Lerak2
Toto je čistě subjektivní příspěvek. Hodoninsko Kyjovsko, čerpalo až z této fronty. Jasně jsme nížina jako hrom, ale je to tak, byť z poloviny srážek již pršelo, myslím, že na severních stranách kopců, může sníh vydržet, pokud přijde ochlazení kolem 20.1. a dále..
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
palma
Ansámbly jsou nejlepší. Když se koukneš například na 3 hlavní modely GFS, ICON, ECMWF vidíš ve výhledu 3 varianty vývoje počasí.
Když se koukneš na ansámbly ECMWF, vidíš jich 50. Máš mnohem větší srovnání, z kterého ti nakonec vyjde mnohem přesnější odhad a trend, kam se to ubírá.
A to co jsem tu psal, se samozřejmě vyplnilo, dorazilo oteplení a obleva. V momentě kdy se to tady řešilo, tak nikdo neviděl za horizont, co bude dál, co je vidět nyní, že se ochladí.
Ale tohle je o ničem, prostě nekonečné dohady, někteří to furt řeší, mě to nebaví. Takže si to můžete připomínat a řešit, co kdo tvrdil nebo psal třeba ještě příští zimu, mě je to fuk.
Když se to řešilo, zkrátka byla v ansámblech vysoká pravděpodobnost oteplení - vyšlo, dorazilo. To je celé. Další řeči kolem toho neberu vážně.
Ještě tomu dám poslední příspěvek a končím.
Takto vypadaly vyhlídky, když se začalo řešit, jestli se oteplí nebo udrží chladnější ráz počasí. Je to z 5. ledna, obrázek jsem dával já.
Z toho grafu bylo zcela evidentní že od 12-13. ledna se chystá změna v podobě oteplení s vysokou pravděpodobností. Přesně to vyšlo.
Pak byla vysoká pravděpodobnost setrvání stejného počasí. Žádný jasný signál ochlazení. Někteří se pak přikláněli k chladnější variantě více či méně.
A stejně se řešila spíše nějaká více mrazivá varianta, ne současné vyhlídky, kdy ochlazení bude spíše postupné a mírné. Jelikož některé hlavní běhy udávaly až extrémní mrazy a to ovlivnilo postoje, nikoliv u mě, když jsem sledoval přesnější a relevantnější ansámbly.
PS: Největší vtip je, že když se nyní dívám na ten graf, vlastně to vychází téměř úplně do puntíku do dneška, včetně toho, co je až na konci grafu. Teď jsem si to uvědomil.
V podstatě naprosto přesná neomylná předpověď. Velmi dobrý odhad ansámblů a variant. Ochlazení tam být vidět ani nemůže, jelikož graf končí právě datumem, kdy se má začít ochlazovat.
ludvicek
Snad to chlapcům klapne lépe, než ta odchylka +2°C na leden z prosince. Nicméně se dá čekat, že ta šance už jenom vzhledem ke statistice bude spíše k teplejšímu únoru, ale kdoví. Letos si jaksi zima dělá co chce.
Jinak zde ze současného oteplení nad 0 půjdeme asi jen v pátek a v sobotu. Tedy sníh a led bezpečně přežijí do další epizody mrazů.
Teď přímo aktuální a k tématu.
V momentě kdy člověk přijde na to, že ansámbly jsou nejlepší typ předpovědi, zvláště pokud jde o vyhlídky, prostě si to zamiluje a už nejde jinak. A trochu pro srandu je pak, když se řeší některé hlavní běhy.
Současné vyhlídky řečí ansámblů mluví zcela jasně:
Pravděpodobnost ochlazení 100%.
Pravděpodobnost mírnějších mrazů cca 50%
Pravděpodobnost výraznějších mrazů cca 50%.
Tak uvidíme, kde to skončí , je to dost rozhozené v celkově chladnějším módu. Souřadnice jsou pro Prahu.
AuraPočasí
Ano , to jsou krátkodobé předpovědi, do týdne to funguje, deset dní je hranice, ansámbly koukají na 16 dní dopředu... tož tak. No a k tomu je dobrý se podívat, je-li proudění od severu, jaké jsou tam skutečně teploty, a jak to vypadá v reálu s TÚ.. Chci-li se řídit ansámbly, ani na ně nemusím koukat a obšlehnu výstup některého modelu, či webu, aniž bych se zabýval ansámblama, a vyjde to uplně stejně. No a původně toto téma bylo o dlouhodobé prognóze, dva, tři měsíce dopředu, ta Vám vyšla? Ovšem dlouhodobá prognóza není o místních teplotách ale o trendu období zimy, tam už jsou Vám ansámbly na nic.
p.s. a samozřejmě mi neřeší 100% ani situace se sněžení, přetáčející se níží, v létě bouřky apod.. to je asi taky jasná věc.
