Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě teplo, zítra výrazná změna počasí - ochlazení a postupně sníh

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 03.02.2026, 21:22

charlie
Jak jinak?
Vážně se už "závidí" i přeháňka :D

Každopádně ta tu dala tak cenťak, zejtra to stejnak začne odtávat

# 03.02.2026, 21:33

Když už tady padlo, kolik bylo v lednu ledových dní. Přijde mi, že letošní leden přinesl celkem dost LD, i do nejteplejších oblastí (dejme tomu do 300mnm), a hlavně to bylo pěkně vyrovnané. Nejčastější hodnota je tam v lednu 9-13 LD, výjimečně i okolo 15LD, třeba Tuřany. Jako kdyby mi někdo řekl na začátku ledna, že v Brně Tuřanech bude v jednom měsíci 15 LD, lehce bych mu nevěřil :D A že to bude jen o jeden míň, než třeba ve Varech. Do toho když vezmu, že většina těch nižších poloh, si užila SSP většinou mezi cca 10-20 dny. No kdo by to byl řekl, po tom, hlavně inverzním a relativně teplém, prosinci. Takový pěkný zimní leden. Za mně asi nejlepší momenty ve vyhodnocení ledna, jsou prakticky celý měsíc SSP hlavně v S části Prahy a okolí, a pak ten celkem vysoký počet LD, i v nižších polohách. Tak uvidíme, kdy zopakujeme takovýto měsíc :snih:

# 04.02.2026, 10:40

Ještě když už jsme u těch LD, tak jako za mně solidní číslo má stanice Sedlec u Náměšti nad Oslavou, okres Třebíč, cca 25 km Z od Brna. Stanice má za tuto zimní sezónu, od listopadu, už 35 LD. A to se tam dají ještě najít dny, s takovými maximy, jako +0,1°C, a tak. Má někdo v okolí, nějakou stanici, dejme tomu okolo 400 mnm, s podobnými hodnotami? Třeba nad 30 LD. Děkuji předem, za případné tipy?

492
# 04.02.2026, 11:14

Lerak2
Tak ofiko stanice třeba na Kladně ( ve městě) má k dnešku 26 ledových dní od toho listopadu, a co bydlím já, u lesa, tak od listopadu mám 32 ledových dní.. 370m.n.m.

# 04.02.2026, 11:41

Lerak2
Tady 41 LD, ale jsme 500 n.m.
Oteplení se nekoná ani dnes, -1,4 a po včerejším večerním prosypu +1 cm sněhu. U mě 27 LD jen za leden.

# 04.02.2026, 13:35

Doubrava nebo Kostrhún
A to je ten Ondřejov nad Choceradama? Jestli ano, vidím tam teoreticky možnost až okolo 38LD. Těch 41LD, no když přivřu oko, i druhý :D;-)bych nějakou šanci tomu i dal :cool:

# 04.02.2026, 13:38

palma
To je taky solidní číslo ;-). Lány mají taky 26LD, nahoře u vás u vodojemu a u lesa, bych to viděl reálně, někde k těm uváděným 32LD. Díky za report ;-)

# 04.02.2026, 14:05

Lerak2
Ano je, já to beru u sebe co měřím. Stanice co je u dalekohledu u hvězdárny má tepleji než tady v okrajových částech Ondřejova. Já jsem sever/východ 50m od lesa, jih 10m od lesa a otevřený západ a tady jsou na chladno podmínky. I v létě když je v Ondřejově 33 stupňů tak tady to nepřeleze třicítku. Dnes zase LD a nad -1 se to nehnulo. Včerejší sněžení promrzlé - alespoň jde dobře zametat :)

# 04.02.2026, 14:17

Doubrava nebo Kostrhún
Tak super, díky za potvrzení ;-) Posílám ti SZ

5
# 04.02.2026, 16:19

Aktuální Aladin a skutečnost na meteostanici 🤔 takže je těžké se něčeho kromě reálu držet 👍

23
# 05.02.2026, 10:42

Kombi
Aladin mi vůbec tuto zimu přijde ujetej. Dlouhý roky teploty tady u nás podstřeloval. Frýdlant leží ve výšce 360 mnm., my bydlíme nad městem 470 mnm. Aladin jako model altitude vždycky uváděl 360 mnm, takže zkreslenost kvůli modelové hladině nepřipadá v úvahu. Zatímco v modelu pro úroveň města například uváděl 0 a sněžení, tak u nás ve skutečnosti +1 a mokrý sníh bez pokrývky, ve městě dole sníh s deštěm a +2. Ale na druhou stranu jinak mu to vycházelo do puntíku, takže jsem si za ty roky jen zvyknul počítat s odchylkou.

