Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes až tropické teploty, zítra přechodné ochlazení a čerstvý vítr

Diskuse o počasí Globální oteplování

514
# 23.05.2026, 09:24

No, tomuhle říkám průser.. omezíme to jen těžko. ( je to uplně všude, i v sušičce na prádlo, v oděvech, v pytlikách na rohlíky, lahvích na pití, v televizi, v kartáčku na zuby ..atd. atd. a 16% podíl na GO.. to už je docela darda.. Jenže.. pak pátráte dál.. jak už je mým zvykem.. až ke zdroji, a zjistíte, že je to opět zavádějící.. proč nás tu furt musí někdo strašit a záměrně věci zkreskovat k horšímu... vypadlo jim tam, že těch 16% je v porovnání s oteplovacím účinkem sazí.. tedy vlastně absolutní černou.. no a to ve výsledku dá uplně jiná čísla, že.. viz originál zde: https://www.asiaresearchnews.com/content/airborne-... a takhle to je napsáno pro naše občany, redaktora vyhodit.....:cool:https://www.e15.cz/zahranicni/zkaza-z-hlubin-pacif...

# 23.05.2026, 21:22

květen 2026 Indie, vlna veder až 44°C
květen 2026 Maroko, vlna veder až 43°C
květen 2026 severní Bulharsko, silné deště, záplavy

96
# 24.05.2026, 13:56

palma
Když budeš jíst méně masa (11 g denně max), budeš klimaticky odpovědný. A pokud jsi již důchodce, tak bys měl jíst masa ještě méně a víc třeba čočku . Nu, viníci se našli.🤡
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-js...

11
# 24.05.2026, 14:04

palma
Syntetická paliva už dělali nacisti za 2. světové a dodnes se to masově nerozšířilo. No proč asi. Pořád je levnější těžit normálně ropu ze země i když barel dnes stojí 100$ a ještě v 60. letech stál třeba jen 5$. Takže zatím jsem k tomuto dost skeptický že se podaří nějak snadno nahradit ropu touto cestou. Samozřejmě ono velké části světa vyhovuje současný stav protože těžba ropy je prostě lukrativní byznys a jistě dělají vše pro to, aby nějaká snadná náhražka nevznikla.. nicméně i tak si myslím že pokud by to dávalo cenový smysl tak se syntetická paliva už dávno používají.

514
# 24.05.2026, 14:08

JohnyG
Tak, ono by to smysl dávalo, protože, co si budeme povídat, úložiště el. energie jsou pěkně drahá záležitost, kdyby se ta syntetika z CO2 vyráběla v době, kdy je nadbytek ze solárů apod, pak by to uchovávalo de facto energii tímto lehce skladovatelným způsobem.. a furt dokola... obnovitelný zdroj,.. to ekologové neokecají..:)
Charlie..No důchodce ještě nejsem, ale masíčko je moje menu..:D, no a nebo teda ta čočka.. klidně ..s kusem uzenýho, docela mňamka..:D, a volský oko navrch..!

96
# 24.05.2026, 14:33

palma
Kamaráde, Zelenáči mysleli bez toho uzeného samozřejmě :D
Ale jinak čočku s uzeným nebo okem, to já můžu. Ještě víc mě chutná červená.

514
# 24.05.2026, 14:49

charlie
Jo, a kyselá okurka k tomu...:D, zelenáči ať si tu čočku chroupou nasyrovo, přece nebudou zvyšovat spotřebu tím, že by to uvařili, no ne?...:cool:

96
# 24.05.2026, 14:52

palma
:Djj, dobrý postřeh.:D

514
# 25.05.2026, 07:25

No vida, nový postup recyklace plastů mikrovlnnou technologií je v provozu... a umí to dělat z odpadu např. i nový polystyren, ale hlavně... plnohodnotný benzin apod.. takže další důvod, proč dál jezdit se spalovákem..holt technologie se vyvíjejí.. :)no...https://www.lummustechnology.com/news/lummus-and-r...

# 26.05.2026, 10:30

Jak bude vypadat léto v Británii v polovině století:

https://blisty.cz/art/133627-vlny-veder-se-stavaji...

"Vzhledem k tomu, že každoročně vypouštíme CO2 v množství odpovídajícím hmotnosti 800 000 Titaniců a společnosti zabývající se fosilními palivy aktivně plánují rozšíření svých operací, je prakticky nemožné, aby ke snížení emisí došlo dostatečně rychle na to, aby se zpomalilo tempo oteplování našeho světa. V důsledku toho je nyní v Británii v polovině století zaručeno horko přesahující 40 °C. Musíme se tedy smířit s tím, že život v 50. letech 21. století bude velmi odlišný od toho dnešního, a jednat hned. Čím dříve si to uvědomíme a začneme se – jako národ – odpovídajícím způsobem připravovat a přizpůsobovat, tím lépe budeme schopni čelit těmto obrovským výzvám v našem každodenním životě."

Užitečné čtení po jedince postižené konzervatismem, kteří s fakty pracují podobně jako dítě hrající si s šachovými figurkami, aniž by znalo pravidla šachové hry. Je hezké, že si někteří lidé myslí na základě dezinformační propagadny šířené lidmi jako Lomborg nebo Koonin za peníze těžařských lobby myslí, že to "lidstvo v pohodě zvládne". Zatím se svět rozhodl prostředky, které měli být určeny na záchranu obyvatelné planety pro příští generace, promrhat na nesmyslné válčení.

# 26.05.2026, 10:46

https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/v-cem-s...

