Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mlha a nízká oblačnost v nižších polohách, na horách slunečno

Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?

381
# 10.12.2025, 18:44

Saphirek

Opendata složitá jsou, pochopil jsem jejich strukturu, i když to chvilku trvalo. Musel bych to nějak naskriptovat. Původně do roku 2023 byla data na starém webu CHMI (který podle všeho dofungovává), také složété obfuskace. Ale jak vidíš mnoho postů ve foru, data se mi podařilo dobýt.

Právě pro snadné zobrazení opendata.chmi.cz (složité záměrně) je tu web envidata.cz

6
# 10.12.2025, 19:19

Jsem na mobilu a tragédie je slabé slovo. Snad kdyby bylo dnes 1.4. Ale není. Ani Aladin-numerika, sníh, nic a naprosto neintuitivní uživatelsky, zlej sen. Nic pořádného jsem tam- na smartu- nenašel.
Třeba vymění i vedení ústavu a pád se trochu zastaví.. nebo nevím co je to za vtip černej
Včera web, dnes - aspoň na mobilu- Ohníček asi. Na PC jsem ještě nebyl
Fakt vánoční " dárek" teda

# 10.12.2025, 19:21

TommyAst
Brzy na In-počasí spustíme celou novou sekci s obrovským množstvím dat. Dlouho nám tato sekce chyběla a pracujeme na ni poslední měsíce. Zatím nebudu prozrazovat, o co půjde, ale je zpracována právě z open dat ČHMÚ a dala hodně práce. Je to tam uložené poměrně komplikovaně, ale hlavně jsou to obří objemy dat.

Obecně udělat web využitelný jak na desktopu, tak na mobilu, je náročný úkol. Upřednostnit jedno z těchto zařízení je vždy chybou. Dokonalost je to umět zobrazit na obou skvěle a považovat obě za stejně důležité. :)

F4
115
# 10.12.2025, 19:32

TommyAst
Ano, ode dneška.

Lerak2
Já si normálně prohlížel původní web i na mobilu a pohoda. Nevím, proč to měnit. Na mobilu mám mobilní aplikaci. Tohle má zůstat pro desktop a vyvinout něco pro mobily. I když těch aplikací už je taky dost. A žádný starý komp nemám. Prostě totální fail, opravdu. Kvalita snímků otřesná, nic nejde dát do cookies a vše je nutné si nastavovat furt znovu...

# 10.12.2025, 19:37

loni skončilo čhmú a čhmú plus, letos to bude ten starý dobrý web asi jak to tak vypadá. ředitel jede bomby

# 10.12.2025, 20:03

Bože to je hrozná prasárna.

# 10.12.2025, 21:00

Ten web... to jednoduché posouvání času na radaru kolečkem se mi líbí ale kam zmizel vertikální radar s historií několik dní? Navigace masakr, abych našel sondáže tak musím rozkliknout Rozcestník naměřených dat který vypadá jak nadpis, titulek. Nenapadlo by mě že se na to má kliknout. Proč to není ve výběru normálně?
Nic tomu nejde rozumět. Nechápu kdo byl konstruktérem

381
# 10.12.2025, 21:26

F4
Tak nějak. Na mobil jsou aplikace, web je určen primárně pro PC, případě jednodušší weby v mobilní verzi (jednoduché html s málo daty). Nový web CHMI má být optimalizovaný hlavně pro mobily, přitom na monilu je podle reakcí i horší než ten starý. Navíc výpočetně, datově docela náročný, je tam hodně kodu. Teda v mobilech se nevyznám, baterku a data to spíše spořit nebude.

Ten starý-nový web vypadá, že se zobrazuje podle geolokace nebo typu prohlížeče, či operačního systému. Snad starou verzi nějaký ten čas nechají.

TheRealStormCZE
CHMU a CHMU+ ani neznám a asi už nepoznám. Roční zhodnocení je na info.chmi.cz (opět složité JS, ale jde tam stíhnout aspoň PDF).

V tom webu CHMI roky až do teď byly územní teploty a srážky, také od samého začítku spuštění v PDF zprávy a aktuality. To by s novým webem také zmizelo. Naštěstí mám download.

381
# 11.12.2025, 09:53

Tak už se mi také na starou verzi nedaří dostat. Postupně se to asi rozmáhá všude. Ke starším PDF min. v roce 2024-2025 se snad ještě dostat půjde to vypadá. Se všemi PNG grafy ze stanic, radarovými a bleskovými mapami je konec. Samý Java Skript a obfuskace, aby ani nešly zjistit URL adresy obrázků.

