Diskuse o počasí Úpravy na In-počasí 2025 - nový server i drobné změny
Tam v těch historických rekordech bude víc chyb, např. na stanici Olomouc v listopadu za těch 100 let asi nikdy nenapadl sníh.., první sněhová pokrývka 1 cm byla prý teprve až 18.prosince 1929
A ani poslední sněhová pokrývka 1 cm nesedí, byla dokonce letos 17.3.25 , přitom v listopadu už někdy nasněží docela dost sněhu, a někdy snad i v dubnu..
In-počasí
Děkuji, našel jsem třeba namátkově, že v listopadu bylo v r. 1971 až 27 cm sněhu.
1978 až 28 cm...
1985 až 16 cm...
Ony tam v těch údajích nejsou ani prům. měs. teploty, srážky tam už jsou..
Na stanici Holešov s tím prvním a posledním sněhem je to ještě horší..
Zdravím, ještě jsem chtěl vznést dotaz ohledně nejvyšších a nejnižších změřených měsíčních průměrných teplot za měřené období, vím že tam bývalo za období 1961-2022 ale po doplnění dat tato statistika zmizela, zůstaly tam pouze sluneční svit a nejvyšší měsíční srážky. Děkuji
Docela užitečné by bylo volitelné tmavé barevné schéma pro použití na OLED displejích a noční čtení.
Odkaz pod diskuzí, vyzývající nepřihlášeného uživatele k přihlášení:
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.
nevede nikam, url je https://www.in-pocasi.cz/uzivatele/prihlaseni.php
In-počasí
Koukal jsem se u stanic CHMI v archivu, a jak se vlastně počítají průměrné měsíční teploty (dlouho-dobé normály) ? Je to vždy průměr za celé dostupné období na stanici, nebo za období od roku 1961 ?
U teplot - rok nejchladnějšího a nejteplejšího měsíce, to vypadá, že jsou hodnoty nejvyšší a nejnižší průměrné měsíční teploty brány pouze za období od roku 1961 po současnost. Nevyšší-nejnižší měsíční průměr jsem před rokem 1961 u stanic neviděl, a to ani když stanice už měřily v letech 1956 a 1929.
U extrémních teplot nejvyšší Tmax a nejnižší Tmin za den, tam se objevujou hodnoty za celé období, kdy jsou data ze stanice. U úhrnu srážek a Slunečního svítu se nejnižší a nejvyšší měsíční sumy objevují z celého období (i před rokem 1961).
In-počasí
Přestože je Fotogalerie spíše menší projekt v rámci stránek, nevadilo by ještě přidat možnost "Další komentáře", jako v Počasí u Vás (sice lze filtrovat "nejvíce komentované", takto by byly ale snadněji vidět nejnovější komentáře).
Občas by se také např. do jiné sekce fotogalerie mohly přidat zajímavé snímky zaslané jinými uživateli do Počasí u Vás, kde se (při malé oblíbenosti jevu) později snadno ztratí, což je občas škoda .
Zajímavé také je, při prohlížení všech fotek se mě to někdy rozhodne "vykopnout", tedy vrátit zpět na úvodní stránku. Pokaždé po jiném počtu zhlédnutých fotek, ale vždy někdy. Šlo by to opravit?
Vzhledem k tomu, jak nádherné nebo vzácné jsou obvykle fotky ve Fotogalerii, stály by ještě některé úpravy za to. I viz můj předchozí příspěvek, např. možnost vidět moje oblíbené fotky...
In-počasí
Právě protože jsou průměry spočteny za celou dobu měření, tak stanice v podobné lokalitě z různě dlouhou pozorovací řadou hlásí rozdílné dlouhodobé průměry.
U těch nejvyšších a nejnižších průměrných teplot pro 12 jednotlivých měsíců u každé stanice, tak to vypadá, že je vybíráno od roku 1961 dál. Nejteplejší a a nejchladnější měsíce před rokem 1961 tam nevidím nikde, i když stanice měřila např. v letech 1929 a 1956. U Prahy Klementina a Prahy Karlova tam průměrné měsíční teploty nejsou, nějaká chyba v databázi ?
