Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mlha a nízká oblačnost v nižších polohách, na horách slunečno

Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?

# 12.12.2025, 23:40

TommyAst
U mě to funguje následovně.. Na notebooku a v mobilu mám novou verzi CHMU. Na počítači mi stále běží stará verze. Hledám přes stejný web, stejný Windows.

Když si vyhledám na PC např. Aladin mapy, fungují.. přepošlu si odkaz na ig, kde si ho rozkliknu na mobilu a funguje. Kdežto ale chci na mobilu vyhledat v prohlížeči, error 404.

Horší guláš jak na plotně :D

8
# 13.12.2025, 10:08

jo, je v tom zmatek, na mobilu si už přečtu vyhodnocení se předchozí měsíc, na PC mám smůlku...:!!:

FGh
13
# 13.12.2025, 10:18

Jako myslím, že čekali, že se to lidem moc líbit nebude, ale takovou odezvu asi ani v ČHMÚ nečekali. Tímhle si už vyloženě i poškodili jméno a pracovat tam, tak se seberu a odejdu. Myslím, že v příštím roce čeká ČHMÚ hodně náročný rok - kapacity jim odejdou, pozorovatelé se na ně vykašlou atd. Utratit za tohle 30 milionů a nemít na přidávání mezd lidem tam, je výsměch všem. Jako kdyby to stálo pár milionů, tak asi fajn, chyby se dělají, ale tohle už nejsou malá čísla.

0
# 13.12.2025, 10:39

Tak třeba já jsem s tím webem skončil,to už můžu klikat na různé aplikace a pořád to bude přehlednější a rychlejší . Jako čekat na aladina až to po hodinách proskáče na konec výhledu a ještě jenom vždy jedna mapa,to je něco . Mí staří rodiče jsou z toho úplně v pasti :(

# 13.12.2025, 10:55

No mě hlavně skáče na PC chvilku nový a starý web, takže každý den je los, zda bude ten nebo ten. Pro mě musím říct je už v mnoha ohledech přehlednější zdejší web (např. nové zobrazení Aladina je čistá katastrofa, zde na webu krásně přehledná mapa).

A opravdu to není tím, že má někdo staré compy a zařízení. Jde o uživatelské rozhraní, které je naprosto příšerné a opravdu mě zajímá, jak probíhalo testování. Osobně mám Redmi Note 14 Pro+ 5G. Displej velký, ale přesto mám problémy s naklikáváním. U telefonů s menším displejem je to ještě mnohem horší a kolikrát nepomůže ani zobrazení webu v režimu pro počítače (bez kterého se ten web v mém případě nedá používat). Snad se po té vlně konstruktivní kritiky ČHMÚ zkusí poohlédnout po nějakém zlepšení, ale mám obavu, že to nenastane.

# 13.12.2025, 13:00

Mě osobně třeba hrozně chybí starý Aladin mapy, kde byla teplota, oblačnost, srážky a vítr atd... na jedné webové stránce, pěkně rozmístěné obrázky vedle sebe. Přehlednost, jednoduchost, srozumitelnost, co dodat. V tom novém webu jsem na to nepřišel, nebo to tak možná ani nejde. Škoda, koukal jsem na to každej den. :/

# 13.12.2025, 13:03

Nové stránky fungují jako klient a server.
Všechny data co se zobrazují na nových stránkách už nejsou přímo přes odkazy na určitý zdroj, ale přes API https://data-provider.chmi.cz/api/.
Api vrací data jako enkodované obrázky a nelze už je stáhnout přes odkaz.
Např. pokud si zadám kamery z Moravskoslezkého kraje přijde z API https://data-provider.chmi.cz/api/navigation/data/... tohle:
: {url: "/namerena-data/webkamera/luka-luka",…},{url: "/namerena-data/webkamera/olomouc-olomouc",…},{url: "/namerena-data/webkamera/paprsek-paprsek",…

A všimněte si, že všechno je vlastně na jedno brdo - animační okna, mapy. Akorát to má vždy různé zdroje.

Celé to běží na jakémsi enginu Liferay, který poskytuje tahle firma - https://www.lundegaard.eu/
Zřejmě nějaký velký korporát, něco jak SAP. Předpokládám, že to moc flexibilní není . Celé je to dost pomalé a zastaralé, takže moc dobrého bych od toho nečekal.
:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.