Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převládá inverzní počasí, mrholení zejména na Moravě

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

479
# 17.11.2025, 09:28

VHK
No na obrázcích je to jednoduše viditelné, zonální větry k 25.11. na minimu, poté chvíli setrvají, aby začaly tak po pěti dnech posilovat (pokud se nic nezmění) je to doprovázeno určitým oteplením ve stratosféře, nicméně to nebude (dle současných výstupů) splňovat definici major...(to velké teplení , rozpad víru, nýbrž pouze oslabení) zda dojde k delšímu otočení větrů ve stratosféře, zatím není uplně jasné, spíše to hovoří o postupném posilování do konce roku.. 3D model dává obrázek o tom, kde dole je cca střed víru, a jak strukturálně vypadá, tedy v té nejzasší době to ukazuje na dálný východ (sibiř) někde za polohou Nové země..A poslední obrázek ukazuje, kde ve stratosféře by se mělo objevit částečné oteplení, které, zase podle současné predikce, postupně zmizí.. když to tedy vezmeme, že okolo toho 25.11. by měl být PV nejslabší, pak přičteme +14 dní ( a nemusí to tak být) a dostaneme možnost, kdy by se něco mohlo začít projevovat.. a opět je otázkou, kde se to projeví..:D .. věštění.. do toho se musí započítat předpokládané rozestavení TÚ.. počkám tak do středy, to už se ansámbly doufám ujednotí v tom, kdy to minimum zonálů v PV nastane, zda se bude udržovat, dále propadat, či posilovat atd. pak sem něco dám snad z větší jistotou predikce.

VHK
35
# 17.11.2025, 10:07

palma
Ok,diky za vysvetleni...

606
# 17.11.2025, 20:05

Pár informací z dneška, které čerpám z různých Twitter účtů.

Konečně fičí web https://stratobserve.com/anom_ts_diags - určitě mrkněte např. na AM (NAM) index, který maluje velmi, opravdu velmi zajímavý výhled ... jen potvrzuje to, co se s PV děje a bude dít. Moc dobrá zpráva - snad by mělo dojít k propsání i do středních a nejnižších vrstev. A pak jen modlit se, ať to putuje i do Evropy.

Střednědobý ECMWF vidí velmi zajímavě rozložení tlak. útvarů / odchylek v hladině 500 hPa pro prosinec. To vypadá slilbně - zimně :) https://x.com/webberweather/status/199015421215266...

Hezké povídání pak i zde - https://x.com/Met4CastUK/status/199041204200032273...

Tak snad nám konec listopadu a pak hlavně prosinec přinese i něco hezky zimního (jak já bych si přál zimní bílé Vánoce ... ). Ale pššt, ať se nám to splní ;-):snih:

ECMWF pro prosinec v hladině 500 hPa
# 17.11.2025, 20:09

Já po dnešním svátku demokracie zítra dodám i rozbor, kde se pokusím hypoteticky nastínit kam by mohly směřovat následující 4 týdny a pokusím se trochu analogicky předpovědět kam by mohly směřovat hlavní účinky vortexu, tedy snad opět přinesu něco nového a zajímavého. A trochu si dovolím i zreanalyzovat Mé i Palmovy výhled ze srpna, září i října, co se povedlo a nepovedlo, ale většina bude v té kategorii č.1. :)

Jinak andy206 děkuji, že jsi aktivní. Velmi mě tahle skutečnost těší a jsem za to rád. :)

# 17.11.2025, 20:14

andy206
andy dobrý dik

606
# 17.11.2025, 21:49

Aidamkoo, charlie děkuji ;-)

Ještě doplním, že pokud by se modelace AM indexu vyplnila (např. dnešní výstup), pak by reakce směrem dolů do hladiny 1.000 hPa mohla být opravdu velmi rychlá. Zde ale nepředbíhejme - z minulých zim vím, že AM index často maluje a dává naději, ale pak se také dokáže (z)měnit (často z výstupu na výstup).

Ono to prudké oslabení PV je hlavně díky tzv. "wave 1 attack" (ze spoda nahoru), která je / bude tak silná, že vyvolá prakticky okamžitou odpověď (ze shora dolů). Ta aktuální je jako z učebnice ...

