Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Výšková níže přinese přechodně místy více oblačnosti, zpočátku bude zase mlhavo

Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?

393
# 20.12.2025, 23:01

andy206
S tou novou mapou výstupů Aladina také potvrzuji, že je dost složité vidět, kde jakou teplotu (nebo jinou veličinu) předpovídá. Ty stupnice jsou dost nečitelné. A samozřejmě ta mapa na stránce, to je něco poměrně složitého. Ty staré obrázky PNG byly prostě nenáročné a přehledné. Dá se tam ale zase poměrně dobře zazoomovat (na novém webu).

I ty mapy denních dat na původním webu (příklad maximální teploty) měly problematickou barevnou stupnici. A navíc interpolace teploty podle nadmořské výšky, což často neplatí:

https://intranet.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/O...

Ostravská pobočka tříve třeba na Infometu postla mapu ČR s průměrnou měsíční teplotou, kde ty barevné odstíny byly čitelné a na mapě konkrétní čísla ze stanic. Ale to právě v CHMI nepožívají. S hůře čitelnou stupnicí je to časté. Aby nebylo možno uložit obrázek, snadno přečíst hodnoty ze stanic ?

Tady je zase perfektní wetterzentrale.de kde jsou přepovědní mapy pro západní-střední Evropu. A také meteomodel.pl kde jsou předpovědní mapy pro Polsko, je na mapě i velká část ČR. A samozřejmě Meteologix.

intranet, kde jsou jako PNG mapy, grafy ze stanic, blesková i radarová data, snad poběží co nejdéle. O tom žádná. Nový web se načítá už teď poměrně rychle (i když teď je zátěž minimální). To doladění webu nějaký čas trvá vždy (mohli chvilku nechat běžet starý).

92
# 21.12.2025, 11:21

Error :D Všechny je tedy odklikávat nebudu, mažu chmi.cz ze záložek a je to. To se nedá.

Error
# 21.12.2025, 11:40

No vidím že někdo už to poslal předemmou, ale je to dobře zalagované. Ale aspoň už se to postupně mění všech o na ten nový web ze starého. Ale teď si zase zvyknout kde co je:D

# 21.12.2025, 11:41

Spadl server něco si přejte! :D jinak za skoro 30 mega srandovní web.

393
# 21.12.2025, 13:20

Taky mi tam dopoledne skáknul error (více oken). Okna jsem ignoroval, prohlížet web šlo, byť ne zrovna úplně pohodlně. Nový web se dolaďuje vždy. Spíše mi vadí to přehození webu co nejvíce potají a s překvapením za zády uživatelů. To zrušení uložitelných obrázků. A ty šílené kody záměrně. O co tam šlo ?

1694
# 21.12.2025, 13:51

Jsem jediný komu ČHMÚ funguje v pořádku? :D
Možná zrovna, když se tam nějaký ten error objeví, tak nejsem aktivní.

393
# 21.12.2025, 14:25

Tadeas
Většinou relativně funguje, ty errory tam byly dopoledne, teď už ne. Zpomalená odezva, někdy i výrazně - to už je časté. V tom ale ani tak hlavní problém nevidím, ty horší věci už jsem zmínil.

2
# 21.12.2025, 20:48

Tohle je absolutne nepochopitelne a neomluvitelne diletantsvi. Pokud hodla jakakoli organizace nebo instituce zmenit kompletne web, tak se to normalne oznami, da se odkaz na "beta" verzi webu, ceka se na zpetnou vazbu, ta se zpracuje, vsude se to ohlasuje, ze dojde ke zmenam URL atd., aby se na to vsichni kdo puvodni web pouzivali pripravili. Vzdyt i udelat web tak, aby tam byl parser starych odkazu a ty presmerovavaly aspon na nove stranky se stejnym obsahem je zaklad zachovani kontinuity informaci. Jak nekdo mohl tohle nasadit bez jakehokoli oznameni a bez nasledne komunikace, to je neuveritelne. Akorat par zdesenych komentaru od nahodnych zamestnancu CHMU. Vzdyt si tim akorat sami pridelavaji praci - uricite je tu spousta lidi ktery by jim betu vecne okomentovaly pomalu by to dodelali a pak se to nasadilo. Takle tam nekomu hori koudel u zadku, protoze nasadili nedodelek naprosto nedomyslenym zpusobem.

393
# 21.12.2025, 22:38

covex
Samozřejmě, že je to totální diletanství. Jak už jsem tady rozebíral, při přechozu ze starého na nový web by měly aspoň 3 měsíce běžet weby oba s tím, že nový web se dolaďuje. A také se přechod oznamuje předem. Zvláště tady, kde je ten nový web s absolutně jinou strukturou se vším všudy.

