Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?

10
# 08.05.2025, 14:34

Když trochu odbočím od tématu přeměřování, co třeba považujete vy, jako provozovatelé stanic nebo i to, co stanici nemají, za důležité měřené údaje? Trochu přemýšlím, jestli při pořizování stanice neměřit jen vlhkost, teplotu, srážky, vítr a tlak vynechat, přeci jen se zas na nějakém malém území tolik neliší..atd. Jak to vidíte vy?

544
# 08.05.2025, 15:29

Ja, co si aj robim statistiky je teplota a zrazky.. ostatek ma z dlhodobeho hladiska moc nezaujima, a vietor, tlak, uv, teploty v zemi atd, to je skor len jak zaujimavost do aktualneho pocasia:cool:

ota
2920
# 08.05.2025, 16:54

Filips
Pro mě je základ teplota, vlhkost a srážky. Měření srážek je nejjednodušší, prakticky i velmi levné stanice jsou obvykle docela přesné. Teplota je samozřejmě nutný kvalitní radiační štít. Od doby co mám Davis už jsem spokojený i s větrem, protože se čidla dají rozdělit, ale u těch all in one stanic bych opravdu preferoval teplotu a čidlo dal do 2 metrů s tím, že vítr pak prostě přesný nebude. Tlak vzduchu změří dobře taky vlastně celkem cokoli, pokud se to dobře nastaví. No a když se podaří dobře umístit stanici je samozřejmě fajn i intenzita slunečního svitu, protože můžete mít údaje o délce slunečního svitu. Uv index beru opravdu spíš jen jako doplněk.

12
# 08.05.2025, 17:55

Francois
abych tě poopravil, ono nezáleží na tom, zda je stanice na slunci nebo ve stínu... na to ta teplota, kterou čidlo změří nereaguje... já si toho aspoň nevšiml. Třeba v zimním půlroce mám ráno ještě nějakou dobu při jasné obloze čidlo ve stínu a teplota přitom rovnoměrně stoupá bez ohledu na to, zda je štít osvícený nebo ne. Okolí se prostě otepluje, tak stoupá i teplota čidla. Takhle jednoduché to opravdu není, jak popisuješ... záleží na štítu, ona naměřená teplota prostě, pokud je štít tak jestli zajde slunko za nějakou budovu na chvilku tak to na grafu ani nepoznáš.. ale to je z mého měření jen. Jako jo, pokud je slunce nějakou dobu za oblačností tak ano, ale pokud jen čidlo se ocitne ve stínu tak by to nemělo mít na změřenou teplotu vliv...

jinak já samozřejmě zaznamenávám do knihy vše co stanice změří... mimo to, ještě oblačnost a jevy, tím, že mám možnost pracovat v místě bydliště, a převážně venku, tak můžu pozorovat i vývoj počasí, druhy a množství oblaků a vývoj jevů, pak když se k tomu vracím, třeba u nějakého článku z Meteorologických zpráv tak se to hodí a zpětně se v tom pitvám.. ale je to hlavně proto, že mě hrozně baví stále ručně zapisovat, ne jen ťukat do klávesnice a chci aby se něco zachovalo, prostě něco jako kroniku si vést.. a je určitě rychlejší to najít v knize než kvůli tomu zapínat a hledat někde v PC..

Ale jeden důvod je taky ten, že mě hrozně mrzí ta automatizace stanic, celkový úpadek klasického pozorování a úbytek pozorovatelů.. proto se snažím držet ještě klasické meteorologie, protože mě to hrozně baví. Bohužel jsem byl u automatizace stanice na Mikulce, kam už jsem měl nastupovat, ale na poslední chvíli se stalo, že se přestalo nabírat.. tak se toho aspoň držím u sebe a myslím, že mám do konce života náplň jasně danou.. pro meteorologii se člověk musí narodit.....:) a také vlastně zemřít, obrovský respekt a úctu mají ve mě pozorovatelé třeba s půlstoletím pozorování.. to je něco neskutečného těmto se klaním.. já zatím táhnu 25. rok, takže ještě jednou tolik a mám to taky.. :D.. ale ne, je to určitě koníček na celý život, o tom není pochyb.

