Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Čeká nás týden sice relativně zimní, ale víceméně nudný. Inverze, která díky suššímu vzduchu bude s mlhami a NO jen místy, takže šedý mordor z prosince u tradičních inverních průšvihářů typu Brno a Olomouc by se opakovat neměl.
Změna se chystá na příští víkend. Oteplení s nějakými srážkami ve všech formách. A pak se modely většinově shodují na prolomení brány z východu a postupně silný mráz. Byť nějaká "hrozba" udržení se a naopak posílení teplého J až JV tam taky je.
Dle severe weather dojde k výraznému narušení PV. Odborný komentář nechám povolanějším, nicméně rozdělené jádro v troposféře a nižší stratosféře, resp to, co z něho zbylo, bude dál vytlačováno směrem na jih. Hlavní část půjde na Ameriku, kde se to propíše rychle - mínus 40 na jihu Kanady a mínus 30 relativně nízko např. V Iowě, Michiganu apod.
Průpis u nás přijde později a uvidíme, jak se projeví. Jet stream se zvlní do severojižního tvaru, takže nám to může přinést ledový dech ze SV anebo +15 pozdrav od beduínů ze Sahary.
Tak se nechme překvapit.
ludvicek
Snad neva, když odpovím já - kdyžtak se Aidamkoo omlouvám
Ano, troposféra dělá v těchto dnech a týdnech perfektní práci pro zimní nadšence, mezi které se řadím i já
- v nižších vrstvách se chová výrazně jinak než v horních vrstvách a my ve střední Evropě máme štěstí, že to po nějaké době vyšlo i na Evropu. Toto oddělené chování, které začíná někde od 50 - 100 hPa níže, stojí za tím vším, co se v těchto dnech děje / maluje / rýsuje. Viz tento tweet a i přiložených obrázek:
https://x.com/gmrpetricca/status/20132569443544722...
A zajímavé věci se začínají malovat v horních vrstvách PV v 10 hPa, jak už psali kluci výše během dneška. Tweet s pěknou animací, jak se mění vývoj / modelace za posledních 5 dní ve celé své struktuře od 10 hPa dolů (celkem velká změna resp. náznaky narušení). Uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet a zda modely budou držet trento trend "narušení" i nahoře v 10 hPa. To by pak mohlo být zajímavé v únoru ...
https://x.com/WorldClimateSvc/status/2013283910315...
A pěkné povídání, že sice něco modely v hladině 10 hPa malují, ale opravdu musíme ještě (hodně) počkat, co vše se bude dít:
https://x.com/gmrpetricca/status/20122997820819087...
Aidamkoo
Je tam ( já holt pesimista) jeden problém, to SW má přijít při rozděleném PV, což by mohlo odvést část chladného vzduchu více k severu a ve finále někam na Sibiř.. no uvidíme co to to udělá.. Tahle zima se mi fakt líbí...
p.s. je i zajímavé, že ECMWF skoro den ze dne vymazala z předpovědi veškeré blokace až do pomalu března a nahradila je pouze NAO - a nebo neutrálními podmínkami...každopádně se pořád něco děje a chystá...
Ohledně zhodnocení ledna za 3 týdny.. Od 1.1 do 20.1 je zde průměrná Tmax teplota -0,5°C, což je zhruba o 1°C podprůměr, obyvklá Tmax (průměr) teplota tu za celý leden je +0,5°C... Do konce ledna zima bude pokračovat a tedy velmi pravděpodobně leden skončí podprůměrem..No jsem zvědav na únor, ale dle všeho co se děje ve stratosféře bude též studenější.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.