Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku mrznoucí déšť a výrazné problémy v dopravě, postupně od západu ustávání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 05.01.2026, 19:09

Ecák ubral na ochlazení po té první níži která má přinést sněžení všude v pátek. Ale stále má velmi silné mrazy v daleku, arktické dny. Je to možné. Stačí se podívat zpátky někdy po Vánocích kdy každý model dával rozhraní a profuk tepla na 4.1. až do Německa, realita je sníh Balkán tady mrazy.
Sice ano pro nás default proudění je zonál, západ, ale to neznamená, že výhled dávající opakovaný silný mráz je nereálný. Když koukám na ostatní modely tak stačí aby byl větší blok a máme arktické dny. Šance je teď malá, ale existuje.
Snad extrém nevyjde ale atlantiky taky nesmí, stačí -3 přes den -7 v noci a nějaký sníh.

tlak ecák
jeden ze členu ansamblu gfs
ecák 850hpa teplota, 12z vystup
# 05.01.2026, 19:11

Francois
Žádné unáhlené závěry nedělám. :) Vidím asi 90% křivek v teplém módu a chápu, co je vysoce pravděpodobné.

Vysoká pravděpodobnost je v takovém případě blízko jistotě. Nehraju na slovíčka, prostě vidím co vidím. Vy máte nějakou svojí verzi předpovědi. OK v pořádku. :)

# 05.01.2026, 19:11

Peter Sedlák 1
Pragmatický, za mě reálný pohled na možnosti, které jsou na stole..
👍

# 05.01.2026, 19:14

AuraPočasí
Nemám žádnou svoji verzi :D
Zajímají mě všechny možnosti..
Ještě jednou a naposled, tvoje pohledy, závěry, jistoty na týden dopředu mě prostě nezajímají..
Pochop to a najdi si už jiný terč 👍

4
# 05.01.2026, 19:14

AuraPocasi
Tak to jo,uvidíme! Ahoj

# 05.01.2026, 19:16

Francois
Ano, až na to, že je to pořád 90 ku 10 teplo vs. pořádná zima. Sorry, ale prostě to tak je.

A když to píšu, tak s tím někdo má problém.

1
# 05.01.2026, 19:17

pohled na ecák očima skeptika: poněkud těžkopádné přepnutí na nějaké studené východní proudění, ale budiž...

# 05.01.2026, 19:19

Aidamkoo
Já jsem nikde nepsal, že jsi psal, že zima je povedená. Jasně, může jít o slovíčkaření, ale i kdybychom tu v příštích dnech měli -15 °C, nenapíšu "luxusní mrazy", protože to je prostě skoro bez sněhu. Navíc jsem se noc předtím díval na modely a ty nám dávaly 1-4 cm, takže v mých očích to víceméně splnilo očekávání, které bylo už tak bídné. Ale to nenarážím na tebe, neinterpretuj si to špatně. To narážím na to, že v této zimě už měla Praha i Ostrava 15 cm a u nás tohle. Mimochodem, na konci listopadu jsme tu měli 2-3 cm, ale opravdu jen myslím na 2 dny. Tedy to samé, co teď na Silvestra a Nový rok, i když tentokrát to byly přibližně 4 cm. S tímto však být spokojený prostě nemůžu, ne potom, co jsem zažil za zimy jako malý. Vím moc dobře, co se děje s klimatem, ale nebudu se tu uměle přetvařovat, že jsem spokojený s touto výškou sněhové pokrývky, protože prostě nejsem.

# 05.01.2026, 19:20

AuraPočasí
Dupy, dup..a dupy :D

# 05.01.2026, 19:22

Ansámbly ECMWF ještě z 12z nemám, ale co koukám na GFS, tak Oper i průměr spíše pod 0°C. Kde je ta většina nad 0 je AI verze ECMWF, ale ta opakovaně viděla oteplení už na 4. 6. 8, pak už 7, nakonec 9 a teď až 12. ledna.

