Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mlha a nízká oblačnost v nižších polohách, na horách slunečno

Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?

7
# 11.12.2025, 11:58

TommyAst
Myslel jsem tuto mapku z hlavních termínů... pro porovnání všech stanic nic lepšího asi není..

381
# 11.12.2025, 12:00

kapr84
Přesně tuhle mapu jsem myslel. Ta stará z 01.08.2015, to byla lepší a přehlednější barevná škála. Škoda no. Graf z Libuše, který byl na CHMI pomalu 30 let (od 90-let do posledních pár dní), už asi vzal za své. Věděl by jsi URL adresu obrázku ?

381
# 11.12.2025, 12:10

kapr84
404 - Stránka nenalezena
Tuto stránku asi vzala velká voda, nebo se schovává za mraky.

Postupně se ten nový web objevuje úplně všude. Už se na starý nedostanu. Takže asi dohráno.

7
# 11.12.2025, 12:14

TommyAst
Ta vzala už asi i starý web.. ale komunikuju s člověkem z čhmú ať se pokusí tam protlačit aspoň mapu synoptických stanic. To vadí i jemu, že tam není.. při tom v počáteční verzi byla. Tak uvidíme.

381
# 11.12.2025, 12:34

kapr84
Přesně tento graf z Prahy Libuše mám na mysli. Věděl by jsi adresu obrázku na CHMI ? Na novém webu podle všeho není. Grafy z Libuše už mám uložené cca 20 let na zpět, jde jednoduše nastavit uložení obrázku přes URL:

Ta SYNOP mapa je také na prd, že tam není. Stejně tak jako PNG obrázky radarových a bleskových dat. Obrázky družicových dat jsou na opendata.chmi.cz Radarová data, to by chtělo umět pracovat se soubory HDF.

7
# 11.12.2025, 12:55

TommyAst
nerozumím otázce, však jsem ti odkaz na obrázek poslal... žádný jiný není :!!:

ota
2923
# 11.12.2025, 18:02

Tak jak to tady čtu, tak nový web dost katastrofa. Mně se zatím stále zobrazuje starý, takže to nemůžu úplně hodnotit, ale doufám, že na tom snad někdo ještě zapracuje a web se rychle zlepší...

1966
# 11.12.2025, 18:13

No a je to tady.. oni tento s prominutím odpad fakt spustí na veřejnost už do konce roku 2025.. To nemůžou aspoň dát možnost si to zvolit zda uživatel chce nějaký pokus o moderně vypadající web nebo ten co byl doposud?

381
# 11.12.2025, 20:33

Ai-kun
Tam je právě stránka a graf vytvořená z Java-Skriptu, obrázek jako takový (PNG nebo GIF) neexistuje. Klasické obrázky jsou na webu uloženy a vede k nim URL adresa, jako například obrázek na tvém profilu:

https://www.in-pocasi.cz/uzivatele/avatars/81910.j...

Pokud takto vede arsesa i na grafy ze stanic, nebo radarové-družicové snímky, dají se snadno ukládat. To samozřejmě u grafů z Java-Skriptu nebo mnoha vrstvených obrázků nejde. A to je asi i záměr. Maximum obfuskace, hlavně ať si data nikdo neuloží.

Graf z Prahy Libuše na webu, který ještě fungoval před pár dny je tady:
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/oa/dat...

Ale už se mi zobrazuje nový web a ke starému se nemůžu dostat. URL mi tedy nehraje.

381
# 11.12.2025, 20:55

ota
Něco takového se vytvářelo podle všeho asi i celé oky, měsíce určitě. A ta podoba, ve které to je, ta je udělaná záměrně. Za nějaké týdny se to určitě nezmění, celý web á absolutně jinou strukturu (vhodnou možná pro mobilní uživatele, pro odborné idí, geeky, vědce, ajťáky a pod. je to na nic). Ten starý a nový web se v rámci informatické struktury liší totálně.

Vývoj byl dlouhý, podle všeho externí firmou a podle všeh i drahý. A narozdíl od minulé změny webů před více než 10 lety, taky je to děláno co nejrychleji a tajně. Prostě všechny překvapit.

HaMeLeOn14
To přepnutí (volbu) starý a nový web by tu mohli dát minimálně na 5 let (vzhledem k enormím rozdílům). U původního přepnutí někdy v letech 2010-2012 tu nějaké 3-5 let běžely oba weby součastě. Nový web CHMI je tak trochu hození peněz do kanálu. I přes oslabení rozpočtu CHMI před lety.

# 12.12.2025, 18:11

Chlapi, jestli vám náhodou někomu jede ještě starý web, tak okamžitě zadejte do příkazové řádky ping www.chmi.cz a napiště sem adresu.

Znamenná to, že starý web jede, jen na jiné adrese , ale je asi plně funkční. Teď jsem viděl na facebooku od chmi příspěvek, kde je důkaz, že oni ten starý web dále používají!!!!!
Pak stačí dát adresu do hosts ve windows a pojedeme dál na starém dobrém webu..