Tady byly překvapení i zaměstnanci CHMI, nikdo nic nevěděl. A pak téměř od všech negativní reakce. Na FB (kde účet nemám) CHMI oznámilo, že je mrzí negativní reakce a web budou postupně vylepšovat. Aby také ne, když ten přechod na nový web (podle všeho ani netestovaný, a kompletně nový) udělali co nejvíce potají, že o tom nevěděli ani zaměstnanci. On se ten přechod tedy také tolik nepovedl, podivně se to přepínalo na základě IP, Cookies ? Tajný přechod s co největším překvapením (aby nešlo se připravit), velmi složité kody a celý web, neeistující obrázky (nebo podivné odkazy na obrázky). To bude nejspíše záměrně, ani zaměstnanci CHMI to nevěděli skoro nikdo.

# 22.12.2025, 09:57

Ten nový Aladin se mi moc nelíbí. Člověk je prostě zvyklý na ty obrázky pod sebou, je to mnohem přehlednější a rychlejší projetí dat, než nějaká animace v jednom jediném rámečku.

Povedlo se mi najít odkaz na starý Aladin, ale otázka na jak dlouho funkční. Zatím to běží... :D

https://intranet.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/o...

Tady je vlastně odkaz na celý starý web ČHMÚ (nevím jestli to už někdo dával, nepročítal jsem všechny příspěvky, kdyžtak sry...)

https://intranet.chmi.cz/

# 22.12.2025, 10:25

Tohle mi hlava nebere. Proč když ČHMÚ vypracoval a není to tak dávno velice pěknou a přehlednou stránku hydro.chmi.cz, kde byl pěkně zobrazen stav sněhu v ČR na stanicích to nahradili tím novým, co už tak moc pěkné není? :D

Navíc to ukazuje nesmysly... :D

Co se Vám líbí víc? Ta staré verze byla za mě úplně OK, ta nová mi přijde odfláknutá a je otázka, jestli to bude někdy ukazovat správná data.

stará verze mapy sněhu, zdroj: hydro.chmi.cz
nová verze mapy sněhu, zdroj: chmi.cz
# 22.12.2025, 10:51

AuraPočasí
Oni ty čísla na mapě nejsou hodnoty, ale počet stanic v daném místě. Jenže to vypadá jako hodnota :D Dělal to někdo, kdo nad tím nepřemýšlel no. Je to na vyhození.

393
# 22.12.2025, 11:44

AuraPočasí
Ten starý Aladin máme radši tady snad všichni. Jsou to přehledně obrázky v tabulce a na mapách jsou dobře vidět hodnoty. A jsou to uložitelné obrázky PNG, snadný link k obrázkům. Nový Aladin, to nejsou obrázky, ale zobrazení na mapě pomocí několika prvků. Hodnoty podle stupnice těžko orientovatelné.

In-počasí
To se různě na mapách vyskytuje, že když je větší koncentrace oběktů (stanic, kempovacích míst, obchodů) na mapě, tak se tam zobrazí číslo počtu oběktů. Viděl jsem to na mapách různých typů. Já se v mapách docela vyznám, ale někoho, kdo s tím nemá tolik zkušeností, to může zmást, jestli je to hodnota ze stanice, nebo počet stanic. Většinou jsou takto zobrazená čísla na mapě s počtem oběktů v daném místě graficky celkem dobře odlišena od hodnot (třeba v archivu na in-počasí). Na tom webu CHMI se to moc nepovedlo a kdo s tím nemá zkušenosti, může to zmást.

# 22.12.2025, 12:04

TommyAst
Tak ten ALADIN byl o zvyku. Teďka vyjde nejlíp na Ventusky, navíc když jsou tam nějaké možnosti zobrazení navíc jako suma srážek za 72 h, max. nárazy větru, CAPE, pocitová teplota atd.

Na tom novém zobrazení od ČHMÚ se mi asi nejvíc nelíbí - no vlastně takto, nevím, jak to zdůvodnit, ale intuitivně se mi to nějak nelíbí komplet. Ventusky má to zpracování prostě lepší.

A to, že v mapě nelze zobrazit ty číselné hodnoty je samozřejmě největší minus, na Venusky to samozřejmě jde...

In-počasí
Asi nejsem jedinej, komu to nedošlo, ale docela jsem se pobavil no... :D Navíc když jsou tam dvojky jako 2 cm a Krkonoše, Jeseníky, 10 a 8 jako cm :D pak to ještě více mate, vždyť přeci na horách je obvykle sněhu víc a navíc by to mohlo + - odpovídat i realitě, vzhledem k tomu charakteru počasí - zbytky sněhu na horách + pár cm z průmyslového sněžení různě po ČR... :D

Mě jebne... :D

0
# 22.12.2025, 12:33

Tak jedna relativně příjemná zpráva - původní web funguje na adrese https://intranet.chmi.cz, fungují (snad) i všechny dílčí adresy, právě se mi podařilo stáhnout například všechny aktuální grafy automatických stanic. Je otázkou, jestli nebude intranet brzy zrušen úplně.

# 22.12.2025, 13:04

Můj pocit z rychlosti zveřejnění nového webu je ten, že za tím může být snaha splnit staré resty (moderní web už ČHMÚ avizoval několik let) v situaci změny garnitury na MŽP...