PS. tak co, jak dlouho bude trvat modelům, než začnou toto dění nahoře propisovat do týdenních či měsíčních výstupů? :) ale věřím, nemají to nyní lehké ...

# 17.11.2025, 21:57

Tak koukám, že vortex se asi jen tak nevzpamatuje dle nového výstupu Ecáku a zonálních větrů. Oslabení se prodlužuje, jak jde vidět níže :) těším se na Aidamkův rozbor

Zonální větry ECMWF 17.11.
Zonální větry ECMWF 15.11.
# 17.11.2025, 21:59

andy206
Jj, o té vlně jedna jsem psal na začátku měsíce, trochu jsem zmínil i možnost nastavené vlny-2, ale ta nakonec asi tak výrazná nebude. Nicméně setup letos luxusní. :) a jsem rád. Minulý rok s námi vortex vypekl, letos naopak my pečeme jeho, že palmo a andy! :cool:

A fakt jsem rád, že jsem na začátku října trefil a odhadl, že nastane SSW k prosinci.

# 18.11.2025, 09:51

Tak ten vortex zdá se, blíží se down.

Mě baví sledovat ty režimy na ECMWF. Pokud jde o vyhlídky, ty jsou teďka dost nejisté a rozhozené, určitě se budou korigovat. Je patrné rychlé přepínání režimů, respektive žádný dominující režim.

Z těchto vysvětlivek:

Blue - positive North Atlantic Oscillation (NAO+).
Green - negative North Atlantic Oscillation (NAO-).
Red - Scandinavian Blocking (BL).
Purple - Atlantic Ridge (ATR).
Grey - members with no regime attribution

To vychází následovně:

ATR, no regime, NAO-, no regime, NAO+, Block

A to jsme se s tím Block dostali teprve na začátek prosince a to se to možná ještě aktualizuje a změní. Na druhou stranu v horších a teplejších sezónách by to válcovalo NAO+.

Ale teď je takové to období, kdy člověk může čekat změny v modelech a všech parametrech každých několik dní, například každý 3-4 den, čímž se výsledná realita a předpověď můžou nakonec velmi odlišit od předchozích.

povětrnostní režimy, zdroj: ECMWF.int
19
# 18.11.2025, 11:12

AuraPočasí
Souhlasím, přijde mi, že modely jsou z této neobvyklé situace hodně zmatené. ECMWF (ke kterému mám aktuálně asi největší důvěru) ve výstupech střídá teplejší a chladnější variantu.
Teď třeba ideální variantu s mnohonásobným přechodem TN od jihu, příští týden 70 cm sněhu :) Samozřejmě to beru s rezervou, kdoví jak to bude, ale je na tom vidět, že za těhle konstelací počítače neumí určit, jak to nakonec bude.
Ta nejistota je hezká, člověk ví, že jak nemá smysl se těšit z chladného výstupu, tak stejně tak netřeba se hroutit z teplých výstupů.
Konec listopadu by mohl být každopádně zajímavý.

# 18.11.2025, 13:24

Stréc Laďa, nečeká zimu před Mikulášem. Že toto strašení v nížině je kolem mínus dva, tři stupně, to je pro něho nic. Stréc Laďa čeká zimu s Mikulášem v noci deset, přes den dva mrazu.

# 18.11.2025, 13:46

vALSORAJ
Stréc Laďa se asi o týden sekne. Tak třeba příště :D

3
# 18.11.2025, 15:27

severe-weather.EU nejede, stejně jak plno dalších serverů, ale jejich pohled na zimu je z dnešního tweetu dost jasný.

# 18.11.2025, 15:29

Zhruba za hodinku semka dám rozbor, ohledně SWE se tma zmíním. I Evropu vidí na prosinec chladnější a sněhovější.

102
# 18.11.2025, 15:39

Co se týče výpadku tak to lidi hlásí po celém světě..
Vypadla služba Cloudflare

# 18.11.2025, 15:42

Aidamkoo
Díky, už se těším.

