Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes časté mlhy a nízká oblačnost, slunečno jen na málo místech

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 12.11.2025, 21:27

TheRealStormCZE
No jo tak je listopad a první nějaká potenciální situace možná nevyjde, ale vsadil bych, že v prosinci to postupně začne a situace začnou více gradovat. A ještě ani tohle není nijak odepsaný, tudíž nechápu, jak mají už někteří jasno, že bude prd - amatérismus.

# 12.11.2025, 21:42

AuraPočasí
prosinec jo, ale teď ten listopad aktuálně nemá dostatečnou podporu s tím že gfs se nějak řeklo, že je odpad s neustálými ústřely. na 2. a 3. advent cca budou nejlepší šance

# 12.11.2025, 21:48

Navíc půda má 7 nad nulou. Na tom se udrží leda prd.

# 12.11.2025, 21:55

Dokonce Babí lom, kousek od Brna na jehož stavbě se podílel můj praděda , je hodně na kopci, tak za 21 a 22.11. 54 cm sněhu.

# 12.11.2025, 22:00

hoši nevim co na jižní morave ale já jsem na šumave natěšen na zimní týden:snih::led: pecky nečekám ale 15 cm na kamenacky by padnout mohlo uvidíme..

# 12.11.2025, 22:17

charlie1
No já si myslím, že příští výstup tam nebude ani vločka :D

19
# 13.11.2025, 00:31

Mě už to tolikrát vypeklo, ty výstupy z modelů, že jasně vím, že takhle to nebude.

No což, i přečíst si jídelní lístek má své kouzlo, byť se nakonec nenajím :cool:

# 13.11.2025, 07:30

GFS stále tam má nějaký ten zásyp od jihu i po ránu, ještě 8 dní :D.
Edit: psal bych to už to téma ochlazení od 17.11., ať se to tu nemotá.

148
# 13.11.2025, 07:41

Tak zpátky k tématu zima... Copernicus vydal v listopadu další odhad pro celou zimu (DJF - December, Január, Február). Vyplývá z něj, že má-li být prosinec podle rozborů vortexu a dalších ukazatelů chladný, druhá půlka zimy by pak měla být zase teplejší, protože jako celek se ukazuje zima nadprůměrná... Oproti říjnu přidal listopadový výhled trochu více červené barvy po Střední Evropě.
Jinak pro lepší pochopení dodávám, že Copernicus není model, ale pracuje s více modely z různých zdrojů (jsou vypsány v obrázku) a vyjde mu pak jakýsi "průměr z průměrů".
Program Copernicus je program pro dálkový průzkum Země koordinovaný a řízený Evropskou unií – konkrétně Evropskou komisí – ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou. Zaměřuje se na pozorování atmosféry, pevniny, moří a klimatu.

Copernicus data z října
Copernicus data z listopadu
# 13.11.2025, 09:51

ludvicek
aktuální koperník z listopadu je ale jiny;-)

3
# 13.11.2025, 09:54

ludvicek
Sice tam není k jakému normálu to je postavené, ale je to jediná dlouhodobá předpověď, které se dá věřit.
Ostatně k takové předpovědi není potřeba složitý nástroj. Někde jsem viděl průměry DJF za posledních cca 40 let, proložených plovoucím cca pětiletým průměrem. Ten plovoucí průměr byl prakticky lineárně stoupající křivka.
Takže pokud předpovídám zimu k normálu 1991 - 2020, tak je jasné, že vzhledem k výše uvedenému musí být DJF v plusu.

Z praktického hlediska, je ale tato předpověď k ničemu, protože klidně i v nížinách může být velký zásyp a pak to pár týdnů vydržet.

148
# 13.11.2025, 10:13

chatar
No já to mám taky z "Koperníka".;-)

https://climate.copernicus.eu/charts/packages/c3s_...

Jinak praktické jsou předpovědi na 5 dní dopředu, víc ne. Takže celé vlákno o zimě 2025/2026 je vlastně nepraktické (ale mně to nevadí).
Jinak srovnáním října a listopadu jde vidět, že původní předpoklady mírně zteplaly. I to je určitá informace - trend vývoje.