# 08.05.2025, 18:35

kapr84
Jednoduché to není, to určitě ne, ale mýlíš se, v rozlehlejším stínu nebo na celodenním slunci, je teplota vzduchu rozdílná . I kdybys měřil dvěma stejnými čidly s kvalitním stíněním..
Zda máš stanici ve stínu nebo na slunci, na tom sakra záleží..
Mám to odzkoušené opakovaně ..
V plošně větším stínu (dům , stromy) je zcela logicky teplota vzduchu nižší, než v otevřeném, sluncem od rána do večera ozářeném prostoru..
Sluneční záření totiž v tom stínu jaksi neohřívá povrchy , tak jako na slunci, které pak ohřívají vzduch.
Ten rozdíl je cca 2°C, přes den..
Ráno a odpoledne je ale větší, především při slabém proudění vzduchu, klidně i 3-4°C.
Opět logicky, slunce intenzivně zahřívá od rána povrch, od něj se ohřívá teprve pak vzduch..
Ve stínu je ten nárůst teploty vzduchu samozřejmě pomalejší..

7768
# 08.05.2025, 18:39

Filips
Za mně taky hlavní teplota a srážky. K tomu pozorování, jak píše Kapr84, to je prostě na celej život :D

12
# 08.05.2025, 18:55

Francois
Tak to máme holt každý jinak.. pokud mám celou zahradu ve stínu mraku tak teplota čidla samozřejmě poklesne.. Nebudu se hádat, máme holt každý jiné zkušenosti.. ale u mě se teplota mění jen s výškou slunce na obloze a oblačností. Stín domu ráno na čidlo nemá prakticky vliv. To by přece bylo špatné, pokud by čidlo měřilo na základě stínu budovy.. Tak jednoduché to není, to by stanice ČHMÚ tady ve Starém Městě (severovýchodně bytovka) měřila ve stínu a byla by tedy špatně umístěná, při nízkém slunci se stínu nevyhneš ani na profesionálních stanicích a pokud vím, tak uprostřed širého pole se stanice ani neprovozují.. pokud by mi každý den čidlo teploty měřilo na základě toho, že je slunce za stromem a každý den bych měl tedy stejnou chybu měření... proto je tam ten štít. To je přesně to, proč tady ty stanice dopoledne přestřelují, protože jsou na slunci nebo ve stínu. A to by štít měl "zarovnat".. já si prostě myslím, že když je čidlo na zahradě a něco umělého ho zastíní třeba dopoledne tak to na graf nemá vliv.. je to tím, že příkon od slunce přerušený není...

544
# 08.05.2025, 19:07

kapr84
Jenze stit u levnych stanic je tenky plast jak z lahve. Proste to prd pomuze, velikost par cm, a vsecko pasivne vetrane. Toz to maximalne ochrani teplomer pred destem :D

TommyAst, Lerak
Prave testujem Sencor stanicku tesne nad sedlovu strechu, a porovnavam s teplomerem ve 2 metrech v profi stitu metcover. Rozdil dnes max 16.3°C ve 2 metrech, a na strese 18.1°C a to i fouka tak 4 m/s. Pri bezvetri a slunci to musi vystrelit snad o 8°C... hold potvrdilo se pravidlo stanic na in-pocasi. Nevhodne umisteni dela hodne. Neni to je o stitu

544
# 08.05.2025, 19:30

kapr84
To je proste ono, ten stit to ma uhladit, coz u levnejsich stanic s horsim stitem neuhladi, a hned tam vznikne skok.

12
# 08.05.2025, 19:32

Příklad z jasného dne 30.1.2025.. žlutou barvou je solární radiace, kde je patrné, kdy je stanice ve stínu a průběh teploty... myslím, že dostatečně vypovídající..

# 08.05.2025, 19:36

kapr84
Ne..
Pokud vezmeš dvě stejné stanice, s kvalitním štítem, ve stejné lokalitě, jednu dáš do plošně většího , rozlehlejšího stínu, druhou dáš na slunce, budou měřit s rozdílem , prostě proto, že vzduch se ohřívá od zemského povrchu..a ten je samozřejmě na slunci více rozehřátý a od něj i vzduch ve 2m nad zemí..20m vedle, v tom stínu, je teplota o něco nižší..
Je to normální, prostě fyzika - termika..
Pokud se bude jednat o stanici se špatným štítem, tak ty rozdíly budou samozřejmě umocněné, ještě mnohem větší, stín/slunce .

12
# 08.05.2025, 19:36

Tomino
určitě hraje roli i umístění, ale však se podívej i na stanice čhmú jak jsou umístěné... že je to často o kompromisu.. třeba ta Strážnice taky.

