Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

1628
# 24.07.2025, 19:53

Přeji všem krásný deštivý večer s teplotami léto příliš nepřipomínajícími. :) Je to nejspíš překvapivé, ale ode dneška právě za 5 měsíců nastane Štědrý den 2025. Zakládám proto nové diskuzní vlákno (a omlouvám se, že již tak brzy) - je to vždy oblíbené, zajímavé téma plné nejistot. Nikdo nemůže ještě přesně určit, jakého rázu bude nastávající zima*, ale můžeme zde o tom alespoň diskutovat. Věřím, že většina z nás se na Vánoce těší, ale i na samotné projevy zimy, jako je sníh, led nebo pěkná námraza, případně také sporty s těmito jevy spojené... :snih:

Bude zima tuhá, se silnými mrazy a potřebou zásob dřeva? Stejná jako před 10, 20 lety, nebo jako vloni? Nebo snad úplně jiná - bez sněhu a namísto toho s deštěm? Hrozí i extrémy ve výšce sněhové pokrývky, teplot, či sněhových bouří?
V nižších polohách do 500 mnm: napadne přes 50 cm sněhu? Klesne teplota pod -25°C? A co v horách?
Své názory rozepište níže a hlasujte také v Anketě (uzavírá se 31.října)

*články a teorie by se rozhodně našly, ale - může být jejich obsah pravdivý? Moc ne ;-)

Jakého typu bude zima 2025/26?
Žádná nebo jen malá sněhová nadílka
6 (24 %)
Průměrná, hezká nadílka
9 (36 %)
Nezvykle vysoká nadílka trvalejšího rázu
1 (4 %)
Teplá a deštivá zima
9 (36 %)
Mrazivá, ale suchá
0 (0 %)
Celkem hlasů: 25 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
# 24.07.2025, 19:57

Tak moc relevantních zdrojů ohledně počasí letošní zimy se nenajde takhle brzy. To spíše až tak v září jakmile se začne utvářet polární vortex, tak už to začíná být takové více relevantní. Zatím ani na modelech nic kloudného. CanSips klasika už tak 3 roky po sobě maluje studený prosinec, což je spíše výstřel do tmy, ale tak třeba se toho chytnou i jiní. Nicméně je skutečně brzy, opravdu ale opravdu velmi brzy. Teď tohle téma bude taková kafíčková seance do toho září, semtam něco okomentujeme, orozborujeme, takže tak. No už se těším jak to s palmou poválčíme letos. :D

14
# 24.07.2025, 20:11

Aidamkoo
Vy a palma jste nejlepší na rozbory zimních výhledů.

# 24.07.2025, 20:21

zlatý průměr nemůže zklamat. ta poslední zima byla vskutku dost podařená v kontextu posledních let, ale i tak spíše průměrnější

1365
# 24.07.2025, 20:38

No já to vidím na průměrnou zimu, ale může se stát cokoliv.
Myslím si, že na TN cz psali opět nějaké články o letošní extrémní zimě, ale ty jsou nejspíš nepravdivé a ještě se to bude měnit. :)

Asi zním divně, ale já už bych celkem zimu chtěl, třeba ta minulá byla u nás celkem dobrá (hlavně s ledovkou a mrazy). Jsem zvědavý, jestli to nastane i letos. :snih:
Tento rok 13. února mě asi nejvíce překvapilo večerní sněžení, které bylo trvalé a místy až velmi vydatné. :snih: Napadlo při něm kolem 8 cm sněhu. ;-)
Těším se, až tady budu poprvé diskutovat o zimě.

Danda.1902
Já bych řekl, že to moc brzo není. Sice kuba založil téma na zimu minulý rok v srpnu, ale za mě by bylo dobré řešit zimu už dříve.

TheRealStormCZE
Ano, bylo hlavně hodně situací s ledem a byly i dost nebezpečné. Mrazy byly i velmi silné. Pamatuji, jak bylo -12°C a byla to celkem brutalita. :D
Prakticky ledovka řádila také v lednu 2024, tak uvidíme jestli rok 2026 se stane třetím ledovým rokem.

# 24.07.2025, 22:14

Bloody hell:D
V červenci?
Nebude nejdřív ještě podzim?
A co založit rovnou i téma na jaro a na léto 2026? Ať to máme pěkně aspoň na rok dopředu..
Omg..

