Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zítra dorazí od západu husté sněžení - hrozí komplikace v dopravě

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

4
# 06.01.2026, 21:44

Adi
Jsi opravdu mlád, ale věk je jen číslo👍
22.7.1961 toť datum narození takže už hodně zim pamatuji,třeba Silvestr 1978😉Ahoj

# 06.01.2026, 21:50

Adi
Ale já vás chápu a to co píšete, podepisuji..oba příspěvky..Tak to je, statistiky, vždy vítězný Atlantik a ani ENS nejsou univerzální mantry, někdy prostě nefungují, jak by někdo očekával.. Počasí je vrtkavé a výpočty modelů jsou jen výpočty.. obzvlášť dál, než 3-4 dny dopředu..

Jen pouze naprosto nesouhlasím s tím, co jste psal, že Aura to správně podchytil, jen s tím , protože nepodchytil, co a proč píšu výše..
To nebylo o vás, nýbrž o něm..
Teplo vždy vítězí , jasná jistota v ENS na 7-10 dní dopředu a bla, bla...psal on, ne vy..
Rozumíme si?:)
Jinak, i mě bude za rok 60...

22
# 06.01.2026, 22:24

Adi
To že statisticky JZ vyhrává dobře víme. Že tady co hlava, to názor, je taktéž absolutně normální. To, že si tu někdo odhadne nějakou variantu vývoje, to samozřejmě taky špatně není. Rozebírají se tu různé přístupy, náhledy, modely, zkušenosti.
Ono jde o tu formu a jak se praví, s čím kdo přichází, s tím taky schází.
Víc už asi se v tom nemá cenu šťourat.

Ohledně Silvestra 1978/79, ten já nemůžu pamatovat, protože jsem byl tááákhle malinkej :)

Adi
1
# 06.01.2026, 23:05

Tak to já su také červencové, 67 ročník.
1978, jo :) Zde ráno ledovka, pak se to profouklo a hnedle bylo přes 7, přesně o půlnoci sněžení a ráno -18? Už dva nebo tři dny předtím na severu Polska kalamita, stan klęski żywiołowej, totéž na severu Německa. Balt posléze zamrzl docela kus od pobřeží.
O týden později zde uhelné prázdniny.
Málo se mluví o zimě další 79/80, ta byla taky skvělá a dlouhá, ( v podstatě od konce října po březen) v zásadě všechny zimy do zimy 81/82 byly super, u té 81 fantastický prosinec s více než 40 cm sněhu, načež v zimě 83 byly mrazivé vsuvky v prosinci, leden na pytel, ale únor legendární a na Lysé snad 3 metry.
83/84, celkem mizerná až na leden, ale ty další -- až po zimu 86/87 opět skvělé.. V té 86/87 jsem byl na vojně a onu lednovou kalamitu při -20 si pamatuji velmi dobře.
Ovšem celou tu sérií odstartovala zima 77/78, kdy zde po lednové vichřici byly metrové závěje. To se nezapomíná :)

Ecákovy ansámbly jsou podobné GFS, hlavní běh ničím nevyčuhuje. Vše bude o o pozici oné tlakové výše nahoře. Pokud se správně usadí a bude nasávat Petrohrad, tak ji z místa hned tak něco nevyžene. No uvidíme a přeji dobrou noc.
Zítra snad budeme moudřejší.
A.

# 06.01.2026, 23:05

Dejvas
Ale může/te,už ze svých 4 až 6 let si prý člověk nějaké útržky pamatovat může a T.H.(3/1968) je na tom snímku tak 9 let. Jinak ještě přidávám příspěvek od ČHMÚ.

Meteologix
ČHMÚ
Meteologix
5155
# 06.01.2026, 23:31

Sleduji čerstvé výstupy a ty poslední ukazují obrat o 180° na víkend, kdy k nám promluví zadní strana vyplňující se tlakové níže a přechodně k nám pronikne arktická hmota od SV, teplota v 850 Hpa jak naznačuje Ecmwf klesne z -3°C v noci na sobotu až k -18°C za 30 hodin
Místní výhled tomu zpočátku odporovat, ale v tuto chvíli se též přiklonil k zálivu té vychlazené vrstvy ze SV Evropy, příspěje tomu i níže nad Balkánem, jež přispěje k prochlazování hladin ve Východní Evropě a potom už bude mít níže od západu až se přetočí jasný spád, k ještě mrazivějšímu závěru týdne, toť vše..

Místní výhled (čerpáno z modelů Icon a GFS - střednědobý výhled)
22
# 06.01.2026, 23:50

TomasMost
Jenže já byl tenkrát u maminky v bříšku.

