Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převládá inverzní počasí, mrholení zejména na Moravě

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 13.11.2025, 21:46

Ecák dneska ve střednědobém výhledu výrazně ochladil, po celý prosinec S proudění a podprůměrné teploty spíše. U toho příštího týdne je tam výrazný teplotní kontrast mezi Z a V Evropou.
A ještě taky dnešní zonální větry, pokles i na -1m/s.

Zonální větry
Příští týden
Výhled na půlku prosince
# 13.11.2025, 21:59

Zonální větry víceméně na ten top pořád na stejné úrovni jako bylo včera, krátký reverz a jinak pak postupně posílení. Nicméně aby to nebylo tak nudné, tak se vytvoří tzv. Polar vortex dipole. Bude natažený od Sibiře po Evropu, tedy velmi atypické. Obvykle bývá natažený přes Grónsko a Kanadu, kdy pak díky tomu bývá v Evropě teplo a tam naopak chladno. Uvidíme jestli se to však propíše směrem dolů. Bude to určitým způsobem zajímavé sledovat i toto. Hlavně jak dlouho by takový vzorec vydržel.

176
# 15.11.2025, 12:40

Zajímavé... společně s ecakem má GFS též 2 "vortexy". jeden anti a druhej normální značně poničenej.. tohle vidím poprvé. zároveň náznak SSW.

# 15.11.2025, 12:54

Kokos342
No to nejsou dva vortexy, to nad Aljašskou je normální TV. :D Koukni na směr proudění. SSW tam bude, to se ví už skoro 14 dní. Nicméně je otázkou zda to splní klasifikace Minor či Major.

176
# 15.11.2025, 15:14

Aidamkoo
no já vím, jen to tak vypadá. takhle silný proudění kolem té TV jsem neviděl ještě. Jako uzavřený to je oboje. Takže čistě teoreticky se to dá nazvat oboje jako Vortexy - "víry"

# 15.11.2025, 15:37

Kokos342
Nedá, jedno je stratosférický plochý vír, který rotuje cyklonálně, což je polární vortex, zatímco anticyklóna, tudíž tlaková výše ve stratosféře nemůže být vortex, protože rotuje anticyklonálně. Takhle silné proudění se objevuje v každém případě, kdy se vyskytuje odchýlení vortexu od pólu, rozdělení či SSW, protože právě to silné proudění a to vzedmutí těch planetárních vln působí na vortex tlak.

Uzavřené je to oboje, chápu, že to tak může vypadat, ale jedno je anticyklóna v podobě stratosférické TV a druhé je stratosférická cyklóna v podobě polárního vortexu.

176
# 15.11.2025, 18:48

Aidamkoo
no však to já chápu. Ale lingvisticky je všechno co rotuje prakticky vír ať je cyklonální nebo anticyklonální. Takže kdybych napsal, že tam jsou 2 Polární Vortexy, tak je to špatně, ale já pouze napsal, že tam jsou 2 Vortexy 😀.

# 15.11.2025, 18:53

Kokos342
Jenže vortex je v meteorologii označení pro vír s cyklonální trajektorií proudění. Lingvisticky by se tomu dalo říkat vír, ale meteorologie nepoužívá civilní lingvistiku, ale technický a odborný termín. ;-)

Vortex prostě není obecné označení pro jakýkoliv atmosféricky jev co rotuje, či má střed co vypadá jako vír. Je to definovaný odborný pojem, který označuje cyklonální vír s nízkým tlakem. Ostatně ty jsi slyšel použít termín anticyklonální vortex? ;-)

Nicméně chápu kam tím míříš, takže jestli chceš, klidně napiš do SZ a můžeme o tom podebatovat, nebráním se tomu.

176
# 15.11.2025, 21:18

Aidamkoo
jo to máš recht
a co tohle? je to Real?

19
# 15.11.2025, 21:31

Pánové, nakazili jste mě vírou v chladný prosinec, že jsem teď večer vyloupal česneky, na noc je hodil do Sulky a zítra je hodím do hlíny. Běžně sázím o 2-3 týdny později. Jak bude v prosinci +15, tak si mě nepřejte. :)

479
# 15.11.2025, 21:39

Kokos342
No nevím teda, ten obrázek zobrazuje teplotu povrchu moře ( anomálie) vychází patrně z NOAA produkts viz screen co sem dám. Patrně to má souviset s končící "la NIna" v Atlantiku, vzácným to jevem, který tlumí projevy ( vliv) vysokých teplot na proudění od USA směr Evropa, letos jsem o tom četl, ale je to natolik vzácné, že se o tom ani moc neví.. plus je tam samozřejmě k vidění prohřátý Atlantik obecně, ale to už je několik let za sebou a má to samozřejmě vliv na celkové oteplení proudění z Atlantiku k Evropě, pokud tedy je aktivní..Nic víc sloužit nemohu..:):), víc nevím prostě. ( ve Vašem screenu se mluví o tripólu) teplo, chlad teplo..by měl zesílit dopad NAO, ale který dopad NAO, NAO+ NAO - .. to chybí, jaksi) viz tedy ty teploty moře, jak se tam střídají? Bez dalšího rozvedení o co jde, je to poněkud těžké odpovědět..

Doslovně se tam v tom Vašem příspěvku píše: Taková konfigurace může být důležitým ukazatelem chování NAO od počátku do středu zimy. Studie ukázaly, že takový vzorec by mohl posílit režimy NAO.

celkový screen z kterého pochází ten výřez
176
# 15.11.2025, 21:46

palma
joo díky za super odezvu.

# 16.11.2025, 07:49

palma
Píše to dole. Někteří odbornější na Twitteru to píšou s mínusem před zkratkou oscilací. Mluví o -NAO, občas se mi to taky povede. :D

No nové výstupy a predikce dávají s prosincem další vlnu oteplení a vortex ve velkém tlaku. (výstup 00z) dává zonální větry na úrovni -16m/s, což ale stále by neznamenal rozpad víru ale reverz proudění ve stratosféře místo Z -> V na V -> Z.

479
# 16.11.2025, 08:01

Aidamkoo
Jo, souhlas, pořád tam nedojde k tomu "warming".. ale pěkná situace to je, to je bez debaty..:cool:

176
# 16.11.2025, 08:09

No je to hezký... snad to letos vyjde a konečně se povede alespoň delší epizoda zimního počasí..

jako tohle jsem opravdu ještě neviděl... dokonce bude i ta TV oteplená jako je Vortex prochlazený...

149
# 16.11.2025, 12:53

palma
Nejlepší je ovšem název kapitoly toho článku "Šance existuje", to je tak na úrovni "naděje umírá poslední".:zz:
Každopádně vánoční blato je podle mého soudu stejně silná singularita jako "ledoví muži" v květnu. To je velkej svátek, když nepřijdou.

# 16.11.2025, 17:01

Meteorologové vědí velký kulový, stejně jako my jak bude na Vánoce

479
# 17.11.2025, 08:41

Tak přidám alespoň pár obrázků, když nám ten PV dělá radost..A radost nám udělal i pan président USA, že uvolnil podpisem svým velikým, peníze na některé programy, co kvůli tomu stály dva měsíce mimo provoz...:D hurá!

síla zonálních větrů a teplota podle jednotlivých modelů
3D model PV a jeho narušení
Prosincové SW podle GFS (pozvolna asi zanikne)
VHK
35
# 17.11.2025, 09:02

palma
Z techle obrazku toho moc nevyctu,jak vypadaji momentalni aktualizace,porad mame sanci na zimu v prosinci?pripadne diky....

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.