Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

3
# 26.11.2025, 14:46

Lake Effect - 23 palců ve sněhu, nádhera, ale odhrabávat bych to nechtěl ;-)

479
# 26.11.2025, 15:58

Aidamkoo
No, teď jsem si, při pohledu na zahradu a těch 10 cm sněhu tam, uvědomil, že jsme tu psali, že zima dorazí na konci listopadu a tak do začátku ledna a pak asi už nic moc.. takže, začátek jsme teda dali poměrně přesně.. dál se uvidí, sice predikce na dalších 14 dní docela naprd, ale tohle mne potěšilo...:)

# 26.11.2025, 17:33

Tak ty vyhlídky jsou docela teplé, vypadá to, že inverze se moc neuchytí a předčasná listopadová zima postupně skončí.

Takže uvidíme co přinese meteorologická zima.

603
# 26.11.2025, 19:01

Dnes jen v rychlosti:

- na Severe-weather nový článek k výhledu sněh. přídělu v dalších měsících

- dva zajímavé tweety, jak akt. výhled vidí meteorologové na základě různých modelů:

https://x.com/gmrpetricca/status/19936667139513468...

https://x.com/Met4CastUK/status/199360916602010025...

Dnes se moc rozepisovat nebudu, neboť fičím na florbal. Jen v rychlosti - že by model ECMWF začal vidět / predikovat nové, další zeslabení PV ve 2.půlce prosince? Dále některé modely resp. možné kombinace naznačují možnou blokaci Atlantiku od cca 10.-15.12. Mohlo by jít o něco většího ...

PV by se na začátku prosince měl začít vracet do své původní kondice v hladině 10 hPa a "vracet se" na své původní místo. Jiná může být situace níže, kdy např. hladina 100 hPa ukazuje více "rozházený" stav, který by zvyšoval šance zimních epizod (ale je vyšší pravděpodobnost, že by zase vyhrála Sev. Amerika).

Těším se na další analýzy / diskuze ;-)

VHK
35
# 26.11.2025, 21:43

andy206
No tak tohle se cte zase o neco lepe,jen tak dal a diky za prispevek;-)

19
# 26.11.2025, 23:11

Na tomhle zaujme sněhový nadprůměr na jihu italské boty a silný nadprůměr na ostrovech v Egejském moři v Řecku. No inu dobrá no...

# 27.11.2025, 06:30

Takže víme, že nic nevíme :D.
Za dva, anebo tři týdny může být tak , anebo i onak.

479
# 27.11.2025, 06:36

No, po pár dnech jsem se podíval na ten PV.. posílit by měl hezky.. nicméně ten vysoký tlak tam bude spolupůsobit a je tam na konci nějaká predikce rozdělení (ne rozpadu, pozor!) Takže něco by se dít mohlo, ale co? Takže jako vždy si počkáme..:)

možné rozdělení (ne rozpad) PV
3
# 27.11.2025, 09:03

palma
Nevím jestli ten "nástup zimy" Aidamko vidí stejně, když za celou epizodu měl na dvorku max. 1 cm sněhu a teploty v Brně jsou vidět dole na obrázku.
Nehledě k tomu, že teď ještě bude pár dnů v noci mrznout a pak, minimálně na týden, to na žádnou zimu nevypadá.

Teploty v Brně 18.-27.11.2025
479
# 27.11.2025, 09:23

chatar
Nástup zimy je nástup zimy, a pojem zima se vztahuje na celou ČR, to je asi jasný pojem, a je taky jasné, a bohužel to mnoho lidí nějak nechápe, že ta zima ( pěkné zimní projevy v trvalých minusových teplotách... třeba) fakt nebude v kuse měsíc a půl nebo dva, a ve své podstatě, při tom, že průměrně je zima o +2 stupně tady v ČR teplejší, jak před dvaceti až třiceti roky, nezbývá už jiný činitel jak PV, který by to dokázal ovlivnit tak, aby nějaká lepší zima byla, a díky těm změnám se i dlouhodobé modely počasí chovají jinak, urychlují se cyklické pochody v počasí, proudění vzduchu, třeba jetstream je více zvlněné, roztrhaný.. atd. a z toho plyne ta variabilita, predikovat v tom, je značně náročné, nicméně bylo řečeno " první opravdu zimní projevy počasí vidím tak na konci listopadu, začátku prosince.. a dobré podmínky tak do poloviny ledna" to jsme tu společně uváděli, a není to se zárukou, a není to na celou dobu, to by jsme byli lepší jak všichni renomovaní meteorologové..apod..:D. Takže tak, no..

