Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Větrno s nízkými pocitovými teplotami, v noci na zítřek silný mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

0
# 06.01.2026, 07:10

Dobré ráno. Nedá mi to, abych se také nepodělil o svůj názor na počasí a diskusi. Z předpovědí a ze situace to vypadá, že se nebude chtít chladný vzduch dát vytlačit níží z Atlantiku. Modely si s tím nevědí moc rady, podle mne i proto, protože neví, jak moc se projeví ten zasněžený Benelux a jak moc silná bude tlaková výše nad Skandinávií. Osobně si myslím, že to rozhraní teplot v příštím týdnu bude těsně u naší jihozápadní hranice a může se stát, že především na jihozápadě republiky ta teplota bude skákat nahoru dolů. Jinak chudák Aura, ten schytává, přitom já jeho vidění vývoje chápu... Ono se zkušenostmi z posledního desetiletí se není co divit...

# 06.01.2026, 07:25

Ahoj , pěkné ráno. Musím zkonstatovat, že aura se má co učit. Arktidský vzduch se chová úplně jinak a je možná omluvou pro auru že tu tak často není, tudíž s ním aura nemá zkušenosti a neví jak se chová. Další škola života pro auru.😉 Každý nějak začíná.

151
# 06.01.2026, 07:59

krakono
Jako není to jenom o Aurovi. Rozdíl na pondělí ráno mezi Ecákem a Iconem je u mě -10°C. Takže Icon zjevně taky neumí pracovat s arktickým vzduchem. Přitom Icon je obvykle docela realista.
Za sebe bych si přál spíš mírnější variantu, ale počasí není Ježíšek.

# 06.01.2026, 08:16

Nenahodí někdo mapku Evropy jak to (ne)může vše s tím zalitím arktického vzduchu vypadat po víkendu ?
Nebo převladne Atlantik ?
Obě varianty prosím.

# 06.01.2026, 08:16

ludvicek
Rozdíly budou vždy. Rozdíly mezi ICON a GFS či ECMWF jsou jako kráva už na pátek. Hlavně co se srážek týče, tak GFS a ECMWF, že by se sotva poprášilo a ICON jede 8-10cm i u mě. Teplotně ty profily taky rozdíly. No nějak to dopadne. :) i ten další týden.

22
# 06.01.2026, 08:37

Tak já Auru chápu, vim jak to myslí, ale vzal to až moc soutěživě - já mám pravdu a bude to takhle, zatímco vy zabedněnci se mýlíte. Jen si myslím, že zabedněnci se nemýlí, jen nevylučujou i variantu B a hlavně navrhují počkat, protože teď je to nerozhodně.

Mimochodem Aura se odvolává na datové výstupy modelů a AIFS. A ty opravdu kreslí docela velký teplo. Zatímco ty hlavní výcucy modelů ukazujou zimu. Jako příklad dávám GFS, GraphCast GFS a AIFS.

Uměl by to prosím někdo vysvětlit?

151
# 06.01.2026, 09:03

Aidamkoo
Jasně, prostě ta nejistota tam je. Ale tím pádem lze těžko napsat, že to dopadne podle jednoho scénáře ve stylu "neznáš arktický vzduch". I když to tak možná dopadne.

# 06.01.2026, 09:44

Zdravím všechny,
poslední dny sledujeme velmi zajímavou situaci ohledně vývoje kolem víkendu. Jak jsem psal již včera modely mění vstupy ze dne na den, krásně je to vidět na ecmwf a pozor ne na oper, ale na ansámblech mezi výstupem z 5.1.12:00 a dnešním nočním 6.1.0:00, ted po pouhých 12 hodinách. Všimněte si, že průměr na některé dny se snížil o 5 stupňů! Oper již třetí v řadě drží studenou variantu později založenou na inverzi, ansámbly začínají pomalu podobnou situaci také připouštět. GFS nyní začíná kopírovat ecmwf, oper výstup nyní dává jako ecmwf celodenní mrazy v podstatě do konce období s mikro krátkým oteplením tento pátek a sobotu, jeho ansámbly zatím většinou tlačí západní proudění, ALE...hned několik ansámblů začíná připouštět i studenou variantu, včera ve výstupu z 6:00 tam např.nebyl jediný..
Nyní je skvělá příležitost tady debatovat a sledovat tuto situaci. Chápu určitou skepsi u některých(já tím procházel mnohokrát v posledních letech), ale nezapomeňte, že nic není tak proměnlivé jako počasí a zejména předpověď a ještě v zimním období.:-)
Klíčem bude mohutnění TV na SV Evropy...to co v letech na přelomu tisíciletí přinášelo pravé zimy až k nám a vydrželo i týdny...naději tomu dává výrazně prochlazená Evropa, zasněžená Evropa a oceán nemá až takový tah jako minulé zimy.