387
# 07.01.2026, 00:02

TomasMost
Jako aby Arktické dny se objevily i v nizších polohách, to už by byla šílenost. A doufejme, že to nevyjde. Když se zvládne ještě celý rok 2026, dosáhneme 30 let bez Arktického dne v Praze Klementinu (1997-2026). I když ani ta předpověď na AD nevypadá, stejně to vypadá dost šíleně.

Enormní zima je teď na severu Skandinávie. Teplota v 850 hPa pod -15 °C (ThetaE pod 0 °C), což ještě není tak extrém, ale vyjasnilo se a teplota padá. Přes den se teplota na některých stanicích drží i pod -30 °C (Hyper-Arktický den), minima až k -40 °C. Slunce ale nevychází a denní chod tam není.

02110 Gielas (Švédsko, 577 m)
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...

02815 Savukoski Kk (Finsko, 174 m)

02823 Muonio (Finsko, 236 m)

387
# 07.01.2026, 00:14

Zimu 1978-1979 si samozřejmě nepamatuji, ani jsem tu ještě nebyl. Zimy 1985 a 1987 také ne. Moje první vzpomínka na počasí je horké a suché léto 1994 a pak zimní prázdniny 1996, to bylo dost sněhu a silné mrazy. Pořádně si pamatuji až počasí od roku 2000.

Samozřejmě, že v letech 1985 a 1987, nebo při velkém ochlazení na přelomu let byly Čechy zamořené Rudým Morem (a rouška nepomohla, očkování nebylo) a bylo to šílené. Naštěstí jsme se v roce 1989 vzpamatovali.

Třeba taková zima 1974-1975, o té tady nikdy nebyla zmínka, že by si to někdo pamatoval. Byla to zima mírná (6 stanic bez ledového dne), s velmi mírnými mrazy. To samé celý rok 1974.

Leden 1963 a únor 1956 byl ještě o dost šílenější, ale to už si tady asi nepamatuje opravdu nikdo.

# 07.01.2026, 05:14

Adi
Já jsem ryba, tedy březen 1967..
Ad 1978/79..
Skoro ve 12 létech se to samozřejmě člověku s nějakým zájmem o počasí do paměti obtiskne výrazně..
Přes den tehdy bylo teplo, kolem +8°C, vítr, dešťové přeháňky (Šumava, JZ, 760mnm)
No a večer prásk, bouřka, během minuty po prvním záblesku a ráně přechod do sněžení a vánice.. Zíral jsem na to z okna s otevřenou pusou..
Ráno -20°C...
Jinak, TN už se u VB roztáčí..a na satelitu je i krásně vidět, jak se do toho Atlantiku znovu opírá studený luft od S, SV..

0
# 07.01.2026, 06:34

meteomraz
Tohle by byl spíš horor...:cool:

# 07.01.2026, 07:46

Zdravím všechny,
tak se nám modely opět trochu změnily, ale na nejbližší období se začínají shodovat.
ECMWF(aktuální-7.1.0:00) stále potvrzuje trend..oteplení k víkendu k 0 a následně už od neděle velký propad teplot, od poloviny týdny postupně inverze a až od 18.1. přechodný růst teplot nad 0 v nížinách a následně opět ochlazování od východu. Dodejme, že celou dobu má dominantní TV SV až V od nás, která ke konci bude opět přinášet studený vzduch do Evropy.
Ohledně GFS, ten do úterý podobná situace jako ECMWF, ale postupně oteplování, následně inverze s teplotou přikovanou k 0, ke konci zajímavé propady TN do Středozemí a sněžení od JV. Ještě zajímavější je kontrolní model GFS, který nabízí velmi zajímavou situaci a to propady TN již k 16.1. a zásyp ČR a celodenní mrazy(-5/-10) až do konce předpovědního období a pozor, skoro stejný vývoj má GEM.
Tedy pojďme na GEM, ten po víkendu posílá TN do Středozemí a tím naopak posiluje SV až V proudění, teploty pak jsou na hodnotách -14 až -19! Tento model teploty silně podstřeluje díky nastavené sledované nadmořské výšce, ale vývoj jako takový není vůbec nereálný.
A poslední ICON je zatím hodně roztříštěný z pohledu jeho ansámblů, ale poslední hlavní výstup připouští postupně inverzi. Tedy stejně jako ostatní modely má na víkend slabé oteplení a následně prudké ochlazení.

Pár dodatků: Oteplení o víkendu se zejména a někde i jedině projeví v Čechách a to nejvíce JZ až Z. Nejvíce sněžení, ale i s rizikem mrznoucích srážek bude právě na Z a JZ. Ochlazení během víkendu může být někde opravdu skokové i o 15 možná 20 stupňů!

