Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?
Co to proboha je.
Otřes hrůza a děs. Ten Aladin mně dostal úplně. V tom se ani prase nevyzná. Celkem se mně líbí předpověď krajů, že ke každému kraji dali obrázek co je pro ten kraj typické. Dobrý nápad, ale to je asi tak vše. Doufám že to brzy pořádně zprovozní. Ty satelitní snímky proč na in počasí to mají tak krásně přehledné a funkční a na ČHMÚ dojebané jak sovětský svaz.
Aktualizovali jsme stránku o modelu Aladin zde na In-počasí: https://www.in-pocasi.cz/model/aladin/
Dřívější odkazy na ČHMÚ už nefungovali a na novém webu ČHMÚ je myslím zobrazení nepoužitelné, takže ho už nedoporučujeme jako dříve.
no čhmú s tím webem ještě zažije spoustu problémů, aniž bych jim to přál.. ale když teď otevřu hlavní stránku co se načítá půl minuty, jako za starých časů pomalého internetu, a když už se okno otevře tak popisky hore nohama, symboly úplně špatně.. myslím si, že je otázka času kdy i čhmú dojde trpělivost, tak jako nám ostatním už došla dříve. Tohle se nepovedlo..
charlie
Ty jednoduché PNG soubory, které jsme měli všichni oblíbené, už s novým webem nejsou. Naštěstí Ventusky a také in-počasí Aladina zobrazuje. Na opendata.chmi.cz ty PN soubory nejsou, jen GRIB soubory obří velikosti.
Fstorm
Hodně skriptů, hodnně různých závislých prvků. Tím pádem razantní náročnost na výkon serveru a tedy i spotřebu energie (Green ten nový web moc není). Přitom to vůbec nemá cenu dělat mega složité stránky, co za tím je ? Zabraňování ukládání grafů, map, tabulek ?
kapr84
Na časy pomalého internetu si pamatuji. Ten web v první dekádě 21. století mělo CHMI dobře udělaný, přehledný a jednoduchý. Klidně mohl zůstat, jen by se přidávaly funkce. Náročnost na výkon a konektivitu serveru minimální. Začátkem 21. století měli domácnosti často 28.8 kbit/s přes telefon. A účtovalo se to jako hovor z pevné mimo špičku 15.6 Kč/hod. I obrázky dnes směšně malé (měly i malé rozlišení, velikost jednotky-desítky kB) se načítaly se zpožděním. Přůvodce bouřkovou oblačností, který vytvořil Tomáš Psika (ne já) měla stránka nějam k 1.3-1.5 MiB a načítala se celé minuty.
In-počasí
Ráno i včera v noci to blblo, asi nějaké dolaďování. Taak nešly ani otevřít odkazy. Teď to vypadá, že to funguje už. Ještě se to bude muset pořádně ladit.
Třeba tady podzim 1775-2025 v Klementinu:
https://www.chmi.cz/documents/42501/2133222/Klem_p...
Datové cenrum klimatologických dat Copernicus:
https://cds.climate.copernicus.eu/live
To jsou pořádné transfery, celo-světově 90-110 TB denně. Pak jsou tam údaje o datovém transferu za posledních 24 hodin, nebo za včerejší den ? pro různé země a oblasti. V ČR 147 GB včera, v Německu 5 333 GB včera. Nejvíce Čína 32 239 GB. Více států na mapě nulový traffic a to zrovna nejsou pěkné státy. Překvapivě však i Gronsko nulový traffic.
Vím, že se tady již Aladin řešil, přesto mám pár otázek:
- dokáže se někde zapnout zobrazení teploty ala po staru? Mapka hezky ukazovala teplotu. Jako je hezké mít stanice CHMU, které jsou někde poblíž a k tomu jen teplotní mapu, jejíž citlivost není zrovna ideální ... Plus při kliknutí do mapy se žádný údaj neukáže.
- existuje někajá možnost zobrazení ala starý Aladin, kdy si člověk mohl vybrat požadované mapky a co 3 hodiny vidět vývoj?
- kde najdu Meteogramy pro požadované město / vesnici v ČR? Hledám, hledám a nic.
Děkuji
PS. spousta tak krásně jednuduchého a přehledného se ztratila
andy206
Mapy bychom poměrně snadno zvládli vyrobit a zasadit to do podobného stylu prohlížeče, ale má to opravdu smysl? Je to spíše o zvyku a jedinou výhodou je rychlejší prolétnutí všech map. Ale naopak oproti Ventusky to má celou řadu nevýhod od nemožnosti zobrazení konkrétní lokality na mapě, zoomování, zahazování rozlišení, časů (hodinového kroku) atd.
Mapy z modelů si prohlížím docela často a dříve jsem také chodil na ten ČHMÚ prohlížeč, kde se to vypsalo pod sebou. Ale od té doby, co je ten model na Ventusky, tam nechodím. Prostě jsem si zvykl na jiný způsob zobrazení, které to zase umožňuje použít trochu jinak a hlavně rychleji srovnat s jinými modely.
