Marek_98
už jen proto, že jste to tady sami zmínili, že sto lidí sto názorů je to zbytečné, aby každý jednotlivec vypisoval co mu vyhovuje a co ne... opravdu je to zbytečné nic nepřinášející čtení.. já přečetl první příspěvěk a poslední a vlastně nic se nedozvěděl.. takže děkuji, ale není za co.. je to daleko a někteří už zase jakoby se nemohli dočkat.
Mě taky nic nenapadá, snad jen že jsme dnes zahájili topnou sezónu, letos neobvykle brzy.. jaký to bude mít vliv na zimu netuším... Ale dvacítky ještě jistě zažijeme.. a určitě i mlhy. Těch je prozatím poskrovnu i přes vlhké počasí. Ale často fouká po klidném létě, tak asi proto..Vlhkosti je dost ale musel by se utišit vítr a ve výšce aby sem přivál nějaký teplejší vzduch, Icon maluje nějaké východní proudění. Na horách chladno, tady dole asi podle toho kolik bude slunce...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Aidamkoo
Pokud máš nějaké zajímavé informace, sem s nimi, pokud je šance tak na třetí kvalitní zimu za posledních 12 let, tak bychom se aspoň mohli na co těšit v období té meteonudy, která nás opět čeká.
kapr84
Chápu, vedle přináším informace o srážkách, nic jiného se teď neděje. Možná bude ještě několik dnů babího léta, to je celkem fajn, potom už nuda a pak se uvidí, co bude v zimě. Hlavně doufám, ať stojí za to, ideálně hodně sněhu a mrazy, i když ono se to asi nevyplní, ale naděje umírá poslední.
AuraPočasí
Ano,výška inverze je proměnná,ale nejčastěji je v 500 - 800m.Jistě,jsou lidé,pro které je podzim nejhezčím obdobím roku,ale je to především kvůli pestrosti barev v přírodě.Jinak krátké dny,bez slunce,kdy se nám pod tou pokličkou špatně dýchá,nic moc.Tím bych to z mé strany uzavřel,ale je to jen ojedinělý případ,kdy s Aurou nesouhlasím Původně jsem reagoval na “každé počasí,synoptická situace je stejně zajímavé/á.” Pokud by “stejně” znamenalo tak či onak nebo beztak,neměl bych námitek.
Marek_98
Můžu se zeptat, které to byly zimy, kdy bylo na JM 30 cm sněhu? Já si takovou pamatuju zaručeně jen jednu - 2005/2006 (a to jsem - dle nicku - cca o 10 let starší). Je tedy pravda, že bydlím níž, ale v Brně se dlouhodobě a pravidelně pohybuju. V 90. letech bývaly v mé lokalitě zimy vesměs ve znamení holomrazů střídaných oblevami. Sněhuláka jsem se naučila stavět až někdy ve 12 letech - ono nějak nebylo z čeho se to učit. Resp. z občasného poprašku se pořádné koule uválet nedají, takže jsme ten sníh vždy jen opatrně sbírali a plácali ho postupně na sebe.
kapr84
Dovolím si přidat něco k tomu, jaký vliv obecně má slabá hurikánová sezona jako je tento rok, na zimní počasí... mimo jiné je to letos zaviněno ( ta slabá hurikánová sezona) Atlantickou La Ninou, přede dvěma měsíci jsme se tu o tom bavili, že bude asi slabá sezóna hurikánů... přidávám screen k dané problematice..
p.s. doufám, že zase nejsem pesimista, když to ukazuje pro Evropu to, co to ukazuje..
ludvicek
Já si to tak nějak právě taky pamatuju. S tím, že tady v devadesátkách sníh opravdu spíš nebýval, než býval. V Brně - resp. v jeho severnějších částech - bývá přece jen trochu víc sněhu než tady. Po roce 2000 začaly trochu sněžnější zimy, ale maximální výška sněhové pokrývky se zde běžně držela do těch 15 cm.
ludvicek
Osmdesátky si nepamatuju, to jsem byla ještě moc malá; ani ne školkového věku. Ale mám plno zimních fotek z raných dětských let, které jsou na pozadí holých zmrzlých polí a modré oblohy. Takové zimy já si právě pamatuju z těch 90. let. Což neznamená, že nikdy nebyl sníh, ale většinou zde u nás bylo právě takto. Dnes by mi to hodně vadilo, nemám ráda holomrazy. Tehdy jsem to brala jakou normu a o trochu později mi to i vyhovovalo - dalo se pěkně bruslit a led nebyl znehodnocený sněhem.
Marek_98
To u nás by byla za posledních 12 let 6. Dobrá zima , resp. 4. Opravdu vydařená, poslední tu byla 2020/21 resp. 2018/19 - to jsme tu měli 9.1.2019 po ránu 35cm - nejvíc od 24.2.2009.
Tak nějak začínám věřit, že nadcházející zima by se mohla vydařit. Podle mě v prosinci a lednu nějaké ty silnější mrazy a sněhové kalamity budou. Akorát únor je nejvíc nejistý, hlavně v rámci PV.
Už se těším na Aidamkův rozbor.
Miriam
Jednou jste napsala krásnou větu “mám ráda sníh,ale mráz už tolik ne”. Někdo třeba pamatuje v Tuřanech 12/1981 38cm,1/1987 30cm sněhu,pak již většina si vzpomene 18.3. 2013 Žabovřesky kolem 30cm.Třeba bylo více sněhu u vás i v těch 90.letech,Brno a okolí je rozlohou velké a srážkové rozdíly jsou i v zimě,on ten sněhulák nejde postavit ani z prašanu.Prostřední graf je z pohledu právě těch dětských očí,bohužel ne z Brna.Já jsem v Mostě nikdy nezažil (nepamatuji) více,jak 25cm sněhu.V roce 1981 byly nejzasněženější vánoce (Liberec 40cm,Brno 20cm)
ludvicek
Zima 1995-1996 byla docela studená a bylo hodně sněhu. Zima 1996-1997 byla také studená a bylo hodně sněhu. Je to jedna z mých nejstarších vzpomínek na počasí (1995-1996 už si nepamatuji). Ale koncem roku 1996 o zimních pázdninách ne jen že byl sníh, ale byly i silné mrazy. A začátkem roku 1997 pak napadlo hodně sněhu, až tu byla naděje na prázdniny, ale ne. Vůbec první věc o počasí, co si pamatuji, tak bylo horko v létě (později dohledáno 1994) a pak někdy přelom 80-90. léta mráz v zimě, ale nevím kdy. 1985 nebo 1987 ale ne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.