Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další oteplení a déšť, na horách i trvalejší, hladiny řek začnou stoupat

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 19.02.2026, 23:39

TomasMost
Tady na IN se nejedná jen o dny se SSP, pozor na to ;-) Je tu aplikován jiný systém záznamu SSP, než je v systému ČHMÚ. Proto tu může docházet k nepřesnostem ;-):cool:

# 20.02.2026, 00:35

TomasMost
K těm Třebenicím. Jen můj pohled. Nad Třebenicemi (cca 200-240 mnm) je Milešovka (836 mnm). Byl tam v ten den přírůstek od předchozího měření 15 cm, celkem 21 cm 10.1.2026. Lysá Hora na druhý straně republiky celkem 28 cm. Blíž jsou třeba Alpy. No a? Pointa? :cool: Kousek od Třebenic v KH Klíny přírůstek 9 cm, celkem 19 cm na automatu. Nová Ves v KH, přírůstek 8 cm. To mi asi řekne víc, co se tady (i v širším okolí a i ve vyšších polohách) zhruba dělo. Nejbližší ofiko stanice takovou novou vrstvu neměly, tak z jednoho dvorku nebudu dělat senzaci. Ano, vrstva pěkná. Ale teda viděl jsem osobně hodně krát, na ofiko měření vrstvu cca 30 cm (29 cm) na stanici a mám k tomu číslu, lehce jiný názor. Tím nezpochybňuji, že často napadlo tady v této oblasti cca 8-20 cm. Stejně nezpochybňuji, že v této sezóně, v Lednici napadlo okolo 20 cm, v termínu měření 17 cm. Nebo?

# 20.02.2026, 00:39

Tak u mě nejvyšší pokrývka v zimě 8cm, druhá nejvyšší 4cm, což v kontextu jiných nížin bylo v maximu méně než jsem popravdě ještě před zimou čekal, ale to je dáno i tím, že pro nás na sníh nejvíce dají TN z jihu a ty chodí poslední 3-4 roky moc východní trasou, uvidíme zda se trend změní, či jestli to nebude už novým pravidlem synoptických situací. Moc často se nevidí, že maximum zimy by bylo u nás nižší, než v nížinách na SZ. Naposledy v zimě 20/21.

No rozepíšu tu pak dny se SSP, u mě jich bylo 23+1 ráno. Severněji Vranov 37 dní, Útěchov 35 dní, naopak na východě Brna Židenice 19 dní. Žabovřesky myslím, že 25 dní, ale tohle je parketa spíše pro Leraka.

# 20.02.2026, 09:54

Lerak2
Pointa je v tom,že ten den,i když vyjímečně,byla někde na SZ,uprostřed zimy,podobná vrstva sněhu,jak někde na SV,Lysé hoře, o 1100m výše (ke vší úctě ke KH).Není to srovnání,ale zajímavost,která stojí za zmínku.Úpřimně mi je jedno,jaké přírůstky sněhu byly ten den na okolních stanicích,je úplně normální a i pravděpodobné,že nejvíce srážek/sněhu spadne právě na místech,kde to nikdo neměří nebo mu to Lerak2 neuzná.Pokud jsou tedy za SZ neustále zmiňovány Doksany se 158m,tak i ty měly max přes 20cm sněhu a Tmin -23,2°C.Pro mě letos tady na SZ určitě vyjímečná zima (kromě KH),jak do výšky sněhové pokrývky,tak i do její výdrže a nikdo,ani Lerak2 a teď i MostMost mi ten můj názor nepřekroutí ;-) Foto zase z mého okolí,nejen záměrně silnice a trasy horkovodu, také lze dohledat.Pokud budu zimu tady objektivně hodnotit a přičtu listopadovou epizodu,tak v součtu 6 týdnů jí pokládám za vydařenou včetně mrazu o vánoční svátky,což ani jedno,aspoň tady,není obvyklé.

8040
# 20.02.2026, 10:44

Tak já když to předběžně vyhodnotím u mně na stanicích na Mostecku, tak za mně zima za očekáváním. Ano na 2-3 dny napadla v lednu, větší vrstva sněhu, ale to bylo všechno. Co se týče dní se ssp, tak stanice Lužice a Most-Vtelno shodně prozatím 18 dní, dle standardu měření. No a jestli vše dobře dopadne, od podzimu bych mohl být i oficiální dobrovolnickou stanicí ČHMÚ. Během jara/léta se rozhodne. Jinak co se týče mrazů, tak třeba v mrazovce v Lužicích, velmi velmi slabé tuto zimu. To i jiné, průběhově teplejší, přinesly často výrazně nižší minima. Takže prosinec vlastně nic, leden dejme tomu zhruba z půlky aspoň trochu vyloženě zimní. Únor zase velká slabota. Listopad na konci měsíce taky aspoň na pár dní náznak zimy. Fotky průběhu sněhové pokrývky jsem sem dával velmi často, tak si můžete zpětně dohledat ;-)

