouho a jsou to kratší epizody, které vystřídá spíše převaha tepla a západního proudění.
Marek_98
No tak každý to má jinak, ale inverze jsou dle mého názoru zajímavé čistě meteorologicky. Rozložení teplot a oblačnosti je velice různorodé a pozorování počasí je pak zajímavé. Když je mlha v údolí - kolikrát je to nádhera, pokud jsou mraky ohraničené a různě se mění a formují - v závislosti na místě, terénu, svahu, větru, denní době atd. Pokud je hustá mlha všude kolem, i tak je to hezké a přináší to hodně vláhy - ta atmosféra husté mlhy je vždycky parádní a miluju to, je to jako jiný svět. Když je neprostupná šeď - NO a například +1°C s občasným mrholením v nížině, v nadmořské výšce 200 m, poté na kopci je většinou mráz, mlha a námraza - stačí se například někam podívat, zajet někam výš, ale i v té nížině je to zajímavé. Zkrátka vždycky něco zajímavého.
Možná nejste z inverzní lokality. Myslím, že Jundrov je na kopci a inverze nemá tak často a nechápete kouzlo inverzí, neměl jste možnost, šanci ho objevit. Já se často pohyboval na Mělnicku blízko dolního toku Vltavy a tam je to paráda, hodně mlh a inverzních situací a pak to interaguje s okolními svahy nebo s Řípem. Na Řípu bývá často parádní námraza, někdy jenom na vrcholu, někdy i níže, někdy jenom níže, záleží, jak to zrovna vyjde, kde je postavená inverze v jaké výšce.
Loni na konci prosince byl Říp celý obalený od námrazy jako v pohádce i krajina pod ním, přesto nahoře svítilo sluníčko a byl již nad inverzí a pak se táhly ty mraky nahoru, prostě vrcholové vlhké klima.
dionek05
zimník2
Tak ten článek pro Evropu reálně moc nemá vliv. Tam se řeší primárně vliv anomálie nízkého tlaku nad severním Pacifikem. Pro Evropu je to už úplně mimo. Sice tam našli aspoň podobné roky s La Nina, ale zase je tam cítit v ERA5 kompozici, že to byly roky s CP La Nina, takže tou druhou, co je nám na nic. Taky v ty roky zmiňované v kompozici začala sezóna většinou silným vortexem a ten se rozpadal v ty roky buď kanadským stylem (utvářel se a zdržoval se po celou zimu mezi Kanadou a Grónskem) a nebo už ze startu byl velmi silný a rozpad nás neovlivnil. Ve finále ta předpověď pro Evropu nic neudává a sami to tam píší, že vše je spíše pro Kanadu a USA a pro Evropu je důležitý spíše ten polární vortex. Navíc když ty roky byly všechny zimní aspekty až na La Ninu (akorát typ byl odlišný) jiné. Ten článek pro mě osobně a to se snažím být opravdu co nejvíce nestranný, tak Evropě nic nedává. Kdyby se řešila kompletní kompozice co je teď, tak je to něco jiného, ale je fakt, že letos ta kompozice toho co bude v zimě je poměrně abnormální a sám mám problém takové roky hledat.
Jinak aktuálně nám začíná hezky zesilovat východní QBO a co koukám na predikce vortexu, tak posilování pozvolné. Hezky jsou tam vidět jak ty teplotní anomálie ten vortex budou přechodně oslabovat. Jiné kafe oproti minulým rokům. Navíc když je tam modelová shoda na motání se kolem Sibiře listopad, prosinec. Dál dokonce prosinec a únor možnost SSW.
AuraPočasí
Tak, jak jsme se tu bavili psaním predikcí včera apod... zatím se na tom nic nemění.. je dobré, když je předpověď z relevantního zdroje to porovnat, já jsem taky výše psal, a asi se v tom obecně shodneme, že průměr zimních teplot je v současné době výše, než před dvaceti lety ( o +2 asi tak).. takže logické je, že v nejchladnějším období se to teď v PRŮMĚRU pohybuje okolo +-0℃... takže tak... což neznamená, ž těch -15 nemůže klidně i v nížině udeřit a vydržet.. akorát je pravděpodobnost dost nízká a četnost také.. však se dočkáme, příroda by mrazy potřebovala, mě je to tak nějak jedno, nějak bude...
p.s. koukám, že články s tím, co nás kdy v nastávajícím období ohledně počasí potká a čeká, rostou jak houby po dnešním dešti... https://volny.centrum.cz/rijen-se-vymkne-kontrole-...
palma
Tak jasně no... Kdyby se sešly všechny faktory pro mrazivou zimu, zkrátka by tady skutečně byla a byla zima jak řemen. Pokud je pravděpodobnost například 1%, furt by měla taková zima nastat a je to jen otázka času.
