Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od západu sněžení, později kromě severovýchodu přecházející v déšť s až velmi silnou ledovkou

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

485
# 05.01.2026, 21:10

AuraPočasí
No, nezadržitelně nahoru si myslím, že vypadá jinak..u toho AIFS.. tady je to už celý..

AIFS naprosto vyrovnané teploty okolo +-0..
VHK
37
# 05.01.2026, 21:12

AuraPočasí
U vas v Praze urcite:D tam stejne zima uz nebyva,tak to ani vadit nebude;-)

# 05.01.2026, 21:17

palma
Na tom grafu je prostě vidět, že vypadneme z toho chladného módu a ledových dní. A zároveň tam není nějaký jasný signál návratu zpět.

Budeme se nejspíš motat kolem 0°C. Samozřejmě ten výhled je matoucí, protože nabíhá nejistota, ale nejspíše bude řadu dní nad 0°C v maximech v nížinách, ale klidně i o něco výše.

A pokud bych si měl tipnout, můžeme tu mít prostě několik týdnů teplotně průměrné až nadprůměrné počasí, klidně do konce zimy. Letošní zimní peak už možná máme pomalu za sebou. Ještě několik málo LD.

Samozřejmě může třeba ještě krátkodobě nasněžit, ale už bych asi nesázel na podobné období podprůměrných teplot.

4
# 05.01.2026, 21:23

AuraPocasi
Udělej si svoje vlastní vlákno,a tam si piš! My si to prečteme, a možná ti někdo odpoví, ale nezasírej tohle téma!!!
👍

Já taky na těch grafech oproti ránu vidím poklesy maxim oproti výstupům 00 a 06z, takže trend tam vidím i ten, že se snižují minima a maxima. Ráno byly body s +5°C, aktuálně jsou tam 2°C, takže i tenhle trend je zajímavý (samozřejmě řadu dalších dní teplota jen slabě nad 0).

Průměry normálního ECMWF jsou lehce pod 0°C v maximech a ráno tak -3/-4°C. Oper lítá dole, jestli je to úlet nebo ne se dozvíme pak za takové dva, tři dny.

485

AuraPočasí
Může to udělat v podstatě cokoli, negeneralizoval bych ani chlad ani teplý mód.. Koukám na nový ECMWF z 12:00, ano, ansámbly jdou ve své podstatě tak pozvolna hore... ale -16 (13. - 14.1) ukazuje hlavní běh, čili počítá opět s jasnou nejistotou.. uvidím, až to tam za pár minut naleze celé.. Nicméně, řešit jednotlivé výstupy v jednom dni nemá s racionalitou nic společného.

# 05.01.2026, 21:28

No uvidíme do pátku máme mrazy jisté. Snad i v Brně v pátek něco napadne.
Příští týden se pak uvidí je to daleko, ale tipuji, že oteplení nebude výrazné a dlouhodobé a vrátí se zima.
Jinak bída se sněhem je, ale to je bohužel typický učebnicový projev oteplování.

# 05.01.2026, 21:29

palma
Tak dnes jsem tomu věnoval více času a projel meteodata více pečlivě, což samozřejmě nedělám každý den a pro mě je výsledek takový, že po zatím celkově spíše mírnější zimě bude následovat opět mírnější zima a samozřejmě hlavní běhy tam hází opakovaně tuhé mrazy nebo zásypy.

A když už nastalo období teplotně podprůměrného počasí, které tak trochu vyrovnalo tu dlouhou inverzi v prosinci, tak zase se to příliš nevyvedlo sněhově, tudíž celá zima jede v docela decentním módu, vlastně klasika.

Čemu se divit. Fakt mi nedává smysl tady řešit nějaké potenciální scénáře pořádné zimy a úlety modelů, když stejně skoro nikdy nenastanou.

# 05.01.2026, 21:29

IFS ensemble pohoda oper není úplně sám. Sice hodně čar je spíše v plusu ale to jistotu neznamená když 15-20 čar s operem jsou v mrazech. Stát se může cokoliv, stále se klidně oteplit vůbec nemusí. Žádná jistota nikdy nebyla v přetahovaných atlantik vs blok. Znovu koukněte na povánoční období co se malovalo na teď, to byl taky infarkt.

# 05.01.2026, 21:38

Peter Sedlák 1
Pokud by vyšel ten hlavní běh ECMWF, který je opět velmi mrazivý - už to začíná být poměrně směšné, tak je to něco jako 1 ku 1 000 000.

Prostě ta pravděpodobnost je tak nízká. Nereálné to není.

Však se tu před několika dny řešili podobné tuhé scénáře modelu GFS.

A kde jsou teď? Pryč. :D Prostě se to přepnuto do tepla.

# 05.01.2026, 21:40

Ahoj,sleduju diskuzi a došel jsem k názoru že pro dnešní den je tu nejvíce mimo nebo nepochopil situaci jako zkušenější zde , Aura je mimo, ať si myslí co si myslí. On prostě nepočítá s tím že je to arktický těžký vzduch , studená hmota která se jen tak z prochlazené střední Evropy nenechá vytlačit. Je vidět že ač se aura zlepšil pořád nemá ty zkušenosti starších.

