Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mírné oteplení ale převážně velká oblačnost, hlavně na jihu a jihozápadě lokální přeháňky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 03.02.2026, 12:24

Tady lepší leden už být nemůže. skoro celý měsíc s nějakým sněhem na zemi a zhruba půlka měsíce ledové dny to se nevidí, lehce přebil únor 2021. Bohužel prosinec byl šmejd, listopad ho vlastně nahradil. A Únor bude asi taky šmejdem. Modely nasazují atlantiky atlantiky. Oslabení PV tak zdá se moc nepomáhá. Split už je pomalu mimo hru. Jadrany jsou letos taky divný. Buďme rádi za leden.

5
# 03.02.2026, 12:31

Díky hoši, ale nikde široko daleko nebyly stopy lidské, takže pes samotář 🤣 a na psa je dost úzká nejde jen o velikost 🐶

# 03.02.2026, 13:13

Kombi
Na Křivoklátsku i v okolí Karlštejna vlci už prokazatelně jsou, ano..
Ta stopa je z velikou pravděpodobnosti opravdu vlčí..
Tvarem i velikostí..

Protáhlá stopa vlka
36
# 03.02.2026, 13:34

my tu máme vlky,rysy a medvědy (ale tak kolem 2 :D ) na samotné hranici se Slovenskem už dost let. Občas se bojím na hřiby chodit :D jednou jsem slyšet v křoví něco zavrčet :) no a párkrát jsem potkal i rodinku divočáků

# 03.02.2026, 14:37

palma
Není svišť, jako svišť..:D
Jinak, únor jako celek si tipnu teplotně normální..
V případě propsání patálií s PV do středních, spodních hladin možná i lehce podnormální..

# 03.02.2026, 17:41

Tak vyhodnocení té situace od čtvrtka za mě takhle. Zde napadly a bylo i maximum 4cm sněhu. Upřímně se mi nechtělo včera věřit, že jižněji v Brně ho leží zejména od Komína, Jundrova na JZ kolem 6-7cm (bráno ze včerejška). Prošel jsem velkou část zdejší oblasti (26km) a opravdu jsem zíral. Páteční přeháňky udělali hodně. Zde poprašek a jižněji, jihozápadněji 2-3cm sněhu. Rozdíl byl hned. Maximum letošní tak stále 4cm sněhu, asi se to už nezlepší. :( Aktuálně leží zhruba 2-3cm sněhu.

Zítra jsem chtěl, nebo bych chtěl lépe řečeno udělal výlet na Babí Lom, ale počasí bude stát za starou belu. Tam by to sněhově mohlo být parádní.

# 03.02.2026, 18:13

Aidamkoo
Skutečně je to tak, i ČHMÚ Žabovřesky hlásí stále 6 cm. Tady nejvíce kolem těch 7 cm, ale teď už spíše jen tak 5 cm. Jinak, po tom pátečním večeru jeden z Kamech do jiného tématu (ať se když tak přihlásí, pokud to tu čte) posílal i minimálně jednu fotku a uváděl, že tam je 8 cm. A od té doby třeba ještě tady něco málo připadlo, tak je otázka, jestli se tam nedostali až na 10 cm. Ale nebyl jsem tam, tak nevím. Teď bude obleva a obávám se, že tolik sněhu (i když to v zásadě není až tak moc) nám tu už v této zimě nenapadne.

# 03.02.2026, 18:16

Marek_98
Jojo, procházel jsem to tam u tebe a pak někam do Kohoutovic a shodně kolem 7cm. U nás o dost méně, ale důvod byla ta přeháňka v pátek, ale nevadí. Část Brna aspoň měla pěknou peřinku.

4
# 03.02.2026, 18:22

Aidamkoo
Ahojky, sdílím tvoje pocity... a navrch přihodím to, že Klementinum mělo stejný počet ledových dní jako já.. to se ještě nestalo, aby nejteplejší stanice co se týká průměrů a vysokých minim na tom byla stejně s Buchlovicemi, byť s ledovými dny... ale už jsem tuto zimu obrečel, šance byla velká, ale zaplakali jsme... to je tak, když chceš dostat na stromě ten nejzralejší plod uplně nahoře, a nakonec ze stromu spadneš, polámeš se, a plod tam stejně zůstane..

Ono prosinec ve znamení nekonečné inverze s jižním větrem a leden pro změnu skončil taky s převládajícím jižním větrem. Celý měsíc opakující se takové divné jihovýchodní proudění... třeba za rok dostaneme dárek i my tady.. Ale znám přesně to zklamání co prožíváš, protože já to mám asi podobně.. abych ti popsal svoje pocity z letošní zimy tak jsem se kvůli tomuto příspěvku i znovu zaregistroval. Je to těžké no..:zz: i teplejší zimy umí pěkné vpády studeného vzduchu, to letošní zima zatím nepředvedla. Mrzlo na severovýchodě Evropy.. Celá západní Evropa taky letos nic..

Aktuálně už +1,8 °C... a toho sněhu fakt strašně málo. Sněhový vrchol zimy už v listopadu..

ale to je jedno, NAO už půjde do plusu, navíc se otevře západní cesta.... tak už bych nic moc nečekal.

