Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 11.11.2025, 00:47

palma
Jj, to jsem právě posílal nahoře. No teďka koukám na 18z a taky zápory, tak snad 00z bude mít 20m/s ať bude zimník spokojený. :D

18z
# 11.11.2025, 06:45

Teď ta předpověď vypadá víceméně jasně, ale teplotní rozhraní se bude stejně ještě x krát posouvat.
V sobotu a neděli bude chladnějším vzduchem ovlivněn maximálně sever republiky a momentálně se všechny modely shodují ne přechodu studené fronty v pondělí 17.11 s teplotami kolem bodu mrazu i přes den ve 2m nad zemí. Studený vzduch se tady udržuje až do konce výhledu.

Se srážkami je to složitější, ale maluje tam celkem asi dvě situace ze kterých by se pár cm sněhu mohlo ve vyšších polohách ukázat. V nížinách maximálně poprašek přes noc, který ráno roztaje.

Tak snad to takhle vydrží :snih:

148
# 11.11.2025, 08:19

roska01
Na jih Moravy ICON z dnešní půlnoci ukazuje 18.11. v 1:00 ráno +4°C, takže když už, tak spíš :prsi: než :snih:. Odpoledne až +7°C, dál zatím nevidí. Ecák to má podobně a nejchladnější je podfinancovaný GFS...

# 11.11.2025, 08:28

ludvicek
Já taky nechápu proč to tady někteří tak hrozně přibarvují, jak se strašně ochladí a bude padat sníh, poprašek v nížinách. Kdyby se tak mělo stát, muselo by být v nížinách kolem nuly v noci, aby se poprašek udržel. To by znamelo v podstatě na ostatním území mráz, aby v Brně byla 0, což v žádném případě být nemá.

148
# 11.11.2025, 08:44

zimník2
Jinak teplota půdy v Tuřanech je zhruba +7,5°C, v Přibyslavi na Vysočině +6,9°C.

# 11.11.2025, 09:15

Peter Sedlák 1
Jak to? Vortex se má vypařit? Asi se ten studený vzduch všechen nakonec vyleje do USA a Kanady. To mají Němci Babu Vangu v hibernaci že jim to praskla? Vzdyt se všude mluví, jak bude mít slabý Vortex vliv na letošní prosinec

# 11.11.2025, 09:19

Peter Sedlák 1
To snad není možné aby v Evropě byl nadprůměr, když máme velmi výhodnou polohu. Musíme aspoň něco vyžrat.
Někdo už je po tomto článku schopný odepsat zimu, ale ty šance musí být i v Evropě vysoké. Ecák tam drží na konci výhledu ustálení mohutné výše nad Grónskem a celkové prochlazení a arktický vzduch by k nám postupně mohl přijít. Zatímco ale nad S Kanadou drží Ecák velmi teplo, teploty jen -10-0°C. Prakticky do konce listopadu není v Kanadě téměř žádná známka ochlazení, pro Evropu ten výhled vypadá lépe.

# 11.11.2025, 09:20

ludvicek
Na tom by se udržel sníh leda že by na tu zem foukl mrazík svůj polární dech

# 11.11.2025, 09:21

zimník2
nevím ale prý není pro nás. Ale je to blbost. Jejich články mi připadají více jako clickbait.
> ..past early SSW events, which tend to strongly favor the NAM with cold air and snow.

Takový event se stal pouze jednou takže nechápu proč říkají že to favorizuje americe. Z toho snad nejde udělat favorizace.

No Evropa jim to natře v prosinci snad.

# 11.11.2025, 09:26

Věřím zdejším matadorum. Borci nesmíte mě zklamat

# 11.11.2025, 09:30

zimník2
Souhlasím s tebou;-). Ne, teď fakt, tohle vyjít musí!;-)
Přál bych jim nejradši odchylku za prosinec od N +5°C, ještě za ty minulé zimy, kdy vyhráli proti Evropě v 5/6 případů.
Edit: počkáme, co na to naši odborníci ;-).

Toť ještě CFS, pěkně nám ochladil, už i listopad trochu. Ta extrémně teplá zima celkově zmizela, i z Ruska.

Pěkně ochladil chlapeček
A můj výhled ICON+GFS
VHK
35
# 11.11.2025, 09:46

No ještě neni vůbec nic jistého pánové,taky to může vesměs vyzrat kompletně USA,a Evropa jen Skandinávie,tady teploty kolem 5 stupňů a snih jen hory,klidně se to může stát,rád bych se pletu ale ty vyhlídky se pořád mění...