# 05.01.2026, 21:47

Hlavně si nutno uvědomit kolik oteplení v téhle periodě, tzn. 3-9. ledna mělo nastat a že jich bylo a kolik se jich odložilo. Pokaždé to dopadlo tak, že níže neměla sílu, odklonila se na jih, vyplnila se apod. Teď je situace jiná, ale zase blokace natolik silná, že neočekávám, že by případné oteplení (které může a nemusí nastat) trvalo kdovíjak dlouho.

Jinak OPER ECMWF tu silnou blokaci a chladné počasí maluje ještě kvůli jedné věci. Pamatujete jak jsem zmiňoval přenos tepla a momenta v důsledku planetárních vln. Tak přesně tuto reakci teď vidí ECMWF. Vzácná reakce momenta a přenosu do stratosféry a díky tomu vznik silné blokace v podobě TV. Tohle je velmi zajímavé, opravdu velmi zajímavé a osobně jsem se s ničím takovým nesetkal.

# 05.01.2026, 21:48

On prostě nepočítá s tím že je to arktický těžký vzduch , studená hmota která se jen tak z prochlazené střední Evropy nenechá vytlačit."

krakono
A co to podle Vás znamená? Chtělo by to být trochu konkrétnější. Tohle jsou jen takové řeči, které nic neříkají. Však se oteplí, v modelech je jasná shoda.

# 05.01.2026, 21:52

Aidamkoo
Možná v těch modelech prostě jen vidíte to, co tam chcete vidět. Alespoň v tom podání, jak to píšete, to tak docela působí.

Šlo by to celé obrátit a najít důvody, proč by se mělo oteplit a vyhrát celkově teplejší počasí. :)

Já jsem celou dobu jen interpretoval předpověď ansámblů v kontextu hlavních běhů, které sami o sobě prostě nedávají smysl, když nejsou zasazené do toho kontextu pravděpodobnosti. Navíc beztak by mohla být ještě nějaká konstanta oteplování klimatu.

# 05.01.2026, 21:59

Je pravda, ze tech oteplení melo nastat uz více a stále se to odkládá a hází se to do chladnejsich variant, za me jestli se otepli tak jen kratkodobe a zase půjdeme dolu

# 05.01.2026, 22:00

Tak Auro. Já tam hlavně komentuji to, co ten běh ECMWF reálně má. Silnou termální anticyklonu nad Skandinávií jsme tu neměli na modelech asi 3-4 roky. Navíc nejde o klasickou R-C bloc situaci, ale o dynamicky podporovanou strukturu, která má vazbu na dění tropech (zmiňoval jsem MJO => reakce je v planetárních vlnách). A dle mého i toto může být validní argument, protože taková situace v minulosti nastala. Přenos momenta pomocí planetárních vln rychle do stratosféry, zde nastala reakce, která vyústila v propsání se do nižších hladin (blokační synoptika nad Skandinavii). Tohle je zajímavé a dává to celkem i smysl.

Že na těch modelech vidíme to co chceme. No aura promiň ale od rána jak průměry ansámblů, tak i OPER i AIFS klesl, takže nejde o to co chci vidět ale co vidím. Nikdo nezpochybňuje oteplení, že by mohlo nastat, ale bude krátkodobé a možná se nakonec ani neprojeví. Ty ze svého pohledu ale druhou variantu striktně vylučuješ, pak je to ovšem diskuse na nic. :)

# 05.01.2026, 22:02

Aidamkoo
Ale není to prostě tak, že vidíte 10 důvodů, proč by mohla být větší zima, zatímco přehlížíte 10 důvodů, proč by mohlo být spíše teplo?

Na mě to tak prostě působí, nemůžu si pomoct.

485
# 05.01.2026, 22:03

AuraPočasí
No vidíte, takže pořád hledáte důvody, proč by se mělo oteplit, čili, nemáte vlastně komu co vyčítat.. tohle už není vlastně o počasí.. no co, lepší se jít koukat na hokej, nebo zalézt do pelechu...:cool:

# 05.01.2026, 22:05

Hele auro, to jsou tvoje dojmy. Opravdu nevidím zatím na modelech silnější zdroj proč by se mělo rozjet teplo a jak jsi napsal to "nezadržitelně nahoru". Tvůj argument není validní, protože ho můžu jednoduše otočit proti tobě. Že ty přehlížíš důvody proč by měla být zima.

To tučné v textu si nechám na potom. :cool:

palma
Dobrý nápad. Zalézt do pelechu a těšit se na nezadržitelný spánek. :cool:

# 05.01.2026, 22:07

Mě tak trochu přijde, že ty modely jsou často hodně mimo realitu. Vemte si, že za posledních třeba 10 let byla skoro každá zima mírná a teplá.

Kdyby to ty modely mohly nějakým způsobem vědět, prostě by automaticky vyloučily všechny ty scénáře s tuhými mrazy.

Jedná se vlastně o chybné výpočty, protože pokud by byl výpočet správný, logicky by ten model nenašel cestu k tuhým mrazům tak snadno a vždycky by se to muselo zkomplikovat a být to složitější, aby takové tuhé mrazy nastaly.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.