Aidamkoo
Teď už jenom počkat, kdy modely něco vyrobí a samozřejmě je vysoká pravděpodobnost, že vrchol zimy je ještě před námi - to je skoro jisté. Ať už sněhově nebo teplotně, nějak v průměru. Jednotlivá místa možná už nemusejí nutně překonat svojí dosavadní max. výšku sněhu nebo min. teplotu, například část Prahy, kde napadlo 15 cm.
Teďka prostě bude takové hluché období, ale určitě nebude trvat do konce zimy...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Toto bylo velice zajímavé období na sledování včetně toho skoro ideálně se rozpadajícího polárního vortexu! A i když to ve finále především díky vyšší teplotě se sněhem úplně neklaplo, tak věřím, že se ještě nějakého zimního projevu nejen v předpovědních mapách do konce roku dočkáme.
No asi jsem pomalu pochopil, že vyhlídky jsou nudné a teplé a den za dnem bude pomalu a jistě větší teplo.
ALADIN tam má teploty +3°C, +4°C na neděli prakticky v celých Čechách, to už se neudrží teplota pod 0°C asi na žádným kopci. Akorát nechápu čím to je, protože by měla být téměř všude NO a člověk by čekal možná teploty nižší.
Ty vyhlídky jsou fest nudné a poměrně dost teplé, jen si to přiznat. Prostě tam nevidím nikde zimu nic, jen nějaké J/JZ/Z slabé teplé proudění, ani nic extra zajímavého, srážky, vítr nic a ještě k tomu teplo.
Prostě úplně nejvíc nezimní a nudné počasí. Kdyby aspoň byly nižší teploty při té inverzi, ale z nějakého důvodu bude ta inverze teplá a teploty porostou.
Tohle mluví za vše ten graf. Na konci výhledu je tam furt zataženo, beze srážek, ale zároveň pořád rostoucí teploty jak ve dne, tak v noci... hrozné vyhlídky.
nuda, teplo, nezima, nic zajímavého
Koralovec
Otázka je, jak dlouho to potrvá a jak dlouho budeme čekat na další zimní epizodu se sněžením a podprůměrnými teplotami.
Jsem tedy fakt zvědavý, protože aktuálně to vypadá, že bude poměrně dlouhá pauza.
To čekání na další zimní počasí se může pěkně protáhnout, ale kdo ví... Leden by to měl jistit, snad...
aspoň víme, že nenastane tuhá zima jak referoval pozorovatel z Churáňova :-)... to by totiž musel být prosinec docela jiný než ta první polovina asi bude..
když se dívám na gfs a rozpětí teplot příští čtvrtek až neděli celé 3 °C... tak to nechci ani já co si se křižuje před sněhem.. a to je co říct
Kdybych se na to díval pohledem zim posledních dejme tomu deseti let tak napíšu, že vrchol je za námi... takový ten standart. Ale tož taky bych byl spíše opatrnější asik. Samozřejmě, že sníh ještě uvidíme, o tom asi nepochybuje nikdo... ale jak výrazné budou ty projevy ještě. Takovýto rychlý start nevím...nebyl jsem z toho nadšený vzhledem k dalšímu období, bylo jasné, že se to vymění s vývojem v prosinci. A co si budem, raději bych tuto synoptiku viděl v prosinci, protože by ty projevy byly ještě silnější... teplota nižší, sněhu více a vydržel by zcela jistě mnohem déle než jeden jediný den..
Kapře, jestli jsi ta samá ryba🤣z meteofora tak zdravím 👍 jinak já bych si vždycky přál aby bylo super léto, super zima a mezi tím odpovidající jaro a podzim! Letos to vypadá se zimou po letech docela ok,tak doufám že to vyjde! Ale přát si v listopadu konec zimy 🫣 Stárneš hochu😉
Kombi
Zdravím Tě, Kombi.. ano jsem to já, v Buchlovicích nikdo takový druhý není :-D..
Tak ty jsi od přírody optimista, já zase skeptik..ale beru v potaz hodně pohledy našich dvou expertů na dlohodobý výhled.. že druhá polovina zimy bude stát asi za pendrek. Ale zase na druhou stranu, jsem si dnes byl koupit novou zimní bundu a boty do práce a druhou do přírody.... tak snad zase takový pesimista nejsem, raději se držím při zdi..
dneska jinak druhý den sázení stromků.. zase jak prase, to lepivé bláto je hnus..
