Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Tak na začátek dnešního rozboru musím tedy smeknout před modelem ECMWF, který již zhruba před třemi týdny naprosto perfektně odhadl situaci ohledně možného náhlého stratosférického oteplení ve stratosféře. Pojďme si tedy trochu rozebrat co se vlastně ve stratosféře událo, že k něčemu takovému vůbec mohlo dojít.
Od začátku listopadu spojujeme oteplení ve stratosféře s účinkem planetární vlny tzv. wave-1, kterou jsme si již v minulých rozborech trochu blíže specifikovali. Tato planetární vlna vzniká díky účinkům konvekce nad Pacifikem, jedná se o přirozené vlnění v atmosféře, které právě nejčastěji vzniká díky výrazné tropické konvekci např. právě nad Pacifikem. Jádro polárního vortexu se nachází poslední měsíc pevně nad pevninou Sibiře, resp. Karským mořem a Novou zemí. Právě tato oblast patří k oblastem, kde dochází velmi často k impulzům pro stratosférická oteplení. V letošním případě se nám sešlo několik faktorů, ale hlavním primem byla planetární vlna wave-1. Zde jednak se teplo a energie rozšiřují příčně z troposféry do stratosféry, ale vzniká zde nárazníková zóna pro planetární vlnu z Uralu a Atlantiku. Ty tlačí vzhůru teplý vzduch zespodu jádra vortexu, čímž pak vzniká vertikální ohřev a tím zvýšená geopotencionální výška s kterou slábne gradient větru. Díky tomu tak vzniklo toto výrazné Kanadské oteplení s podtypem "Siberian tail", tedy druh oteplení, které vzniká díky nesmírně silné a intenzivní vlně-1.
Střed polárního vortexu (tedy jeho jádro) se bude nadále rozprostírat nad Sibiří, Karským mořem a Novou zemí. Tedy v dohledné době budeme pozorovat účinky tohoto oslabení a následného velmi pozvolného posilování. Otázkou ale zůstává jak bude rychlé, což jak vidíme zde na grafu od ECMWF, tak v hodnotách rekordního podprůměru ERA5 analýzy budeme až do nového roku, tedy velmi dobré co se týká případné odezvy do troposféry a atmosféry.
No trochu se ještě vrátím k tomu co trochu zmiňoval palma myslím v minulých dnech, že GFS ukazoval možnost splitu, tzn. rozdělení víru na dvě jádra. Osobně se domnívám, že taková událost by teoreticky mohla nastat, ale na druhou stranu na případný split by byla potřeba delší fáze oteplení a tlaku ze strany planetárních vln, což se ukazuje jako možnost zhruba v 1-2 výstupech z 4, což zatím nepovažuji za relevantní. Oproti klasickému minor, či major. oslabení (v tomto případě se již technicky vzato může označit jako major, ale záleží na klasifikaci a pohledu každého z nás) nastávají účinky v rámci 5-10 dní (viz. situace 2009, kdy nastal split zhruba 7. prosince a za týden do střední a zejména východní Evropy pronikla silná arktická níže s výraznou arktickou advekcí), oproti tomu následky major. a minor. oteplení nastávají zhruba s 2-3 týdenní reakční dobou, tedy bychom je pocítily ty následky zhruba kolem 10. prosince a dál.
Ohledně případných vlivů na Evropu, tak to zde bude trochu více odbornější a nezaručuji že všechno bude, jak píšu.
