palma
Nehledám důvody proč by se mělo oteplit, ty důvody už jsou a existují a proto také jsou v modelech a ansámblech zřetelně vidět.
Samozřejmě že to půjde nezadržitelně nahoru. Shoda je až moc velká.
Takže upřímně nechápu ten Váš úhel pohledu.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Jenže kdyby to modely vyloučili automaticky, tak máme problém. Kolik oteplovacích vln modely malovaly místo téhle arktické hmoty od 1. ledna. Vypisoval jsem nahoru všechna původní data oteplení, všechna většinou viděl jen AIFS od ECMWF.
2. 4. 6. 8, pak už 7, nakonec 9 a teď až 12. ledna.
palma
A realista vidí, že kolem 13.1.26 je možnost oteplení hlavně v nížinách, což asi i vyjde, ale od středních poloh by měla zima jet dál. Takže za mě okay. A to oteplení klidně může být přechodné jen.. Tlak ve střední Evropě by měl být bez ovlivnění Atlantiku - kontinentální proudění, tak uvidíme no.
Aidamkoo
Oteplovací vlny v modelech, co nevyšly?
Však pokud bychom to srovnali s těmi ochlazovacími vlnami, co nevyšly, tak těch bylo násobně více.
Tudíž oteplovací vlna má čistě vyšší úspěšnost, než ochlazovací.
Ahoj,
Ono se to nějak vyvrbí, to chce čas, zda Losna nebo Mažňák.
Každý z vás má kus pravdy, shlédnul jsem všechno dostupné a úpřimně je to furt rozehraná partie se spoustou neznámých.
Osobně tvrdím, ale mohu se mýlit, že postupně navrch bude mít výše nahoře. On už je tam nyní studený luf tendence k vytváření VT tam je. Ovšem to automaticky nemusí znamenat studený vpád, stačí, když se níže sekne někde u Baleárů a je z toho fén, jak vyšitý, přitom v Polsku na severu mohou mít arktidu a přívaly sněhu.
Zatím za mně to nevypadá vyloženě zle, spíše mně příjde že akcie studeného počasí spíše stoupají. Možná se pletu, kdo ví. Nakonec je to po létech potenciálně velmi zajímavá situace, akorát by to chtělo ten sníh.
No uvidíme.
A.
Adi
Tohle je právě o tom Evropském kontextu. Každý nějak tuší, že tam na serveru ten Arktický vzduch bude, ale zároveň je zřetelné, že není nějaká jasná cesta, jak by se provalil přes střední Evropu, i když samozřejmě to tam některé běhy kreslí velice snadno. A zároveň tu máte Atlantik, který tlačí teplo.
Co si z toho vzít? Je poměrně velká šance, že Atlantik a jeho teplý proud to celé prostě odsune dál a může to být konec.
Mě přijde spíše smysluplná předpověď na příští týden a tam se rýsuje oteplení už od začátku. Možná se potom okrajově projeví ten mrazivý vzduch na SV Evropy, ale nečekal bych nějakou extra palbu jako to mají některé hlavní běhy. A pořád tu bude ten tlak tepla od západu.
Jenom pro zajímavost. Takto vypadají ansámbly pro SV Polska. Je tam samozřejmě mnohem více kontinentální klima než v ČR. Teďka výrazná zima, téměř arktické dny a poté to stejně kreslí ve výhledu výraznější oteplování.
Na základě toho bych nečekal, že zrovna v ČR by se mělo nějak více ochladit. Postupně i tam převažují teplejší varianty a ty mrazivé jsou minimálně.
Je to podle mě jenom o nějaké pravděpodobnosti. Snažím se to vidět co nejvíc realisticky a přesně a to se mi myslím velmi daří.
Podle názoru tady lidí je pravděpodobnost tepla nebo zimy vyrovnaná, ale to je podle mě velký omyl. Ve skutečnosti je právě teplo mnohem pravděpodobnější. Samozřejmě v modelech si najdete ty důvody, proč by mohla vyjít ta chladná varianta.
AuraPočasí
OK takže jsem dostal dobrý nápad. Každý den do tohoto tématu vložím 1 příspěvek, kde shrnu aktuální předpověď a udělám vždy nějaký stejný stručný verdikt. Z mého pohledu se teď jeví v předpovědi něco jako dvojitý obrácený teplotní skok jako největší zajímavost:
Ze soboty na neděli by se mělo poměrně výrazně ochladit, ovšem z neděle na pondělí by se mělo poměrně razantně oteplit. Něco podobného se nevidí příliš často.
Jinak ještě ten argument, že jsem úplně mimo, protože se studený vzduch nenechá vytlačit. . Samozřejmě že nechá, v minulosti jsou stovky případů, kdy se nechal vytlačit velmi spolehlivě a efektivně
. Skoro zbytečné na podobné nesmyslné, jednostranné a zaujaté argumenty nějak reagovat, ale aspoň se člověk pobaví.
Sám jsem zvědavý, jak to dopadne.
Začínáme takto: (dnes brzy, ať to máme za sebou)
Příští týden v ČR podle ECMWF - teplotně průměrný, na JZ Čech nadprůměrný
Celkový trend u ansámblů AIFS na 50° s.š. a 15° v.d. (cca střed ČR) - oteplování
tak zas zítra
Psycho Aura a samomluva
Nechci kritizovat to oteplení. Ale nevím Norové mají u mně příští týden -19 a den -8. GFS se o půlnoci vožral a jede také pecky. Celou předpověď pod nulou. Na nějaké stránce jsem zahlédl i v neděli max teplota -12 takže arktický den. Tak můžu to teplo zahlédnout? Ale teď vážně. Na oteplení to vypadalo. Hodilo to zatím ale zpátečku jako už několikrát.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.