Dobré ráno. Nedá mi to, abych se také nepodělil o svůj názor na počasí a diskusi. Z předpovědí a ze situace to vypadá, že se nebude chtít chladný vzduch dát vytlačit níží z Atlantiku. Modely si s tím nevědí moc rady, podle mne i proto, protože neví, jak moc se projeví ten zasněžený Benelux a jak moc silná bude tlaková výše nad Skandinávií. Osobně si myslím, že to rozhraní teplot v příštím týdnu bude těsně u naší jihozápadní hranice a může se stát, že především na jihozápadě republiky ta teplota bude skákat nahoru dolů. Jinak chudák Aura, ten schytává, přitom já jeho vidění vývoje chápu... Ono se zkušenostmi z posledního desetiletí se není co divit...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Tak já Auru chápu, vim jak to myslí, ale vzal to až moc soutěživě - já mám pravdu a bude to takhle, zatímco vy zabedněnci se mýlíte. Jen si myslím, že zabedněnci se nemýlí, jen nevylučujou i variantu B a hlavně navrhují počkat, protože teď je to nerozhodně.
Mimochodem Aura se odvolává na datové výstupy modelů a AIFS. A ty opravdu kreslí docela velký teplo. Zatímco ty hlavní výcucy modelů ukazujou zimu. Jako příklad dávám GFS, GraphCast GFS a AIFS.
Uměl by to prosím někdo vysvětlit?
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php...
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php...
Zatím to vše směřuje pro Brno do chladu. GFS trochu otepluje oproti ostatním.,srážky uvidíme ten pátek.
Tipuji tak 5cm v Brně.
Ale dál je to jen výhled.
Zdravím všechny,
poslední dny sledujeme velmi zajímavou situaci ohledně vývoje kolem víkendu. Jak jsem psal již včera modely mění vstupy ze dne na den, krásně je to vidět na ecmwf a pozor ne na oper, ale na ansámblech mezi výstupem z 5.1.12:00 a dnešním nočním 6.1.0:00, ted po pouhých 12 hodinách. Všimněte si, že průměr na některé dny se snížil o 5 stupňů! Oper již třetí v řadě drží studenou variantu později založenou na inverzi, ansámbly začínají pomalu podobnou situaci také připouštět. GFS nyní začíná kopírovat ecmwf, oper výstup nyní dává jako ecmwf celodenní mrazy v podstatě do konce období s mikro krátkým oteplením tento pátek a sobotu, jeho ansámbly zatím většinou tlačí západní proudění, ALE...hned několik ansámblů začíná připouštět i studenou variantu, včera ve výstupu z 6:00 tam např.nebyl jediný..
Nyní je skvělá příležitost tady debatovat a sledovat tuto situaci. Chápu určitou skepsi u některých(já tím procházel mnohokrát v posledních letech), ale nezapomeňte, že nic není tak proměnlivé jako počasí a zejména předpověď a ještě v zimním období.:-)
Klíčem bude mohutnění TV na SV Evropy...to co v letech na přelomu tisíciletí přinášelo pravé zimy až k nám a vydrželo i týdny...naději tomu dává výrazně prochlazená Evropa, zasněžená Evropa a oceán nemá až takový tah jako minulé zimy.
Klíčem k posilování tě skandinávské blokace typu block+ je hlavně přenos vln a energie z tropů do stratosféry. Toho momenta bude hodně, takže to vytvoří doslova dálnici od atmosféry do stratosféry pro vznik tepelné anticyklonální blokace. Psal jsem o to již včera a dnešní profily divergence a konvergence v 200hPa to naznačují ještě silněji, proto právě dost možná ta silnější odezva v dnešním ECMWF. Kupříkladu AIFS ji má minimální, takže uvidíme no. Jo letos štěstí, prvotně oddělení troposféry od stratosféry a teď okamžitě se propíše nová fáze MJO 6, která v kombinaci s dalšími faktory povede právě rychlý přenos energie a momenta Do stratosféry a právě to načasování, souhra dalších faktorů a náhody povede k vytvoření a posílení silné kladné anomálie skandinávského bloku. Situace, která se neobjevila velmi dlouhou dobu.
K tomu další týden výrazně dynamické oslabení polárního víru, takže další destabilizace jet streamu a pravděpodobně i blokační režim nad Evropou, ale to je daleko ještě.
meteomraz
Ano..
Tento možný, nikoli jistý vývoj o víkendu a po něm jsme tu někteří zmiňovali., včetně případné klíčové úlohy TV na SV Evropy.. i včetně dotírajícího Atlantiku, který to však nebude mít tak lehké, jako v jiných situacích..
Že je těch možností zkrátka více, tedy i ten návrat ke chladu po krátkém oteplení pátek - sobota..
Co tu na to konto spustil za estrádu jeden zdejší člen, jsme poté četli, viděli.....
Bude to zajímavé sledovat..
ted mi to zase ukazuje + hodnoty az 12.1 a to jen na den a pul doufám ze s tim posouvanim zimy se nebudou mazat i ty srazky od čtvrtka
Tak teda update Ecáku z půlnoci tomu asi nasadil korunu. Hlavní běh se v období neděle/pondělí najednou vznesl nad průměr ens., ačkoliv před tím byl nejstudenější.
Pro mě dobrá zpráva je, že tam u všech modelů minima pro můj dvorek klesají jen někam k -15°C, ty extrémy pod -20°C snad nebudou, to mně jako informace úplně stačí.
Teplo stejně vyhraje. Četl jsem ty reakce a samozřejmě o ničem. Místo příspěvků o počasí čtu příspěvky o mě a nějaké nesmysly od lidí, co mají asi problémy.
Ochlazení ze soboty na neděli se možná prodlouží na začátek příštího týdne a SV republiky možná bude chladnější, ale ten Arktický vzduch se skoro nehne a od západu se bude tlačit teplý. Velmi těžce se z toho vyrobí nějaká zima a nějaký zvrat. Maximálně to bude zajímavé z pohledu celé střední Evropy nebo celé Evropy, kde budou panovat větší rozdíly. V ČR jen krátkodobé teplotní výkyvy a rozdíly, včetně nějakého sněžení.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.