Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další podmračený den a místy déšť, na severovýchodě i sněžení

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

17
# 05.02.2026, 20:24

VHK
U vas mozna ne, ale tady tech mrazu bylo celkem dost. Od zacatku roku 18 LD.

23
# 05.02.2026, 20:32

Francois
Tak asi to vezme kolem celý zeměkoule. Vezme to přes Britský ostrovy a přiletí k nám opravdu z východu, v ruce s banánem a s botama od sněhu.

492
# 05.02.2026, 20:52

Francois
No, možná to bere podle nejnovějšího poznatku Trumpa, představil jasný důkaz, že země je plochá... protože prý není lepší důkaz než ten, že proč teda všichni vyrábí rakety s plochou dráhou letu..:).. takže, kde je vlastně ten východ?:D.. Dáša je hlavička!

0
# 06.02.2026, 05:11

Zatím stále cca 50/50... musíme vydržet.. od cca 14.2. se začne něco dít, možná... ale nějaké silné mrazy tam opravdu nejsou..

ECMWF (Meteologix.com)
GFS (Meteologix.com)
13
# 06.02.2026, 09:50

kapr84
Ano. Nějaká změna tam je. SSW údajně proběhne, ale propojení s troposférou se komplikuje. Každopádně nějaké ochlazení by dorazit mělo, minimálně na hory. Nížiny se možná budou plácat v blatíčku Eurozimy. Ono i kdyby SSW proběhlo, tak ten effekt se dostaví s nějakým zpožděním 5-10 dní. Průběh února je stále otevřený a to máme ještě i začátek března :)
ECM dává celoplošný zásyp na 15. ůnora, ale to je ještě dáááleko.

153
# 06.02.2026, 09:59

xeno
Loni bylo začátkem března plus dvacet, dokonce se tady debatovalo o "první vlně veder". Myslím si, že letos ochutnáme ode všeho trochu.
Čistě statisticky vzato je vyšší pravděpodobnost, že po dlouhé řadě průměrných a podprůměrných dní přijde i nějaký ten nadprůměr. Zvlášť v časech klimatické změny.

17
# 06.02.2026, 12:45

To by dalo tak půl metra, ne?

1
# 06.02.2026, 12:57

Tak vortex se nám minimálně do 18.2. nerozpadne ani příliš nezeslabne tudíž vliv na počasí v únoru bude minimální. Výhledy jdou spíše do tepla a když se tam občas objeví ochlazení jako má teď ECMWF tak je to až na konci výhledu takže relevantnost nula. Výhled dle in-počasí což je ICON+GFS vypadá více než dobře. Takže za mě si troufnu udělat 6.2. odvážný odhad, ale myslím si že vyjde a to že únor bude nadprůměrný. Tak snad modely neudělají nějakou otočku během pár dní, ale čas na smysluplnou zimu se chtě nechtě krátí. V nížinách na ledový den na konci února to už musí opravdu fouknout od SV/V mrazivý kontinentální vzduch a nic jiného.

Vývoj vortexu dle ECMWF
Výhled počasí pro Prahu
Výhled počasí pro Brno
492
# 06.02.2026, 13:30

JohnyG
No, koukal jsem se na PV, plus rozložení těch dvou center chladu v hladině 500 a 850hpa.. (obrázky sem dávat nebudu, jsem dneska línej..:D) .. No, tedy v ofiko predikci je zatím SW nepředpovězeno aneb je to 0%, koukal jsem že po tom rozdělení se PV opět "sjednotí" vytvoří jeden, ovšem slabý, vír.. a dole se to tedy promítne do dvou center chladu, a to nad USA - Kanada a Sibiř - Asie.. nad náma max do -10 v 850hpa.. čili, jak píšete, asi žádný zázrak, na případné ukončení PV to asi vypadá v první půlce Března.. ( častý výskyt, když je salbý PV).. Tak uvidíme, zda to vyjde.. upřímně řečeno, po této poměrně vydařené zimě už mi je to docela jedno..:D

