Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu velká oblačnost a ojediněle i zaprší, od severozápadu ubývání oblačnosti, v noci tvorba mlh

Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?

380
# 09.12.2025, 18:53

Někomu funguje stále starý web CHMI, který běží od roku přibližně 2010-2013, nevím přesně.

Teď (maximálně pár dní dozadu) se mi po zadání chmi.cz objeví zcela nový web kde již není možné dostat se k PNG obrázkům, jen nějaké složité mapy v Java Skriptu, nic pro Geeky. Zprávy a aktuality staršího data chybí, stejně tak jako PNG denní mapy. Web je totálně nový.

Zkoušel jsem všechny 4 varianty:
https://chmi.cz
https://www.chmi.cz
https://portal.chmi.cz
https://www.portal.chmi.cz

Všechny 4 varianty stejný výsledek. Po zadání odkazu se do URL automaticky objeví čas a souřadnice.

Ostatním uživatelům se zobrazuje starý web na PC i na mobilu. Verze s portal.chmi.cz vůbec nejde ostatním uživatelům.

Něco podobného postihlo i Ogimet na podzim 2025, ale tam to není úplně nový web.

Nový web CHMI od prosince 2025 ???
121
# 09.12.2025, 18:58

TommyAst
Též se mi zobrazuje nový web a absolutně krok dozadu, design sice modernější, ale defakto tam nic nejde najít.. ani webkamery s grafy ČHMÚ stanic prostě už nejsou. Pěkně na 💩. Klasika téměř vždy se "update" do lepšího změní na horší.

7
# 09.12.2025, 19:07

tak ono je to asi trend u všech, to zjednodušování webů.. vidím podle toho co postl TommyAst, že je prioritou předpověď počasí... jenže co my ostatní? Na nás se nemyslelo? Hlavně, že měli dva roky zpoždění se spuštěním.. doufám, že mi teda pofrčí starý co nejdéle.. když to tady čtu.. :cool:

akorát, že místo aby se s věřejností pracovalo, vysvětlovalo, zároveň používalo odbornější prostředí tak se to takto zjednodušuje a široká věřejnost zůstává i nadále spíše "hloupá"... pak tady nemají denně vycházet články jako na TN.cz.. jaké vycházejí...

F4
115
# 09.12.2025, 19:55

Mně se to zobrazilo na mobilu a tam je to děs běs. Hlavně snímky z družic. Měl jsem v cookies zvolených 5 snímků z denního módu a teď je tam kdo ví co a načten den zpátky. Na PC mám stále starý web. Prý teď je pilot na pár random zařízeních.

380
# 09.12.2025, 20:16

kapr84

Nejjednoduší byl ten úplně původní web, který byl někdy v letech 2012-2014 vypnut, chmi.cz i railea.chmi.cz. Na novém webu už je hodně JavaSkriptu a různých obfuskací, aby nebylo možné data stahovat pomocí skriptů a nebo prostě si data ukládat, uložit si URL adresu.

Na novém webu jsou to velmi složité a náročnější na procesor aplukace, bez možnosti uložení obrázků, nemožnosti skriptování, automatizace a pod. Je to udělaný tak aby se na to mohl člověk dívat jako na televizi, složité a náročné kody. Hlavně aby si nemohl nic uložit.

Ještě že v rámci regulí EU existují opendata.chmi.cz kde je to také tak trochu úmyslně nepřehledné.

37
# 09.12.2025, 21:31

TommyAst Ja mam porad starej, ale jestli to pak bude vypadat jako na tom screenshotu tak to bude asi konec :!!:

76
# 09.12.2025, 21:56

Nový web ČHMÚ pro 99% populace bohatě stačí. Většinu lidí zajímají jen základní údaje. Obecně na internetu celkově klesá návštěvnost webů nejen o počasí. Hodně to začíná nahrazovat umělá inteligence např. od Googlu a samozřejmě dnes existují desítky aplikací pro mobil.
Mimochodem pokud takto nový web ČHMÚ zůstane, tak to ušetří i spoustu času správcům webu a i meteorologům. Kdo nikdy neprovozoval vlastní web s velkým obsahem a databází, tak si ani nedokáže představit jak je to náročné na údržbu.
P.S. Nyní ve 22:00 hodin dne 9. prosince se mi zobrazuje původní web...