Ono ta situace další týden bude poměrně zajímavá i z toho pohledu, že se patrně velmi rychle odrazí vliv nové fáze MJO do atmosféry, což by mělo favorizovat a korelovat s tím, co vidí ECMWF. Nad severní Evropou spíše vyšší tlak a nižší naopak nad Evropou jižní. Nicméně zatím je ta situace složitá a osobně bych preferoval při současném dění fázi 7, ale ani fáze 6 není k zahození. Pohledem nějakých šancí to vidím i na možnost poměrně výrazného teplotního rozhraní nad střední Evropou s tím, že vyhraje nakonec chladnější severní varianta. Zároveň by se rychle mělo propsat i oslabení vortexu kolem poloviny ledna, takže další možnosti zvlnění jet streamu opět v té současné podobě, takže by pak mohlo přijít ještě něco do třetí dekády ledna.

Osobně další týden v mé oblasti vidím spíše s teplotami na a pod 0 než-li nad 0. Atlantik dle mého nemá šanci na plné rozjetí a pokud ano, tak spíše kratšího trvání a ve slabé formě. Tak uvidíme. Situaci v Evropě se věnují i američtí kolegové na Xku. Velmi zajímavá situace. :)

Ansámbly GFS pro 5km vzdálenou Kuřim
# 05.01.2026, 19:30

Příští týden teplotně průměrný nebo nadprůměrný. Ten další (přespříští ) je moc daleko. Každopádně mezi tímto a příštím týdnem dojde k přepnutí do celkově odlišného - teplejšího počasí.

Potenciální zvrat směrem do výrazné zimy je velmi nízký během příštího týdne.

Tož asi tak. Tohle se dá celkem spolehlivě říct na základě ansámblů. Hlavní běhy jsou často zimní úlety, které tak trochu kazí relevanci předpovědí, když se často řeší. Samozřejmě to nadechne a vyvolá silnou emoční odezvu, zvláště když si někdo pořádnou zimu echt přeje.

Je na těch ansámblech vidět nějaká šance na chladnější počasí ve výhledu, ale furt dost nízká, aby se to dalo brát nějak více vážně. Musela by to být krátkodobější předpověď. Většina křivek prostě preferuje celkově teplejší scénář.

# 05.01.2026, 19:35

Doufám, že bude ještě pokračovat zima .. Jinak aktuálně už -13 . 420mnm .

# 05.01.2026, 19:38

Aidamkoo
Atlantik dle mého nemá šanci na plné rozjetí a pokud ano, tak spíše kratšího trvání a ve slabé formě. Tak uvidíme.
Ano Adame, tohle je celkem dost pravděpodobné..
A jak správně píšeš, příští týden má ještě dost neznámých a více možných scénářů..
Je to tak ;-)

106
# 05.01.2026, 19:44

Důležitý je, aby se ve výhledech udrželo to sněžení co dorazí ve čtvrtek/pátek..ono to odtávání nebude tak rychlý, jelikož je dost zmrzlá půda ještě z prvního sněžení /to jest 31. 12./

# 05.01.2026, 19:52

JUGOCV
Modely asi přehání jako vždy. Budeme rádi když něco nasněží. :) Myslím, že se furt dokola nachytáváme a necháváme ovlivnit.

Po dnešní diskuzi jsem dostal skvělý nápad. Zaměřím se výhradně na výrazné projevy zimy a vše ostatní spíše nebudu řešit a komentovat.

A bude zajímavé sledovat a čekat, zdá něco opravdu výrazného nastane, protože 90% situací jsou v podstatě jen mírné a standardní, pokud jde o zimu.

Něco jako epizoda únor 2021, leden 2017, to byla jiná.

Řekl bych že prostě během celé zimy nemusí nastat opravdu nic výrazného, než jen klasické a mírnější projevy zimy. Člověk je někdy už oblblý a má to za něco extra, i když je to spíše mírné.

Pokles teploty v hladině 850 hPa pod -15°C, arktické dny, 20-30 cm sněhu v nížinách. Tohle je něco o level výše, něco co letos nebylo a možná ani nebude, přitom v minulosti bylo častokrát. Docela mě unavuje furt dokola řešit ty mírné projevy. Člověk tomu dává nějakou energii, ale přitom se vlastně nic pořádného neděje.

