Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mírné oteplení ale převážně velká oblačnost, hlavně na jihu a jihozápadě lokální přeháňky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

4
# 30.01.2026, 10:05

Na jednu stranu můžeme být rádi, že k nám nedorazí to co se děje V/SV od nás protože tam je opravdu na poměry 2026 hodně krutá zima. Když vezmeme Evropu jako celek tak letošní zima je hodně studená. U nás to zase tak hrozné není protože jsme velmi často na hraně a ten nejchladnější vzduch sem nepronikne. Letos je velmi vytrvalá blokace Atlantiku a to se v posledních 10-15 letech moc nestávalo... Myslím si, že šance že se taková zima bude opakovat v dalších letech je poměrně malá, ale kolik % to odhadnout nejde. Jen tím chci říct, že v kontextu roku 2026 je letošní zima v Evropě relativně mimořádná a stačila jenom drobná změna tlakových poměrů a mohli jsme i tady mít zimu jak vystříženou z 80. let. Tudíž zdá se že těch +1,5°C globální teploty ještě stále zdaleka nezaručuje až takový posun klimatu jako jsme si myslel. Tím to nechci obhajovat ale zkrátka dokud to nebude globálně tak +2,5-3,0°C tak pořád si myslím, že tuhé zimy v Evropě mohou nastat i když jsme jim odvykli. Prostě 50°s.š. je hodně na sever a když se podíváte na mapu světa tak cca 90% světové populace žije blíže rovníku než jsme my což je opravdu hodně a zkrátka se zimou se zde stále musí počítat.

89
# 01.02.2026, 19:25

Kombi
Před tím by mohlo i něco nakydat, od 11. bude ještě zábava.

18
# 01.02.2026, 19:27

Tady hezky kopecek.

# 02.02.2026, 01:26

JohnyG
Co když žádné globální oteplování neprobíhá a to, že se oteplilo je jenom nahodilost a zimy jsou pořád stejné? Je pravda, že v rámci nějaké historie 10 nebo 20 let nic není. Před dvěmi sty lety bychom také nešli několik teplých zim za sebou. Že se oteplilo globálne o 1,5 je nahodilý jev, který je prirozenou součástí klimatu? Stejně si říkám, jak tu vědci můžou vědět, že probíhá globální oteplování? Podle mě je klima nepředvídatelná nahodilost.

# 02.02.2026, 05:27

brezen31
Krásně napsaný. Je to jen šaškárna. Je jasné když před nedávnem skončila malá doba ledová tak se začne pozvalna oteplovat, to pochopí i malé děcko. Jen ty zelený fanatici to nechtějí pochopit.

0
# 02.02.2026, 07:27

Martin Vítek
Dobrý den. Já jsem opatrný skeptik ohledně GO či toho, jak moc za něj může člověk. Co jsem ale viděl v nedávných letech bylo poměrně velké oteplení oproti 90. a 80. letům, dokonce ještě nultým letům. Samozřejmě ne každý měsíc, ale obecně ano. Ale POCITOVĚ minulý rok od nějakého března bylo celkem počasí, jaké bývalo za mého dětství, alespoň u nás. A letošní zima je sice chudá na srážky, ale teplotně pokračuje v tom loňském trendu, čili za mne v dobrých kolejích. Do konce zimy se dle mého názoru ještě propíše oslabení vortexu, obecně chladná masa vzduchu a velké množství sněhu nad východní Evropou, které bude bránit nějakým brzkým dlouhodobým vysokým teplotám a zůstane do konce února počasí v současném trendu. Ale samozřejmě, je to počasí a tlakové útvary mohou překvapit...

# 02.02.2026, 07:48

Ahoj všem, tak zima pokračuje a po 2 zimních měsících lze hodnotit 2. nejlepší zimu za posledních 10 let a v průměrnou zimu let devadesátých. Únor začal také mrazivě a vzhledem k oslabenému vortexu, prochlazené SV Evropě lze očekávat, že pár dní zimy ještě přidá.
První změnou bude středa a čtvrtek kdy se zřejmě dočkáme srážek dešťových na východě a sněžení na západě území. Modely stále malinko šachují s těmi srážkami, ale lze počítat spíše s kapalnou podobou. Po 2-3 dnech teplejšího počasí (+2 až +7) je možnost opět ochlazení k 0, následně v druhé dekádě je snad nekonečná možnost různých povětrnostních situací, ansámbly zatím věří v ochlazení, oper výstupy modelů to střídají jak ponožky - nyní spíše tedy věřit ansámblům z hlediska trendu.

260
# 02.02.2026, 10:19

Krátké zhodnocení 2/3 zimy 2025/26 v mé lokalitě.
Průměrná teplota -0,4°C (Prosinec +1,6°C, Leden -2,4°C)
Srážkově podnormální. V prosinci převládala inverze.
Tmax (prosinec+leden): 12,9°C (11.12.2025)
Tmin (prosinec+leden):-12,8°C (12.1.2026)
Maximální sněhová pokrývka 25-27cm (10.1.2026)
Ledových dnů: 19.dní (2 prosinec, 17 leden)
33 dní se sněhovou pokrývkou v řadě.
Slovně hodnotím prozatimní průběh této zimy jako vynikající. Jediná škoda, že nebylo alespon +35cm sněhu, třeba ještě únor překvapí.

