Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?

379
# 30.04.2025, 23:27

Lerak2
pocasi.astronomie.cz není součástí mapy a staniční síťe na in-pocasi.cz a o umístění nevím. Nicméně ten počet tropických dnů (49 v roce 2024) je podezřelý, stejně tak dosažení ročního průměru nad +12.0 °C už v roce 2018.

# 01.05.2025, 00:03

TommyAst
Já to nikde netvrdím, že je na IN. Jen jsem reagoval, že to vůbec není ideální stanice, na porovnání jakýchkoliv hodnot teploty v Podivíně a okolí ;-)

10
# 01.05.2025, 09:45

U těch přemeřujících stanic je to víceméně ztráta času a jsou to měření absolutně k ničemu. Je to ale také hodně o tom provozovateli, který za každou cenu chce mít data někde na internetu. S meteostanicemi se v posledních x letech roztrhl pytel a málokdo si láme hlavu nad umístěním. Prostě koupim stanici a lupnu ji na první místo. Někdo, kdo to myslí alespoň seriozně, tak tohle přece neudělá. Hodnota takových měření = žádná, nejspíš kromě těch srážek. Za mě jsou úplný bizár stanice 3v1. Kam s ní - aby měřila vítr tak na střechu ale co zase teplota na střeše a obráceně. Neříkám, že vždy lze umístit stanici ideálně, ale když už, tak to umístíme nad trávník a ne na stěnu budovy nebo černou střechu.

379
# 01.05.2025, 12:01

Lerak2
Každopádně je to škoda, zvláště když pozorovatele znám. Přesné umístění a podmínky stanice ale neznám.

Filips
100 % souhlas. Tady se to ještě nějak řeší, ale na Wunderground, kde jsou těch stanic v ČR snad tisíce, vůbec. Pak máme na Wunderground stanice, kde je pravidelně v létě dosahováno +40 °C a pod. Ne jen stanice, ale třeba obecně výpočetní technika, je teď velmi dostupná. A úroveň uživatelů tím pádem klesá. Spousta uživatelů neřeší, že stanice na balkone či střeše kam svítí Slunce, nebo na tmavé střeše, nebo se špatným-žádným krytem, to prostě ne. Zachvilku si někdo ani neuvědomí, že stanici je třeba mít venku.

12
# 01.05.2025, 12:49

Za tuto dizkusi jsem velice rád.. ta tady dřív chyběla... k těm stanicím už bylo napsáno ale mnoho.. all-in one bych si pořídil kdybych neměl zahradu a bydlel třeba na paneláku, tak klidně ji dát i na střechu do těch 2 metrů výšky třeba.. ale zahrada je obrovské plus pro amatéry.. Jen je trošku škoda, že český trh je co se týká stanic velice malý.. jsou tady stanice nejnižší kategorie, pak ze střední třídy v uvozovkách střední.. jen Davis a pak až stanice čistě profesionální, které si už může dovolit málokdo (Fiedler, Meteoservis).. snad se dá jít cestou jako Tomino, výrobou a kombinací vlastních čidel za použití kvalitního štítu od Meteoservisu..

Ale i na ten Davis se podle mě, pokud to člověk s měřením myslí vážně a meteorologie je jeho hlavním koníčkem dá našetřit... nevím co je na tom složitého odpustit si jeden rok dovolenou k moři... navíc Davis stanice vydrží hodně dlouho, mají už kvalitní elektroniku.. U nás na stanice je prakticky jeden obchod Meteoshop a ten podle mě toho nabízí hrozně málo... strašně moc různých teploměrů, kterých je plný internet k ničemu. V dnešní době už jsou ta čidla srovnatelná, rozdíl je v jiných věcech...