TommyAst
Další chyby na stanicích:
Rekordy dne často kazí chybné měření, dnes opět Sudoměřice přes 250 mm srážek. Stanice Mostkovice častější problémy s teplotou, včera hodila i min. 0°C.
V aplikaci Meteoradar se potom střídají dny se všemi/vybranými stanicemi (to možná pro testování funkcí?). Dnes zde není mimo Sněžku ani Praha-Klementinum, která však není přidána nově? Včera se u některých nezobrazoval graf vývoje teploty, který ovšem na webu funguje.
Ve zmíněném Meteoradaru se dále u zobrazujících se stanic hlásí extrémní nárazy větru (přitom se často mění) - viz Fichtelberg, kde je nyní z 6:30 hlášen náraz 176,4 km/h, které na webu nejsou (zde jen 58 km/h)
Na webu naopak v Aktuálním počasí vidím nárazy ne-jen přesahující 40 km/h - tedy i nula, jednoduše u všech stanic. Po přidání nových stanic je to tam již delśí dobu, chtělo by to opravit
In-počasí
Koukal jsem hlavně na ty měsíce s nejvyšší a nejnižší průměrnou teplotou (Tmx a Tmn) pro daný kalendářní měsíc. Bylo mi divné, že jsem tam nikde nenašel údaje před rokem 1961, i když hlavně nejchladnější měsíce tam byly často (únor 1929 a 1956 a další). I ty nejteplejší měsíce se v dávné minulosti objevují, al z důvodu špadného měření.
Průměrná měsíční teplota +25.0 °C a více za daný měsíc ? Máme 3 záznamy:
Pardubický kraj - Lanškroun v červenci 1834 +25.3 °C asi blbost.
Praha a Středočeský kraj - Praha Klementinum v srpnu 1807 +25.2 °C (přeně +25.21 °C)
Praha Klementinum v cervenci 2006 +25.0 °C (přeně +24.98 °C)
V Klementinu červenec 2006 správně, Lanškroun červenec 1834 špatně a Klementinum srpen 1807 nejspíše taky špatně.
Průměrná měsíční teplota v ČR pod -15 °C ? Pár záznamů tu je:
V Moravsko-Slezském kraji Ostravice v únoru 1929 -15.8 °C
V Olomuckém kraji Zálesí u Javorníka v únoru 1929 -15.6 °C
V Jihočeském kraji Lipno nad Vltavou v únoru 1956 -15.5 °C
V Královehradeckém kraji resp. Polsku Polská Sněžka v únoru 1956 -15.2 °C (průměr z hodnot po 3 hodinách).
Ale nevím, kolik těch záznamů s sprůměrnou teplotou pod -15 °C za kalendářní měsíc je ve skutečnosti, nejspíše jsou všechny za únor.
In-počasí
U těch stanic vím, že je to hodně složité. Nastavit např. normály 1961-1990 a za posledních 30 let může být problém, neboť stanice dost často má mezery v některých letech pozorování, ukončila provoz nebo naopak měří kratší dobu než 30 let. S tím se toho moc dělat nedá.
EDIT: Odpověď je pro uživatele Danda.1902 pro In-Počasí je odpověď v předchozím příspěvku.
Sudoměřice jsou soukromá stanice, která je kvalitní. Ale s těmi srážkami je to tam úlet. Nejvyšší teploty jsou často u soukromých stanic, které jsou špatně umístěné-odstíněné-ventilované. Tam je to těžké posoutit, kterou stanici stáhout a kterou ještě ne. U srážek a nárazů větru je větší variabilita a je to obtížnější hlídat.
Hodnoty -17.8 °C, 0.0 °C, +37.8 °C atd. když se objeví, to jsou specifické hodnoty 0.0 °F, 0.0 °C, +100.0 °F. Objevují se, když je na stanici nějaký výpadek dat. U soukromých stanic se to moc neuhlídá.
Na Fichtelberg je možná porucha anemometru. DWD v Německu podle všeho automatizovala všehny stanice, i ty dlouhodobě měřící SYNOP stanice. Tím se řady značně rozhodily.
Já jsem tady měl na mysli dlouho-dobé statistiky u stanic CHMI, jak jsou v archívu data zbírána a vyhodnocována. Tam už by to mělo jít celkem dobře.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.