# 02.02.2026, 11:52

Ono jak kde je povedená zima. co se teplot týče, mohu souhlasit, u mě prosinec díky inverzi je průměr +0,8, leden ale leden -2,9st. sněhově jsou oblasti jižních čech velmi slabé. u mě v Listopadu sněhová pokrývka 1 cm na 12 hod, prosinec žádny sníh nebyl a leden 11 dní se souvislou sněhovou pokrývkou do 2 cm,pouze začátkem ledna na 4 dny bylo 7 cm sněhu. Minulý týden 2 cm mokrého sněhu, který během dne roztál. Myslím, že celkově jižní oblasti republiky jsou na tom celkem špatně.....málo srážek, časté oblevy.

# 02.02.2026, 14:13

Ale jo, už je to lepší, sněhu je o něco více a mrazy byly taky slušné. Uvidíme, co ještě zbytek této zimy, nakonec ji možná zejména díky těm mrazům a tomu, jak dlouho tu sníh reálně byl a je (i když mezitím pochopitelně byly oblevy), budu hodnotit alespoň jako průměrnou, každopádně ještě uvidíme. Obecně by to ale chtělo toho sněhu pochopitelně ještě více.

24
# 02.02.2026, 14:15

Začátkem února už se dá pomalu hodnotit, i když samozřejmě ještě není všem dnům konec a i březen umí z hlediska zimy co dát. Já nechci vypadat nenažraně, ale jsem lehce a opatrně zklamaný. V některých hodnotách je tato zima v mojí oblasti - minimálně v kontextu posledních let - nadprůměrná. Včera jsme zaznamenali 50. den se sněhovou pokrývkou, poslední roky byl toto souhrn za celou zimu. Ohledně průměrných teplot to asi také nebude špatné.
Jenže... Ono se to letos hodně liší regionálně. V inverzních kotlinách a během ledna i v západní polovině republiky bylo mnohem chladněji než tady. V prosinci díky dlouhodobé inverzi, v druhé půlce ledna kvůli rozdílným teplotám mezi Z a V republiky. To, že v lednu je všech 31 dnů se sněhovou pokrývkou, je způsobeno jediným pořádným zásypem, kdy kolem 10.1. napadlo ke 40 cm, od té doby ubývalo a ubývalo.
S tím, jak tahle zima dostala "nabito" od PV i blokací, mi přijde, že potenciál nebyl zdaleka využitý naplno. Díky vyššímu tlaku méně srážek, hodně období (ve vyšších hladinách) teplého proudění. Je prozatím zimou, kterou hodnotím po roce 2020/2021 jako druhou nejlepší této dekády. Je v kontextu poslední doby zimou lepší, ale ne zapamatováníhodnou.
Pevně věřím, že aspoň na horách v únoru a březnu pořádně nasněží, ať se na jaře netrápíme s hydrologickým suchem.
Prostě když to shrnu, je to jako v hokeji soupeře přestřílet 50:15 a brát "jen" výhru 2:1 v prodloužení.
Kdoví, za jak dlouho zase bude mít zima takový potenciál se ukázat, jako letos.

F4
122
# 02.02.2026, 19:27

Takovýto měsíční výhled jsem snad ještě neviděl. Předpovědní křivka teplot osciluje kolem dlouhodobého průměru bez extrémů.

Zdroj: ČHMÚ
5
# 03.02.2026, 11:43

Omlouvám se za příspěvek mimo téma, ale snad tu je nějaký znalec🤔je tohle stopa vlka? Cca 8-9cm velká a na psa je moc dlouhá, prý už byli v Křivoklátských lesích viděni, a my jsme na hraně! Přidávám pár fotek naší vesničky malé střediskové🤣🤣

260
# 03.02.2026, 11:53

Kombi
Stopa většího psa.

24
# 03.02.2026, 12:08

Kombi
Jo, to i může bejt pes. Soused má velkého švýcarského salašnického, to je takový bernardýn s krátkou srstí a to je almara s nehoráznýma tlapama. Ten by nazul i moje tenisky.

499
# 03.02.2026, 12:14

Kombi
Můžete si zahrát na stopaře "bystré oko"..:), něco jsem dohledal

Fyzické rozdíly stop psa a vlka

Velikost a tvar:
Vlk: Stopa vlka je delší a užší, obvykle oválného tvaru. Otisky polštářků vlčích tlapek jsou výraznější a ostřeji ohraničené.
Pes: Stopa psa je více kruhová a často má roztažené prsty, což ji činí širší a méně kompaktní než vlčí stopa.
Drápy:
U vlka jsou drápy zřetelnější a špičatější, zatímco u psa jsou méně výrazné a mohou být zaoblenější.

Způsob kladení stop:
Vlk: Při chůzi klade vlk zadní tlapu přesně do stopy přední, což vytváří přímou linii, známou jako "čárování".
Pes: Pes obvykle klade zadní tlapy mezi stopy předních, což může vést k klikatějším stopám.
Behaviorální rozdíly
Pohyb: Vlk se snaží maximálně šetřit energií, jeho stopa je rovná s minimem zatáček, zatímco pes často odbíhá od přímého směru, aby prozkoumal zajímavé pachy.

Hloubka a tlak: Na zasněženém terénu je patrný rozdíl v hloubce a tlaku – vlčí stopa je obvykle hlubší a s výraznějším otiskem drápů, což souvisí s jejich vyšší váhou a silnějšími svaly.
Závěr
Rozlišování mezi stopou psa a vlka může být obtížné, zejména pokud se jedná o velké plemena psů, která mohou mít podobné stopy. Důležité je sledovat celkovou velikost stopy, tvar a způsob kladení stop, což může pomoci při identifikaci, zda se jedná o psa nebo vlka.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.