# 01.05.2025, 14:28

TommyAst
“Tady se to nějak řeší”,ale že by se konal nějaký obrat z kvantity ke kvalitě,to vůbec.Ano,”Lerak2” to tady s tím přeměřováním rozpohyboval,ale jak dlouho ho ještě bude bavit upozorňovat na abnormálně měřící stanice,to nevím,protože místo odebrání těch nekvalitních a špatně umístěných se přidávají další.Nechápu,proč je takový problém tyto “stanice” stáhnout z mapy a řešit jen ty,kde je snaha provozovatele o nějakou nápravu,ať změnou stanice či umístěním. A když ta možnost není,tak smůla,ale žádný fanda do počasí přeci neměří teplotu vedle komínu.Je škoda házet všechny stanice bez ohledu na kvalitu dat do jednoho pytle,aspoň bych je na té mapce podle spolehlivosti barevně odlišil,ale to by asi musel dělat Lerak2,který má o tom největší přehled,umí si najít potřebné informace a jezdí se na stanice i dívat.No,to by asi bylo na plný úvazek :)

544
# 01.05.2025, 15:47

kapr84
To je prave to, ze predtym bolo na trhu spoustu stanic, WSky 2300 3600, Oregony, a rozne dalsie stanice s oddelitelnymi cidlama, a taku stanicu mal kazdy amater. Teraz to vsecko cpou do 7v1 cidel a podobne... len aby to rychlo namintovali niekde na pristresek, komin a ktovie kde... potom tie merania tak vypadaju. Za mna je Davis jedna z naj stanic pre amaterov v sucastnosti na trhu. Ak nedat sancu trhu, ale ist po vlastnej ceste, tak kombinacia senzorov a vlastnej vyroby je tiez velmi dobre riesenie, a spolahlive.

379
# 01.05.2025, 16:34

TomasMost
Tady se to samozřejmě řeší, extrémě přeměřující stanice byly staženy z mapy a stanice které přeměřují výrazněji, tak jsou aspoň vynechány v počítání rekordů, i když také jen z části. Ale věř tomu, že na in-počasí je to ještě dobré. Na Wunderground jsou stanice, které dají v některém z posledních let i nad 100 tropických dnů za rok a samozřejmostí jsou časté super-tropické dny s Tmax +40.0 °C a více. Ale odhalit všechny stanice, co měří špatně, to není jen tak. A je to už pomalu na zamestnaneký poměr. Lerak2 v tom přehled má dobrý a já poměrně taky. Jinak si ještě pamatuji dobu, kdy těch stanic celkově na mapě bylo málo a velká část nějaká balkonovka a pod. přeměřující o více než +5 °C běžně.

kapr84
Dneska se jede vše aby bylo okamžitě a bez práce a přemýšlení hotové, nejlépe přes mobil a podle toho se odvíjí i kvalita staniční sítě nadšenců, degraduje jako vše ostatní, škoda. S tím odpištěním dovolené je to dost trefné, zejména pokud někam letí (což je běžné). Ta stanice má mj. i pozitivnější vliv na klima, než dovolená.

# 01.05.2025, 23:57

Jen přidám pár informací k tomu. Za prvý, zatím mně to baví :D Za druhý, ta mapa tady na IN, je super projekt, akorát holt ty nepřesnosti, hlavně v teplotách, to kazí. Odhadem cca 20-30% je mimo a dost přeměřuje, hlavně při :slunce: počasí. Dalších cca 20% má různé problémy, třeba podměřování. Takže při optimistickém pohledu, bude reálné měření na 40-50% stanic. Mně prostě na tom všem štve, že když potřebuju zjistit, buď aktuální nebo max teploty, tak klidně z prvních 15, je 12 mimo. Bohužel, jak už jsem psal dříve, většina uživatelů to neumí odfiltrovat, ty špatný hodnoty. Jinak ty All-in-one bych úplně nezatracoval (mimo levnějších modelů), je jich tady stále dost, který dodávaj celkem velmi přesný data. Střechy, podle pokusů a měření, který jsem viděl, nebo u kterých jsem byl, tak z 95% jsou bohužel špatný výsledky ze sedlových střech a stožárů, co jsou u nich. U rovných střech, je ta chybovost celkem nízká, platí že samozřejmě úplně černá střecha je špatně. Ale vzhledem k tomu, že většina střech, např. i těch paneláků, má nyní světlé nebo šedivé odstíny, tak ta změna hodnot, je tam většinou úplně jinde, než u sedlových, kde se ten vzduch ohřívá přímo směrem k čidlu. Je tu pár takových (z rovných střech), a data z nich jsou celkem v pohodě. Extrémy víme, různé balkony, lodžie, apod. Jak to odfiltrovat, ty přepálený nebo divný hodnoty, to už tady padlo ;-)

