Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převládá inverzní počasí, mrholení zejména na Moravě

Diskuse o počasí Úpravy na In-počasí 2025 - nový server i drobné změny

1671
# 26.07.2025, 18:27

In-počasí
Návrh pro úpravu:
V Počasí u Vás bych ocenil možnost ztučnění části textu v příspěvku (stejně jako v Diskuzi), pro zvýraznění např. při pozorování nebezpečného jevu. Je to drobnost, která mi tady chybí. ;-) Snad by toho někteří uživatelé nezneužívali, pak by to bylo k ničemu.
V aplikaci In-počasí, v detailu stanice, "Rekordy", je prohozený údaj "den.měsíc.rok" na "měsíc.den.rok", což je velmi nepřehledné. Přikládám fotku.

Přehozený formát datumu v Rekordech je zmatečný.
# 26.07.2025, 20:42

Danda.1902
Děkuji, to je zajímavé, že si toho nikdo 10 let nevšiml :D Už je to opravené.

1671
# 05.08.2025, 15:59

Jsem na profilu meteostanice Praha 9, Prosek - konkrétně v aplikaci In-počasí, a objevil jsem zde nesmyslně extrémní hodnoty tlaku vzduchu, které v ČR nebyly nikdy naměřeny - jedná se o chybu. Přikládám snímek obrazovky s tabulkou.

Ještě mně zajímá: Proč mi při vyhledání města Praha vyskočí vždy zrovna stanice Prosek? Má snad nějakou přednost např. oproti Klementinu, které je spolehlivé...
Děkuji

Nereálné hodnoty v Rekordech stanice
1671
# 17.08.2025, 20:40

Dnes mi nejdou nahrát do Diskuze obvyklé snímky, hlásí chybu velikost dat ke zpracování je příliš veliká a nezobrazuje možnost řešení. :( Po odebrání obrázků z příspěvku se ve vlákně normálně zobrazí.
Zasílám snímek chyby, prosím navrhněte řešení... Edit: je zajímavé, že tento snímek obrazovky přidat lze 🧐 Dříve s tímto nebyl problém.

Chyba
# 18.08.2025, 15:54

Danda.1902
Asi už jsou obrázky moc veliké, doporučuji je zmenšit před nahráním.

# 22.08.2025, 17:55

Dobrý den, chtěl bych se zeptat kdy bude zase funkční stanice v Janovicích? (u Frýdku)

# 23.08.2025, 08:24

In-počasí
Díky za rychlou nápravu ;-)

# 25.08.2025, 10:24

možná by se mohlo toto trošku zlepšit, nechat vložit do jiné vrstvy, aby se to nezobrazovalo mimo mapu na jiných elementech, když je to místo někde daleko mimo česko

# 23.09.2025, 20:40

Petr Veselský
Stanice neměří dobře, je natrvalo stažena.

544
# 01.11.2025, 10:38

Ja bych mozna pridal do pocasi u vas pridavani i jinych meteo velicin. Jak je okenko pro teplotu, tak napriklad pridat pro vlhkost, vitr a srazky. Nemusi to clovek vypisovat rucne do poznamky, ale takhle jenom hodi hodnoty, a hned by se to zobrazilo u odeslaneho stavu pocasi :cool:

381
# 01.11.2025, 13:16

Petr Veselský
Stanice v Janovicích výrazně přeměřovala, teploty o 5-7 °C vyšší, než v okolí v podobné nadmořské výšce (odpoledne). Pochopitelně pak byla na prvním místě s nejvyšší teplotou. Stanice musela být stažena z počítání rekordů a pak úplně z mapy. Podobně na tom byla i stanice Javorník ve výběžku nedaleko Jeseníků. Také musela být stažena z mapy (soukromá stanice).

# 03.11.2025, 11:35

Doplnění údajů o srážkách a sněhu.
Dobrý den, jsem příznivec Vaších stránek o počasí, které jsou vcelku velmi povedené. Jsem povoláním meteorolog prognostik, tak mám k této problematice blízko. Velmi pěkné jsou zpracované klimatické data, ale doplnil bych je o pár maličkosti, které dokreslují počasí a klima na stanici. Jde o celkové srážky za 24 hod. ( 07 - 07 hod.), které bych doplnil o informaci neměřitelných srážek , které se na stanicích zaznamenávají a označují se jako (T srážky neměřitelné).
Dále u údajů o celkové sněhové pokrývce (07 - 07 hod.) bych ještě doplnil o nesouvislou sněhovou pokrývku, která je také dost zajímavá a zaznamenává se jako (N nesouvislá sněhová pokrývka). Poslední údaje , které bych doplnil jsou (P sněhový poprašek a R sníh padal ale roztál do termínu (07 hod.).

Pěkný podzimní den přeje staníkk.

381
# 03.11.2025, 13:18

Danda.1902
In-počasí
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-6-7775-Upravy_na...

To přehození měsíce a dne v datumu u rekordů bylo jen v mobilní aplikaci ? Tipuji, že jen v aplikaci, jinak bych si toho na rekordnech všimnul určitě. Já používám jen web, aplikaci ne. Ale i tak je stejně divné, že si toho nikdo nevšiml.

Docela si i říkám že to používámí smartphonů a ztráta soustředěnosti (vše jen rychle prohlídnout) docela bude korelovat, ne jen tady, ale i u finančních aplikací. Podvodníci pak mají zelenou.

V USA se tuším používá formát měsíc.den.rok MM.DD.YYYY, u nás den.rok.měsíc DD.MM.YYYY.

381
# 11.11.2025, 15:52

Ještě jedna poznámka k rekordům na úvodní stránce archívu. Co se týče absolutního rekordu denní amplitudy teploty vzduchu, tak na stanici Kvilda Perla je absolutní rekord Kvilda Perla (=Jezerní Slať) 26.02.2003 ampliduda 37.7 °C (Tmax +12.2 °C Tmin -25.5 °C). Koncem února 2003 bylo slunečno, odpoledne relativně teplo, v noci mráz i v Praze.

Na stanici Hliniště však měl být rekord denní amplitudy ještě vyšší, slyšel jse, o 38.5 °C, ale nikdy se mi to nepodařilo dohledat. A teď jsem našel absolutní rekord denní teplotní amplitudy pro Jihočeský kraj a patrně i pro celou ČR a to Hliniště 25.02.1996 amplituda 39.0 °C (Tmax +12.5 °C, Tmin -26.5 °C). V roce 1996 už stanice Kvilda Perla fungovala. Kvilda Perla funguje od října 1985 (když by fungovala dříve, v lednu 1985 by teploty mohly být nižší než -42.2 °C).

Hliniště i Kvilda Perla jsou doplňkové stanice, které na opendata.chmi.cz a tím pádem ani v archivu na in-pocasi.cz nejsou.

Zdrojem dat pro rekordní amplitudu jsou tiskové zprávy CHMI:
https://www.chmi.cz/zpravy

Konkrétně zpráva z 08.02.2021 (nebo 08.02.2020):
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/tiskove_zpra...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.