Každé stratosférické dění má vliv na troposféru a atmosféru. Ať už se jedná o posilování, oslabení, displacement tzn. vychýlení jádra vortexu mimo jeho běžnou dráhu pohybu kolem pólů či následné rozdělení a rozpad. V každém tomto případě je vždy specifický průběh a nelze vždy hledat 100% shodu s roky minulými. Současná situace má své pro a proti. Poloha vortexu je velmi důležitá a osobně mě mrzí že až na pár výjimek ji málo kdo zmiňuje, přitom je naprosto klíčová. Zmíním např. dvě situace, kdy možná bude hned jasné proč o tom mluvím. Zima 2009/10 a 2013/14. Obě tyto zimy byly svým způsobem výjimečné. První byla vyjímečná tím, že přinesla velmi dlouhé epizody se sněhem a mrazy a druhá naopak mizivý počet arktických vpádů do Evropy. V prvním případě byl vortex mezi Evropou a Sibiří, v druhém po celou zimu nad Kanadou a Buffinovým zálivem. Od polohy jádra se totiž velmi významně na vzdálenost snižují potencionální účinky vlivu. Zatímco např. na přelomu listopadu a prosince 2022 byla poloha vortexu příznivá u Evropy/Sibiře, což se propsalo úspěšně aspoň 3 týdny chladnějšího proudění do Evropy, tak např. vloni jsme měli polohu víru mezi Grónskem a Kanadou a opět velmi mizivé projevy spojené s propsáním stratosférického dění dolů do troposféry a atmosféry v Evropě. Letos se tedy dá očekávat, že projevy ačkoliv nemusí být rekordní, tak budou a celkem i slušných intenzit. Důvod proč USA a Kanada jsou tak vyzdvihovány je zejména v tom, že pořád musíme mluvit o příčině a tou je Kanadské oteplení a to má hlavní prim do USA a Kanady, ale v tomto případě i Evropa nebude pozadu, díky poloze jádra víru a propsání se současných blokačních poměrů až do nižší troposféry se dá očekávat v prosinci výrazná blokační dráha vyššího tlaku od Grónska po Skandinávii, naopak dále na východ i šance na silnější oblasti nižšího tlaku vzduchu, tedy k nám po jejich zadní straně spíše chladnější severní proudění.
Směrem k období Vánoc a zejména Novému roku analogové modely dokonce předpokládají vůbec nejsilnější projevy, tedy bude zajímavé sledovat, zda se jim předpověď vydaří stejně jako měsíc zpátky pro druhou polovinu listopadu. Dokonce i zářijová/říjnová analogová předpověď, která předpokládala vyšší než normální množství spadených sněhových srážek v oblasti střední Evropy v druhé části listopadu nevyjde vůbec špatně.
Tedy myslím, že nás čeká minimálně 4-6 zajímavých týdnů.
Aidamkoo
Super. To vysvětlení ohledně polohy PV je perfektní a dává to smysl. Celý rozbor skvělý, hodně jsem se toho dozvěděl.
ludvicek
Teď je ale otázka, jaké byly ostatní podmínky. Navíc 3 roky je pořád malý počet pro nějaké relevantní srovnání. Já jsem si dohledal v archivu a rok 1958 prosinec teplý, rok 1968 poměrně studený a mrazivý. Ten rok 2000 těžko říci, na grafu je nejdřív nadprůměr a poté podprůměr, takže zhruba 50:50.
No, zatím to vypadá slušně, PV oslabuje až někam k 0 m/s a možná i do záporu, akorát ten jeho střed se má stěhovat až někam nad východní Asii, což už je mírně mimo nejlepší posici, ale to je až za 14 dní, tak uvidíme, zda se tam vydá, plusem je pořád více ledu u Kanady a méně u Ruska, nicméně teď už tam docela led přibývá, tak se ta výhoda bude pomalu menšit ( tak asi do konce prosince, což už bude stejně jedno ), oteplovací vlna tam ovšem je a má se propisovat i přes neoblíbenou hladinu 100hpa, takže paráda... Koukal jsem ještě na tlak nad Grónskem, zatím vysoký, má to klesat, plus se mají ma konci výhledu, po začátku prosince, vydat přes Atlantik nějaké ty níže.. Takže v období první dekády prosince předpokládám mírně vyšší teploty, než jsou teď..Poté by se už mohlo propsat to oslabení PV.. což by spadalo někam k Vánocům ( to bych si přál). Ohledně toho, co takhle brzy probíhající oslabení PV provede a kde, detailně, raději netypuju... není dostatek případů, a hodnotit to podle dvou možných případů považuju za docela problém..holt počkat a koukat...
palma
Rozumně řečeno. Ony tam nějaké ty TN u Islandu budou, ale furt to není ta ostrá teplá fáze NAO+, spíše je to tak 50:50 nebo 60:40, protože zároveň se počítá i s blokační TV u Skandinávie, takže ta distribuce tepla do Evropy bude do značné míry oslabená a nejistá.
Je to vidět i na předpovědi NAO indexu, že je to někde mezi + a -, tedy v podstatě kolem neutrálu.
zimník2
Ale Aura ani já nepíšeme, že se rozjede něco na způsob záp. expresu, pouze možnost nějakých níží, které zmírní nízké teploty, s tím, že to patrně nebude mít dlouhé trvání..to by se ty TÚ musely uplně překopat, což tam tedy nevidím, holt, občas i ta Grónská výše oslabuje, asi tak.
