Další dva - 21. století
Ondráš*
Sorry, trochu jsem to zpřeházel a poupravil. Už to měnit nebudu, chtěl jsem jen, aby to mělo logiku, vkládal jsem to postupně a trochu to bylo mišmaš.
Celkem je tedy 6 grafů na hádání.
Diskuse o počasí Uhádnete stanici?
crossflow
Stejně je mi divné že jste to uhádl podle čeho? Valašká Polanka to prý byla ani nevím kde se nachází pomalu Tyhle grafy že stanic mi nic neříkaj celkem jako pokud to budu hodinu hledat tak to možná najdu ale to by byl podvod
Stejně tak od today2 jsou to jako docela extrémy no..
Tutugon
Právě je to snadnější, pokud se jedná o extrém, hned tě to někam nasměruje. Navíc měsíc v roce snadno uhodneš podle počtu dní a té šedé čáře, která tě navede k jakému ročnímu období se blížíš, takže třeba z mého prvního grafu je zřejmé, že se jedná o srpen. To klidně můžu napsat. Je to jednoduché to uhodnout... Když víš měsíc, pak stačí rok a vhodná stanice podle hodnot hory X nížiny apod. V čemž u teplot pomůže opět šedá čára. Je to taková hra...
Šedá čára značí průměrné teploty - maxima a minima.
Podle mě je to zábavné, ze začátku máš vždy vodítka, pak stačí trochu dedukce nebo znalosti a proklikat Archiv. Uhodnout jednu stanici může zabrat chvilku.
Tutugon
Dobře vyzradím nou-hau nejdříve jsem projel stanice kolem sebe, jenom tak ze zvědavosti, no a pak mě to chytlo vím že poslední dobou hodně prší na východě, tak jsem začnul Beskydama. Koukal jsem jenom 3 roky zpět a nejdeštivější měsíce. No a bylo to celkem brzo Pravda chce to čas a klid u kompu a ani jedno nemám.
Hlavně že prší
Today2
Ten srpen 2003 me napadnul hned - prvni pulka extreme teplo a pak hlavne prave ten 13. srpen najednou podstatne tepleji, kdy se i do CR dostal ten nejteplejsi vzduch, co byl v zapadni Evrope dlouho. To obdobi si dobre pamatuji a neshoduje se to ze srpnem 2015, 2018. A taky v tom srpnu 2003 je dobre partny posledni den maximum pod +20. Pak uz by se jen hadalo ze stanic, kde bylo 13. srpna 2003 +37.5 a vice maximum. Ale uz je to stejne uhadnuty.
Hodne Slunicka, tak to tipuji na cervenec 2006 a cerven 2019, to byly nejslunecnejsi mesice posledni roky. A cervenec 2006 zaroven v Klementinu nejteplejsim mesicem z hlediska prumernych dennich maximu, v pripade prumernych dennich minim a prumernu byl nejteplejsi srpen 1807. Na Slovensku byl vsak cerven 2021 mnohem sussi a teplejsi, nez v CR. V Hurbanovo a tusim i v Nitre (nepamatuji si, musel bych overit) namerili 395 hodin Slunecniho svitu za cerven, coz je vubec mesicni rekord Slunecniho svitu pro Slovensko.
Narazy vetru, tak to bude vzhledem k tomu 18. lednu leden 2007, a nevyssi naraz s Kyrillem. Je to Milesovka. To uz je stanice na Ogimetu a spis to je profesionalni, nebo SYNOP stanice. Zakladni stanice nejsou SYNOP a driv meli obsluhu merici jen 07, 14, 21 hod, ted uz dela asi vse automat. Profesionalni a SYNOP stanice maji data po hodine.
11464 Milesovka 50.55 severne13.93 vychodne 836 m nad morem, graf z ledna 2007:
https://www.in-pocasi.cz/archiv/img/bar_chart.img.php?stanice=milesovka&typ=vitr&mesic=1&rok=2007
Milesovka leden 2007:
http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&...
Ondras
Prilis pozde zase jsem. Ted jsem byl mimo.
A tady u mimo-Evropske lokace:
https://diskuse.in-pocasi.cz/image_uploads/02_2022...
Dost napovi, kdyz se u vsech sloupcu vi, o jakou velicinu se jedna.
Ondráš*
Dávám ti za pravdu, dal jsem to pryč. Škoda, že netipuje více lidí. To od TommyAst je moc těžké. Měl by to už prozradit. Jinak jsem dostal skvělý nápad, co ještě se dá tipovat. Na anglické Wikipedii, která je mnohem rozsáhlejší, než Česká má skoro každé trochu větší město na světě svojí tabulku průměrných hodnot počasí. Tedy zobrazující klima/podnebí. Je to taková pěkná barevná tabulka. Jednu sem dám. Zkuste si tedy tipnout na kterou oblast ve světě sedí ty údaje.
Ondráš*
Jj já vím, všimnul jsem si toho hned °F (°C). Z toho je zřejmě, že to bude v USA. Já ten Bern tipoval čistě jenom z těch hodnot. A koukal jsem na graf Bernu a docela dost to sedí i ten rekord, který v Bernu byl skoro +40°C. Tento typ tipování může být těžký, jelikož stejný typ podnebí se může vyskytovat na různých světadílech, ale samozřejmě nějaké vodítka budou vždy.
Samozřejmě USA nahrává i inches (mm)
Ondras
Plzen Mikulka 2019, podle prubehu anomalie teploty v lete to bylo snadne.
https://diskuse.in-pocasi.cz/image_uploads/02_2022...
Ondráš*
Zkusím jen tak Indonésie-Jakarta je tam poměrně i dost vlhko takže Afrika to nejspíš nebude a na jižní Ameriku mi to také nepřijde ale celkem pěkné počasí tam mají to by se mi líbilo celkem non-stop léto
(Nikam jsem se nedíval na tabulky prostě jsem to tipl bez ničeho)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.