Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
palma
takže zima je ve z 60-70 procent naprosto v prdeli protože s 2 ze 3 scénářů jsou total naprd, no nečíst to tady ješte týden nazpátek tak řeknu dobrý, to se dalo čekat… ale já podle těch komentářů tady čekal naprosto ideální podmínky na slušnou zimu minimálně do půlky ledna a ono kulové… hoši prosinec tu máme za týden a už začínáte stahovat kalhoty hlavu hore
uf, ještě, že jsem v neděli stihl těch pár zimních fotek v krajině.. dneska už šedivák a návrat k normálu danému datumu... 3 hodiny na dešti, totálka promoklý... prosinec vypadá teplejší a sušší... nic extra už od zimy neočekávám... ta minima co byla se už jen těžko zopakují nebo překonají.. prostě jak jsem psal, klasický přepálený start no sněhu už víc tady nečekám, spíše nějaké ty ledovky a podobně..
Aidamkoo tady zůstal asi poslední optimista... jestli i on povolí tak.. jako jo, rozjelo se to ve velkém stylu...
Tak poslední výstupy tristní, letos start dobrý, ale nepodařilo se mi podchytit co by mohlo následovat dál. Z pochopitelných důvodů se již diskuse o letošní zimě účastnit nebudu. Opět by se tu strhly zbytečné hádky a vzájemné obviňování, tak mě omluvte, že pro zachování klidné diskuse toto učiním. Ostatně víme co bylo vloni a nechci aby se to opakovalo. Nejsem bůh ani kdovíjaký expert. Letos se ukázalo, že pořád bude (díkybohu) atmosféra o krok dopředu. Pokud se něco náhodou změní, tak se ozvu. Nicméně nechci riskovat stejný scénář, kdy se semka slétlo hejno trollů a celé téma se změnilo na 4 strany hádek a obviňování.
Aidamkoo
Mužu se zeptat , co se stalo ? Ten poslední výstup ?
Mě se tvoje příspěvky moc líbí. Ale chápu někdy to je těžký. A jinak oproti mě jsi v podstatě bůh meteorologie . I když jsme tu všichni samozřejmě amatéři.
Já se o to taky zajímám , hlavně o zimu a o bouřky. Lidé se mě v okolí pořád ptají co a jak bude , když to netrefím , nebo to nedopadne , tak taky vždy mrmlají.
MichalS36
No ty planetární vlny a oteplení přenáší z troposféry do stratosféry plno energie a tepla, ale bohužel tentokrát místo absorbování do jádra víru (což by přineslo oslabení) se nám to celé odrazí a vortex pak skokově posílí. Navíc zatím přechodně velmi oslabí vyšší tlak v 10hPa, což sebou přináší ústup jádra víru zpět nad pól, kde bude velmi silně posilovat. To bude mít pro nás velmi negativní projevy, ale samozřejmě je otázkou jak moc rychlá bude zpětná vazba v atmosféře.
charlie1
Nene, to není kvůli tobě, ale vloni duo Janča, zimník a spol a nulová reakce moderátorů, takže kvůli nim. Ty jsi mi nikdy nic neudělal, takže pohoda.
Meteorologická komunita to neměla a nebude mít nikdy jednoduché ve společnosti.... já se aspoň v práci snažím trošku popisovat co se aktuálně děje v atmosféře, jak to probíhá, když je na to s kolegou čas.. ti rozumní se nevysmívají, neuráží, ale chápou.. ostatní ať si trhnou.
Já se nějak stavu polárního vortexu nevěnuju, na to jsou tady jiní experti, spíše to vidím z pohledu všeobecné cirkulace, synoptika to je srdcovka. Mám otevřeno stále v prohlížeči kolem 5 různých synoptických situací z evropských středisek, prohlížím, ukládám do počítače, pak se k tomu někdy vracím zpětně... nejblíž ale mám k profesionálním stanicím, takže synoptická hlášení, bez toho bych asi neexistoval.. obrovskou radost jsem měl z návratu stanice na Praděd...
Pardon za OT.
palma
No máme několik scénářů, tak uvidíme. Kdyžtak budeme jak hromosvody.
Fanik1
Tam to vypadá, že prosinec bude hodně proměnlivý co se teplot týče. První dekáda inverzní a spíše teplejší. Druhá by mohla být chladnější, ale pravděpodobně i sušší a poslední dekáda by měla být zase postupně spíše teplejší ale i vlhčí. Nicméně beru to z toho co vidím na extended (prodloužených) výstupech modelů, tedy brát s rezervou.
Tak jelikož se nám znevýhodní poloha, tak ten dopad SSW u nás nakonec nebude nějak výrazný nebo by se projevil jako kratší zimní epizoda a pak prakticky zima, kterou známe z posledních let, jestli se to teda fakt tak otočilo...
Teď jsem popravdě celkem zmatený, jak to tedy skutečně vypadá na další týdny a co bude v tom období, kdy měla být pravá zima vlivem slabého PV a výhodné polohy. Uvidíme, pokud na něj budou tlaky tak stále může být SSW někdy v lednu a lepší poloha, jako 2021. Ale asi čekám, že ten prosinec nakonec nějak extra dobrý nebude, a takové naděje byly
Aidamko
Bude teda nějaký ten větší rozbor? Samozřejmě oceníme, protože je tohle fakt složitá situace a jak jste zmiňoval, nemusí to vyjít, stačí pouze malá změna a je vše jinak nebo v prd...
Aidamkoo
Hlavně se nevzdávat. A trolly stačí aby všichni ignorovali, i když to není lehké. Kdyby se dalo počasí předpovědět na měsíce do předu na 100% byla by nuda. Třeba já jsme zatím z průběhem zimy spokojený. Zatím to vypadá že budu mít dost sněhu a pak dlouhá inverze.
Aidamkoo
Tak držím palce, ať se to povede a všichni to pojmou, nebo někteří trolové se objeví ale co už. No včerejší Ecák zmírnil to prudké zesílení PV, trochu to zbrzdil s protažením do 15.12., ke konci roku tam hodně čar ukazuje SSW ale zase že většina ukazuje nadprůměr, dál až rekordní, ale to snad ne. Uvidíme co dneska.
A pro srovnání s USA, jak to tam teď bude vypadat ten prosinec , mají nastoleno pod nosem nebo taky mají nejspíš smůlu jako my?
Toť ještě CFS, nejlíp vidí leden, prosinec teplejší sušší
A ještě ČHMÚ, ti tam dávají celkem velkou šanci na zimu
jen se trosku přidám, ten dopad oteplení PV přichází 20 -30 dní po, tzn někdy v polovině prosince, z těch zdrojů co mam moznost sledovat je to propsání z hornich vrstev dolů velký, budeme doufat. že se tak stane, standardní modely gfs apod zatim toto nejsou schopné zachytit… tak se modlete a nestahujte gaťata
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.