Samozřejmě do té doby, dokud pravděpodobnost neklesne na rovných 0%, jelikož klima se oteplí o dalších několik °C a naruší se celé klimatické vzorce. A nebo naopak se naruší vzorce opačným způsobem a zimy budou naopak chladnější. To je ale sci-fi jako kolaps Golfského proudu atd.
AuraPočasí
Zimní inverze někdy skutečně přinášejí tu námrazu, ale to musí být v prvé řadě pod nulou. Při většině inverzí to tak není. A Jundrov se táhne od řeky, což je úplné údolí, až na úpatí kopců, nicméně nesouhlasím s tím, že nejsme inverzní lokalita. Inverzní lokality jsou v Česku na podzim a v zimě skoro všude, až tedy na horské oblasti. Já beru jako inverzní lokality ty, kde převládá mlha a nízká oblačnost, což je řekněme tak do 1000 m n.m. (někdy více, někdy méně). Takže tu podzimní a zimní nudu si musíme vytrpět všichni až na některé výjimky, kteří mají to štěstí, že bydlí na horách.
Marek_98
Nesouhlasím a nesdílím Váš negativismus.
„Zimní inverze někdy skutečně přinášejí tu námrazu, ale to musí být v prvé řadě pod nulou. Při většině inverzí to tak není.
Tak nevím, ale já bych řekl, že naopak je při zimní inverzi pod nulou téměř vždy. Zde se asi neshodneme, ale možná byste to měl upřesnit. Při výskytu mlhy nebo nízké oblačnosti při inverzní synoptice je téměř vždy někde pod nulou, ale ne všude a plošně, je to různé, podle regionu nebo nadmořské výšky, ale moje zkušenosti jsou takové, že inverze v zimě spolu s mlhou nebo NO = námraza téměř pokaždé - pokud ne „dole", tak někde na „kopci" - to platí téměř vždy. Pokud je naopak „dole", poté na „kopci" je sluníčko. Toto je v podstatě univerzální pravidlo. Odvíjí se to poté jenom od tlaku vzduchu, teploty ve výšce, popř. rychlosti a směru větru - většinou od JV. V závislosti na tom je pokrytí mlhou/NO v různých regionech/nadmořských výškách - a od toho se odvíjí i výskyt námrazy.
„Takže tu podzimní a zimní nudu si musíme vytrpět všichni až na některé výjimky, kteří mají to štěstí, že bydlí na horách."
Hezká ukázka negativismu. Podzim a zima takové krásné období, včetně výskytu inverze, že by mě nenapadlo vůbec pomyslet na nějakou nudu nebo negativismus. Prezentujete akorát svůj vlastní (negativní) pohled, nic víc. Tohle není žádná pravda nebo tak... A tvrzení jako všichni musí trpět a že někdo má štěstí atd. no jasně, podle Vás.
AuraPočasí
V prvé řadě navrhuji tykání, nemá smysl si tu vykat, to myslím obecně, když jsme na fóru, kde mají všichni stejný zájem (je spoustu takových fór a převažuje na nich tykání).
To, že je podzim krásné období, tu nenapsal nikdo jiný, možná se v něm občas dají najít nějaké zajímavé prvky, třeba v roce 2017 to byl orkán Herwart, občas taky přijde nějaká tlaková níže od jihu, která přinese zajímavější úhrny srážek. To všechno beru. Potom se výjimečně už v listopadu stane, že napadne první sníh, to samozřejmě taky je spíš pozitivní záležitost, ale dobře víme, že pokud se tak stane, vydrží to maximálně tak 2-3 dny (myšleno v nížinách).
