Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Kromě Moravy a severu Čech se dnes nízká oblačnost místy rozpustí

Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?

84
# 17.12.2025, 19:50

Dívám se na tu smlouvu o vývoji nového webu ČHMÚ... a podle toho, co se píše tady, tak to nesplňuje hned první funkční požadavek:
Dodané řešení musí být schopno prezentovat veškerý obsah umístěný na aktuálních webových stránkách www.chmi.cz a musí podporovat veškeré běžně využívané rozšířené funkcionality (práce s menu, proklik na odkazy, ...)

Jinak jako referenční maximální zátěž to bere návštěvnost webu při povodních roku 2013.
Smlouva byla podepsána v listopad 2022.

383
# 17.12.2025, 20:45

TomasMost
Je to takové dost podivné, lidem v CHMI se to nelíbí taky po většinou. Že by firma tvořila a s CHMI konzultovala minimálně ? Cena webu je přes 1 M Eur a nebo také okolo 13 BTC. Jako, když to tvoří firma externí, vyjde to docela draho. Když by to vytvářel někdo z CHMI několik let na plný úvazek, byl by web mnohem jednodušší a přehlednější. Ty buď neexistující obrázky nebo obrázky s naprosto šílenou adresou, to je taky něco. Má to zabránit ukládání či automatickému stahování dat ?

Kolik stál web infoviz.cz a envidata.cz a kolik (by) stálo vytvořit web in-pocasi.cz ?

andy206
To tam možná ani nebude, jen na opendata.chmi.cz tam jsou i PNG obrázky:
https://opendata.chmi.cz/meteorology/weather/radar...

Opendata jsou něco jako web první generace (static HTML).

kapr84
No to ukládání snímků, nebo stahování dat, to jim vadilo celá léta. U přehledu SYNOP stanic pro každý den tam na webu střední generace prdli Java Skript, aby to nešlo ukládat automaticky přes skript. Historická data (všechny sekce) z úplně prvního webu CHMI obalili Javastriptem, jinak jsou to stejné stránky.

Ale ten nový web - Ty neexistující obrázky a šílené linky na obrázky, to jsem ještě tedy neviděl. Ne jen že si to člověk nemůže automaticky ukládat, ale ani ručně pomalu (jen Print Screen). Ale i snímek obrazovky jde zautomatizovat např. přes Selenium, jen odkazy jsou udělané tak aby to nefungovalo. Stejně tak ta barevná škála na aktuálních mapách (které na novém webu nejsou), aby nešly poznat hodnoty.

Samotné prohlížení webu se mi zdá dost náročné a komplikované. Je tam spousty prvků, skiptů, animací. Pochybuju, že to zvládne velký nápor, který bývá při povodních. Byť to bylo kritérium pro vývoj.

Výrazně se brání ukládání dat např. web en.tutiempo.net (příklad z Brna):
https://en.tutiempo.net/climate/07-2023/ws-117230....

Tyhle tabulky i struktura stránek šly krásně rozparsovat do CSV souborů a vytvořil jsem si celo-světový přehled, cca 18000 stanic. Šlo to do roku 2017-2018. Pak ale udělaly kod stranky úmyslně zcela nezpracovatelný. Je tam možnost stáhnutí dat. Ale za datový soubor (celá historie) z jedné stanice Brno Tuřany chtějí 296 Eur. To je vtipné. Přitom to jsou volně dostupná GSOD data:

https://www.ncei.noaa.gov/pub/data/gsod/

SYNOP hlášení (surová data) jsou celo-světově tady:

https://www.ncei.noaa.gov/pub/data/noaa/

Minimalistická verze:
https://www.ncei.noaa.gov/pub/data/noaa/isd-lite/

A největší klimatologická databáze, co znám (celo-světová) GHCN (Global Historical Climate Network):
https://www.ncei.noaa.gov/pub/data/ghcn/

383
# 17.12.2025, 20:59

Marek_98
Ten nejnovější web paskvil fakt je, a to totálně. Pozitivní hodnocení nikde, nechápu vývoj. Ten úplně první web byl nejlepší. Nový web (který běžel roky až do teď) byl spuštěn někdy v letech 2010-2011 tuším. Až do roku 2013 běžel paralelně starý web old.chmi.cz. Faktem je, že na tom webu druhé generace bylo toho hodně použito z webu první generace a zaobaleno. Nový web 3. generace je nový úplně.

Celý ten systém, proč to udělali touto cestou nechápu. Fakt se snaží za každou cenu zabránit ukládání dat a kvůli tomu tak vysoké útraty ? Tady ani samotné zobrazování dat na webu a hledání není úplně přehledné. A ideání pro mobily to fakt není. Web 2. generace co běžel do teď fungoval celkem dobře. Ale uklánání dat tam taky bránili.

spurdo
Vzhledem ke složitosti systému a různé provázanosti fakt ne. Funkcionalita a hledání na webu moc nejde. A aby to zvládalo nápor při povodních, vzhledem k tomu kolik je tam různých prvků a databází. To fakt si nemyslím. Prováděli zátěžový test ?

