Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
charlie1
Děkujeme za komplimenty jen ono to propsání PV směrem dolů bude asi trošku jiné, než to vypadalo nedávno (těch 20-30 dnů bývá u "standardního" narušení / rozpadu PV s postupným propsáním níže - ale upřímně, to je statistický údaj a každé propsání může být prostě jiné). Nyní to vypadá na okamžitou reakci směrem dolů. Ale včerejší NAM model / index to kreslí škaredě ...
Odpověď PV na vlnu-1 byla / je velmi rychlá. To asi i díky tomu, že nastane tzv. odraz této vlny. Jak zde rozebíráme, PV dostane pořádný nášup, který jej zdeformuje, relokuje (ale bohužel tuto vlnu-1 neabsorbuje). Co je ale klíčové a proč jsem zmiňoval NAM index - jeho poslední výstupy malují to, že propis do nejnižších vrstev nebude tak výrazný jak bychom potřebovali. Dokonce to spíše vypadá, že reakce směrem dolů z 10 hPa vyzní tak nějak "do ztracena".
Uvidíme, jak bude probíhat restart PV, jak zesílí, kam se přesune, co dalšího na něj bude působit a narušovat ... a za mne asi hlavně - jak se budou chovat nejnižší vrstvy někde od 300 hPa dolů. Občas dokážou nastat situace, že dokáží vzdorovat a mít jiné chování.
Ale velká, velká škoda a smutek z toho, že ještě před prakticky několika dny vše vypadalo "dokonale" zimně. Snad se to zase nějak změní.
charlie1
No a ještě se teď v horních vrstvách atmosféry, tam, kde to přesně nepotřebujeme, přepnul ten proud vzduchu, co se pohyboval proti směru proudění víru (QBO) z východního na západní a tak, místo aby PV zbržďoval, tak ho naopak bude posilovat, což se taky obecně nepočítalo, že se tak brzo stane. takže se to nějak kupí, no.
charlie1
no "odraz" vlny je pro mne tak nějak nejrozumněji přeloženo slovíčko "reflective" v kombinaci s tím, co tu píšeme.
Jinak ještě doporučím pročíst blog od Judaha Cohena - https://published.aer.com/aoblog/aoblog.html zdůrazním 2 oblasti k důkladnému pročtení:
a) popis PV a toho, co se tam nyní děje + hezká tabulka s dopady SSW vs. defromovaný PV
b) sekce PCH
Oboje popisuje / maluje ne moc radostné výhledy ...
PS. k tomu PV je tam opravdu dost povídání a jeden malý "výcuc" spojený k jednomu z možných scénářů, pokud se PV rychle zotaví:
"PV can remain undisturbed and if allow, the PV will turn into a runaway train that is almost immune from disturbances from the troposphere and we have a beast of a PV for much of the winter and it remains mild to very mild across much of the NH."
charlie1
Nééé, my rozhodně nepřesvědčujeme. Jen diskutujeme, hledáme informace, přinášíme / přenášíme je tady a diskutujeme. Holt příspěvky výše jsou aktuální výhledy modelů. Rozhodně zimu ještě neodepisujeme
PS. ale pravda je, že pošmourno, deštivo, blátivo, teplo atd. by počet depresivních chvil navýšilo
to že vaše věštitelské schopnosti pochází od Cohena je tady tak nějak všeobecne známo ( nic ve zlém) nicméně interpretace bývá dosti podobna momentální náladě šiřitele však i Cohen se přiklání spíše k variantě č.2 a v podstatě teď popisuje že ví, že nic neví, podle širších zdrojů ten vývoj je z ? nicméně pozitivní predpoklady pro zimu nadále zůstavaji… pekný večer
charlie1
Ale tak to zase není fér - Cohen je jeden z mnoha, které citujeme. A interpretace alá momentální nálada? Já možná někdy jo, ale nyní ji mám už cca 2 měsíce stejnou, takže tak asi
Ano, Cohen se přiklání k možnosti 2 a 3. Ale třeba ona trojka (deformace, stlačení, šišoid, elipsoid apod. PV po většinu zimy), pak toto zatím není moc nakloněno pro Evropu. A dvojka? No kéž by nastala ale já zatím v modelech tyto podmínky / snahy / náznaky v průběhu prosince nikde moc nevidím ...
(Aidamko aldy palma)vase rozbory a poznatky jsou paradni,hlavne nic nebalte,pocasi se porad meni muze to skoncit jakkoli a to ze to ted vypada spise smutneji co se zimy tyce jeste prece nezname ze zadna zima nebude,jeste tyden zpatky se tu psalo ze se mame na co tesit a ted tohle??Neblbnete,trollove a vsichni jim ostatni tady vzdycky byly a budou ale to vas nemuze rozhodit,venujte se tomu co vas bavi a podelte se o ty poznatky s nami,jsme za to vdecni,diky vam!!! PSoufam ze se to jeste zase otoci a bude o cem psat a nac se tesit.
Aidamko, ale také Aldy a Palmo, určitě netřeba tolika pesimismu. Sám miluju zimu a současné vyhlídky opravdu nejsou růžové, ale stejně jako se změnila "téměř jistá" situace k horšímu, se zase mohou změnit horší parametry k lepšímu. Není to určitě tak, že by se mohla pokazit dobrá varianta, ale může se i "pokazit" ta špatná, čímž vznikne zase dobrá. Člověk často spoléhá na statistiky z minulých let, všemožné reanalýzy a podobně a chápu to, protože je to mnohdy to jediné, co nám může posloužit jako vodítko pro to, co máme v počasí očekávat. Pravdou ale je, že počasí je vlivem globálního oteplování natolik rozhozené, že nám nemusí zmíněné nástroje stačit. Zimy jsou v globálu rok od roku teplejší, severozápadní proudění už často nestačí na pěknou zimu v nížinách, ale přináší sníh spíše až do středních poloh, zatímco v nížinách prší. Pokud se nepletu, tak taková situace se například vyskytla v lednu 2019. Pozitivum na tom každopádně můžeme najít především v oné rozkolísanosti, která nám paradoxně i přes vyhlídky do tepla může přinést nečekaný zvrat zase do zimy. V oteplujícím se klimatu je sice pravděpodobnost výhry chladných variant stále nižší, ale nikdy není nulová. Takže diskutujme a těšme se, co nám počasí přinese. Já jsem moc rád, že zde přinášíte kvalitní a odborná data, která slouží především k tomu, abychom měnící se klima pochopili a trošku se v meteorologii dovzdělali. A speciálně pro tebe Aidamko, z trolů si nic nedělej, ti tady vždycky byli a vždycky budou. Domnívám se ale, že většina uživatelů, včetně mě, je nejen za tvé obohacující rozbory velmi vděčná.
Moc nechápu tu rezignaci tady. Snad to většinově bereme tak, že události jsou do poslední chvíle nepředpověditelné a borci tady hlavně ukazují možný směr, kterým se to může ubírat. Jestli si někdo na základě těchto indicií myslí, že zima bude nepřetržitá šňůra chladných událostí, tak by asi měl vrátit občanku.
chatar
Není zač.
Ještě budeme vzpomínat na současné podmínky, až se to jednu zimu globálně překope na "nepříznivé" faktory (silný vortex posunutý úplně někam do řiti, NAO+, QBO západ, ENSO+ atd., vyberte si.) Já si myslím, že ten únor 2024 nemusel být úplně to největší teplo v zimě, co nás ještě může v budoucnu potkat.
No vida, semle ta zimina pěkně foukne..https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-sever-usa-cek...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.