Emeritní profesor a Vulkanoilog Bill McGuire

William J. „Bill“ McGuire z University College London je kapacitou světové vulkanologie. Ale když přijde na jeho vize klimatických katastrof, je stejně nebezpečný a ničivý, jako sopka. Buduje totiž atmosféru strachu a zmaru, spoluvytváří a podporuje nové klimatické náboženství. Které ve své apokalyptické zaslepenosti už neusiluje o hledání a uplatňování řešení. Ani se už nesnaží zabránit katastrofě, a místo záchrany planety se fascinovaně soustředí jen na samotný zánik.

Je smutné vidět odborníka takového formátu, když místo dobré vědy začne nabízet nepříliš povedené apokalyptické sci-fi. Trochu teď připomíná to své příslovečné Tokio. Čeká na smrt a odpočítává dny do velkého finále.

Rady profesora McGuireho se s touto skutečností míjí. Na jedné straně přitom všechny děsí a vytváří atmosféru zoufalství z neodvratného konce, na druhé se aktivně připravuje, aby snad o nic nepřišel. A bude pak stejně nerudný, jako všichni ti vyznavači chiliastických vizí zániku civilizace, kdyby se dle věroučného výkladu v daném termínu konec nedostavil.

Profesor McGuire nepřichází s žádným solidním návodem. Prodává jen strach z katastrofy. A za to je svými věrnými stavěn na piedestal.

Bill McGuire na začátku tisíciletí sliboval zánik civilizace díky globálnímu oteplování nejprve do roku 2030, následně teď do roku 2050. Je to obchodník se strachem. Neuvádí žádné pořádné rady, jen straší a vydělává na tom peníze. Velmi smutný osud vzdělaného člověka.

514
# 26.05.2026, 11:09

Aidamkoo
Tak já si to musel navíc převést na tuzemskou metrickou soustavu, protože jednotka hmotnosti CO2 je podle pana profesora 1 Titanic, což na naše jednotky znamená cca 50 000 Fábií ( na jeden Titanic). a krát teda 800 000 což je cca 40 000 000 000 fábií, což je potom 41 600 000 000 tun CO2 což by mohlo odpovídat.. jen mne zaráží, že na faktech o klimatu mají sumu 52 000 000 000 tun CO v roce 2022, (schválně píšu CO.. aby to mělo pořádnou odezvu;-)) což je o kus více, čili jak je to počítáno nevím.. no každopádně se musí Škodovka činit, aby vyrobila tolik fábií, aby se to dalo porovnat...:cool:, Ohledně toho, že v Londýně bude tejden +40 v roce 2050... na jiném místě jsem se od stejně seriozních vědců dozvěděl, že v tu dobu bude ve Velké Británii pravidelně zamrzat Temže, a bude zde panovat velmi chladné klima.. tak by se měli mezi sebou páni profesoři nějak domluvit.. vidím to na kompromis.. v létě do +30 +32.. v zimě do -15.. to by tak asi mohlo být ne?

Ale jinak se to hezky čte, viděl jsem jednou nějaký film na toto téma, tekl tam rozpuštěný asfalt na dálnici a lídé v tom zpoceně ťapali... z toho plyne, že lidé vydrží podstatně více než jen těch +40.. no ne?

No, na závěr jeden odkaz.. sice ne z obecně uznávaného webu typu blisty.cz , ale snad odpovídající.. tomu říkám pokrok.. Budeme mít zase o pořádný kus přesnější data, tentokrát jde o oceánské proudy a s nimi spojené dění...https://www.nationalgeographic.cz/veda/morske-prou...

514
# 27.05.2026, 13:20

Aidamkoo
No, dneska jsem si projížděl katastrofické scénáře... napočítal jsem slovy15 různých datumů konce světa ... ale jeden odkaz mne zaujal nejvíce.. jede na ACEho, vlně.. sice mi to trvalo přelouskat to až do konce.. no je to šílená spletenina.. je vní asi tak možná, padesát ale, a osmdesát jestliže a pokud.. Takže to je ten odpočet.. vztahuje s to k roku 2033.. což by odpovídalo..nicméně to tam nekončí, protože, jelikož... pokrok, nové technologie, nová ekonomika,,, atd. atd. holt proměnné, tak jak ve všem, ale jsem rád, že ACE v tom má jasno..
https://www.weforum.org/publications/global-risks-...

# 27.05.2026, 20:35

23.05.2026 ČR až 30°C, na 11% stanic překročen rekord
24.05.2026 ČR až 32°C, na 64% stanic překročen rekord
25.05.2026 ČR až 30°C, na 5% stanic překročen rekord
26.05.2026 ČR až 32°C, na 23% stanic překročen rekord
27.05.2026 ČR až 31°C, na 18% stanic překročen rekord

# 27.05.2026, 21:00

ACEOF ACES
Ty lžeš a pomlouváš

# 27.05.2026, 21:00

ACEOF ACES
Nic než lži a pomluvy.

Hezká sebereflexe. Ochlazení a konec tropů zdá se pomohlo. :)

palma
:D:D, super s těmi přepočty.

# 28.05.2026, 16:48

Palma se prostě svých blouznivých fantazií nevzdá - dokud jemu osobně nezačne doslova hořet zadnice, nic se neděje - vždycky je tu pohádka o nových technologiích, nových ekonomikách, pánbíčkovi, který nedá svým vyvoleným zahynouti, a další manifestace lidové hlouposti posilované echo komorami na sociálních sítích. Palma je už starší člověk, takže to nějak k té rakovině nebo infarktu doklepe, a na následky hlouposti jemu podobných budou umírat až další generace.

# 28.05.2026, 16:55

Daniel Ryšlink
Ty seš mrzák a morální dno Ryšlinku. Přát palmovi infarkt nebo rakovinu. Morální hovado. Doufám, že jsi na sebe hrdý. :( Myslím, že k tomu netřeba více komentáře. Snad to nezůstane bez reakce administrátora. Opravdu morální dno, které přeje druhým to nejhorší. Hnus.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.