AuraPočasí
Ahoj,
ohledně predikcí a reálného počasí je to složitější. Oteplení na mnoho míst dorazilo, ale ne úplně všude a obleva je dokonce jen na některých částech území. Třeba taková Olomouc, což je velké město má pořád teplotu pod 0 - tedy tam obleva vůbec není.
Nejvíce se oteplilo v Čechách a to JZ,Z a středních z pohledu nížin či středních poloh a pak na horách. Nejtepleji má nyní JZ(až +7), Polabí už má také nadnulové teploty, ale jen nejčastěji 2 stupně podobně střední Čechy. Celý pás Vrchoviny, Moravy a Slezska až na úplný východ(díky hornatině) má celodenní mráz. V těchto oblastech se díky příchozím mrazům od východu na přelomu týdne možná vůbec neoteplí nad 0.
Ohledně dalšího vývoje to vypadá opravdu na postupné mrazy od východu, sucho, ale pořád jsou to jen predikce a modely malinko šachují s tím východním prouděním, nejvíce asi ECMWF i když jeho ansámbly mají jasnější ochlazení.
Tam kde proběhne obleva zcela to bude znamenat, že opět zamrznou rybníky a může být fantastický led. Tam kde zůstane sníh, tak půjde pro změnu běžkovat či lyžovat. Zkrátka zima letos není vůbec špatná po tom horším, ale průměrném prosinci. Navíc s listopadovým bonusem.
Ohledně února bych nebyl skeptický - minimálně první polovina by mohla ještě přinášet pravé zimní počasí....ale je to pouze má predikce na základě současného chování troposféry.
AuraPočasí
Auro, vem se s ansámblama za ruce a jděte na pivo
Tady na tvý otočky a roznožky, popírání řečeného, manipulace, kam ansámbly , tam aura, sem a tam , zbrkle, bez rozmyslu, klidně na 7-10 dní dopředu.. vše samo 100% nejsme zvědaví..
Už tolikrát si shořel, teď znovu , jak papír, a jsi takovej ,,kabrňák,, , že si tu znovu akorát schopnej mlít o tom, jak ti to vítězstvi tepla do nevidím , teplo stejně vyhraje, cos tu hlásal, do puntíku vyšlo, když vůbec ne... Ty puntíku..Máš v Polabí přece Arktidu , jaks tu psal 😂
Jak obrovský rozdíl číst tu příspěvky od uživatelů jako Adi, Aidamkoo , meteomraz, palma a dalších mnoha, zajímavé, s vhledem pod pokličku, s rozmyslem.., oproti těm tvým turbo - hypersonickým , dětinským nahoru a dolů výlevům .
K tématu..Od pátku postupné ochlazování, postupně ledové dny, avšak srážky žádné nebo jen minimální..
Ale to se v průběhu příštího týdne může ještě vyvrbit lépe..
Ohledně srážek , nesrážek v druhé půlce týdne budeme moudřejší tak v neděli..
Francois
No jo no.. jenže ono posuzovat možné varianty je poněkud náročnější, než si rozkliknout soubor s 50 ti ansámbly. To baví pouze někoho..Zatím jasná věc, po pár dnech teplejšího proudění, nastane pokles teplot, ovšem bez srážek, ale zase nás má potěšit občas sluneční svit, jinak tahle zima mi připadá docela povedená (zatím) a právě dospěla přesně do své poloviny. Arktidu a tropy už netřeba propagovat, máme možnost vidět jak tam aktuálně je, což je paráda, a ke štěstí to asi stačí... Tímto oficiálně sděluji, že se už budu zabývat sledování aktuálního a budoucího počasí, a věštby ponechám na věrozvěstech..
p.s. vzhledem k názvu tohoto tématu ... zima tedy ještě je a ještě bude.. měsíc a půl.
Francois
Berete tu diskuzi moc vážně.
Poslal jsem Vám zprávu do pošty. Tady na mě prosím už nereagujte, díky.
Ahojte,
po nějakém čase krátká vstupka ode mne.
Modely se celkem sbližují v tom, že někdy od neděle nás čeká návrat zimy. A vypadá to, že by to nemusela být zrovna krátká epizoda. Měli bychom se dostat pod vliv TV, která pro nás bude mít prakticky ideální postavení - bude se "převalovat" nad Skandinávií (tzv. Scandinavian Blocking), částečně Atlantikem a zasahovat bude i dost na východ. V tomto je celkem dobrá shoda mezi GFS a ECMWF. Její mohutnost je dle výstupů opravdu velká (odchylka tlak. útvarů), rozsáhlá a trvající možná déle než konec ledna.