1
# 05.01.2026, 20:03

Jako sněhu opravdu ubývá... Nemyslím ani tak maximum. Jako množství napadlého sněhu..

# 05.01.2026, 20:06

Nevím jak Vás, ale bavilo by mě tady na diskuzi řešit a diskutovat nad něčím opravdu výrazným typu leden 2017 a nebo aspoň krátkodobou sněhovou kalamitou.

Mám prostě takový pocit, že tu diskutujeme a řešíme úplně mírnou zimu a standardní situace a chybí tomu prostě ta jiskra, že se fakt děje něco neobvyklého a výraznějšího.

A když už se řeší pořádná zima, tak jen ve výhledech modelů, ale to obvykle nevyjde.

# 05.01.2026, 20:11

AuraPočasí
Tak neber jen své okolí . U nás je tato zima zatím ok a mnohem lepší než ta minulá . Ted -14 , sněhu dost a v pátek je to na hraně. Pokud to vyjde tak i 15 cm plus .

# 05.01.2026, 20:13

Novorolák1
No ono i na těch horách jsou zimy slabé, pokud vezmeme prostě jen dlouhodobý normál. Vlastně všude.

Na horách pořádná zima je například přes 2 metry sněhu na hřebenech, něco jako leden 2019. Mám takový pocit, že na horách od zimy 2018/19 převládají spíše sněhové chudší a teplejší zimy, respektive občas blízko normálu.

Je zajímavé sledovat ten trend, protože mám pocit, že výrazné projevy zimy fakt hodně ubývají. Na horách se prostě povede vždy a snadno nějaká několika denní epizoda s vydatným sněžením při proudění od SZ + nějaké mrazové období na pár týdnů, ale je těžké a čím dál těžší dosáhnout pořádné zimy jako celku.

Zvažoval jsem, že pojedu nyní do Krušných hor a už jsem byl prakticky rozhodnutý, ale odradilo mě nakonec, že tam leží jen cca 10-20 cm sněhu v polohách kolem 700-800 m n.m. Nic moc. Být počasí jako leden 2019, jel bych tam hned. To bylo něco jiného. Myslel jsem jen na otočku, abych aspoň jednou za zimu byl i někde na pohraničních horách.

Jak je letošní zima sněhově chudá je vidět třeba v Českém středohoří, které je prakticky bez sněhu. Nejvyšší Milešovka 837 m n.m. má jen „směšné" 4 cm. Většinou tam bývá tak kolem 20 cm, někdy i více.

Jediné co jsem si tak užil, byly sněhové jazyky kdesi na SZ od Prahy na polích a planinách, které by tam ani nebyly nebýt jednoho náhodného krátkodobého pásu sněžení. Ale prostě jen navátý sníh. Nějak plošně a celkově spíše jen několik málo cm.

To srovnání zimy hory vs nížiny beztak nedává smysl, všude a plošně je to čím dál slabší. Hory na tom nejsou lépe.

Asi se po zbytek zimy spíše zaměřím na vyhodnocení toho, zda má smysl někam jet, podle situace a kdyžtak přidám fotky. Letos mě to docela baví a ještě bych rád něco pořádného viděl.

Ale aktuálně mám pocit, že není skoro nikde nic. Většinou v okruhu 50 km je někde něco podle situace, ale to se teď moc říct nedá.

# 05.01.2026, 21:04

Nové poloviční ansámbly ECMWF AIFS. Je tam hezky vidět ta dynamika ke konci tohoto týdne, oteplení - ochlazení. Ovšem pak už to jde nezadržitelně nahoru pondělí - úterý. Plus celkově slušné srážky a potenciál, takže krátkodobě by mohlo slušně nasněžit, aby to poté roztálo.

Vypadá to, že to oteplení se začátkem příštího týdne je defakto už jisté a bude to poměrně skok, jelikož neděle má být naopak poměrně studená.

teplota ve 2 metrech, zdroj: meteociel.fr
suma srážek, zdroj: meteociel.fr

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.