Já bych ten příměr k roku 2009 pojal asi takto. Často se stává, že vyhlídky vypadají na začátku zimy příznivě, ale otázka je, jestli se to někdy skutečně zlomí do nějaké pořádné a velké zimy, jako byla například v prosinci 2010, protože bych řekl, že ve většině případů to trochu vyšumí a je z toho nějaká kratší výrazná epizoda, po které přijde výraznější oteplení.

Uvidíme co letos. Ono klíčové je hlavně to trvání chladného počasí. Pokud trvá týden, 10 dní, nebo 3 týdny či celý měsíc, je v tom velký rozdíl a delší chladné období pak samozřejmě přinese více zimních projevů a výraznější zimní projevy na více míst.

Proto bych ani tak nebral vážně, co ukazují nyní nějaké vyhlídky ohledně jedné dvou TN nebo rozhraní, spíše bych se soustředil na to, jak dlouho nám chladnější počasí vydrží a jestli se to začne postupně přetáčet do tepla, zatím nejsou jasné signály ani jedním směrem.

3
# 18.11.2025, 15:42

Ano, karty jsou ZATÍM rozdány snad nejlépe jak můžou. Stav a předpokládaný vývoj PV, SSW .. všechno.
Akorát je třeba si připomínat, že dlouhodobé předpovědi mají úspěšnost >50%, takže je klidně možné, že za pár týdnů, kdy má vlastně zima teprve začít, budou ty karty zas úplně jiné.

149
# 18.11.2025, 16:14

AuraPočasí
Ono klíčové je hlavně to trvání chladného počasí.

V roce 2023 bylo chladno od 25.11 do 11.12., což není v období klimatické změny zrovna málo, vlastně je to docela dlouho a bylo to nakonec korunováno nejteplejším únorem v historii. Takže aby to nedopadlo spíš tak, jak se říká u nás na dědině u karet: "první vyhrání z kapsy vyhání".
Osobně si myslím, že to dopadne dlouhým chladným obdobím, ty známky stran vortexu atd. jsou přesvědčivé, ale už prostě nežijeme ve dvacátém století, kdy by asi mrzlo až by praštělo.

# 18.11.2025, 16:18

Ještě než Aidamkoo vloží rozbor, tak přidám jen pár obrázků a vět ze severe weather europe. Vypadá to fakt hodně příznivě pro zimu. Teď je jen otázka, zda se ten potenciál naplní nebo ne... :D

Tohle nebudu překládat, myslím si, že to lze snadno pochopit, co se tam říká i s minimální znalostí angličtiny:

„We have checked past data and found only 3 stratospheric warming events that occurred this early in the season in the past 70 years. The seasons were 1958, 1968, and 2000, with stratospheric warmings in November. Two of which had a full wind reversal, and with 2000 just a weakening."

Stručně, pouze 3x se stalo v posledních 70 letech, aby nastalo SSW v listopadu - a právě letos to k tomu směřuje. Jedná se tak o velkou raritu.

Poměrně příznivě tedy vypadají vyhlídky na prosinec z pohledu zimy a v článku se píše, že stejně tak leden to může významně ovlivnit směrem k nižším teplotám.

prosinec - vyšší tlak na SZ Evropy, nižší v jižní až střední-východní Evropě - to by pro nás znamenalo i častější sněžení a sněhové epizody a celkově spíše chladnější počasí, než normál, zdroj: severe-weather.eu
prosinec - průměrné až podprůměrné teploty v širším rozsahu kontinentu, kromě východní části, která navazuje na Asii, zdroj: severe-weather.eu
prosinec - sněhové vyhlídky jsou opravdu velmi příznivé, zdroj: severe-weather.eu
# 18.11.2025, 16:22

ludvicek
Nemyslel jsem to v kontextu celé zimy, spíše jako v kontextu několika týdenního období a právě v roce 2023 tím, že chladné období trvalo poměrně dlouho, přineslo i výrazné projevy jako mráz a sněžení.

Prostě teď jde o to, zda současné chladnější vyhlídky se udrží například 7-14 dní a nebo například ještě 2x déle, samozřejmě čím déle, tím více zimního počasí a projevů, byť s nějakým krátkým výkyvem do tepla. Prosinec může skončit teplotně podprůměrný nebo jen normální - nadprůměrný jako obvykle a myslím, že právě rozhodne délka trvání studeného počasí.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.