7
# 11.12.2025, 10:09

TommyAst
není, zkus iradar.app.. tam jsou stále grafy AKS jako obrázky.. :)

# 11.12.2025, 10:37

Já nevím, co blbnete. Data jsou pro většinu z vás dostupnější, než na předchozím webu. Když chci teploty, dostanu absolutně aktuální data, včetně veškerých informací, ať už srážek, oblačnosti, větru, sněhu atd. Když chci SYNOP data, jsou perfektní. Chci data třeba z Ústeckého kraje, mám je úplně do podrobna, pár minut od změření

Zdroj dat ČHMÚ
7
# 11.12.2025, 10:39

Lerak2
a naučíš mě taky kouzlit, stahovat si obrázky z toho nového webu?.. :) na prohlížení dobré, ale já chci s daty pracovat, ne si je prohlížet jen.. kukni na evropské služby, ty ti otevřou oči. ;-) tolik krásných map dneska po Evropě a my takhle... k prohlížení mi plně postačuje mobilní aplikace... od webu čekám něco jiného.
U každé mapy, grafu, obrázku má být ikonka ke stažení, kdy po rozkliknutí se dostaneš přímo na odkaz dokumentu.. jinde funguje běžně.

# 11.12.2025, 10:51

No někteří stále touží třeba po tomhle SYNOP souhrnu, tak aspoň některým pro potěchu.
To Kapr: to že je to nepřehledný, víme všichni. Kdo se chce hrabat v datech, na to jsou opendata. Je tam toho mraky. A do toho tady chlapci na IN chystají bombičku s těmi data, už vás tady včera lehce lákali. Tak vydržať, Vánoce a dárky jsou brzy :D

Zdroj dat ČHMÚ
7
# 11.12.2025, 11:05

Lerak2
Tak jsem se slavnostně proklikal až k tabulce se SYNOPY stanice Praděd.. ale já chci pavouky! Mapy.. jako u starého webu.. aspoň z hlavních termínů. Proč to jinde jde?..

Pro porovnání stanic mezi sebou a vracet se k nim když budu něco potřebovat.. dobře počkám si. Ale když kritizují i odborníci...

7
# 11.12.2025, 11:07

Už mám v PC SYNOP hlášení, co byly ještě s bílou mapou a starými pavouky.

# 11.12.2025, 11:38

kapr84
No tak aspoň že tak

Pak tady byl dotaz ohledně tabulky Synop stanic, ten je taky i samozřejmě na novém webu. A ještě souhrn ze všech srážkoměrných stanic, po 24h, po 1h, nebo po 10-minutovkách, vše tam máte samozřejmě k dispozici :cool:

Zdroj dat ČHMÚ
381
# 11.12.2025, 11:49

kapr84

iradar.app vypadá moc dobře. Grafy tam jsou jako obrázky, a ještě (i na novém webu CHMI stále existující) je tam rozcestník na všechny grafy. Takže se dají automaticky data stáhnout. A co více, jsou tam i sondážní grafy ne jen z ČR ale z celé střední Evropy. Rozcestník z odkazy na všechny grafy tam není, přístup do prohlížení adresáře zakázán. Ale podle SYNOP čísla (Libuš 11520 Prsostějov 11747 atd) a datumu-času se dá PNG obrázek dostat snadno.

Předpokládám na novém webu CHMI tam ty obrázky asi i budou, ale adresa maximálně obfuskovaná aby nešlo s daty pracovat. Stejně jako ty, i já chci s daty pracovat, používat terminál v Linuxu. Na to jsou hlavně opendata. Tam ale nemáš přímo PNG obrázky radarových a bleskových dat. HDF soubory, na to potřebuješ speciální sofrware (software je bez poplatku a na Linuxu jede).

Měl by jsi odkaz na tu mapu ze SYNOP pavouky ? SYNOP pavouky dělá tuším i www.estofex.org/ a mělo by to i jít nějaký čas do minulosti.

# 11.12.2025, 11:51

No na PC (upozorňuji novém, žádný starý krám) se mi to už objevilo a o něco lepší, ale přesto starší web byl daty příznivější. Nicméně je to můj pohled, názor druhým v žádném případě neberu.

381
# 11.12.2025, 11:53

Lerak2
URL už tam fungovat nebude, je to nějak udělaný, aby jsi nemohl URL zjistit. Stejně tak URL ke grafům, k teplotním mapám (mapy denní Tmax, Tmin, Tavg atd byť s blbou barevnou škálou, asi vzaly za své).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.