Jaké rozdíly nyní sledovat v jednotlivých modelech? To co bude hrát klíčovou roli bude vyplňování TN během pátku západně od nás a následný postup přes ČR k JV/V. Jediný ICON má stále postup rychlejší a nemá vyplňování TN nad Nizozemím a Belgií jako ostatní modely, ale postup svižnější a tím i rychlejší další průběh...schválně jak bude s tímto úspěšný. Dodejme, že s tím vyplňováním v těchto místech přišel poprvé ECMWF a ostatní se k němu postupně přidali.

Pokud sledujete AIFS, tak průměr teplot ansámblů ve 2m rapidně klesl a má celodenní mrazy do konce druhé dekády. Bohužel mám pocit, že současná specifická povětrnostní situace je tak vzácná, že AI modely s tím nedokáží tak dobře pracovat.

V pátek odpoledne, ale zejména v sobotu mohou být nad ČR i silnější sněhové přeháňky či na studené frontě bych nevyloučil ani lokální zimní bouřky.

V dalších týdnu riziko mrznoucích srážek opět vzroste, ale očekávám, že synoptika se ještě na období od 15.1. bude měnit.

Letošní leden minimálně tady v Praze do své půlky bude patřit k těm nejstudenějším za posledních 15 let. Možná překoná i leden 2017(rozhodne to ochlazení během víkendu).

# 07.01.2026, 08:14

Ještě přidám zajímavý obrázek na situaci nad Evropou na počátku příštího týdne. Je použit ECMWF, ale na toto období i ostatní modely mají v podstatě stejnou situaci. Jeden ukazuje zasněženou Evropu a druhý rozložení teplot, tj mrazy v polovině Evropy. Tato situace velmi nahrává udržení TV S či SV od nás, její mohutnění a naopak sklouzávání TN z Atlantiku do Středozemí, po dalším postupu TN jižní drahou pak možné nasouvání TV směrem k Z nad Severní Evropou.(Toto má právě GEM a kontrolní výstup GFS a možná některé ansámbly ECMWF či GFS).

WXCharts - sníh a teploty
150
# 07.01.2026, 08:20

meteomraz
V hladině 850 hPa se to vcelku stabilizuje od 15. ledna, kdy by se teplota mohla pohybovat kolem dlouhodobého normálu (GFS jde i nad normál ba i výrazněji nad 0°C), ale jestli zůstane inverzní deka, což v Brně v lednu ještě bývá nebo bývalo celkem běžně, oteplení se prostě nedočkáme.

# 07.01.2026, 09:02

Adi
Zima 1985-86 byla také zajímavá,nebyla výrazně tuhá ,ale protáhlá, pro mě to je zajímavější pro fandu počasí . Začala brzy už od 13.11 Brno přes 10cm a začátkem prosince 20cm...pak celej prosinec teplo. Pak v Lednu zimněji sníh..a druhá půlka tepleji..a pak únor krom dvou dnů ledové dny a jeden artktický a sníh až do 7 března sníh a zima
https://www.in-pocasi.cz/archiv/brno/?&typ=sni...

150
# 07.01.2026, 09:32

Mikblack
V Brně byl únor 1986 nejchladnějším únorem v historii moderního měření od r. 1961 (1929 a válečné roky byly pravda tužší), v Tuřanech měsíční průměr -6,2°C (rok před tím -4,9°C).

1
# 07.01.2026, 13:39

kluci, za 10 dní sem napíšu.. a pak si můžeme každý ty svoje prognózy porovnat.. co kdo čekal, jaká je realita a podobně. Protože teď nemá smysl se tady s vámi přít... ;-)

ale pravda je taková, že se nám to oteplení trošku oddaluje..

v každém případě, nyní bude zajímavejší pátek a sobotní ochlazení.. :led:

22
# 07.01.2026, 13:49

kapr84
No ono se sice to oteplení oddaluje, ale na druhou stranu pravděpodobnost jeho příchodu neklesá. Je to strašně zajímavá situace. Nejde nic určitýho říct. Jediné, co dokážeme teď říct, že příští víkend bude někde mezi +10 a -20 stupni. To jsem zvědavý, jak tohle dopadne.

# 07.01.2026, 15:09

Myslím, že o proti minulým zimám je to nejzajímavější scénář zimy, od února 2021.
No chtělo by to ještě zásyp...aby to bylo ještě zajímavější.
Tak jsem zvědav jak to bude dál v druhé půlce příštího týdne, v minulosti se dost stávalo,že se už chystalo oteplení a byli mrazy..V posledních letech vítězilo teplo více..tak si myslím, že letos bude vyjímka a bude zima.:led::snih:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.