Letos se to naopak obrátilo, často ukazuje mnohem vyšší teploty než je reál. Ještě začátkem tohoto týdne mělo být třeba přes den 0 a Tmax byla přitom -6. Dneska má/mělo být odpoledne +8, teď už mělo být +5, ale je pořád -1 a zatím netaje.

Je mi jasné, že obleva přijde a odpoledne bude plus, ale u Aladina mi to přijde jako docela zásadní faily, protože tady se nebavíme o desetinách nebo jednom stupni, ale kolikrát o vyšších jednotkách stupňů a to by se modelu za bambilion dolarů stávat myslím nemělo.

1
# 05.02.2026, 12:06

Nějaká ochlazení ještě budou i s mírnými mrazy, nic velkého už ale asi nečekat.. všechen studený vzduch ze severovýchodní Evropy bude tou dobou bohužel už fuč... letos si užily jiné kraje, u nás věřím v lepší vpády studeného vzduchu za rok, třeba i při kladných oscilacích, ty zápory nám zde na východě moc nesvědčí... i když už asi bude působit El-Nino, letos jsme si to s těmi teplými profuky vyžrali my tady.. ten mrazivý vzduch už bude moc daleko pro nějaké severní, sv proudění... ale jinde si naopak od mrazů asi rádi odpočinou. Já si zatím užil spíše mrznoucích srážek, to je asi můj jediný poznatek z této zimy...

na druhou stranu, v nějaký zásyp, možná nejvyšší tuto zimu bych ještě i věřil, ty často přichází i když už se blíží jaro... nějaké náznaky už se v modelech začínají objevovat, tak uvidíme..

jako, letošní zima ještě neskončila, už teď se ale těším na tu příští, na většině Česka bude asi určitě teplejší než letošní, věřím ale, že my budeme zase a té menšině.. :) letos byly podmínky prima, v reálu zde ale zima umí mnohem víc...

prosinec-převažující směr větru jih
leden-převažující směr větru jih
...

VHK
38
# 05.02.2026, 17:14

kapr84
Vami dane spekulace vem cert,viz ta vase věčná ledovka:) ba naopak ja cekam jeste vrchol zimy tady na vychode moravy,a to jak co se tyce snehove pokryvky tak i nejnizsich teplot!!! od cca 13.2. se to zacne lamat,mame se na co tesit,tomu ver!😃🤣:snih::led:

1
# 05.02.2026, 17:38

Vyšel nový výhled ECMWF, tady stále tepleji... za to násobně více srážek.. Čechy budou mít vydařenou zimu letos.. :)

1
# 05.02.2026, 17:39

VHK
Že máte potřebu na mě pořád reagovat.. držte se svého bydliště raději jen..

jinak solidní: Vizovice +10,5 °C... já byl dnes venku a poprvé jsem cítil ve vzduchu jaro, už to ani nebylo na zimní bundu...

VHK
38
# 05.02.2026, 17:59

kapr84
Vklidu,nemyslim to zle...

17
# 05.02.2026, 19:11

VHK
Ja vam nevim, ale ja zadny extrem po 13.2. nevidim..

23
# 05.02.2026, 19:26

kozacik
Zatim ne, otázka je, jestli se to změní PV nebo ne. Hlavní běhy modelů jsou zmatený, jednou zima, potom teplo, pak zas zima a pak zas teplo. Budeme zase na hraně mezi tím a tím.
Skeptik mávne rukou s tím, že stejně zase vyhraje teplej jih, nadšenec bude věřit, že to teď konečně klapne.
Já už nevim, kam se zařadit. Dřív bych patřil k těm druhým, teď už jsem možná v tý první grupě.

VHK
38
# 05.02.2026, 19:28

kozacik
Kdo psal o extremu,verim ze ochlazeni prijde a vrchol snehove pokryvky ktery tady u nas je letos pouhych cca 8cm prekoname,a toho mrazu tu taky cato pod -10 nebylo...;-)

# 05.02.2026, 20:08

Tak podle Dagmar příští týden udeří na Evropu bestie z východu..
Nedával bych to sem, ale je to věštba pikantní..
Si představte, že bestie z východu udeří nejprve na britské ostrovy a odtud pak bude pokračovat í dál do Evropy..
Bestie z východu..hmm:D

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/640062-bli...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.