12
# 08.05.2025, 19:39

Francois
Hm, tak to nesouhlasím i když jsem takové srovnávací měření nikdy neprováděl... v prvé řadě ano, štít má být co nejdál od překážek. Já to vím, že se přiléhající vrstva vzduchu mění od teploty povrchu.. Ale podle mě, kdyby jsi měl štít od Meteoservisu tak měříš jiné hodnoty než měříš v současné době..

Můj první radiační štít velký, vlastní výroby byl na dvoře z 95 % ve stínu, ale hodnoty srovnatelné s okolními stanicemi ČHMÚ... už tehdy. Tak nevím.

# 08.05.2025, 19:44

kapr84
Ne.. Asi nechápeš.. nevím..
I když budeš mít dvě stejná čidla, obě krytá metcoverem, jedno na slunci, druhé na větší trvale zastíněné ploše, budeš tam mít ten rozdíl..
Protože prostě přímým sluncem zahřívaný/nezahřívaný povrch a logicky rozdílné teploty vzduchu nad nimi..
Proto se teplota měří zásadně na slunci, s kvalitním radiačním krytím..
Ne ve stínu..

12
# 08.05.2025, 19:47

Francois
Tak co ten graf, co jsem sem dal.. ;-) tak asi jo, když bude ten povrch trvalé ve stínu... ale byl bych rád, kdyby jsi něco napsal k tomu grafu, kde je jasně vidět, kdy je stanice v umělém stínu.. divej, nějaký rozdíl tam bude, ale podle mě zanedbatelný..

# 08.05.2025, 19:50

kapr84
Už v úvodu jsem psal plošně větší stín , za velkou budovou, pod větší skupinou stromů, apod.
Samozřejmě, pokud tu stanici zastíníš jen nějakou překážkou, 1-2m2, a všude okolo ozářený povrch, ten rozdíl tam nebude..nebo minimální (s kvalitním stíněním čidla).
Ten graf..
Jak velká plocha v místě stanice, okolo ní byla pak v tom stínu?
Z toho grafu je krásně patrné, že nějaký na chvilku mráček s teplotou vzduchu v podstatě nehne, povrch, potažmo vzduch se nestihne zchladit, kdežto delší, trvalejší stín , to už pak teplota jde dolů..

# 08.05.2025, 20:24

kapr84
Jinak ano, mám na mysli trvalejší stín, aspoň hodinu, víc hodin, půlden...
Obzvlášť pak dopoledne, kdy ta jedna stanice bude ve stínu od rána, druhá, 20m vedle na slunci, ten rozdíl v teplotě vzduchu je pak markantní.., ve 2m nad ohřívaným povrchem a ve 2m nad sluncem neohřívaným, ve stínu..

12
# 08.05.2025, 20:28

Měření na trvalém stínu je asi špatně.. byť se tak dřív meřívalo, než se objevily první kryty..

# 08.05.2025, 21:45

kapr84
No jasně že je..
Měří se na slunci..

# 08.05.2025, 23:35

Když to tak trochu shrnu. S umístěním stanice, má občas problém i ČHMÚ. Tomu se nedá asi nikdy 100% vyhnout. Co se týče stínu, mám špatnou zkušenost. Jak píše Francois, větší stín tu teplotu už hodně ovlivňuje. Menší stín samozřejmě méně, ale stále tam rozdíl je, oproti stanici s otevřeným prostorem. K těm krytům, u těch stanic. Určité modely stanic, s tím mají problém. Naštěstí doba stanic typu WH1080, Nexus atd., je pomalu pryč. Tam nebyl problém při :slunce: naměřit klidně o 8°C víc. Většina těch stanic, co se prodává, dejme tomu v posledních 5 letech, už přeci jen, má ty odchylky menší. Bohužel kombinace nějaké staničky, co moc neumí utlumit to záření a ještě k tomu špatně umístěná, tak pak tady třeba na IN, narážíme na ty nesmysly, o 4-8°C nad běžné hodnoty. Tomino nevím jakou máš Sencor na porovnání, bohužel ten jeden nejlevnější model, taky moc neumí ty teploty, při určitém úhlu od :slunce: U těch o něco dražších modelů Sencor, ta odchylka je naopak celkem minimální. Samozřejmě při nějakém rozumném umístění. Podobné to je i u jiných značek

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.