# 17.12.2025, 21:16

Všimli jste si mimochodem, že se - nejdřív u nové aplikace, ted i u webu, zhoršilo hlavně při zazoomování, 'rozlišeni' odrazů? Nedošlo i zároveň tedy ke změně zdroje snimků?

Co se podkladové mapy týká, je otázka, zda ta oranžová, rozdělující kraje, nebude splývat s oranžovými odrazy

383
# 17.12.2025, 21:25

Stormwatcher.97
Rozlišení radarových snímků by mělo být tuším 1x1 km na jeden pixel. Nebo jestli to u bylo změněno na 0.5x0.5 km ? Spíše ne. Snímky by měly být po 5 minutách. Častěji snímky být ani nemohou kvůli tomu, jak radar pracuje. Pmatuji si na prvním webu radarové snímky malé, rozlišení 1 pixel 2x2 km a radarové snímky po 15 min, ze začátku snad i po 30 min.

Možná je to tím, že při zoomování do malé oblasti je použitý digitální zoom, tedy interpolace hodnot v jednotlivých bodech z dat nižšího rozlišení. To se dělá, i když se např. interpoluje mapa teploty ze staničních dat. Na novém webu jsou podle všeho kostičky proto, že interpolaci do vyššího rozlišení (digitální zoom) nepoužívají. Ke změně zdroje by nemělo dojít, CHMI má dva radary (V Brdech a Skalka na Moravě). Meteopress má těch radarů v ČR více, ale nejsou tak přesné. Meteopress je oddělená soukromá firma.

S oranžovými odkazy to splývat bude.

Radar je i tady na in-pocasi.cz a také na radar.bourky.cz. I tam jde dobře zobrazit blesky či za zoomovat.

# 17.12.2025, 21:45

TommyAst
Tak oranžové rozdělení krajů/ORP jde v podmenu de/aktivovat.

383
# 17.12.2025, 23:17

kapr84
K té adrese obrázků, u kamer, sondáží, dalších dat když otevřu obrázek ve vedlejším okně, tak se zobrazí ta šílená adresa. To co se ukazuje jako adresa obrázku ve skutečnosti není adresa obrázku, ale přímo datový obsah (binárně) onoho obrázku - hlavička a datový tok. Je to stejné, jako když by jsi si obrázek otevřel v TXT souboru. Graf sondáže z Libuše (rozlišení malé), velikst obrázku 56.9 kiB, ale když jsem si adresu obrázku uložil do TXT souboru, soubor má 75.9 kiB. Některé znaky binární nejdou převést jako znak textu. Ta adresa je tím pádem tak dlouhá, že je to na několik stránek. Přikládám obrázek první stránky v texťáku.

Obrázky, které jsou stálou součástí stránek CHMI a také třeba grafy v měsíčních zprávách (některé) mají však adresu normální:

https://www.chmi.cz/o/adaptive-media/image/3586089...

Po otevření obrázku ve vedlejším okně nebo kopírování URL obrázku se mi zobrazí tato URL:

https://www.chmi.cz/o/adaptive-media/image/3586089...

Řetězec za příponou JPG (otazník a t=.....) se dá jednoduše smazat. Je to jen časová značka kdy byl obrázek otevřen z článku (v počtu milisekund od 01.01.1970 00:00:00.000). Otazník a za tím dodatkové informace jsou u hodně URL na novém vebu. V URL být nemusí.

V poklidné době a pozdě večer se někdy taky nový web seká. Ty povodně nebo větší bouřkovou situaci fakt asi nedá.

Takto vypadá URL grafu ze sondáže (TXT velikost 75.9 kB)
1
# 17.12.2025, 23:28

No co k tomu říct.. fakt hrůza. Zrovna jsem šel zkontrolovat jednu věc, web spadl:D. Tohle bych ale před půlnocí opravdu nečekal.

383
# 17.12.2025, 23:30

Tomr
Tipnul bych to na nějaký update webu, možná větší update a proto je nedostupný. Obvykle update uživatelé nepoznají třeba tady na in-počasí. Třeba mají nedostatečně zablokované ukládání grafů uživateli a je třeba posílit ochranu aby si soubor nikdo neuložil.

1
# 17.12.2025, 23:45

To je dost možné, ale i tak mi to přijde celé jakési pomalé, třeba prohlížení MSG dat, to je strašné, pro mě jedna z nejdůležitějších věcí. A teď, když je to zasekané, no co s tím.