S tím štěstím jsem to myslel tak, že se někdo narodil na horách a nebo se tam přestěhoval. Protože většina podzimu je nudná jednolitá šeď a tohle na horách obvykle nezažívají. A proč tohle píšu, snad nemusím zmiňovat. Není to žádný negativismus, jsou to fakta. Počasí na podzim není ani zdaleka tak dynamické jako v jiných ročních obdobích. Téměř nesvítí Slunce, bouřky už obvykle nejsou, sníh většinou ještě taky není, prostě nuda. Tohle mě nebaví. Nesnaž(te) se mě přesvědčit o opaku.
A s těmi zimními inverzemi to tak rozhodně být nemusí. Jsou i inverze, při nichž bývá v nížinách lehce nad nulou, což je v podstatě to nejhorší, co může být, a na horách je krásné jaro s 15 °C. To tedy jestli někoho víc fascinuje ten humus, co je dole, tak se omlouvám, ale já bych si radši vyšel na nějaký kopec a nebo tam vyjel na kole, protože při 15 °C se dá už úplně v pohodě sportovat, zatímco při 2-3 °C, mlze, nízké oblačnosti a sychravu se dá jít maximálně tak někam do tělocvičny, pokud člověk nechce z toho hnusu onemocnět a ještě k tomu dýchat ten příšerný městský vzduch, který ještě zhoršují špatné rozptylové podmínky. Nechápu, jak někdo může obhajovat inverzi, ale sto lidí, sto chutí.
Marek_98
Podzim je krásné období nejen kvůli počasí, ale tím, jak se mění celá příroda a roční cyklus. Listí se barví do překrásných žluto oranžových barev ve stovce odstínů, poté opadá, padají různé ořechy, plody, sbírají se houby.
A že se občas vyskytne mlha nebo inverze - to celé dokresluje a vyjadřuje charakter podzimu a ročního období. Není na tom vůbec nic nudného nebo kvůli čemu trpět, naopak je to celé krásné a pozitivní. Nechci přehánět, ale tak to prostě je. Nemůžu za to, že někteří lidé mají sklony k negativnímu přemýšlení o různých věcech.
„Jsou i inverze, při nichž bývá v nížinách lehce nad nulou, což je v podstatě to nejhorší, co může být, a na horách je krásné jaro s 15 °C".
To nastává většinou v situaci, kdy je pokrytí nízkou oblačností vysoké například 80-95% území ČR (v listopadu/prosinci/lednu), poté ovšem máte mráz, mlhu a námrazu na kopcích, většinou tak od 400 nebo od 600 m n.m.
Jenže inverze jsou na více způsobů a někdy prostě je ta námraza i dole v nížině a naopak ve středních a vyšších polohách je již jen slunce.
AuraPočasí
Hmm, tak jedna věc je podzimní inverze a druhák je zimní inverze, to jsou z hlediska projevů, docela odlišné záležitosti, zimní může být pěkná, když je pod tou nulou, jak minulý rok, ta podzimní je taková zadumaná, vlhká, plesnivá a pro někoho depresivní, obzvláště když trvá třeba týden, či déle... u nás je pak z toho depresivní moje žena, a když je v tom negativním módu ten týden, tak to už jsem depresivní i já, ale ne z tý inverze.... nicméně si myslím, že těch popisů vlivu počasí na psychiku už tu bylo dost, takže spíš snad zase přepnout na to diskutování o meteorologii a tak...
palma
Já zažil takových krásných mlh, jak se různě proměňovaly a válely po svazích nebo visely těsně nad zemí, například ty podzimní v říjnu, ale tak někdo v tom vidí holt jen to negativní a bere to jako utrpení nebo nudu, přitom je to vlastně celé takové přírodní výtvarné umění, stejně jako třeba bouřkové mraky.
Někdy jsou více proměnlivé, někdy je to jenom hustá jednolitá mlha, jindy je to jako šeď nahoře, jen deka. Je to různé a to je na tom hezké. Pokaždé něco jiného.
Jednou jsem zažil například mlhu ve tvaru bouřkového oblaku - nad polem visel hned od země cumulus, jako hustá kupa mlhy - ostře ohraničený přizemní cumulus - tohle ovšem byla rarita. Bylo to v srpnu po vydatném dešti ve večerních hodinách. Zřejmě bylo velmi prohřáté pole, které vyzařovalo teplo nahoru ve 100% nasyceném vzduchu za bezvětří.