# 11.11.2025, 10:42

No obecně já se nerad naštvu, většinou tyhle články beru s klide. No nas*al jsem se šíleně, protože přesně tenhle typ článku jsem čekal. A že jim to píšeme pořád a pořád. No myslím, že palma to sepíše podobně, ale tenhle článek se nepovedl. Tak Severe weather EUROPE napíše článek o vlivu zeslabení nebo rozpadu vortexu a celkové odezvy.

Tak ty reanalyzační roky jsou za mě problém. Protože v každém tom případě naleznu tolik odlišností od letošního roku, že je nemohu brát v úvahu. Bohužel se kolegové ze SSW řídí jen podobností v datu a v tom, že bylo oteplení, ale to je tak bohužel asi vše. Osobně mi tam chybí i další příklady, ať už z prosinců 87, či 98. Ty tři roky, jmenovitě 1958, 1968 a 2000 skutečně přinesly takto brzy SSW, nicméně se lišila poloha, způsob oslabení a následně se v každém roce lišilo zda následkem byl split, displacement či jen se oslabil. Mnohem více podobností už se nalézá s prosincem 2009, takže možná škoda, že to nebylo zmíněno mnohem podrobněji. A ještě dodám, že když budu uvažovat o SSW, tak to nastalo jen v listopadu let 58 a 68, tedy slušná doba dozadu, ale o letošním případě zatím nevíme, jestli to bude jen oslabení, vychýlení se polohou od pólu, rozdělení nebo něco více. Nicméně víme, kde vortex a jeho jádro je a bude a co jsem hledal, tak ani v jednom z těch tří případů nebyl mezi Karským mořem a Finskem, spíše Kanada, Aljaška a Buffinův záliv.

Ten výhled ECMWF. To je čistá manipulace. Ano, dejme tam výhled týden po oteplení, kdy snad nikdy nemůže být žádná odezva, ani to tam nezmiňme a pojďme si zase nahrabat Ameriku. Ten výhled je zkreslený. ECMWF tam skutečně má chladnější pouze sever Evropy, ale protože z Atlantiku nad východní část střední Evropy postoupí TN, které pak od druhé poloviny jejich výhled (od 5-6.12.) už přinášejí průměrné teploty ve střední, severní a později na většině Evropy, což by korespondovalo s tím, jak dlouho trvá to propsání dolů do Atmosféry. Ten článek považuji za neuvěřitelně (na tom výhledu) profláknutý. Absolutně.

kuba
Průměrné a to navíc jen předběžně dva týdny za 3 kam vidí ECMWF.

Tlakové poměry ve sledovaném období ECMWF, přesun TN nad východní Evropu a TV nad Skandinávii
Situace za týden, od 8.12. Blokovaný Atlantik, klasické NAO- proudění od severu po přední straně TV a zadní straně TN
Situace od týdne 15.12. Stále NAO-, jižní dráha TN se nás může také týkat, stále spíše průměrné, lehce podprůměrné teploty, více srážek
196
# 11.11.2025, 11:02

Aidamkoo
Taky nechapu ten clanek kdyz je pro nas vortex v nejlepší poloze a nakonec by vše vyžrala zase Amerika.Takže stále platí že prosinec vypadá na podprůměrné teploty a sníh?

# 11.11.2025, 11:04

kuba
Těch záhad v posledním desetiletí je v počasí hodně. Tohle je další.

6
# 11.11.2025, 11:24

U mě se zimou takto.. ;-)

# 11.11.2025, 11:37

kapr84
Dřív se to tak nehrotilo. Napadl sníh, uslapal se a posypalo pískem nebo štěrkem. Odklízelo se jenom pred vchodama. Dnes napadne 5 cm mokré sračky, solí se, brodí se v tom a klouže to daleko víc.

6
# 11.11.2025, 11:39

zimník2
No nejblbší je ledovka.. na sněhu se dá v pohodě. Ale někteří spoluobčané musí mít před domem chodník suchý. Jinak je zle.. a když sníh křupe pod nohama tak to je nejlepší. Ale dneska jak píšeš napadne pár cm a už je problém... Já bych to do 5 cm klidně nechal..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.