Cloumají mnou silné emoce... ale s jarem to opadne a budu se těšit na bouřkovou sezónu..:blesk:

Ještě jeden dovětek: Jediné letošní zimní fotky se sněhem mám z listopadu...

ECMWF
4
# 03.02.2026, 19:17

ECMWF ale zároveň drží poslední naději na příští víkend za necelé dva týdny.. GFS už tam má ale v tu dobu západní profuk... je to na hraně, pro nás by to byla asi už poslední šance na něco ještě lepšího.. tak věřme, že jak zima pěkně začala v listopadu tak i v únoru třeba skončí.. bylo by to hezké a důstojné rozloučení se zimou, která nezklamala ale ani nenadchla.. aspoň za mě.

A to ze mě mluví ten co musí kvůli sněhu nebo ledu vstávat ve 4h a uklízet ho... ale všímám si, že lidi jsou čím dál pohodlnější a chtějí vždycky nejlíp suché chodníky, a to i když napadne poprašek tak šéf už blázní a volá.... je to možná úsměvné, ale jedná se opravdu u realitu..

to nemluvím o cestářích, kteří tady i když je suchá nebo mokrá silnice tak solí jeden úsek i třikrát denně.. to už mi vážně hlava nebere...

638
# 03.02.2026, 19:26

Taková malá odbočka - na přiloženém obrázku jsou teplotní odchylky za leden v Kanadě. Všimněte si odchylek v oblasti Arktidy u Grónska, resp. Baffinova zálivu. Ne, to nejsou chybně uvedené údaje ...

Teplotní odchylky ve 2 m za leden
499
# 03.02.2026, 19:41

andy206
Ono je to okolo toho pólu apod. takhle už od začátku zimy, ba i déle..průměrná odchylka průměrných teplot se dlouhodobě pohybuje až okolo +10℃..Holt ty zimy už nejsou co bejvávaly..:)

odchylka teplot 80N za rok 2025
dosavadní odchylka teplot 80N v roce 2026
638
# 03.02.2026, 19:49

Jinak bude zajímavé, co všechno se bude dít s PV. Jeho silné narušení je prakticky jasné. K čemu ale přesně dojde nyní nelze přesně říct - SSW, rozdělení, výrazné protažení, tvar opačných kalhot a nebo naopak to oslabení PV "nejak ustojí"? S tím jde ruku v ruce i to, co se bude dít směrem níže do troposféry - bude propsání? Pokud ano, bude rychlé nebo pomalé? Ovlivní to Evropu, Sev. Ameriku ... ? A nebo to, co se bude dít ve stratoféře nakonec nebude mít dopad na troposféru resp. dění při Zemi? Je možné, že případné projevy v sPV se projeví až v březnu.

Každopádně to aktuálně vypadá na teplejší, "svižnější" režim pro nás ve střední Evropě do cca půlky února. Dále než za 7-10 dní bych se nyní ale nedíval (myšleno i různé týdenní mapky na 4 týdny dopředu), protože právě PV možná drží esa v rukávu ...

638
# 03.02.2026, 20:00

palma
Ano, v různých místech Arktidy je opravdu velmi teplo - to vůbec nejsou dobré zprávy :(

Jinak je velká škoda, že na podzim skončila finanční podpora NSIDC (součástí Univerzity v Coloradu), která spadá pod NASA (nejspíše ono Trumpovo opatření / nařízení). Pravidelně byly vydávány např. měsíční zprávy o stavu zalednění Arktidy, tepl. odchylkách, přírůstcích, tloušťce atd.

https://nsidc.org/data/user-resources/data-announc...

1
# 03.02.2026, 20:15

kapr84
To Klementinum bylo letos v lednu celkem neobvyklé. V prvních dvou lednových týdnech se do Prahy do údolí Vltavy dostal "bazén" studeného vzduchu, a připadalo mi že ani moc neúřadoval jindy obvyklý městský tepelný ostrov. Když pak přišlo 12.1. oteplení a mrznoucí déšť, držel se ten studený bazén v závětří v pražské kotlině déle než na okrajích města.
Teď v únoru už ale tepelný ostrov úřaduje, Klementinum mělo dnes i včera plusové maximum, Ruzyně ledové dny.

1
# 03.02.2026, 20:24

No co je?

V Praze regulérně sype, dva cenťáky novýho a tady ani čárka? Nikdo nekouká z okna? 😀

499
# 03.02.2026, 20:30

jazapp
Jo, za Kladno hlásím dalších 15 mm, zase budu ráno ometat auto, fakt už mne to nebaví..:D

1
# 03.02.2026, 20:31

Pěkně v Praze nasypalo, zrovna jsem byl na prochajdě s psiskem, 1 cm nového určitě :snih::snih: (pod tím tak 3 cm starého) a atmoška pěkně zimní

89
# 03.02.2026, 20:35

Nj, samozřejmě, Praha, jak jinak. Tady se prohnalo pár vloček a nazdar.

1
# 03.02.2026, 20:46

jj, pěkná atmoška, sníh křupe, čas na procházku

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.