AuraPočasí
Nechme inverze ještě chvíli spát,připomnělo mi to tehdejší diskusi o reklamě,která tady jednou vyskakovala,taky se našel někdo,komu to vůbec nevadilo U nás dole jsou v drtivé většině inverze/NO při kladné teplotě,přes zimu se občas poštěstí,ale i tak to bylo předešlou zimu vyjímečné.Pokud tady nastane dlouhodobá šedivá nuda,mnoho lidí si udělá výlet za sluncem do KH nebo rovnou do Saska,tam to moc neznají a určitě jim to neschází.Je velký rozdíl sledovat NO ze shora,někde na horách a zezdola,někde v nížině. Ale nemám nic proti člověku,který bude dva týdny sedět v pláštěnce na Řípu a sledovat valící se mlhu.
AuraPočasí
Pardon, ale na tomto není nic krásného. Dobře, na několik týdnů se jinak zbarví listí. To potom beztak opadá. Jinak je věčně zataženo, pochmourno, chladno a tma. Dlouhé noci jsou výhodné z hlediska astronomie, ale tím, že je tak jedna jasná noc za měsíc, se beztak nedá skoro nic pozorovat. Zima občas zajímavá je, alespoň některými svými projevy. Vždycky nějaký ten sníh napadne, byť v nížinách je ho většinou málo, obvykle tak do 10 cm. Ale podzim, na tom fakt nic hezkého není. Slunečné dny člověk spočítá na prstech jedné ruky (maximálně obou), zajímavých tlakových níží od jihu taky není mnoho a pak už tam nic nezbývá. To, že se jinak zbarví listí, už je jen sekundární projev a týká se přírody, ne počasí jako takového.
Dobré to mají ještě lidé, kteří žijí v podhůří. Ti si třeba udělají výlet na hory, kde svítí Slunce a můžou porovnávat to, co se děje dole a co nahoře. Tady na jižní Moravě ale žádné hory nemáme. Jinak, psát o tom, že někdo je zbytečně negativní, je mírně řečeno nerozumné. Podzimní počasí samo o sobě je negativní a pokud někdo udělá anketu mezi lidmi, kdo má rád podzim, vyjde podle mě naprosto jednoznačně. Zkrátka a dobře, žijeme v oblasti, kde je počasí zajímavé (většinou) 6-9 měsíců v roce, v závislosti na tom, jak se vyvine zima. Celoročně zajímavé počasí je například v rovníkových oblastech, tam ať je červenec, leden a nebo třeba duben, můžou být bouřky. A nebo třeba Středomoří, tam zase v zimě chodí spoustu tlakových níží a hodně tam prší, zatímco v létě svítí Slunce a padají teplotní rekordy. Tohle je sice taky trochu jednotvárné, ale dá se být u moře, chodit do hor, potažmo i (opatrně) sportovat. A dále Skandinávie, dlouhá a obvykle poměrně tuhá zima a léto sice krátké, ale relativně dynamické.
Takže popravdě řečeno, ať přemýšlím, jak přemýšlím, je málo míst v Evropě, potažmo na světě, kde by měli tak dlouhé nudné období jako u nás. Dřív to tak nebylo, respektive bylo v menší míře, protože na nás tolik nepůsobilo globální oteplování. Člověk se tedy svým způsobem mohl těšit na zimu a na sníh. Ani u nás nebyly výjimky zimy, kdy jsme tu měli třeba 30 cm sněhu. Teď už je ale zima většinou jen studený podzim, takže jakmile přijde září, respektive říjen, tak jde v podstatě už jen o to pomocí jiných zájmů překonat to nevlídné období a být zvědavý, co nám zase přinese těch několik zajímavých měsíců v roce, které začínají každoročně v březnu či nejpozději v dubnu.
