Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?
Filips
Opraveno.
Přidali jsme novou stanici u Lipna: Zadní Zvonková
Aktuálně nejsevernější stanicí na mapě je meteostanice Habartice (Liberecký kraj, 275 m n. m.) ve Frýdlantském výběžku, kde často také dochází k rozrušení inverze.
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/habartice...
Nejjižnější stanicí je pak Přední Výtoň (Jihočeský kraj, 744 m n. m.) na Šumavě a najjižnější stanicí na Moravě je Břeclav Poštorná (Jihomoravský kraj, 160 m n. m.)
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/predni_vy...
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/breclav/
Stále beze změny je nejzápadnější stanicí na mapě Aš (Karlovarský kraj, 650 m n. m.)
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/as/
Nejvýchodnější stanicí na mapě je ve Slezsku Třanovice - Vyrubané (Moravskoslezský kraj, 355 m n. m.) a Lysá hora (CHMI) je jen nepatrně západněji.
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/tranovice...
Přidali jsme novou stanici z Frýdlantského výběžku: Dolní Řasnice
Mně si spíš zaráží, že sám majitel stanice v Poštorné s tím nic nedělá, respektive dělá mrtvého brouka... než mít taková data to raději stanici odpojím... asi se na mapu stanic ani nedívá.. ale vzhledem k tomu, že i ve svém programu na webu má maximum z 7.3. 37 m/s což je samozřejmě taky nesmysl tak problém bude asi jinde než jen v přepočtu...
Jinak když jsme u stanic, tak mám taky drobný prohřešek, ale řešili jsme to a líp to udělat nejde, že maximální náraz se u stanice v Buchlovicích zobrazuje za celý den, takže i večer když se vítr utišuje tak se ještě zobrazuje náraz například z odpoledne, ale jinak to udělat nešlo, tak aby byl vidět maximální náraz za celý den, což je vcelku cenná hodnota..ale kdyby stanice udávala nesmysly tak ji raději nemám v mapě.. každý se snažíme jak můžeme ale stále se objevují hlavně s množstvím nových typů stanic all-in nové a nové chyby.. a těchto stanice kvapem přibývá.. dá se říct, že je to nový boom.. za chvilku v tom bude podobný chaos jako na oběžné dráze Země s tím jak přibývá množství satelitů...
Požádal bych o kontrolu, případně stažení z max hodnot. Stanice Volduchy v Plzeňském kraji. Leží cca 2,5km od stanice ČHMÚ v Rokycanech. Stanice leží v přibližné výšce, rozdíl cca 15m. Takže vliv totálně minimální. Stanice Volduchy, ukazuje hodnoty dnes až okolo 18°C, tady na IN k okolo 16°C. Stanice ČHMÚ 12,8°C. V širším okolí nejčastěji vyrovnaně mezi 12-13°C
Lerak2
Ta mapa stanic CHMU, to předpokládám není veřejně přístupné pro všechny, je to něco interního ?
Stanice Volduchy (Plzeňský kraj, 420 m n. m.) severo-východně od Rokycan podle všeho přeměruje. Hodnoty v okolí jsou úplně jiné. Jinak samozřejmě dvě stanice s téměř stejnou nadmořskou výškou a pár km od sebe mohou mít dost rozdílné hodnoty. Orografie a okolní krajina dělá hodně. Ale ty Volduchy podle všeho fakt bodou mimo.
TommyAst
Poslal jsem ti odpověď SZ. Bohužel ty hodnoty, v takový den, jako byl dnes, neudělá cca 4°C. V tom místě a v krajině na 2 km, nejsou tam žádný kopce typu Č. Středohoří, kde to lítá klidně o 500mnm. Jeď se tam podívat, stanice Rokycany je u hvězdárny. Za dálnicí Volduchy. Byl jsem v okolí několikrát. A ano, rozdíl v týhle krajině, stejnými parametry měření, si umím představit, že to může udělat okolo 1°C. A ano vím, že odpoledne se v Plzni teploty dostávaly místy na hodnoty přes 14°C, v okolí města, včetně Rokycan to bylo nejčastěji 13-14°C. Bohužel ne takové hodnoty, viz výše. Opět platí, třeba se pletu, a přijdou ještě jiné informace
Lerak2
Volduchy určitě přeměřujou, aby se stanice lišila o 4 °C přes den, to je dost divné. Stanice má buď špatný radiační kryt, nebo by musela být na hodně specificém místě, např. jižní svah v lomu, kde navíc okolní stěny zastaví vítr.
Stanice s podobnou nadmořskou výškou a ve vzdálenosti hodinu cesty na kole se mohou v teplotě hodně lišit za jasné noci. Odpoledne jsou ty rozdíly malé, ale na orografii a okolí záleží. Např. jižní svah, čerstvě zorané pole, okolní kopce tlumí vítr, vs. severní svah otevřenější krajina a z jedné strany část dne stíní kopec.
Podle průběhu teploty v grafu ve dne ve Volduchách to vypadá na nějaké špatné odstínění nebo špatné umístění stanice - 15:00-15:30 trochu špiška a Tmax, vzestup po 13 hod, od 16 hod takový skluzavkovitý pokles.
Tak jsem se tomu ještě trochu věnoval. Došlo k záměně 2 stanic. Tato na IN měla dnes max 16°C, což je i tak o cca 2-2,5°C nad úroveň v okolí. Stanice neběží na WU, má vlastní web. Ta druhá stanice na WU, měla maximum 19,7°C Takže jestli jsem někoho uvedl v omyl, který já vidím takto, viz předchozí text, tak se ještě jednou omlouvám
TommyAst
Mapa "Zdroj dat ČHMÚ" v příspěvku od Lerak2 vypadá jako mapa z mobilní aplikace Počasí ČHMÚ, viz níže můj snímek obrazovky mobilu. Ale úplně stejné nejsou, v mém mobilu v mapě nejsou zobrazené řeky, lesy ani jména obcí, což značně ztěžuje orientaci v mapě.
Včera měla aplikace Počasí ČHMÚ asi chybu.
Dnes, když se dívám na mapu v aplikaci, tak už tam názvy sídel a jiné podrobnosti mám i při zhruba stejném přiblížení jako včera, kdy jsem tam názvy neměl. Při větším přiblížení se objeví i názvy menších obcí, tak jak je to obvyklé.
A také mimo téma, čteš SZ? Jednu jsem ti poslal před 9 dny a neodpověděl si mi.
Petr Hanzal
Tak pouze pro chytré telefony, na PC to nepojede. Což je škoda. Dneska už všechno tlačí přes aplikace na chytrý telefon, ve všech odvětvích. To není nejlepší. Linux na PC tolik netáhne.
Podobné celosvětové aplikace jsou na windy.com ventusky.com, ogimet.com, infoclimat.fr a další. Ale tam jsou jen SYNOP a METAR stanice, kterých je v ČR výrazně méně, než všechny stanice CHMI měřící teplotu-srážky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.