Znejistěl by asi jen někdo, kdo je na zimu hodně nedočkavý. Normální člověk se podívá a zjistí, že je tam jednak nejistota a hlavně s tím datem i začátek další vlny výrazného SSW, takže naopak já jsem ještě více klidný. Navíc i s vlnou jedna, takže se to pak hezky propojí. No bude to zajímavé.
Aidamkoo
No, koukal jsem, ve výhledu už se druhá vlnka formuje, no, přidám sem obrázek, je to sice GEFS.. ale blbý je, že když PV oslaboval, tak poslední predikční soubor to treflektoval a taky, oproti předchozím dním, oslaboval, ve své podstatě v souladu i s ECMWF.. a teď teda výstup od výstupu, posiluje, takže to furt vidím dobře tak do poloviny ledna a to že jako maximální hranici, v současné době ( beru v potaz i ostatní faktory, nejen tohle.. to mi to pouze potvrzuje). Tím pádem jsem ještě furt optimista i ohledně Vánoc bílých..
palma
Na začátku listopadu výhled GEFS na polovinu listopadu měl 42m/s. GEFS absolutně letos hoří. nebo teda těch 42m/s nemůžu nějak najít. A kolem 10.11. dával 25m/s víceméně na další týden, on je nepoučitelný ten model. Nicméně teď, když demokraté v USA přestali trucovat, tak a koncem shutdownu věřím, že bude přesnější. Budeme to analyzovat.
GEFS sbírá největší extrémy ansámblů z obou stran, takže to ukáže lépe rozptyl, ale jeden konkrétní bod a hodnotu... Nejde mu. GFS a GEFS vidí souběžně tu vlnu dva, takže nějaké oteplení a oslabení tam bude ještě určitě v prosinci. Nicméně ta polovina ledna je maximální hranice v jakémkoliv stavu. To souhlasíme oba.
U mě teda platí to, že čím víc do toho světa meteorologie vidím tím míň se v tom vyznám, je to paradox, ale prostě jak se tomu člověk věnuje víc a víc tak přichází i víc a víc chybování... nevím no, v neděli je tam už jen slabé občasné sněžení, dnes ráno to vypadalo ještě úplně jinak... Kdy icon tam měl dokonce přechodně i mírnější sněžení.. ale zase vše jinak. Neberu teď jednotlivé běhy, ale i průměry ENS.. Je teda kumšt tomu porozumět.. Totálka chaos no. Rozhraní bude blízko, zároveň ale daleko...
Mám jedno slovo, které kolegové v práci tak nechtějí slyšet, kdy se hned čertí, to slovo je: Nejistota...
Proto máme předpovědi ráno, dopoledne i večer, ty mohou být neměnné při stabilní situaci, ale také velmi rozdílné při NEJISTOTĚ...
Vcelku jednoduché je předpovědět frontu od západu, ale níže co chodí od jihu, tak to je umění předpovědět přesné pole srážek... kdo to do dokáže tak před ním smeknu klobouk.
Omlouvám se za OT.. ale nevěděl jsem kam jinam by to patřilo.
Aidamkoo
Díky moc za další shrnutí & možný výhled. A ten výhled ze září / října Ti vyšel velmi, velmi dobře
Dnes při pročítání novinek jsem narazil na něco, co nám možná nemusí až tak moc hrát do karet. Je to tweet od Judah Cohena, kde v diskuzi se probírá vývoj PV. Pokud tomu rozumím dobře, velmi důležité bude, zda "wave 1 attack" horní vrstva PV absorbuje a nebo dojde k jejímu odrazu. Toto + tvar PV bude mít asi klíčový dopad, co a kde v dalších týdnech nastane. Pokud bude pouze odraz (a ten se jeví nyní lehce více pravděpodobnější), pak by scénář zeslabení PV v nejnižších hladinách mohl být velmi rychlý, dynamický, ale asi kratšího trvání (a PV by se mohl rychle "zotavovat", což poslední dny ECMWF začíná malovat). Plus pokud PV bude pouze "stlačen", pak bude rozhodující, jaký tvar a jakým směrem bude mít ... no naše oblíbené slovíčko nejistota je zase tady a v ještě větší míře nejistoty ...
Potřebovali bychom, pokud by PV v hladině 10 hPa opravdu rychle zesiloval a zotavoval se, aby v nižší hladině (např. od 100 hPa níže) bylo rozdělení / narušení na delší dobu, což by zvyšovalo šance na možné zimní projevy.
https://x.com/judah47/status/1991505544985632905
a pak ještě i https://x.com/Superchri90/status/19915342130494997...
a také https://x.com/Met4CastUK/status/199142376466431195...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.