Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území déšť nebo přeháňky a chladno, zítra se oteplí

Diskuse o počasí Úpravy na In-počasí 2025 - nový server i drobné změny

357
# 13.05.2025, 21:33

LittleBoy
Petr Hanzal
Našel jsem to později právě na radaru zde:
https://mapy.in-pocasi.cz/

Kromě radarových dat je možné zobrazení větru ve výšce 1, 5, 9 km (dnes vše od severu po přední straně výše, takže nic moc situace). Jdou tam zobrazit meteostanice, dále web kamery a nahlášené počasí u vás. V případě meteostanic, jsem si všiml, že po kliknutí na stanici to skutečně zahlásí onu zmíněnou chybu. Ale už je to opravené. Všiml jsem si, že meteostanice je možné zobrazit pouze soukromé. Profesionální (SYNOP) stanice od CHMI nebo z okolních států se na mapě neukazují. Možná je to z důvodu obtížné časové synchronizace, ze soukromých stanic jsou data pravidelně.

Už to funguje dobře, třeba na mapě kliknu na Sudoměřide a odkaz míří na stanici:
https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/sudomeric...

Je to stejný odkaz jako od mapy pod záložkou Aktuálně.

357
# 16.05.2025, 12:43

In-počasí
Ještě bych měl jeden poměrně významný nápad do dizkuze. Přidal bych témata Klimatologie a/nebo Historické počasí. Hodně příspěvků o de mě se týká právě dlouhodobé klimatologie, nebo nějakých historických událostí a pak nevím, kam to zařadit.

# 17.05.2025, 16:26

Ještě nevím, jak moc sedí jednotlivé rekordy a statistiky u stanic, třeba tento údaj u Sněžky nedává moc smysl :(:led:

Chyba v rekordech Sněžky
457
# 17.05.2025, 16:45

Danda.1902
No a pod tím těch 357 km/h vítr je též podivný...:!!:

# 18.05.2025, 17:11

palma
To docela je :D, ale myslím si, že zrovna tyto údaje zde mnoho lidí zvlášť neřeší.
Co se funkcí týče, napadly mě ale další body, které bych zde ocenil, nebo by mohl někdo jiný.
1. Vzhledem k tomu, že webové stránky fungují již téměř 20 let (klobouk dolů), hodila by se ve výpisu Počasí u vás - Nejlepší fotografie možnost mimo "za celou dobu" zobrazit nejlepší fotografie za poslední rok (1 rok). To by se nejlépe týkalo rovněž videí.
2. Jakési statistiky ve fotogalerii, kdy bych si mohl např. prohlédnout své oblíbené obrázky ostatních uživatelů (jako v Počasí u vás) nebo dokonce vidět jednotlivá témata (filtr přímo na stránce uživatele) tak, jako je v Diskuzi "Oblíbená témata uživatele". Případně i "zaslané záznamy" celkem, nebo "počet TOP fotografií". ;-)
TommyAst
Přidání nových hlavních témat do Diskuse mi taky připadá jako zajímavý nápad. Pořád tam je trochu mezera k některým zajímavým nebo (i) důležitým tématům.

# 18.05.2025, 21:26

Danda.1902
Projdeme ty rekordy, ale na Sněžce je to měření složité a může vykazovat určité chyby.

Děkujeme za nápady, podíváme se na to. Obecně možností filtrací v Počasí u vás je velké množství a je otázka, které přidat a které už jsou zbytečné. Fotogalerie je obecně spíše menší projekt v rámci stránek.

357
# 19.05.2025, 16:42

palma
Danda.1902
K té chybě na Sněžce, 357 km/h je podle všeho zaokrouhlenina 356.4 km/h (což tedy nechápu proč nahoru), a to je 99 m/s. 99 m/s je podle mě nejsilnější náraz větru, který se vejde do SYNOP kodu. Podobně když bývala tady na stanicích často i v létě teplota -17.8 °C, což je přesně 0.0 °F (tato hodnota často) a podobně 0.0 °C je +32.0 °F. Jak vznikají v datech hodnoty okolo -83, to už nevím. To bude nějaká chyba v SYNOP kodu.