12
# 02.05.2025, 19:11

Jen takový postřeh.. jsem zvědavý kdy se k nám donese ze severní Ameriky použití meteorologických stanic na hasičských cisternách.. podle mě by to bylo víc než vhodné, třeba při lesních požárech nebo obecně požárech info o směru a rychlosti větru.. zatím ticho po pěšině, ale v USA je to běžný standard. Tam by se třeba ty all in one stanice hodily... Třeba by to měl na starosti strojník, měl by aplikaci v mobilu nebo vzadu na panelu s ovládáním čerpadla, a viděl data live.. Nebo aspoň na na velitelských vozech, s klasickým výsuvným stožárem. Ale spíše staničky co zaberou minimum místa, třeba od firmy Lufft, ta je k nám asi nejblíž s těmito typy, začaly je používat silničáři u hlavních silnic..ta opravdu zabere minimum místa, jednu pořídili tady u Starých Hutí s kamerou..

379
# 05.05.2025, 00:22

Lerak2
Já bych to viděl hlavně na špatné umístění, než že by byly stanice nekvalitní, pokud přeměřují. A i s tím umístěním je to složitější, ne každý má možnosti. Data z blbě umístěné stanice bych ale nepouštěl do světa.

I obyčejný teploměr TFA s čidlem in-out a funkcí Tmax a Tmin. Ve stínu a v místnosti přesnost samozřejmě vysoká. Zkoušel jsem bílé čidlo s bílým kabelem venku na volném prostranství, bez stínění. A přeměřuje to jen nějaké 2-3 °C, dosáhnout přeměřování 5-7 °C, to už musí být něco fakt špatně. Např. to umístění na balkoně či u zdi na kterou svítí Slunce. Když se nad čidlo teploměu TFA (bílé) umístí nějaké to stínění, 15-20 cm výše, už jsou výsledky dobré. Teploměr TFA stojí asi jen 230 Kč, ale nevím, zda může být online.

Tady je dobře vidět, jak vypadá aktuální staniční síť na mapě na in-pocasi.cz SYNOP stanic měřících teplotu v ČR a okolí je 43 (37 v ČR, 4 v Německu a 2 v Rakousku), dále je v ČR okolo 245 soukromých stanic měřících teplotu. Mapa je z 04.05.2025 17:00 SELČ.

Teplota 04.05.2025 17:00 SELČ všechny stanice
Teplota 04.05.2025 17:00 SELČ jen SYNOP stanice
Teplota 04.05.2025 17:00 SELČ jen soukromé stanice
# 07.05.2025, 10:21

Tak jako ranní rozcvičku, si můžeme dát Český Budějovice přes 17°C, ofiko stanice ČHMÚ sotva přes 10°C, to je holt stále se opakující úlet :D No a když už nám vylezlo to :slunce: v JČ, tak klasika Tábor. Další opakující se úlet. A do třetice standard Viničná Lhota. Výborně, mrknu na první 3 stanice, a vlastně nevím vůbec nic, kolik tam je :cool::(

379
# 07.05.2025, 12:31

Lerak2
Tyhle tři stanice mřeměřují hodně dopoledne, pak se to nějak uklidní. Nejspíše bude stanice někde u stěny, na kterou dopoledne svíti Slunce. Pak tam Slunce svítit přestane a teploty se dostávají k normálu. Nicméně to přeměřování je docela velké. V grafu je to vidět včera i dnes dopoledne, rozsah grafu (06.05.2025 00:00 SELČ - 07.05.2025 12:00 SELČ).