# 20.02.2026, 11:35

Aidamkoo
Za mě počet dnů se souvislou sněhovou pokrývkou slušný, tuhle statistiku si sice nevedu, ale v kontextu posledních zim to nebylo špatné. Mrazy taky solidní, jen ta maximální výška sněhu pokulhává. Tady bylo nejvíce okolo těch 7 cm ze začátku února, při situaci z tohoto týdne jsme nešli přes 6 cm. Celkově pokud se tedy něco zásadního nezmění, což se asi už nestane, budu zimu hodnotit jako průměrnou až slabě podprůměrnou. Doufám, že se skutečně vrátí trasa těch tlakových níží z jihu směrem přes nás, dobře si vzpomínám, a není to tak dávno (zhruba 15 let), kdy jsme tu i docela pravidelně mívali 20-30 cm sněhu, a to právě díky těmto situacím. Je to škoda, ale nedá se nic dělat. Řekl bych, že pokud bereme v potaz počasí řekněme od října do dubna, tak žijeme v jedné z nejnudnějších meteorologických lokalit v celé Evropě.

# 20.02.2026, 20:33

Děkuji všem za tipy, i za zprávy. A díky i za reporty ;-)
Tak ještě tady jsou zmíněné Doksany. Takže ano, už to tu proběhlo. Ale opakování, matka moudrosti :D Doksany měly nejvyšší sněhovou pokrývku v ÚK v polohách do 400 mnm, a to 21 cm :snih: A ano, Doksany měly i nejnižší minimální noční teplotu, v polohách do 380 mnm, a to -23,2°C. Takže z tohoto pohledu, nejzasněženějším :snih: a nejmrazivějším :led: místem v ÚK, jsou za tuto zimu, Doksany ;-) (ve výše zmíněných polohách). Ještě jednou děkuji za připomenutí, vše je jasné z tohoto pohledu :cool: Jsem rád, že se to tu připomnělo

# 20.02.2026, 20:44

Marek_98
Letos bych řekl, že po nějaké delší době hodně velká smůla, protože víceméně 16 tlakových níží od listopadu do února co mohla přinést nějaké větší množství sněhu nepřineslo nic, či pouze poprašek. Třeba další zima bude v tomhle ohledu lepší, ale zase ta souhra teplot a déletrvající sněhové pokrývky v jedné zimě asi další rok nebude.

Ale jinak zima dobrá, když si to vezmu za sebe co jsem čekal, tak to odpovídá. Nakonec nejpřesnější zářijové vyhlídky sezónních modelů. Chladnější druhá polovina listopadu, inverzní NAO+ prosinec s propadem v závěru měsíce, chladný leden a postupně teplý, až ke konci měsíce velmi teplý únor.

No a drtivě opět prvenství sezónních předpovědí obhájil ECMWF, naopak CFSv2 obrovské selhání. Od prvních výhledů v červnu až do listopadu ve všech měsíčních výhledech obrovské až nadnormálně obrovské teplotní anomálie do kladu. Bohužel takhle funguje model s minimálním propisem veličin. :(

Pro mě osobně teď začíná přechodné období klidu. Nicméně za 3 týdny začíná v Dixie Alley a následně na začátku dubna v klasické tornado alley sezóna tornád, což mě poslední dva roky velmi chytlo, takže určitě pokud budou nějaké zajímavé situace, tak se podělím o nějaká zajímavá témata a ve vztahu k našim bouřkám se pokusím o nějaké rozbory i na tohle téma, jelikož v létě aktivně chci začít fotit bouřky.

# 21.02.2026, 11:21

Aidamkoo
Pěkný rozbor. Jako v podstatě máš pravdu, moc si stěžovat nemůžeme, ale dalo se z této zimy vytěžit víc. Podle mě to ještě není úplně všechno a v březnu nebo na začátku dubna tradičně třeba nějaký ten poprašek napadne, ale tam už je to spíše na škodu. Léto a bouřky, to je ale každopádně jiná liga, s tím se zima nedá srovnávat. Rád bych napsal, že se na to těším, ale když se na něco těším, tak to špatně dopadne, tak prostě jen doufám, že letošní bouřková sezóna bude mnohem povedenější než ta loňská a bude co pozorovat a fotit. :)

# 21.02.2026, 21:50

Tak a jak to vypadá na některých stanicích, s dny se zaznamenaným sněžením. U vybraných stanic do 300 mnm, to vypadá zatím takto, třeba Mošnov 36 dní, nebo Tuřany 31 dní, za tuto sezónu. Tady v ÚK třeba Teplice 15 dní, nebo Žatec 13 dní

Zdroj dat ČHMÚ

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.