Meteogramy je jiná věc. Ty jsou užitečné vždy. Aktuálně jsou v aplikaci na iOS a Android od Ventusky. Plánujeme jejich další rozšíření. Ale to už jsou složitější funkcionality.
Starý web jede stále : https://intranet.chmi.cz/
Jinak ty odkazy na in-pocasi a ventusky jsou parádní, jen co bylo super, byly i ty čísla v mapě. To na ventusky chybí
Mám v okolí pár lidí co tvorbě složitých webů rozumí, tak si tady odložím pár jejich postřehů k novému webu CHMU.
to mi vysvetlete, jak se neco takoveho muze stat. to je na kriminal. jak to mohlo projit pres nejaky technicky dozor? staci se podivat na zdrojovy kod stranky, kazdy jeden radek je absolutni peklo
prej to stalo 30 mega s podporou na 5 let. mozna to zvladne spravovat ten autisticky rainman co to psal, ale potom to muzou vsechno zas vylejt
jinak cely ten web obsluhuje nejaka obskurni knihovna https://alloyui.com/ ktera je 10 let deprecated, tolik k tomu modernimu js
(Jednou jedenkrát nám hackli jeden dodavatelský web. Přes Liferay.)
Tak jsem se do toho kódu teda taky kouknul. A málem se vyvalil. Kdepak, žádná kompilace, to je stará poctivá ruční práce na koleně, pánové. Sedí to CMS Liferay, který to montuje z bloků dohromady, ale kompilace veškerá žádná. O vhodnosti tohoto řešení se určitě dá diskutovat (čti: se posrali do kopce). Ale ten kód je fakt lahůdka. Ty stovky prázdných řádků. Ta struktura, jak se periodicky střídají inline skripty, HTML a CSS bloky, to se jen tak nevidí.
TL,DR: Je to větší průser než jsem si myslel.To bude padat x-krát do měsíce.
Dost nešťastné je i prohlížení webkamer. Na předchozím webu bylo mnohem lepší přiblížení. Líbila se mi i možnost zvolit si záběr z konkrétní kamery v konkrétním čase. Většina snímala každých 5 minut. Ta možnost animace na časové ose, která je umístěna nad pohledem kamer to nedokáže nahradit.
U meteogramů je nejhorší, že absolutně nejsou pro klimatické stanice, ale pouze pro "obce" (případně další zájmové body). Dříve šlo porovnat starší meteogram s aktuálním průběhem počasí na stanici (třeba Churáňov, ...), dnes to nikdo neudělá!
Potom ještě jedna drobnost: dříve hydrák publikoval grafy průběhu počasí pro všechny stanice, i ty, které nevlastnil, ale data měl (třeba Šumava: Boubín, Plechý, Březník). Dnes jsou (a asi do budoucna i budou) tyto výsledky nedosažitelné.
CtiborV
Starý web i s mapy a grafy ve formě PNG ještě jede jako intranet. Uvidíme, jestli ho vypnou tento týden nebo až v lednu (kdo ví, ale už v podstatě běžet neměl).
chatar
No ne že bych uměl kodit weby, ale v těch kodech html stránek se hrabu (třeba Ogmet, tam je to relativně snadné), nebo i jinde. Ten zdrojový kod stránky na novém webu CHMI je fakt šílenost. Ono to teda bylo i na předchozím webu druhé generace (2010-2025), html kody čím dál složitější. Otázkou je proč tomu tak je. CHMI jako by bylo překvapené negativní reakcí, ale udělali vše co nejvíce tajně a ty složité kody jsou tam schálně. To jako externí firma vytváří web za více než 1 M Eur a vývoj vůbec není konzultován v průběhu ? Nebo tam bude to dobré víno krabicové.
Na stabilní provedení to nevypadá. Hlavně až bude mimořádní událost.
Třemšín
Samozřejmě, zvolení si jakéhokoliv času za posledních pár dní a krok kamery 5 minut. Fotky z kamer (JPG) dostupné přes jednoduchý link. Teť nějaký šílený složitý skript a možnost pouze animace. Nemožnosti využít link či uložit obrázek, to už se tu řešilo.
KarMat
Gyslíš ty grafy ze stanic za posledních 48 hodin, všechy veličiny v jednom grafu ? To bylo moc super. A celá ta sekce s grafy ponechána dostupná ve tvaru ještě původního webu z první dekády 21. století. To bylo prostě super. Stejně tak graf z Libuše. Na novém webu to není. Stejně tak jako tam nejsou obrázky z detekce blesků. Radar, sondáže, družicová data, to je na opendata.chmi.cz ale ty grafy ze stanice a blesky ne.
andy206
In-počasí
Mapy z Aladina na stránce jako PNG obrázky byly super, potvrzuji. A dalo se to krásně sosnout přes terminál. Teď asi smůla, na opendatech nejsou ty mapy z Aladina. A GRIB soubory s enormní velikosti zpracovávat, to by byl žrout výkonu i konektivity pořádný.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.