opravdu patří co mám rád a nemám rád na fórum o meteorologii? Na Novinkách to chápu.. je vidět, že se snažíte uplést z hovna bič, zima relativně daleko a potřeba psát cokoliv, když se nemám čeho chytit... mně to nebaví číst. Ještě že tady máme Aidamka... jinak začal s tím asi Aura, jeho příspěvky mě zatím nijak neobohatily.. možná by se hodilo téma Jaký bude podzim 2025... Nebo opravdu chcete být jako TN.cz a jiné bulvární plátky, které v září přichází se zaručenými titulky, že nás čeká zima století? Dejte tomu čas.. ono se to začne časem vybarvovat... Je to ale prozatím pro všechny dost daleko. Budu se těšit na další příspěvky, ale ne o tom co je super a co stojí za ho*no... ..
není nutné, aby tady bylo 20 příspěvků za den, zvláště pokud je to v září...
kapr84
Začalo to tím, že jsem napsal, že ať bude jakákoliv zima, budu spokojený a že všechny projevy počasí jsou v pohodě a samozřejmě se ozvali reakce s různými negativními řečmi, jak je plno věcí špatně - mlha, inverze, nuda, málo sněhu v nížinách a další věci. Vyvracet jim to nemá smysl, je to jejich svět, ale nemám pro to pochopení: Je to takový ten typ negativismu, který není vůbec nutný a sám o sobě nedává smysl. Je to jejich věc, volba a život.
Já nemusím kvůli počasí a ročnímu období zažívat nějaké negativní psychické pochody, někdo jiný musí, jeho problém.
TomasMost
Ano reklamy, super připomínka... Jsou úplně v pohodě, nechápu tu přecitlivělost...
Loni ta námraza vypadala na Mělnicku podobně, ano byla zřejmě jedna z těch méně obvyklých a výraznějších i v nížinách, bohužel jsem tehdy neudělal fotky, ale určitě se to ještě někdy zopakuje. Inverze podle mě mají jakousi větší odolnost vůči GO a změně klimatu - stále jsou poměrně studené a mrazivé, i když možné o něco méně než dříve.
Jinak souhlasím, bylo to možná lehké OT, takže pojďme řešit zase zimu, ale jinak co kdo má rád nebo ne za typ počasí se tu objevuje skoro furt, jenom si toho možná někdo nevšimnul... nebo je to v příspěvku podané nepřímo hlavně pokud jde o srážky, sucho, bouřky...
TomasMost
Jinak k tomu grafu. Toto je pouze jedna z variant, kdy z pohledu nížiny je nízká oblačnost, z pohledu středních/vyšších poloh mlha a z pohledu hor slunce. Stačí to posunout trochu níže a je varianta, že mlhu mají nížiny a slunce je od středních a vyšších poloh. A je mi jasný, kam to směřujete, že prostě v nížinách je to nuda, jen nízká oblačnost bez námrazy atd. No tak stačí vyšlápnout někam na kopeček a je to... a nemusím propadat tomuto negativismu typu, že inverze je většinou při slabě kladné teplotě = něco špatného, negativního atd.
Mě to prostě nebaví... Když to člověk čte, je to jak nějaký virus, nákaza. Příště na to nebudu již reagovat.
AuraPočasí
S tím je ale potřeba počítat, protože logicky jsou lidé zvyklí (hlavně ti starší, byť já mezi ně nepatřím), že k zimě patří sníh. Jenže on se postupně vytrácí a člověka to štve. A je pravda, že to nemá smysl vyvracet, když je to fakt (globální oteplování), ale zase nechci jet nějakou agresivní notu jako vedle ten, co opakovaně píše, že nám zbývá už jen 7 let a tak. Každopádně jediná cesta je mít i jiné zájmy, pokud člověk má jako zájem jenom počasí, pak se uměle snaží hledat nějaké drobné zajímavosti na podzimu, které tam nepochybně jsou, ale je jich málo. A tohle nemá nic společného s psychikou (byť je důležité podotknout, že psychická nemoc rozhodně není nějaká volba), ovšem když já tu napíšu, že mám mnohem radši dynamické počasí, tedy v létě primárně bouřky, v zimě sněhové vánice a prudké propady teplot a pak tu napíšu, že podzim je oproti tomuto nudný, tak to z určitých reakcí vypadá, jako by se mnou nebylo něco v pořádku, protože nemám rád podzim. Přitom tohle je úplně normální věc a to, že s tím někdo nesouhlasí, je taky v pohodě, ale neměl by tu pak psát, jak je to divné.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.