# 06.02.2026, 15:36

Zrovna ECMWF počítá s největšími dopady vzhledem k nastavení synoptiky pro Evropu, tak uvidíme. Zejména výhodou bude dobré nastavení troposférické odezvy, která by se měla dobře šířit jak do USA, tak Evropy a se stratosférickou podporou dominantnějšího jádra PV nad Evropou se mi to maluje poměrně hezky. Na nějaké lepší modelové odhady musíme počkat ještě pár dnů, týden. Nicméně prodloužený 46-denní výhled ECMWF to maluje celkem dobře, největší chlad severní Evropa se šířením na jih do střední, západní Evropy. Osobně tam vidím pro takový scénář nutnost dobře rozestavěných blokačních poměrů Atlantik - Grónsko - Skandinávie, tak uvidíme.

Vortex se nemusí rozpadnout nutně aby byla zima, je nutná krátkodobá silná reakce momenta, které v krátké době spustí silnou reakci a vortex rychle a výrazněji zeslábne. Za mě dobře, protože pak neriskujeme opětovný protipól v tlaku a vortex tím zbytečně neposílí.

46-denní běh ECMWF a výhled na období 15-20. února
46-denní běh ECMWF a výhled na 20-27. února
46-denní běh ECMWF a výhled na 1-8. března
0
# 06.02.2026, 17:08

Stále NAO- a celé dny mrholí, prší, podzimní počasí.. takže asi tolik k severoatlantické oscilaci.... :) tak už se těším až bude NAO+.. třeba se dočkáme změny i tady...

0
# 06.02.2026, 17:11

Aidamkoo
No vida, zase Pobaltí, Bělorusko, sv Polsko.. klasika... tam se těch mrazů nemohou asi nabažit.. :cool:

mimochodem, to jsou tak mírné odchylky, že.... to může znamenat v noci -5, přes den kolem 0... takže taková normálka ve výsledku.

Spíš než nějaké mrazy tak čekám sněhy.. a hodně sněhů... :snih:

23
# 06.02.2026, 17:37

kapr84
A to říká odklízeč :-)

0
# 06.02.2026, 18:07

Dejvas
to znám.. ;-) pravda.. ale za mě, teda lepší, když napadne jednou za týden 10-15 cm než xkrát poprašek....:cool:

31
# 06.02.2026, 19:15

Noři nám přejou...14. a 15.2 30cm :D

23
# 06.02.2026, 23:23

kapr84
Tak to každopádně! Já věřím, že v půlce února něco zajímavého přijde. A s tím slabým vírem i březen něco zajímavého přinese, i když už to nebude na žádnou dlouhou epizodu.

# 07.02.2026, 12:14

Těžko říct co přijde po půlce února
Zatím to spíš vychází modelu CFS
Ten dává na únor 1 až 2 nadprůměrný únor na Jihu možná až 3 stupně nadprůměrem
Srážkově přidává mírný nadprůměr
Z hlediska Evropy taky zajímavé S Evropy hodně studený až na sever Německa a Polska ale srážkově chudý únor
Což se vlastně už děje teď na S jsou mrazi
J Evropy dává hodně teplý únor a srážkově až extrémně nadprůměrný únor
Což už se vlastně děje teď ve Španělsku
Myslím že do konce příštího týdne se nic dít nebude a pak se uvidí
Akorad ve středu hlásí sníh ale má být až +6 tak těžko se to bude držet
Přijde mi že větší šance na snih a mrazi má S polovina ceska než J polovina ceska

198
# 07.02.2026, 13:06

radek4545
Ve výhledu máme na konci srážek dost,měla by chodit jedna tlaková níže za druhou a mělo by i dost foukat ale je to ještě daleko.

# 07.02.2026, 15:20

Bohužel na východní vpády to není. Žádná podpora. Co je teď nejpravděpodobnější, že bude chladný atlantik. Teplo, pak třeba SZ proudění. Třeba tento 06Z gfs borec, vichřice, bouřky a druhý den rozhraní a sníh. No jednou se atlantik rozjet musí.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.