Srovnání ecmwf
22
# 06.01.2026, 09:56

meteomraz
A ještě ten polární vejr k tomu...

# 06.01.2026, 10:06

Klíčem k posilování tě skandinávské blokace typu block+ je hlavně přenos vln a energie z tropů do stratosféry. Toho momenta bude hodně, takže to vytvoří doslova dálnici od atmosféry do stratosféry pro vznik tepelné anticyklonální blokace. Psal jsem o to již včera a dnešní profily divergence a konvergence v 200hPa to naznačují ještě silněji, proto právě dost možná ta silnější odezva v dnešním ECMWF. Kupříkladu AIFS ji má minimální, takže uvidíme no. Jo letos štěstí, prvotně oddělení troposféry od stratosféry a teď okamžitě se propíše nová fáze MJO 6, která v kombinaci s dalšími faktory povede právě rychlý přenos energie a momenta Do stratosféry a právě to načasování, souhra dalších faktorů a náhody povede k vytvoření a posílení silné kladné anomálie skandinávského bloku. Situace, která se neobjevila velmi dlouhou dobu.

K tomu další týden výrazně dynamické oslabení polárního víru, takže další destabilizace jet streamu a pravděpodobně i blokační režim nad Evropou, ale to je daleko ještě.

# 06.01.2026, 10:08

meteomraz
Ano..
Tento možný, nikoli jistý vývoj o víkendu a po něm jsme tu někteří zmiňovali., včetně případné klíčové úlohy TV na SV Evropy.. i včetně dotírajícího Atlantiku, který to však nebude mít tak lehké, jako v jiných situacích..
Že je těch možností zkrátka více, tedy i ten návrat ke chladu po krátkém oteplení pátek - sobota..
Co tu na to konto spustil za estrádu jeden zdejší člen, jsme poté četli, viděli.....
Bude to zajímavé sledovat..

# 06.01.2026, 11:09

ted mi to zase ukazuje + hodnoty az 12.1 a to jen na den a pul :D doufám ze s tim posouvanim zimy se nebudou mazat i ty srazky od čtvrtka

151
# 06.01.2026, 11:31

Tak teda update Ecáku z půlnoci tomu asi nasadil korunu. Hlavní běh se v období neděle/pondělí najednou vznesl nad průměr ens., ačkoliv před tím byl nejstudenější.:D

Pro mě dobrá zpráva je, že tam u všech modelů minima pro můj dvorek klesají jen někam k -15°C, ty extrémy pod -20°C snad nebudou, to mně jako informace úplně stačí.

# 06.01.2026, 12:07

Teplo stejně vyhraje. Četl jsem ty reakce a samozřejmě o ničem. Místo příspěvků o počasí čtu příspěvky o mě a nějaké nesmysly od lidí, co mají asi problémy.

Ochlazení ze soboty na neděli se možná prodlouží na začátek příštího týdne a SV republiky možná bude chladnější, ale ten Arktický vzduch se skoro nehne a od západu se bude tlačit teplý. Velmi těžce se z toho vyrobí nějaká zima a nějaký zvrat. Maximálně to bude zajímavé z pohledu celé střední Evropy nebo celé Evropy, kde budou panovat větší rozdíly. V ČR jen krátkodobé teplotní výkyvy a rozdíly, včetně nějakého sněžení.

# 06.01.2026, 12:07

Nějaký :snih: se nasouvá nad V od jihu.
Myslíte, že to sem dojde ?

# 06.01.2026, 12:19

Koralovec
Myslím, že se to rozpadne. Ten studený vzduch to sem nepustí :.

4
# 06.01.2026, 12:27

AuraPocasi
To je jasný že vyhraje,ale kdy?
Po lednu následuje únor pak březen duben,květen atd!!
Běž radši ven na procházku místo toho trollení,jsi trapnej🫡

VHK
37
# 06.01.2026, 12:36

dionek05
Prijde mi ze se ty srazky zacinaji vice natahovat severneji,treba bude prekvapko:snih:

# 06.01.2026, 12:37

AuraPocasi

Jasnej troll.

Škoda, mohutní to ale pěkně i když ty modravé odrazy by asi ani srážky nepřinesly.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.