# 12.12.2025, 18:36

Tak jsem to haluzově objevil - starý web - https://intranet.chmi.cz/ !!!!
Je stále aktualizovaný, v podstatě beze změny - oni ho nyní používají jen pro interní účely, to je hodně zvláštní chování od CHMI....
Radši bych odkaz moc nešířil, ať to nějak nezaheslují, můžem být rádi, že se tam ještě dostanem.
Mimochodem, tento "starý web" je také kdysi aktualziovaný ještě starší web, který měl ještě více informací a více tabulek. Byl čistě textový a opravdu zastaralý , ale dat tam bylo mnohem více. Takže už tehdy se osekávalo...

7
# 12.12.2025, 18:59

CtiborV
Ctibore, ano intranet.chmi.cz zatím funguje, nicméně příští týden se má vypnout i ten, pokud někdo z vyšší pozice nerozhodne jinak.. Jsem pro, ať nějakou dobu zase nechají běžet oba weby zároveň pod různýma adresama.. to by bylo asi nejlepší řešení s tím postupně dokončit ten nový..

ale teď je stav takový, že se příští týden má vypnout všechno co souvisí se starým webem a všem najede nový.. já zatím stále funguju na starém webu..:)

7
# 12.12.2025, 19:07

Ai-kun
To se mě neptej.. protože za to utratili desítky milionů? :D

# 12.12.2025, 19:08

CtiborV
Do vhost si můžete zkusit dát IP adresu 90.183.101.70, ale myslím, že vám to dlouho nepomůže. Je nepravděpodobné, že by někdo dlouhodobě provozoval dvojí infrastrukturu. Ale samozřejmě spustit tímto stylem web kritické infrastruktury státu s výstražnými informacemi atd. je dost zvláštní. Normálně nějaký čas jedou dva systémy přes sebe a nový je v experimentálním / testovacím módu a až potom se přehodí na hlavní. To, že by se někomu ukazoval nový a někomu zase starý systém a ještě náhodně, je řešení, které je tak zvláštní jako ten celý web. :D

381
# 12.12.2025, 22:44

Ai-kun
Podle všeho chtějí úmyslně ten starý web zneřístupnit, proto ten starý co nejrychleji vypnou. Nějak se jim ten krok udělat to co nejvíce potají stejně nepovedl. Jinak by to ve 3 ráno jeden den přehodily a bylo by to během okamžiku (testování webu by udělali interně).

kapr84
Utratili desítky milionů ze státního rozpočtu aby občanům ztížili přístup k niformacím. To ten web mohli rovnou vypnout. Intranet uvidíme, jak bude fungovat, stejně jako starý web přes IP nebo lb.chmi.cz

CtiborV
Zadej do adresního řádku portal.lb.chmi.cz a přesměruje tě to na starý web www.chmi.cz. Funguje to i u adres obrázků, i stahování přes wget (nesedí certifikát, musíš u wget dát --no-check-certificate), i v prohlížeči to může varovat před neplatným certifikátem. Nebo jak psal in-počasí můžeš použít rovnou IP adresu 90.183.101.70 která nahradí doménu portal.lb.chmi.cz. Také to bude varovat na neplatný certifikát.

In-počasí
Taky to moc nechápu, jak ten starý a nový web mění. Starý web je stále v provozu, jen je podřeba zadat jinou URL. Na samotné adrese www.chmi.cz je už nový web to vypadá, ale ne úlně. Jaký web se komu zobrazí, to vypadá že je vybíráno možná podle IP adresy a možn ještě podle typu prohlížeče a zařízení, úplně náhodné to nebude. Zkušenost mám, že se mi nejdříve začal zobrazovat nový web na zahraničních IP adresách a pak postupně na různých IP adresách v ČR, čím dál více. Tam, kde se jednou začal zobrazovat web nový, tam u zůstal. A postupně se to šíří napříč všemi IP jako COVID. S ničím podobným jsem se dříve nesetkal.

CtiborV
Ten starý web si pamatuji ještě. Někteří uživatelé už jej nezažily. Starý web byl skutečně static HTML a s jednoduchými obrázky i stránkami. Byl málo náročný na data i na výkon počítače (jak klient tak server). Tenkrát byly výkony o mnoho nižší a přes mobil si web neprohlíželo moc lidí. Připojení bylo tenkrát o dost pomalejší.

Jak byl ten starý web static HTML, jednoduchý byl sběr dat např. pomocí skriptu i dávkové stahování např. radarových dat. Na novém (těď už teda středního stáří) webu už byly prováděny různé obfuskace, adresa k dané stránce nebyla vidět. Uložit nebo hromadně stáhnout data bylo složité. I denní tabulka naměřených teplot, nebo historická data se nedaly automaticky sbírat, byla tam velká obfuskace v URL a pak pomocí Java-Skriptu. Nakonec to ale byly často stránky z první generace webu, jen něčím obalené. Takže data se podařilo většinou dobýt. Třeba ty zveřejněná data ze stanic (denní a měsíční data). HTML kod byl záměrně nečitelný.

Na tom webu první generace bylo všechno jednoduché - odkazy, stránky, obrázky. Více informací než na webu 2. generace tam spíše nebylo, vše bylo přehledné a přístupné ale.

381
# 12.12.2025, 22:46

Graf v Praze Libuši dle vlhkosti a výšky oblačnosti dnes mlha celý den kromě časně ráno. To je samo o sobě velmi málo časté. Odpoledne mlha nebývá. Tento graf mám dlouhé roky dozadu. Podle všeho brzo tento graf již nebude existovat:

https://intranet.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/o...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.