# 13.11.2025, 11:29

Jenže problém těchto kombinovaných předpovědí je, že se v nich kombinují relativně spolehlivé evropské modely s australskými, kanadskými, japonskými a dalšími centry. Když Australský doslova pro Evropu hoří, tak to ve finále potlačuje relativně normální výhled na prosinec a leden evropských modelů. K tomu samozřejmě nutno dodat, že tyhle předpovědi opravdu dobře pracují na základě ustálených zvyklostí atmosféry. Určitě jim hlavu zamotá, že máme nejdřívější SSW od roku 68. Ostatně Modely měly měly už teď na pouhých 5-7 dní celkem problém, protože holt pracují s něčím, co dlouho nebylo. A pokud sezónní model pracuje např. s tím, že v listopadu a prosinci bude dlouhodobá níže nad Grónskem, tak v tom případě ten model můžeme rovnou odpískat, jelikož nás vlivem právě propsání slabého PV čeká dlouhodobá blokace nad Grónskem, později Atlantikem.

Tím neříkám, že bude na 100% prosinec a leden podprůměrný, ale ve finále mě dělá naprosto klidným, že tyhle modely oteplily.

Jinak v Americe skončil shutdown. Demokraté se rozhodli, že přestanou blokovat a pár z nich podpořilo republikánský návrh, takže v noci oficiálně skončil, takže směrem k fungujícím modelům, než je zničí zákon 2025.

# 13.11.2025, 14:28

TN.cz už předpovídá už předpovídá bestii z východu ;-):D
Část Evropy má v následujících dnech zasáhnout prudký obrat počasí. Zapříčinit jej má jev, kterému se mezi meteorology říká bestie z východu. Ta přinese výrazné ochlazení a kruté mrazy. https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/633818-evr...

102
# 13.11.2025, 14:32

TN cz mě nikdy nepřekvapí, už asi 10 let hláší strašně tuhou zimu, že napadne až 50-100 cm
:D:D atd...
klasickej strašák, no a teď tu máme bestii z východu, chtěl bych jí vidět potom :D:D
chci vidět tu kalamitu na východě..

# 13.11.2025, 14:37

Dnešní CFS tragédie, prosinec odchylka+3 :D, leden -1,5. Jako je to blbost a každý den to mění, ale ze srandy jsem to sem dal. Spočítal jsem to "zhruba" a podle čistě dnešního výstupu. Přitom - myslím to byl nedělní výstup - odchylky -4, -7 prosinec leden :D, to byl ten legendární úlet.
Jsem velmi zvědavý na večerní výstupy, už začíná i ICON ochlazovat a má tam slabší TN od jihu 20.11.

3
# 13.11.2025, 14:44

Čekání na ochlazení nám dnes zpříjemnilo +18°C na Churáňově :slunce:

603
# 13.11.2025, 19:12

Dnes vložím zajímavý tento tweet - https://x.com/peacockreports/status/19889846320551...

Kdo nemá možnost si jej pročíst, vkládám i obrázky ohledně MJO fáze 6 a 7, která by měla být aktivní ve 2.polovině listopadu a nejspíše i lehce dále.
Jak jsem psal před pár dny, MJO je jen malá skládačka v tomto zimním puzzle.

Ve výše uvedeném tweetu je také zajímavá zmínka, že pokud na přelomu listopadu a prosince opravdu nastane tzv. major SSW, pak jeho dopady bychom ve střední Evropě mohli pocítit ve třetím resp. čtvrtém týdnu prosince.

Moc by mě nyní zajímal například AM resp. NAM index (a nebo jiné indexy / modelace), jak to vidí s propsáním narušeného PV do nižších hladin. Zda rychlé či pomalé, zda dosáhne nejnižších hladin a jak moc, jak dlouho setrvá atd.

Zatím to vypadá, že hlavní projevy budou v části Sev. Ameriky a Skandinávie. Doufejme, že něco z toho "pocítíme" i ve střední Evropě. Upřímně, lepší kombinace pro zimní podmínky asi ani nemůže nastat. Tak snad ...

PS. na druhou polovinu prosince pak vypadá zajímavě i hladina 500 hPa (odchylky tlak. útvarů) v týdenních výhledech od ECMWF ...

MJO fáze 6 v prosinci s La Ninou
MJO fáze 7 v prosinci s La Ninou
# 13.11.2025, 19:14

andy206
Koukám, že jsi mě předběhl. :D ale vlastně díky, že jsi to sem vložil a hezky jsi k tomu sepsal co a jak. :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.