Tak k ránu -13 teď aktuálně na sluníčku +10 nad nulou a to je ráno s parapetu už teče sníh jak jsem předpokládal odpoledne může být na sluníčku klidně 20 až 30 nad nulou a ve stínu klidně -4 bylo by lepší ta inverze než to slunce. Tak k tomu oteplení nám to ukazuje už od středy nad nulou a už si to tam drží 2 až 3 dny tak asi na tom něco bude?
Diskuse o počasí Další ochlazení od 10.2.
tak pravděpodobně už 17. 2. začne obleva..jak to vydíte vy??
https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-307768...
Teplota na -4 a slunce paří a svítí již od rána.. Jasno, slunečno a na sluníčku nečekaně teplo, takže sníh se roztápí. Jediný rozdíl mezi mnou a SZ je ten, že tam mají 20-25cm a tady sotva 4cm, takže sníh tam vydrží i přes slunce déle než tady
Dneska máme jít k -2, tak jsem zvědav, zda nebude nad 0.
Jiří24
Teplota na slunci se neměří.
Prady
Mapka u nás sedí perfektně. Máme 4cm severně od nás je sněhu méně a jižně naopak víc. Každopádně střední Morava sněhem moc zavalená není. Nám by tady ta okluze ve středu paradoxně mohla pomoct. S trochou štěstí se oteplení za Vysočinu nedostane a místo tání nám jen připadne nový sníh.
Jiří24
Tak slunce nechladi, ani v zime..
Na mistech, kde se opira, samozrejme neco rozpusti, tedy zminovany parapet nebo treba na jih orientovane meze, strechy nebo prudsi svah.., kterezto umoznuji kolmější dopad slun. paprsků.
Ale jinak to v krajine tani nepusobi , je jeste nizko...
Jiří24
Na slunci 20 není. Teplota se na slunci neměří z logických důvodů, protože to nejde. Každé čidlo naměří jinou teplotu, protože je z jiného materiálu a má jinou barvu. Takže měření teploty na slunci, které by bylo objektivní prostě není reálné. To že vám taje sníh na parapetu opravdu neznamená oblevu. Parapet má v sobě teplo z domu, navíc počítám, že na něj svítí slunce, díky tomu, že je hned u domu přes něj nemůže proudit vzduch atd. Proto se taky sníh neměří někde na parapetu, ale v otevřené krajině.
Jiří24
Je to sice proti pravidlům, měřit teplotu vzduchu přímo na slunci, poněvadž se ohřívá i povrch přístroje samozřejmě, ale je prostě fakt, že v hlubokém stínu na severní straně je teplota vzduchu o pár stupňů nižší než na jižním svahu, byť by tam na tom jižním svahu čidlo měřilo ve stínu třeba za kmenem stromu.
Tání není jenom na parapetu padá to se stromu chčije to se střechy na parkovišti začíná být čvachta a to že se neměří teplota na slunci vím ale když vylezu na balkon a je na sluníčku vedro tak mi je úplně k ničemu když ve stínu je -5 navíc má být slunečno více dní tak hodnotím situaci taková jaká je a nějaký čidlo a jestli to je nebo není objektivní tak na to já seru hodnotím to co vidím před chvilkou jsem byl na balkoně a slunce to rozplaluje a ničí jak se da.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.