Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nízká oblačnost a mlhy přetrvávájí, pravé zimní počasí v nedohlednu

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 24.09.2025, 11:47

TomasMost
To je problém těch lidí, že to na ně působí depresivně. Když tady byla minulou zimu inverze, byla to naprostá pohádka, vše obalené námrazou.

Pokud je jenom šedá deka a pár stupňů nad nulou, je to i tak zajímavé počasí a jev, který prostě patří k danému období, něco co není zrovna k vidění po celý rok a každý den.

Důvod k depresi nebo jakékoliv nespokojenosti nevidím za žádného počasí, až na ty případy, kdy někomu demoluje dům tornádo nebo povodeň.

A když už je řeč o inverzích, ty jsou obecně meteorologicky velmi zajímavé. Způsobují řadu teplotních zajímavostí, lokálních rozdílů, rozdílů v oblačnosti atd. Může člověk pozorovat mlhy, nízkou oblačnost nebo být nad ní s jasnou oblohou, vše pár km od sebe.

479
# 24.09.2025, 13:26

AuraPočasí
Jo i ta inverze umí být inspirativní, minulý rok jsem si to šlapal za inverze, a s tím spojené minimální viditelnosti zdejším lesem.. v mlze se najednou ozval dusot a proti mě pomalu vyklusal kůň a na něm postava v dlouhým tmavým kabátě a s kloboukem do čela, beze slova propluly okolo mne... magie jak v Sleepy Hollow:D... plus pak pár dní s námrazou.. atd.
Jo zima umí být různorodá.. vo tom to je..

# 24.09.2025, 13:42

AuraPočasí
To je problém těch lidí, že to na ně působí depresivně.
Důvod k depresi nebo jakékoliv nespokojenosti nevidím za žádného počasí,

To je velmi krátkozraký a mylný pohled..
Délka slunečního svitu , potažmo i délka dní, ovlivňuje lidskou psychiku (nejen lidskou ale i zvířecí) samozřejmě velmi výrazně ..
Delší období s NO, tedy zcela bez sluníčka přispívá k zhoršenému psychickému vyladění velmi a je to normální, přirozené...
TomasMost
Ano, souhlas, tak to je...

# 24.09.2025, 14:42

Francois
Je to tak, podnebí (dlouhodobý stav počasí) pak ovlivňuje i mentalitu národů - severská soudržnost; pohodovejsi a leckdy přátelštější chování Italů či Španělů k ostatním. My ve střední Evropě často čelíme změnám ode zdi ke zdi, a to nejen v počasí.

# 24.09.2025, 16:03

Třemšín
👍

# 24.09.2025, 16:23

Francois
Působí to na lidi, ale ne na každého, lépe řečeno na každého různě. Ať bude zima jakákoliv, bude část lidí, co budou spokojený ať bude jak bude nebo to vůbec nebudou řešit a pak bude část lidí nadávat na všechno možný, od deště, bláta přes sníh, mráz a vítr. To je pak individuální věc, kdo to jak moc prožívá nebo hrotí a co mu vadí nebo ne.

Když bude inverze, část lidí propadne depkám, část lidí nikoliv a nebude to na ně mít žádný negativní vliv. A jsem přesvědčený, že do značné míry si za to člověk může sám, není to tak, že inverze je jediný spouštěč zhoršení psychiky, jako spíše celá řada faktorů, hlavně zdravý vs. nezdravý životní styl.

Ale nechtěl jsem původně o tomto mluvit. Já pouze za sebe říkám, že ať bude zima jakákoliv, budu spokojený a ne jako dříve, když jsem „brečel” že je málo sněhu jako dítě.

Zímy v nížinách jsou zajímavé stejně jako na horách, je to jenom o úhlu pohledu na co člověk zaměří pozornost. Sněhu a zimních projevů bude v nížinách vždy méně, ale to neznamená, že to znamená něco horšího nebo špatného.

# 24.09.2025, 17:17

Dnes jsem v epicentrum poslouchal paní Honsovou, která se vyjádřila k letošní zimě. Paní Dáša, řekla že vzhledem k vysoké teplotě Atlantiku a Středozemního moře se nedá počítát s pořádnou zimou. Uvidíme zdali její předpovědi vyjdou. :!!:

# 24.09.2025, 17:54

dionek05
No řekla něco jiného. Řekla, že se nedá počítat s Ladovskou zimou. Tedy jsem rád, že se nebudeme dočítat letos nesmysly z dílny Tn.cz o extrémních zimách, kde byla kolikrát uvedena v těchto bulvárních radostech, takže jedině dobře, že se toho letošní rok zbavíme. Jinak teplý Atlantik nemusí být v současné době překážkou, častokrát stačí jedna tlaková níže, která má sílu, že promíchá vodu Atlantiku a rázem je po problému. Taky nelze říct, že vždy teplejší Atlantik znamená teplo. Ten teplý Atlantik je v ostrém kontrastu s chladným severem Evropy, což často vytváří blokační situace jak do zimy, tak chladu. Nelze říct, že jen teplota atlantiku rozhoduje. Viz podzim 2019, poměrně chladný Atlantik.