Tady je graf ze 3 zmíněných stanic 36 hodin na zpět od 07.05.2025 12:00 SELČ. U Českých Budějovic je ten dopolední fault docela vidět.

České Budějovice (Jihočeský kraj, 381 m n. m.) Dopoledne dost.
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/ceske_bud...

Tábor (Jihočeský kraj, 410 m n. m.)
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/tabor/

Viničná Lhota (Středočeský kraj, 200 m n. m.)
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/vinicna_l...

České Budějovice 07.05.2025 12:00 SELČ 36 hod zpět
Tábor 07.05.2025 12:00 SELČ 36 hod zpět
Viničná lhota 07.05.2025 12:00 SELČ 36 hod zpět
# 08.05.2025, 08:57

To je ale krásný sváteční ráno. A hlavně na většině území zvětšená oblačnost, a hned je tady vidět, že kromě Žerotína na Olomoucku, kde včera max skoro 19°C :D:D, tak nikde najednou nejsou výrazně přepálený teploty. Aktuálně, dle ČHMÚ nejvyšší teploty na SZ Čech Doksany, Tušimice a Kopisty (10-12°C), a naprosto stejně to mají i tady stanice na IN. I když svítí naplno :slunce:, žádný přepálený teploty, nejvyšší hodnota je v Doksanech. A jde to :cool:

544
# 08.05.2025, 10:29

Se mi libi popisek stanice Zerotin.. no ja myslel, ze teplomer meri rychlost vetru :(

# 08.05.2025, 11:06

A oblačnost se postupně rozpouští i ve zbytku republiky, a hned naskočí do nejvyšších teplot, starý známý :D Viničná Lhota, Nezamyslice nebo Vysoké Mýto :(

12
# 08.05.2025, 11:20

Ale tak ona ta teplota teď opravdu letí nahoru.. zvláště když má člověk aktivně ventilovaný štít.. Já měl třeba ještě před půl hodinou o 2 °C chladněji než včera v tu samou dobu a už je rázem o 0,4 °C tepleji.. Ta oblačnost se rozpustila opravdu šmahem.

# 08.05.2025, 11:48

kapr84
To nepopírám. Ale tam u těch stanic to bylo opět 2-3°C nad hodnoty v okolí, v dobu, kdy jsem koukal ;-)

12
# 08.05.2025, 11:59

Lerak2
Pravda no, tam je to o řád výraznější :-).. to už se vymyká, souhlasím..

# 08.05.2025, 13:42

TommyAst

Já bych to viděl hlavně na špatné umístění, než že by byly stanice nekvalitní, pokud přeměřují. A i s tím umístěním je to složitější, ne každý má možnosti. Data z blbě umístěné stanice bych ale nepouštěl do světa.
Souhlasím.
Špatné umístění plus bych ale přidal nedostatečné krytí čidla.
I hobby stanice mají dnes čidla solidní kvality, některé mají i možnost kalibrace..
Ovšem radiační štíty čidel u hobby stanic jsou v drtivé většině nedostatečné, eliminovat přímé sluneční záření nemají šanci. Vlastní zkušenost;-)
Účinná pomoc, krom pořízení kvalitnějšího krytu , je aktivní ventilace, ta to srazí dolů při sluníčku klidně o 3-4°C..Je to jako ,,nebe a dudy,,..

U dost velkého množství stanic na zdejší mapě je i evidentní, že jsou část dne na slunci a část dne ve stínu..
To je prostě špatně.. (opět jsme tedy u špatného umístění..)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.