380
# 09.12.2025, 22:25

ondrav
Ne ono je tomu právě naopak. Ten nový web když si projdeš tak je složen z mnoho malých dílů, hodně složitého a propojeného kodu, různé JavaSkriptové části. Informaci je tam stejně, zobrazení, html kod a databáze mnohem náročnější.

Nejjednoduší je static HTML, obrázky, text, tabulky. To bylo v původním webu. Na novém webu je těch informací skoro stejně, zobrazeny jsou pomocí složitých kodů a databází (aby nešlo ukládat data a obrázky ?). I ten web celá léta až do teď má složité kody aby nešlo data sbírat-ukládat jednoduše.

Na údržbu a provoz (co do výkonu serveru se týče) byl nejlepší ten původní web, který skončil před více než 10 lety.

380
# 09.12.2025, 22:27

Jinak podle všeho starý-nový web se zobrazuje podle geo-lokace IP adresy co jsem tak vypozoroval. Při přístupu s IP adresy mimo ČR se zobrazuje ten nový. Zamezení většmu přístupu dat ze zahranicí ?

7
# 10.12.2025, 03:41

Třeba chtějí co nejvíc lidí nahnat na Facebook a další sociální sítě, aby o každém uživateli měli co nejvíc dostupných údajů...;-) tak to za mě asi konec s čhmú. Budu hledat v zahraničí... Tady to jde do kopru, se vším. I zpravodajstvím..

7
# 10.12.2025, 09:30

Tak už jede i mě... Nic pro mobil...

46
# 10.12.2025, 10:08

Já rozumím tomu, že se ČHMÚ (a bohužel i jiné instituce v ČR) snaží zpřístupnit svou činnost široké veřejnosti, tedy i absolutním laikům, meteorologií nepolíbeným. Nechápu ale, proč není po úpravě webu buď možnost přepnutí na starý web nebo možnost přepnout do nějakého profesionálnějšího rozhraní. Tam by chodili nadšenci jako jsme my a běžní uživatelé by se této části webu mohli vyhýbat. Nechápu. Už delší dobu mám ale bohužel dojem, že zlatá éra internetu a dostupnosti všemožných dat je dávno pryč...

# 10.12.2025, 10:38

já jsem furt na starým, pohodec

7
# 10.12.2025, 10:42

Ondra77
Souhlasím. Mělo být na úvodní straně přepínání mezi dvěmi verzemi..

6
# 10.12.2025, 11:57

Už se mi na PC také zobrazil nový web jen jsem tam nenašel mapy z aladina jen tu animaci

7
# 10.12.2025, 12:24

Jako co třeba synoptická mapa, výškové mapy, synoptické stanice, synoptická hlášení pryč.. všechno to osekali... Takový web ať si strčí do špic :zz: to fakt co vypustili ven.. za mě velká nespokojenost. Hlavě aby se široká veřejnost nažr.. najedla...

148
# 10.12.2025, 12:35

kapr84
Nechtěl jsem tomu věřit, ale je to tak. Nebo teda jestli to tam někde je, tak to mají dobře ukrytý.

# 10.12.2025, 13:32

Tak jsme přišli o cca půlku dat a funkcí starého webu. Nový web funguje jen napůl, nejdou animace kamer, nejde poloha u družicových snímků. Naprosto zmizeli obrazové mapy z aladina, nyní už jen meteogram . Naprosto zmizelo radarové odhad srážek, data z akt. srážkoměrů .

Osekaly toho opravdu hodně. Katastrofa

13
# 10.12.2025, 14:09

Totálně děs. V tom se ani prase nevyzná.

# 10.12.2025, 14:21

Naštěstí u mě je ta katastrofa jen na mobilu, na PC jak Edge tak Chrome v okayu, ale na tom mobilu to vypadá hrozně a jestli ty samé "vychytávky" budou i na desktopu, tak teda solidní red flag. Fakt velmi nepovedené.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.