Pokud jde o https://intranet.chmi.cz, nejspíš nějakou dobu poběží, protože minimálně zaměstnancům ČHMÚ může usnadnit přechod na nový web. A taky může sloužit jako feedback k nově prezentovaným produktům.

Každopádně má nový web extrémně hodně much, aktuálně jsem si chtěl spustit hodinový úhrn srážek a načítá se již dvě minuty (hurá, mapa se načetla). Dříve se daly v tabulce stanice krásně řadit dle 24h úhrnů, byla tam archiv cca 10 dnů. Teď je vše zničeno. Data jsou jen k poslední hodině :( Kdo toto vymyslel... Při tom přece jen šlo důsledně splnit původní informační hodnotu v novém grafickém kabátu.

# 22.12.2025, 13:10

TommyAst
To není o zkušenosti, jako spíše o pozornosti. Prostě jsem viděl čísla, nepřemýšlel a první co mě napadlo bylo: To jsou chybné údaje a hodnoty, přece nemůže takhle ležet sníh po republice vzhledem k počasí.

A viděl jsem tu mapu poprvé. Samozřejmě by mi to brzy došlo, že se jedná o počet stanic, i kdyby mi to nikdo neřekl.

Každopádně zkuste si z toho základu vyzoomovat, že má Boubín 6 cm sněhu. Neskutečné kolikrát musí člověk přiblížit, aby se to zobrazilo. Tahle mapa, aby člověk se něco dozvěděl bude vlastně jen o nekonečném zoomování a nikdy nebude mít ty data přehledně nějak uceleně. A furt tam budou ty čísla počtu stanic v okolí. Nějak mi to nedává smysl, přijde mi to úplně nelogické. Člověk by měl rovnou vidět ty hodnoty a ne nějaký počet stanic.

To hydro.chmi.cz možná nezruší a pojede dál, protože je to docela nové, ale prostě to srovnání tohoto nového produktu vs. toho, co je člověk zvyklý pár let, je docela zajímavé.

Prostě tam mohli nechat něco podobného i na té basic stránce ČHMÚ. Nechápu, jaký má smysl dělat nové zobrazení, když už jedno velice povedené a dobré existuje.

12
# 22.12.2025, 14:05

Ty nové mapy, to je tragédie.. jak píšete, člověk jen přibližuje, aby nakonec měl na monitoru 3 stanice.. je to špatně řešené celé, uložit mapu je taky k ničemu, když tam nejsou všechny stanice.. proč to jinde jde? Dokonce i když máte zoom na celý kraj tak tam stále nejsou vidět všechny stanice v kraji.... to je konec tohle fakt.

A ještě dovětek, ty stránky víc nefungují než fungují.. a myslím si, že to bude už jen horší a horší s tím jak se bude připojovat víc a víc uživatelů. A nechci vidět co bude s webem až bude nějaká vyraznější povětrnostní situace.. tohle je opravdu na rezignaci těch co to schválili.. jiné cesty skutečně není.... zrušit smlouvu a zadat novou zakázku někomu schopnějšímu... ono to opravdu lepší nebude... ;-) nemějme nějaké iluze.. tohle bude jen dál a dál bobtnat.

# 22.12.2025, 14:29

kapr84
Podle mě jsou nešikovně udělané už jenom čísélka, přijdou mi malá, jako kdyby to člověk chtěl intuitivně přiblížit lupou, jenže to nejde... lze zoomovat pouze mapu a podklad a čísélka jsou stále malá a navíc jednobarevná, bez odlišení podle různých kategorií hodnot.

Dávám pro srovnání třeba jak je to tady na In-počasí, co Vám přijde přehlednější a co více padne do oka a lépe se čtou ty hodnoty?

Na tom zpracování In-počasí je podle mě hned na první pohled výhoda, že číslo je černě tučně - lépe čitelné, navíc v rámečku - kde se navíc mění barva podle hodnoty.

Ta verze ČHMÚ je jenom nějaká rádoby modernistická super mapa (to asi ne :D), ale z hlediska praktičnosti úplně o ničem...

Dokonce bych řekl, že na té mapě ČHMÚ je více těch čísel kolik je stanic je v okolí, než hodnot, ale dnes jsem se tedy fakt pobavil... :D Nedivím se tomu, že ČHMÚ spustilo nové stránky, OK pohoda, ale snad to ještě projde nějakým progresem a sebereflexí, protože tahle verze zatím není nic moc, ale kdo ví, rozhodnou ti nahoře.

teplotní mapa ČHMÚ
teplotní mapa In-počasí
215
# 22.12.2025, 14:37

AuraPočasí
Dnes jsem akorát s někým diskutoval o tom, že in-počasí teď využívá dobře situaci a zlepšuje web (SPRÁVNOU CESTOU), když ČHMÚ slušně řečeno pokazilo web a je tam prostě vše strašně nepřehledné atd. Takže to sem přiláká i více lidí si myslím. Vše lépe tady.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.