No a k tomu taky dodám, že vliv bude mít i to jak se promítne do walkerovi cirkulace EP La Nina, ta co jsem pročítal studie a reanalýzy ten vliv těžce tlumila. Tedy hodně komplexní problematika.

# 24.09.2025, 18:10

AuraPočasí
Co má to, že člověka baví nějaký druh počasí více než jiný, společného s vyzrálostí? Mě přirozeně baví v létě nejvíce bouřky a v zimě nejvíce sníh. Diskutoval jsem tu už v roce 2009 a psal jsem tu to samé a pokud budu já a tahle diskuse naživu třeba v roce 2070, budu psát opět to samé (jestli ještě v zimě nějaký sníh u nás vůbec bude). Prostě podzim v Česku a obecně ve střední Evropě je extrémně nudný, naštěstí mám více zájmů, a tak se k tomu nemám důvod nějak upínat a být depresivní, ale koho baví dívat se celý den do neprostupné mlhy a nízké oblačnosti (s občasným mrholením), tak bych řekl, že je něco špatně s tím dotyčným. Takže zatímco řekněme s obdobím duben až září jsem v našich končinách spokojen, tak kdyby bylo období říjen až březen po celý rok (až na výjimky, kdy napadne trochu větší množství sněhu), tak se ani o počasí nezajímám, protože tohle mě prostě vůbec nebaví a absolutně nejde psát, že toto je stejně zajímavé jako bouřka nebo sněhová vánice, protože to tak prostě není.

149
# 24.09.2025, 18:18

Ať je to jak chce, fyziologicky neexistují žádné endorfiny, které by byly vázané na inverzi. Jo to když se v březnu "udělá hezky", to je jiná. Vyzkoušejte někdy. ;-)

# 24.09.2025, 18:29

Aidamkoo
Jak jsem psal,každý na to má jiný názor,ale osobně si myslím,že kladné vnímání dlouhodobé šedivé inverze/NO je neobhajitelné.Ty dva hlavní faktory - nedostatek světla/slunce a vliv na naše zdraví i kvůli špatným rozptylovým podmínkám je jasně prokazatelný.Jako klukovi,mi vůbec inverze nevadily,naopak,pokud bylo nasněžíno,jsem je vítal a slunce zaháněl,nevadilo mi dýchat smrad z komínů.Věřím,že pro naprostou většinu lidí z nižších poloh je postupně podzimní a zimní slunce spása z nebes.;-)

# 24.09.2025, 18:36

TomasMost
Hádám, že to mělo být na auru. Pro mě inverze má kouzlo pouze fotogenické v kombinaci s námrazou a sněhovým popraškem, jinak fakt ne. Osobně inverze jsou pro psychiku těžký, nemám je v lásce a dělají mi celkem slušnou zátěž.

# 24.09.2025, 18:47

Aidamkoo
Jj,mělo,ale on po mě zase bude házet kameny,někdy je s ním těžké diskutovat,z Brna nicméně rozumný inverzní názor ;-)

# 24.09.2025, 21:16

O víkendu se dostane ke břehu Evropy hurikán Gabrielle dle současných prognóz. může změnit ráz počasí. Špagety modelů začínají naznačovat na přelom měsíců možné silné ochlazení. Současná dráha vypadá že půjde na Španělsko a to by mohlo přitáhnout studenou hmotu. Co sleduji když přijde ex hurikán a jde přes Británii většinou přijde velké oteplení. Uvidíme jak to dopadne ale situace by mohla být zajímavá.

# 24.09.2025, 22:18

Pavell88
Protože když jde od západu z oblasti Atlantiku směrem k Británii a severní Evropě, tak přináší do Evropy silnější zonální, tedy západní proudění. Naopak když jde tou jižní drahou (ostatně jako každá TN), tak vlivem gradientů přichází častěji možnost ochlazení od severu, severovýchodu tak jak proudění míří do středu TN protisměru hodinových ručiček.

Ecák a ICON tam aktuálně vidí ochlazení díky TV nad severní Evropou.

# 25.09.2025, 08:03

Tak vyšla nová předpověď na zimu od Severe Weather.

# 25.09.2025, 08:55

Poprosím někoho, kdo by tu předpověď od Severe Weather mohl sem nějak odprezentovat v českém jazyce ? Třeba Aidamka až by měl čas. Děkuji.

3
# 25.09.2025, 09:31

Tak nám na Sněžce a Pradědu napadl první sníh letošní zimy.

# 25.09.2025, 10:03

dionek05
No myslím, že Dagmar Honsová má pravdu, protože teplota Středozemního moře a Atlantického oceánu je asi nejzásadnější faktor pro to, jaká bude zima i u nás v ČR z hlediska teplot. Čím více zvýšíme teplotu těchto rozsáhlých vodních ploch, tím více se zvýší teplota i nad povrchem a trend změny klimatu je takový, že všechny tyto teploty dlouhodobě rostou.

Ne že by nemohla být teplotně podprůměrná zima, ale pravděpodobnost v časové ose pořád jen klesá a navíc to beztak porovnáváme s čím dál teplejšími průměry jako 91-20. Například docílit teplotně podprůměrné zimy se starým průměrem 1961-1990 je podle mě již velice těžké. Snad ta 2016/2017 by tam ještě spadla a před ní už jenom 2009/10 a 2010/11.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.