Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ledový den, v noci zítřek častěji silný mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 06.01.2026, 16:53

Auro když ze čtrnácti dní dopředu děláš jistotu, že bude teplo a prakticky spamuješ to tak se nediv.

Ecák ensemble razantní skok dolů. V 06Z po pondělí všechny čáry dolů. Podle mě pátek není žádným závěrem zimy.

25
# 06.01.2026, 16:56

Ahojte, dnešok poobede je veľmi zaujímavý, že nad západným SK je na radare kopec oblakov, aj na družici...ale ide zjavne o strednú a vysokú oblačnosť...ale aj napriek tomu reálne nepadne ani vločka. Ako sa to dá ešte vysvetliť? :) očakával by som, že podľa radaru aspon niečo bude poletovať...prípadne čo to zachytáva všetko? :)

Vďaka za vysvetlenie :)

1
# 06.01.2026, 16:57

něco poletuje.. podle hlášení slovenských stanic z 16h.. ale jedná se o slabé občasné sněžení s nem. úhrny..

1
# 06.01.2026, 17:00

Toto nevidíte, nebo nechcete vidět? Raději se tady vypisuje o druhých, jak nám ničí naši zimu.. trošku dětinské.. ;-)

ok, ecákovy ensembly jsou výrazně chladnější.. abych napsal i B.. :)

A..
22
# 06.01.2026, 17:03

Koralovec
Chtěli. Ale pak si všimli, kolik starých vykopávek - včetně mě - na něj občas mrkne, tak jo nechali.

# 06.01.2026, 17:05

kapr84
Jenomže to je prostě nějaký výhled, který je nepřesný, uvidíme jak bude. Nemá smysl důvěřovat nepřesným dlouhodobým předpovědím, oteplení pravděpodobně někdy přijde, ale spíš jde o to, jak se zima bude dále vyvíjet, ze zkušenosti z posledních let víme, že když přijde Z proudění, tak vydrží dlouho, ale stejně se něco může změnit. Uvidíme. Dřív to bývalo jiné, ale to neznamená, že se to zase nemůže otočit.

# 06.01.2026, 17:16

Stejně je to divný, že před rokem 2013 bývaly tak dlouhé a povedené zimy, např. únor 2012, a zima 2012-2013 byla extrémně dlouhá a pak za rok přišel pravý opak, zima 2013-2014, kdy snad v Brně nebyla za celou zimu souvislá sněhová pokrývka. A od té doby jsou každý rok slabé zimy, je to divné, že se to tak rychle změnilo. Říkám si, co se tak rychle stalo... Jsem zvědavý jaká bude letošní zimy a další zimy...

# 06.01.2026, 17:30

brezen31
To zase není úplně pravda, sice zimy v období 2008-2013 byly super, ale i v zimě 2013/2014 jsme měli dvě zhruba týdenní období, kdy tu souvislá sněhová pokrývka byla. Jedno bylo do 5 cm a druhé asi 1-2 cm.

# 06.01.2026, 17:43

Marek_98
Já nevím kolik Vám je roků, ale já můžu porovnat období 2000 - 2013 a pak 2013 - 2025, to se prostě nedá srovnat. Po tom roce 2013 se to opravdu otočilo úplně o 180 stupňů. I když např. unor 2018 byl relativně studený nebo únor 2021 taky něco málo bylo, ale nedá se to vůbec srovnat s únory před rokem 2014, hlavně co se týče sněhové pokrývky a stability zimního počasí, po tom roce 2014 zima není vůbec stabilní a oceánské proudění je mnohem teplejší a stabilnější.
To, že v zimě 2013- 2014 bylo jednou 5 cm a podruhé 2 cm je směšné. To v zimě 2012-2013 bylo v dubnu víc sněhu, než za celou zimu 2013-2014. Před tím bylo několikrát za zimu 10 a více cm. Taky vnímám poslední dobou velmi teplé únory a březny, to nebývalo. Taky byl teplý únor např. 2002 byl extrémně teplý, ale další rok se to vždy vystřídalo.

# 06.01.2026, 17:49

Marek_98
Píšete, že zimy 2008-2013 byly super, to je pravda, ale z mého pohledu byly ještě lepší zimy 2003-2006, a hlavně, co se týče sněhové pokrývky a sněžení v únoru a březnu. Copak je to poslední roky tak pestré?

25
# 06.01.2026, 17:53

končím sledovat modely do čtvrtka :D

22
# 06.01.2026, 18:11

Neuro
No asi jo, stejně co je 7 dní plus, je teď nevěrohodný. Můj osobní názor je, že od druhý půlky příštího týdne to půjde nahoru, ale pomalu a postupně. Což i naznačujou GFS a ICON ve 12Z. Ale GEM se zase zbláznil a má tam na příští týden -25. Jsem zvědavý, co 12Z ECMWF, ten naběhne tak za 3 hoďky...

1
# 06.01.2026, 19:20

Tak evropský model z 12h si jede pořád svoje.. rozpory mezi modely nekončí...

# 06.01.2026, 19:30

kapr84
GFS to začíná otáčet, ta níže příští po/út by se dle ansámblů neměla tolik prohloubit, takže pokud by dorazil Atlantik, tak by byla spíše jeho jižní varianta, která by přinesla inverzi. Obecně je ten Atlatnik letos strašně chcíplý, modely se ve výhledech rozšoupávají s kdovíjak hlubokými nížemi Z od Velké Británie a nakonec z toho jsou jen prdítka co mají sotva 980 hPa. Každopádně doufám v teplou variantu, jestli to sem zateče ze SV, tak bude až moc zima, -20 po ránu opravdu není zapotřebí.