# 24.07.2025, 23:53

No,docela provokace vůči těm,co drkotaj zubama i v červenci.Nicméně výhled je takový,že si zimo i teplomilové přijdou na svý :)

Most-Meteoblue
# 25.07.2025, 00:19

Francois
Ti, kteří tu jsou od zimy 2008/2009 jako já, pamatují na zakládání těchto témat i dříve a starou dobrou diskusi plnou anonymů absolutně bez úrovně. Ale vzpomínám na to rád. :D

Jinak, můj pohled na zimu se nemění. I když je to stále méně časté alespoň tady v nížinách, chci co nejvíce sněhu a mrazů. Tedy ideálně alespoň jedno týdenní období s 10-20 cm sněhu a několik nocí s minimy pod -10 °C. Bohužel tu ale taková kombinace nenastala už několik let, takže asi budu rád, když nějakých 10+ cm vydrží jeden den a bude jedno ráno s minimem -10 °C nebo méně. :snih::led:

# 04.08.2025, 16:48

Tadeas
Články na TN.cz se rozjíždějí jako na běžícím páse, ale většinou to jsou špatně přeložené bludy plné faktických a věcných nesmyslů. Dělají to i běžná média typu novinky.cz, kde když psali o tom, že nad Bavorskem vznikne tropický cyklon, tak jsem nevydržel a dokázal jsem se jim dovolat. No vysmáli se mi, když to lidi čtou, jsou za to peníze, takže s tím nic neudělá člověk. Holt za hranou etiky, ale holt jsou to novináři.

Jinak na zimu se rýsuje zajímavý pattern, ale to rozeberu někdy příště.

196
# 04.08.2025, 17:16

Aidamkoo
Ono už se to rýsovalo i minulý rok hezky a jak to dopadlo,už na pořádnou zimu se sněhem moc nevěřím ale třeba překvapí.

# 04.08.2025, 17:27

kuba
Já taky ale neříkám, že to je kdovíjak zimní pattern. Jen mi připadá zajímavý, takže až bude nějaká jistější doba, tak o tom něco sepíšu a nad tím podiskutujeme. ;-)

1365
# 04.08.2025, 17:29

kuba
Spíše, aby nenastal třetí rok s ledovkou. :D
Ta se tu objevuje poslední dobou dost často.
Hlavně tento rok v lednu nastala tak silná ledovka, že tu z dálky blikaly elektrické dráty..

Letošní zima může dopadnout jakkoliv. Bral bych hlavně sníh a mrazy jen slabé. :snih:

478
# 04.08.2025, 17:37

kuba
Právě jsem chtěl napsat skoro to samé, co Aidamkoo, tedy že jsou tam zajímavé záležitosti, já tam asi vidím pro změnu něco jiného zajímavého ( ale vše se bude teprve formovat), a nemíním tady nad tím teď diskutovat, neb nejsem takový blázen..:D, venku je aktuálně +30, takže by to byla trošku schyzofrénie...:cool: Však přijde podzim, zalezeme do brlohu, a to se to pak hezky diskutuje...

1628
# 04.08.2025, 20:04

Aidamkoo, palma
Když vůbec netuším, co nastane, tak napíšu, že "to vypadá zajímavě" a vždycky je to pravda... :D Zajímavá je asi zima vždycky, alespoň někde. Stejně tak jako pravděpodobnost výskytu ledovky někdy někde v ČR je prakticky jistá.
Nejvíce se těším na (pod)zimní inverze, kdy vylezu na kopec Č. Středohoří nad mlhu a uvidím tu nádheru (ideálně se sněhem/námrazou :cool: )... to je snad taky zajímavé?
palma
Užívejte si těch 30°C v Chorvatsku, třeba ještě budou takové teploty i na našem území :slunce:

# 10.08.2025, 13:29

Tak, vyšel nám první článek od Severe Weather. Píší že Amerika chladný prosinec, Evropa leden a vydatné sněžení do toho.
Tlakové uspořádání nad Evropou spíš N, takže srážek by mělo být dostatek. Můžete si to sami pročíst.

PS: jdu si užívat aktuální tropy :D

# 10.08.2025, 17:53

Tobiáš10
Podle modelu CFSv2 takto:
Ale určitě se to bude měnit;-).

379
# 10.08.2025, 22:00

Marek_98
Já jsem se registroval tady až v říjnu 2012, v roce 2008-2009 už jsem tuším občas na in-počasí chodil, od roku 2011 nebo i dříve jsem občas i něco postnul, účet jsem si tenkrát nedělal. Tady byla dizkuze plná anonymů a nesmyslů, bez úrovně. Na meteoforum.cz a Amatérské meteorologii byla dizkuze na velmi vysoké úrovni. Teď je úroveň tady na in-počasí o mnoho lepší, než tenkrát. Ale Amatérské meteorologie z let před rokem 2015 nedosahuje. Naopak Amaterská Meteorologie a meteoforum.cz, tam to vyhaslo.