3
# 27.11.2025, 10:09

palma
Nikde nepíšu nic o "že ta zima . . . fakt nebude v kuse měsíc a půl nebo dva"
Právě naopak jsem tady mírnil očekávání s tím, že trend zim je jasný.

Můj komentář jen poukázal na to, že pohled z Brna na tady tu zimní epizodu, může být jiný a že výhled na propagovaný zimní prosinec, moc zatím studeně nevypadá.

1
# 27.11.2025, 10:12

Já jsem s vnoučkama zatim spokojen,je jim 6 a 4 roky a sněhulák v našich končinách stojí poprvé 🤣 sníh leží od pondělí takže jsou spokojení!! Sorry za příspěvek mimo mísu!

479
# 27.11.2025, 10:16

chatar
Nic ve zlém, ale to že ta zima nebude měsíc a půl v kuse, nepřiřazuji nijak k Vám, ani to neuvádím jako Váš výrok.. asi tak, uvádím to obecně, jak je to v tomto století, bohužel, běžný průběh zimy.. týden tak a týden onak, v lepším případě 14 dní ...:cool: Jak bude v prosinci co nevidět zažijeme..

# 27.11.2025, 10:48

Tak na zimu si počkáme možná až do 2. poloviny prosince. Zatím to vypadá, že se to nějak nastavilo ve prospěch tepla a není moc potenciál, aby se to rychle překopalo.

Stačí si zobrazit odchylky teplot na příští dva týdny - nadprůměr všude a hlavně směrem na SV a ty režimy, NAO + převažuje, není žádný jasný signál zimní synoptiky.

Takže si na nějakou podobnou výraznější zimní epizodu počkáme s nejvyšší pravděpodobností do 2. poloviny prosince, eventuálně do ledna, ale co se dá dělat. Je to jen počasí a zimy už nejsou jako dříve, je to jenom o těch přechodných epizodách, ale teplo většinou převáží.

týden 1-7. prosince, zdroj: ecmwf.int
týden 8-14. prosince, zdroj: ecmwf.int
Povětrnostní režimy NAO+, zdroj: ecmwf.int
# 27.11.2025, 12:26

Nevím proč bych ten nástup neměl vidět stejně jako palma. Však většina republiky pod sněhem a že to tady roztálo prostě byla náhoda vzhledem k poloze TN. Navíc víceméně celá země měla pokrývku aspoň na pár hodin a takový ten tradiční dolní jih Moravy měl i celkem slušnou peřinu na listopad. Co vidím u sebe já tady je jedna věc, ale mě zajímá globál. :)

# 27.11.2025, 14:11

Aidamkoo
Tak to já to mám zase obráceně a proto se naše pohledy na tuto zimu pravděpodobně po jejím konci budou lišit. Měli jsme tu souvislou sněhovou pokrývku 2 dny, a to nanejvýš okolo 2 cm. Samozřejmě je na jednu stranu potřeba napsat, že máme pořád listopad a to tím pádem není špatné. Když mají ale i Praha a Ostrava až kolem 15 cm až z té řekněme třetí vlny, tak já tohle prostě beru jako promarněnou příležitost. Okolnosti jsou nějaké, to jsi napsal, ale ve finále je to vlastně úplně jedno a z celé republiky vycházíme my zase jako ti největší poražení.

479
# 27.11.2025, 14:16

Marek_98
To je naprosto v pořádku, ten pocit... ale... predikce na zimu jsme dělali pro CELOU ČR, ne pro místo, kde z nás kdo momentálně žije, to totiž ani nejde tak udělat..;-), a z velké části je to vlastně predikce pro region střední Evropa.. ono, když to vezmete, tak v této době, o které se bavíme ( konec listopadu), a psalo se to tu, padly i mrazové rekordy.. jestli se tedy nemýlím..čili za mne, opravdu pěkná "zimní" (podzimní) epizoda.

# 27.11.2025, 14:21

Marek_98
Pochopitelná frustrace pro Brňany, ale rozhodnou následující 3 měsíce.

Což je úplně jiná váha 3 zimní měsíce vs. jedna epizoda na konci listopadu.

Takže vše je před námi.

479
# 27.11.2025, 14:27

AuraPočasí
Přesně, úvod je za náma...:)

# 27.11.2025, 14:36

Marek_98
Však to je úplně jedno co bylo teď. Zima ani nezačala a sám moc dobře víš, že Brno kolikrát válcuje většinu krajských měst díky nížím z jihu. Největší poražení nejsme, to by tu sníh vůbec nesměl ležet. :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.