4
# 06.01.2026, 19:34

Co pořád máte s tím Atlantikem 🫣

# 06.01.2026, 20:03

brezen31
Pamatuji a ověřil jsem si to i v datech po velmi tuhých zimách 1985 a 1987 přišly zimy velmi mírné v jednom kuse až do 1994. Ty byli většinou velmi podobné těm minulým .
Třeba se zase něco změní uvidíme co bude dál. Ale letos kdyby mrzlo do 14.1 tak by to bylo v Brně rekordní oproti minulým létům. Sněhu je bohužel málo..

Adi
1
# 06.01.2026, 20:19

Ahoj,

Poslední diametrálně odlišné výstupy ukazují, že i v dnešní době i na pár dní, není jisté nic.
Ecák drží zimu téměř do svého konce a pouští teplo okolo níže nad západním Středomořím, čož jsem zmíňoval včera. Ovšem vůbec tak být nemusí :) - je to stále jedna z variant, v podstatě na konci jakékoli smysluplné předpovědi. GFS to má inverzně laděné s možností opakování chladné advekce později.
Jinými slovy zima s námi pobyde dalších 10 dní s tím, že se na pár hodin oteplí nad nulu možná v sobotu na východě, na západě, tedy na JZ může být mírně tepleji v pátek, po přechodu okluze. Od sobotního podvečera návrat studené, ba mrazivé advekce.
Čili modely se studeným luftem a výši nahoře pracovat moc neumí, jsou "naučené" na Atlantik, ten "umí" dobře. Ono Aura to dobře podchytil v tom, že pravděpodobnost daných jevů třeba ve smyslu teplého JZ je vyšší, ovšem to vůbec neznačí, že zrovna teď ona pravděpodobnost platí stoprocentně.
Nezapomenu na horkou vlnu v roce 2015, kdy hlavní běh GFS čněl nad ostatními ansámbly o dobrých 5-10 stupňů a vyšlo to. Padl absolutní teplotní rekord pro mou oblast: 38 stupňů a 34 nad nulou bylo ještě prvního září.
Nicméně stále není rozhodnuto, vše může nakonec dopadnout jinak, hlavně aby konečně něco začalo padat. Zde leží tak do 5 cm a to ještě s odřenými ušima, nejčastěji okolo +- 3 cm sněhu.
GFS je však se svými ansámbly a hlavním během celkem srovnán, tak uvidíme, jak se v tomto předvede Ecák. Tak či tak, minimálně do půle ledna zde bude buď furt pod nulou a to i k -20, nebo většinově pod ní, jen místy přes den slabě nad nad. Na vyloženou oblevu to vůbec nevypadá. A to je povzbudivé, vezmeme-li v úvahu počasí posledních roků.
Přeji krásný večer.
A.

# 06.01.2026, 20:50

Jedna pohádka na dobrou noc podle posledního ecmwf.:-)

# 06.01.2026, 20:54

Adi

Ono Aura to dobře podchytil v tom, že pravděpodobnost daných jevů třeba ve smyslu teplého JZ je vyšší,
Omlouvám se, ale nějak mi uniká to ,, dobré ,, podchycení..
Je to spíše laciné , tvrdit, že teplo vždy vyhraje a navíc na 7-10 dní že je to jistota, i naivní až hloupé..
Letošní zima silnému, nekompromisnímu Atlantiku zatím moc nenahrává, a u této situace také ne..
Tahle TN nebude nijak hluboká, navíc v ní bude částečně namíchán i studený arktický vzduch, který teď několik dní proudil do oblasti VB a Z Evropy..
Sněžení i v nížinách na TF z Atlantiku, to tu dlouho, dlouho nebylo..
Jak to bude dál pak, to se uvidí..
Ale jedno je jisté, ten Atlantik se samozřejmě ke slovu během zimy dostává, a dostával i v 70/80/90 letech..
Je to pro Evropu normální a přirozené ..
Akorát jde vždy o to, v jaké míře a kdy..
Žádný univerzální, 100% mustr, vzorec, ,, vždy vyhraje,, na to neexistuje..

Adi
1
# 06.01.2026, 21:20

Francois
Však já ani netvrdím, že JZ vždy vyhraje, akorát, že Aura má pravdu v tom, že statisticky JZ vyhrává. Nakonec byl jsem to já, který zpochybnil kategorické tvrzení, že JZ a basta, naopak říkám, že konec je otevřený s tím, že modely studené situace moc neumí, neboť jsou naučené na malém procentu vzorků. Navíc statisticky je jich méně. Je jich poměrně málo, neboť situace s takto nastaveným tlakovým polem nebývají příliš časté.
Nyní však studená varianta má větší váhu, než by se dle statistiky mohlo zdát, protože podmínky jsou letos poněkud odlišné.
Podobné to bývá s počasím o Vánocích. Statisticky 90 procent vánoc je teplých a šlus. A letos tomu bylo jinak. Takže ten, kdo sázel na statistiku, splakal nad výdělkem. Podobně to může dopadnout i teď, v nastávajících dnech.
Už chátete, co chci říci? :) Nakonec zde chodím, abych se učil, byť za rok už bude mně 60 :), jsem tedy skoro stejně mlád, jako Kombi? :)
Zatím není jisté, zda vůbec ta níže tam bude a zda vůbec vznikne, čili bavíme se o čistě hypotetickém scénáří Ecáku, který pak dává zvlněné rozhraní s kupou srážek a ve výsledku s pokračováním studeného počasí.
GFS tam má taky spíše chladno, akorát inverzně laděné. Přechodně tepleji na horách, jinak dekl, postupně s východním prouděním, pod vlívem TV.
Tož toliko
A.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.