Danda.1902
To by určitě chtělo. Klimatologie, historické počasí, extrémní počasí. Na to je spousty zajímavých témat, a já často absolutně nevím, kam zařadit ten můj post. Něco pod rady, něco do globální oteplování. Ale to je takové matoucí.

In-počasí
Na Sněžce České je ta meteostanice v zimě často obalená námrazou a po odsekání tam námraza rychle vzniká znova. Tak mi to řikal jeden pozorovatel z Pece pod Sněžkou. Proto při některých zimních epizodách se to prostě zblázní, údaje nejsou správné a pod. Polská Sněžka je na tom výrazně léme a z 24 hod obsluhou. Ale data ze Sněžky se mi zatim nepodařilo dobýt, jen na Ogimetu. Chtělo by to ale originální dlouhou datovou řadu. Těch -83 °C nebo 357 km/h a pod. je chyba v SYNOP kodu podle včeho. Chyba měření stanice to nebude, leda že by se nějak porouchala.

# 25.05.2025, 15:27

:pozor: Z nějakého důvodu mně nefunguje přidání příspěvku do Počasí u Vás z aplikace Meteoradar, na starším telefonu se již nelze ani přihlásit (akci jsem opakoval v různé dny několikrát). :( Chybová hláška je prázdná, příčina problému je mi tedy zatím bohužel neznámá. Bylo by, myslím si, škoda, kdyby Meteoradar přestal fungovat, jelikož přidání příspěvku i jejich prohlížení v mapě je zde o něco jednodušší a přehlednější. Přikládám fotografie chyby.

Chyba v Meteoradaru
Přihlašovací udáje jsou správné a na webu fungují
# 25.05.2025, 15:47

Danda.1902
To bohužel nevím - na našich zařízeních jde přidat příspěvek jako přihlášený i jako nepřihlášený přes aplikaci. Zkuste aplikaci přeinstalovat.

# 26.05.2025, 10:07

In-počasí
Je mi to líto. Aplikaci jsem přeinstaloval, ale bylo to zbytečné.:zz: Nefunguje, ani přihlášení, ani anonym. Na novém telefonu se brzy pokusím naposledy, po první instalaci. Dříve jsem si nechal vyměnit i heslo, opět na webu funkční, ale v apce nikoli. Alespoň na tom webu to musí zůstat funkční…

Chybové hlášky Metroradaru II.
# 26.05.2025, 10:30

Danda.1902
A co je to za zařízení (včetně verze iOS)? Jedině tedy používat novější zařízení.

# 26.05.2025, 11:51

In-počasí
Toto zařízení - iPhone SE (1st generation), je to i u příspěvku, verze iOS 15.8.4. iPad, který mám doma je však aktualizovaný na nejnovější verzi (18?). Ani zde nelze příspěvek odeslat…
Na mobilu šlo přispívat do asi 20. Ledna 2025 z aplikace, poté to začalo hlásit z ničeho-nic chybu. Napadlo mě se zkusit odhlásit, ale přihlásit se již nebylo znovu možné. To přetrvává do teď. Již jen málo lidí přispívá z aplikace… možná mají i stejný problém?

# 02.06.2025, 12:47

Myslím, že ve statistikách Diskuse by neměl být velký rozdíl délky mezi stejným počtem příspěvků u různých témat? :pozor:

Diskuze
357
# 02.06.2025, 13:49

Danda.1902
To moc také nechápu, u skoro stejného počtu příspěvků úplně jiná délka sloupce v grafu. Možná je v tom grafu délka sloupce podle toho Příspěvky uživatele vs. všechny příspěvky. Pak by to dávalo smysl.

Každopádně by to chtělo ty nová témata (Klimatologie, extrémní počasí, historické počasí).

357
# 02.06.2025, 14:26

In-počasí
Data ze Sněžky Polské (12510 Sniezka) už jsem našel - měsíční a roční průměrné teploty. A tím pádem už víme, jaká byla v ČR nejnižší průměrná roční teplota, samozřejmě na Sněžce Polské. Na weatherandclimate.info jsou data ze Sněžky Polské 1881-1944 a 1951-2025. Tady na Webu weatherandclimate.info je potřeba dávat si někdy pozor na kvalitu dat. Data 1881-1944 ověřit nejde, ale vypadají dobře. Data 1951-2025 vypadají také dobře a dají se i ověřit na meteomodel.pl.