Pokud by se pak potvrdily aktuální výhledy, pod těmito TV by k nám měl dorazit chladný až studený vzduch od S, SV až V. Důležité bude celkové umístění tlak. útvarů, kam až se chladný vzduch dostane (ať se "nerozteče" moc apod.), co bude na jih od nás atd.
ECMWF ve výhledech (týden po týdnu) také vidí tento zimní scénář (rozložení v hladině 500 hPa, tepl. odchylky ve 2 m) min. do konce ledna, aktuálně dokonce až do půlky února.
Do karet nám možná trošku hraje i MJO, které se opět "rozkutálí" do fáze 6,7 a 8, což hlavně fáze 7 a 8 jsou ideální fáze pro zimu pro Evropu.
A co vortex? Letos moc zajímavé chování a určitě se o něm bude "po sezóně" hodně povídat a rozebírat. Aktuálně lze vidět zeslabení v hladině 10 hPa, ale poté rychlý návrat na nadprůměr a výdrž nějaký ten týden. Normálně by to pro nás znamenalo žádnou dobrou zimu, ale letos resp. nyní je situace jiná - nižší vrstvy troposféry se chovají úplně jinak než horní vrstvy ve stratoféře. Dá se říci, že jsou tyto vrstvy od sebe odděleny někde od hladiny 100 hPa níže. A to je jenom dobře. Plus druhý, klíčový faktor do zimní skládačky - máme štěstí, že se to (resp. ta zima) nyní projevuje u nás nad Evropou (máme štěstí na rozložení tlak. útvarů). Kdo trošku sleduje počasí v Sev. Americe, tak tam už nějaký ten týden lámají (jednotlivé horké vlny) teplotní rekordy do plusu.
Mrkněte, pročtěte + tam jsou i obrázky (tweet z 10.1.):
https://x.com/Met4CastUK/status/200997204798046651...
Plus jedna z horkých vln v Sev. Americe - https://x.com/extremetemps/status/2011137511071105...
Hezký večer a užívejte zimu v dalších dnech a týdnech
PS. tam, kde zůstane sníh (a různá údolí, mraz. kotliny apod.), by ranní teploty mohly postupně padat opět dost nízko uvidíme, jak chladný vzduch se k nám dostane.
AuraPočasí
Přečetl jsem si..
To je stejná zpráva, jako periodicky už hodně let posíláte.. úplně stejná.Asi tak 50tá..
Vy to kopirujete?
Že je to tu nuda, počasí i tento web, prostě o ničem..
A čau.. mějte se tu.. No, jak myslíte...
palma
Ansámbly jsou výpočty na základě dat, data jsou několikrát denně nová, , s nimi se mění i ansámbly a často i velmi rychle, obzvlášť na týden a delší dobu dopředu..
Tam 100% nikdy nedosáhneme..
A v tom je kouzlo počasí a lidských omylů...
Francois
Ansambly jsou jednotlivé běhy modelů, kdy u každého modelu jsou počáteční podmínky (výchozí stav jak je na začátku výpočtu) trochu pozměněny. A samozřejmě jak jde předpověd dopředu, tak se velmi malé rozdíly, jež byly na počátku, postupně zvětšují. Ale ne úplně že by ty rozdíly rostly pořád. V určitém rozmezí je více než 99.99 % pravděpodobnost jakého koliv výstupu, že do intervalu spadne (dejme tomu od -30 °C do +20 °C v 850 hPa), z tohoto intervalu ansambly v lednu nevylézají.
Když nechám výpočet běžet např. 100 dní, bude většina výstupů v nějakém rozmezí hodnot. V srpnu např. předpovídám na leden. Většina výstupů leží v rozmezí -25 °C až +15 °C v 850 hPa, největší pravděpodobnost je někam k -10 °C až +5 °C. Ale v tomto intervalu je pravděpodobnost téměř rovnoměrně rozložena.
MatyX
To by bylo 21 ledových dnů za sebou, což bylo v posledních letech nemyslitelné. I např. Hurbanovo na Slovensku dosáhlo 10 LD za sebou. Rožnov pod Radhoštěm je výše, ale stejně je takto dlouhá řada extrém.
V roce 2012 se vyskytlo za sebou 13 celo*republikových ledových dnů (na všech stanicích v ČR ledový den) 01-13.02.2012, v tomto období bylo nejvyšší maximum Txx 08.02.2012 v Krkonoších Harrachov 675 m -0.2 °C a na druhém místě Doksany 158 m -1.1 °C.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.