9
# 18.12.2025, 04:15

A když už člověk má možnost stáhnout něco, třeba vyhodnocení měsíce tak to trvá hrozně dlouho.. a to mám připojení, 300 mbit/s. Dvacet fotek o velikosti 10 MB jsem na fb nahrával ani ne minutu...

Jakoby se v tom snažili co nejvíc bránit, však už jsem jim taky na toto téma napsal ne zrovna příjemný email. :!!:

Jediný, kdo tady web bránil byl tuším Lerak :)

# 18.12.2025, 08:50

Velice nízká hustota informací na nových stránkách v porovnání s předchozími řešeními, což je pro prezentaci dat tohoto druhu zcela zásadní. To by snad mělo být jedno z důležitých kritérií - stupeň informační hustoty - v rámci jedné www stránky odpovídající např. lokalitě atp.

Katastrofální rychlost zobrazování informací dána použitím nevhodných SW komponent na straně serveru/serverů ČHMÚ.

To je na odmítnutí převzetí "díla" a navrácení vložených investic.

383
# 18.12.2025, 11:10

kapr84

Na facebooku (platforma, kterou skutečně nemusím, to už zlatý nový web CHMI) je hodně Java Skiptu a stránky jsou složité, tam vůbec nenahráváš plnou rychlostí. Při rychlosti 300 Mbit/s můžeš stahovat 33 MiB/s. Opendata.chmi.cz mají statické html, tam by to mělo jít rychle. Záleží i na cestě mezi serverem a tebou, hodně malých souborů jde pomaleji.

Upload (nahrávání na web) bývá pomalejší než download.

Tomr
Pomalé to je, jak je tam strašně moc komponentů. Je to docela zátěž. Výdrž zátěže při neočekávané události (povodně) je nereálná. A i ta funkcionalita tolika prvků po hromadě bude problém.

observer
Hustota informací je nižší, ale jak se to vezme. Po 10 minutách se zobrazují např. data ze stanic na mapě. Jinak je hledání složitější. Reklamace v tomto případě bude poměrně složitá, neumím si to představit. Spíš mě zajímá, proč najali externí firmu, která je drahá a meteorologii tam nerozumí. Některé věci (úkryt URL obrázků) tam budou podle všeho záměrně.

# 18.12.2025, 12:24

No nový web je vážně peklo. A asi i solidní bolehlav pro toho, kdo je za to odpovědný. Tady vyjádření ČHMÚ, jak k novému webu, tak k jeho dnešní nefunkčnosti

Zdroj ČHMÚ
383
# 18.12.2025, 12:30

Lerak2
Kdo je za ten web odpoědný, kdo to všechno vymyslel a zorganizoval ? To těžko říct, ale viděl bych to na nějaký dobrý víno krabicový že v tom může být. Nechápu, proč si najímali externí firmu za 26.7 MKč když spoustu schopnýh lidí u nás v ČR by to udělalo lépe a levněji. A do poslední minuty před spuštěním tajnosti kolem. Jsem na to náhodně narazil, když nešla načíst mapa maximálních teplot.

133
# 18.12.2025, 12:31

Lerak2
Totální nervy s tím načítáním.. člověk potřebuje co nejrychleji "sjet" webkamery, které jinde nejsou k dispozici a načítá se to hodinu...
TommyAst
Nojo jak jsem psal již výše někdo si nahrabal dost peněz do kapes z toho, klasika v tomhle státě.

383
# 18.12.2025, 12:39

Tak ono je také podivné jak se to snažili tajně přehodit, že najednou během okamžiku se změní starý web za nový. To se teda úplně moc nepovedlo, přepínalo to dost chaoticky. U většiho projektu jsou problémy v začátku vždy a musí se to ladit. Tak bych nechal oba weby běžet paralelně, min. 3 měsíce. Předchozí přechod na nový web tak byl. portal.chmi.cz začal někdy v letech 2010-2011 a starý web CHMI běžel ještě v roce 2013.

9
# 18.12.2025, 14:04

Potvrzuju, že web má problémy.. možná porodní, snad nenastane potrat... ale třeba jo. Uvidíme.. Na tomto se opravdu nedá stavět, v hydráku se snaži s tím něco dělat, Ale jestli to není zbytečná ztráta času. Pan Setvák, legenda družicového oddělení musí být hodně nešťastný z toho prohlížeče.. to je síla no.

83
# 18.12.2025, 15:04

Je ještě možnost zobrazovani map o teplotach, srážkách, větru atd. v Aladinovi nebo je to definitivne ztracené?

# 18.12.2025, 15:13

charlie
Jde to tady na In počasí přes Ventusky , jinak nevím. Přes chmi se mě to taky nenačítá. Ale snad ty stránky dají časem dokupy :D.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.