Nejnižší znáná průměrná roční teplota v ČR byla na Polské Sněžce (12510) shodně ve 3 letech 1940 -1.2 °C, 1941 -1.2 °C, 1956 -1.2 °C. Byly to samozřejmě hnusné roky, ale ne kvůli počasí. Minimálně ten rok 1956 je ověřitelný na meteomodel.pl. V letech 1961-2024 byla na Sněžce Polské nejnižší průměrná teplota v roce 1980 -0.9 °C. Naposled byla na Polské Sněžce průměrná roční teplota 0.0 °C a méně v roce 1996 -0.1 °C. To je i nejnižší průměrná roční teplota v ČR od vziku ČR i od pádu Rudého Moru i za období 1988-2024. V letech 2000-2024 (i 1997-2024) byla na Sněžce Polské nejnižší průměrná roční teplota v roce 2010 +0.1 °C. V roce 2010 byla v provozu i Česká Sněžka (11653), ale bylo hodně výpadků a průměrná teplota za rok 2010 z České Sněžky není známa. Rok 2010 byl nejchladnějším rokem 21. století.

meteomodel.pl a weatherandclimate.info i Ogimet SYNOP průměrnou teplotu na Sněžce počítá z 8 termnů po 3 hodinách, nebo 24 termínů po hodině.

Vice zde:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-7817-Nejchlad...

# 10.06.2025, 17:58

TommyAst
Když vidím, co všechno zde přibývá, nelze stihnout hned všechno. Úprav lze myslím pak přidávat snad donekonečna, času ale tolik bohužel není. Ale jinak jsem našel v kapitole "numerický model" ještě malou chybičku :)... Vždycky, když tu něco nového prolézám, tak najdu něco dalšího třeba i drobného, co bych po ověření mohl později opravit, k tomu však nemám přístup. Kdyby pak každý člověk mohl stránky editovat, zase by se to zneužilo a vypadalo by to jako Wikipedie od neověřených zdrojů, ne-li pak Necyklopedie. To je přeci jasné. Pár věcí v za mě pro nové uživatele ještě snad nejdůležitější Nápovědě by se ale našlo. Například ta "současná doba moderátorů" nebo opakování nezasílání Počasí u vás každé 2 hodiny, když se nezmění. Toto by chtělo nějakým způsobem spojit. Jinak ale stále nemám co vytknout, zkrátka nejlepší Počasí-web, jinak bych to nepoužíval ;-) "Konkurence" je v dnešní době už hodně...

"Vloudil se šotek" II
# 10.06.2025, 18:30

Danda.1902
Děkujeme, opravíme :)

357
# 10.06.2025, 23:02

Danda.1902
Taky to nebyla kritika. Ale už jsem se tu s In-počasí bavil o rekordech na úvodní stránce archivu. Padla samozřejmě řeč na nejteplejší-nejchladnější místo u nás a také na nejvyšší-nejnižší průměrnou teplotu v ČR za konkrétní rok na konkrétní stanici. Nejvyšší dosažená průměrná roční teplota v ČR je jasná - Praha Klementinum v roce 2024 +13.3 °C.

U té nejnižší dosaženéprůměrné roční teploty v ČR je to těžší - samozřejmě nejchladnější lokalitou je Sněžka, ale Česká Sněžka měří krátce a je tam dost výpadků. Před pár dny jsem in-počasí dal vědět, že už jsem našel nejchladnější rok na Sněžce v Polských datech a hotový je i post o nejchladnějších letech v ČR (průměrná teplota na konkrétní stanici v konkrétním roce). A tedy Polská Sněžka -1.2 °C v roce 1956 a taky v letech 1940 a 1941 (roky 1940 a 1941 nejdou ověřit).

# 29.06.2025, 20:29

Dnešní marný pokus o přidání komentáře ke snímku v Počasí u Vás... přetrvává několik hodin...problém se ukázal být v obrázku ":prsi:", který tu dříve normálně fungoval.

Zkoušel jsem i přihlášení na novém zařízení iPhone s nejnovějším iOS do aplikace Meteoradar, stále to nejde. Ani anonymní příspěvek, to samé na iPadu.....:zz:

Chyba 500

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.