V zimě 2008-2009 si pamatujeme pár poměrně silných mrazových epizod. Zima 2009-2010 byla dost silná. Něco takového dneska těžko představit. Ale mráz a sníh nic příjemného není.

# 10.08.2025, 22:20

TommyAst
Já jsem se registroval až teď nedávno, ale diskuze hlavně o zimě pročítám od podzimu 2023.
Jinak co pamatuji tak zima 2012/13 tu byla velmi bohatá na sníh, ale i někdy v posledních letech dokáže být pěkná zima - třeba v lednu 2019 tu bylo 35 cm - nejvíc od února 2009. Nebo leden, únor 2021, popřípadě Vánoce 2023- 21 cm.
Co pamatuji ten leden 2019, když mi bylo 9 let, tak od ledna až do 10.2. byla sněhová pokrývka. Ale třeba minulá zima byla hlavně o inverzích a spadlo pouze 40% srážkového normálu a max. sněhová pokrývka pouze 7cm 23.11. a 15.1. - takže velká bída a celkově nudná zima.
Doufám, že ta nadcházející se po delší době fakt povede a bude v tom lednu dostatek srážek, sněhu a mrazů, podobně jako 2019.:snih:

1365
# 10.08.2025, 22:37

TommyAst
Tobiáš10
Já se zaregistroval hlavně kvůli diskuzích a abych mohl hlásit počasí ze svého místa. ;-)
Na In-počasí už chodím 4-5 let a i přesto, že už tak dlouho, tak mě to tu stále baví. :)

Já pamatuji na nejvyšší sněhovou pokrývku 16.12.2022, kdy napadlo i několik desítek cm sněhu a tady v Olomouci bylo za mě nejvíce, co pamatuji. :snih::snih:

# 12.08.2025, 19:10

Když je člověk skromný, spokojí se s každou zimou, takže ty souboje typu teplá vs. velmi teplá vs. „chladnější" nebo věčně očekávaná a nakonec nikdy nepřicházející tuhá zima jsou trochu srandovní.

Z každé zimy je něco i z těch nejhorších. Dobré srovnání je posledních dvou zim, předposlední byla extrémně teplá a srážkově extrémně bohatá - rekordní, ale většina spadla v dešti, na druhou stranu právě se vyskytly i významné sněhové epizody i s mrazem i v nížinách, i když jenom přechodně a krátce. A únor to dobil, protože už bylo vlastně jaro... :D

Poslední zima byla takový opak. Velmi suchá, málo srážek, ale i tak něco padalo. Paradoxně nejsušší únor přinesl do některých nížin nejhezčí zimu, i když záleží fakt jak kde, z mé zkušenosti hrají obrovskou roli i výškové rozdíly jako 150/200 m n.m. vs. 250/300 m n.m. a nebo nad 400 m n.m., ale únor byl spíše zimní, mrazivý přechodně i se sněhovou pokrývkou. Celá zima teplá, vem čert že někde na SZ v Poohří vyšla možná jako průměrná, bylo to dané inverzí a nikoliv studenými vzduchovými hmotami.

Leden byl takový nevýrazný, spíše suchý a teplý, ale také se vyskytla nějaká epizodka a ochlazení se sněžením přechodně. Na horách byl slibný start listopad/prosinec, ale pak už to bylo spíše slabší.

A možná úplný vrchol zimy byla inverzní situace na konci roku. V Polabí přesně týden vše obalené jinovatkou, jíní a námrazou, teplota pořád pod 0°C a pořád mlhy/nízká oblačnost. Bylo to jako sibérie, sice bez sněhu, ale všude bílo a námraza celkem silná, působivá bílá krajina a vše obaleno. Jenom na těch mírných svazích, co převyšují okolní krajinu o 50-100 m na návětří od JV byla zhruba tak 2-3 cm a když potom na Nový rok dorazilo oteplení s větrem, pod stromy bylo místy souvisle pár cm bílo, jak to padalo ze stromů. Na první pohled to vypadá jako sníh. Ten taky při inverzi padal, ale jenom lokálně průmyslový.
.
Příští zima se prostě zase nějak namíchá a něco z toho bude. Musíme se nechat překvapit. Ale stejně skoro každý tuší, že bude spíše teplá, nežli tuhá a srážkově spíše bohatá, nežli chudá, takové jsou trendy. Proto je šance na nějakou epizodu se sněhem a mrazem i v nížinách, i když jenom přechodně.

Jinak bych řekl, že již posledních několik let jsou zimy obecně málo větrné a jenom vzpomínám na ty dříve, kdy frekvence silného větru byla častější. Pořádný vichr již dlouho nebyl, něco významnějšího, ale to se může objevit i na podzim nebo na jaře.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.