Ale jako v té druhé polovině prosince může přijít prakticky cokoliv, víme jak to bylo začátkem listopadu - teplo, pak delší šeď a inverze a naráz 2 týdny brzké zimy při pozdním podzimu, takže rozhodně bych nic nevzdával a vypadá to že od 10.12. začne být počasí zajímavější
Jinak teď už jsme na -4, ráno bude tak kolem -7-10
Listopad zatím vychází s odchylkou +0,3 ale vyjde tak -0,5-1
Přijde mi zajímavé srovnání, jaké byly vyhlídky na 2. polovinu listopadu a jak to doopravdy dopadlo.
Vložím sem text od Michala Žáka z článku z 12. listopadu, který se týká celé zimy, ale krátce řeší i předpověď pro následujících pár týdnů:
„Letošní Martin na pověstném bílém koni (opět) nepřijel a ani do konce tohoto týdne nás žádné sněžení nečeká. Trochu odlišná situace se rýsuje pro začátek příštího týdne, kdy nás zřejmě přejde studená fronta následovaná přílivem studeného vzduchu od severozápadu a alespoň na horách by mělo sněžit. Chladné proudění by mohlo přetrvat po většinu příštího týdne, který by se tak mohl stát i teplotně mírně podprůměrným. Nicméně je vhodné připomenout, že průměrná denní maxima se na konci druhé listopadové dekády pohybují kolem 5 až 6 stupňů a noční teploty kolem nuly nebo lehce pod ní nejsou touto dobou už nic neobvyklého. Pro poslední listopadový týden navíc dostupné předpovědní materiály slibují spíše návrat nadprůměrně teplého počasí, takže předčasný nástup zimy není příliš pravděpodobný."
Ten minulý týden nebyl teplotně mírně podprůměrný, ale spíše tutově. A tento skončí také teplotně podprůměrný.
Co z toho vyplývá? Že se to prostě nedá predikovat ani na pár týdnů dopředu. Takže i když je někdo fakt výborný odborník, zkrátka nedokáže nijak spolehlivě odhadnout, jaké bude počasí za 7-14 dní.
Tudíž ani nyní nemůžeme nic úplně s jistotou tvrdit, ale samozřejmě muselo by se to trochu překopat ta synoptika celkově a poté by mohla zima dorazit.
Když se kouknu na tradiční „ensembles", tak například ECMWF má většinou teplejší proudění v 850 hPa nad 0°C, ale samozřejmě v závěru výhledu narůstá nejistota a některé křivky směřují trochu více dolů - to je právě ta jakoby reálná možnost, že by se zima mohla vrátit, ale je mi jasné, že to nikdo nebude brát vážně v této fázi.
A co říkáte na polohu PV, GFS posunul střed v dnešních výstupech víc na jih spíš nad střed Sibiře s tím, že by pak mohlo nastat rozdělení na 2 jádra
Edit: toť ještě zonální větry u Ecáku, začíná se nám rýsovat pěkná prohlubeň k Vánocům
AuraPočasí
No z logického hlediska by po 11-12.12 měla přijít zima, netroufám si říct, jak intenzivní... Ale mohly by aleypon v nížinách teploty být decentně pod nulou, na horách tedy výrazněji a normální zima. Ale uvidíme, já si upřímně tohle "teplé" počasí co má nyní nastat na určitou dobu i přál, protože je dle mého vyšší šance právě okolo tě půlky prosince na výrazný ochlazení, než aby nyní bylo do 10.12 velmi chladno a pak Atlantik v plné síle. Samozřejmě jsou to jen moje domněnky a situace může být naprosto jiná.
Tobiáš10
Prosím o jedno, pro moje duševní zdraví, nastudujte si, co jaký výraz ohledně PV opravdu znamená, a jaký výraz je pro danou věc ten pravý.. aspoň tohle málo, prosím, jinak už to se mnou brzo švihne. Ono to není jen o tom, že si přečtu něco, a použiju nějaký výraz, když si myslím, že je to ono.
palma
Tato odpověď je pro mě trošku mimo mísu. Jednak predikce pro ČR - ok. S tím, že nikdo samozřejmě nemůže zaručit jestli tam a tam bude o dva stupně více či méně a kdy a kde kolik spadne sněhu. To je ok. Na to ale navazujete s tím, že predikce byla vytvořena vlastně pro region střední Evropy. Tam přeci roste rozptyl předpovědi. Což nevyvrací, co píšete, nicméně bych v tomto trošku alibismu našel. Ale to není kritika Vašich analýz, jen mé hledání toho, co si z nich vzít.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.