Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaký bude podzim 2023

7
# 30.09.2023, 18:03

Letošní podzim zatím nádhera. Jen tak dál. Když bude teplo až do konce listopadu, tak se zlobit nebudu. Studené vpády v říjnu jsou stejně k ničemu. To raději až od prosince, tam to má smysl. Škoda jen těch temných a mokrých víkendů. Dnes tedy nevábné temné počasí s mrholením a slabým deštěm. Snad to zítra bude o něco lepší.

# 30.09.2023, 21:15

Ahoj, dnešní studená fronta přinesla 5,1 mm a v září celkem 33,6 mm, což je samozřejmě podprůměr. Jedná se o ryze podzimní den, Slunce se neobjevilo a lze očekávat v noci mlhu. Jinak v září celkem 17 letních dnů! Maximum bylo 12. září a to 28,7 °C. Je otázka, jestli ještě nějaký letní den zde přibude v říjnu. V neposlední řadě bych nechtěl opomenout ani pěknou přímou bouřku z 13. září, která vyprodukovala cca 349 výbojů.

34
# 01.10.2023, 00:43

mira1
Tady by to teda chtělo pár chladných, temných a hlavně pořádně mokrých víkendů. Sucho je velké a vegetace jej zvládá jen díky tomu, že je na konci vegetačního období a stále chodit přes den v tričku a kraťasech je už také divné a nepřirozené.

22
# 01.10.2023, 05:16

Na.Guru
Přesně tak, naprostý souhlas,taky si říkám že už je to hodně divné.

35
# 01.10.2023, 09:46

Divne to je, ale zaroven prijemne ? Kazdopadne dnes jsme v Tabore a je podzim, mlha, chladno, vlhko..

414
# 01.10.2023, 09:50

První říjnové ráno teplotně podzimní tady, 4,4°C.
Ovšem od rána tu pere slunce a ty výhledy, kde jsou stále ještě i kolem 10.10. v predikcich teploty 20-25°C, to je děs..

422
# 01.10.2023, 10:19

swan1
Tak to je pěkný, tady zatím v noci, to co u Vás ve dne, ráno už taky pod +20:D, no příští týdny budou určitě zajímavé, maluje to tam chladnější výběžky následované opět teplotami klidně i okolo +20 někdy k 20.10. tady jen mimo téma, neb se to netýká Evropy a ČR, další článek k omega situaci, tentokrát v USA, tam bude opravdu asi "peklo" na to, že je už říjen, nějak se ty situace množí, nedovedu si představit, že by to přišlo v zimě ve střídání se studenými vpády, to by byl teplotní "masakr"... možná další ukázka, co bude počasí dělat v letech příštích..možná, že se to bude vázat jen načást ročního období.. možná,.. kdoví co..:cool:https://www.severe-weather.eu/global-weather/histo...

126
# 01.10.2023, 10:44

Tak zatím u nás ochlazení proběhne spíš jako návrat k normálu (který je v říjnu 5 - 15°C), čili žádná změna. Buď bude průměrně nebo nadprůměrně.
Co se týče kraťasů, já bych si zvykl rychle.;-) Bohužel, ono to bude spojené s občasnými záplavami, tornády, suchem atd. No uvidíme v příštích letech.

# 01.10.2023, 10:59

Profesionální stanice Praha Libuš zakončila září 2023 s průměrnou teplotou dle mého výpočtu 18,03°C (OGIMET) a dle in-počasí na 18,1°C. Normál činí 14,3°C. Každopádně by to mělo mělo být nejteplejší září od začátku měření v roce 1971. Září bylo také extrémně suché (8,5mm) a rekordně nadprůměrně slunečné (238,5h) což dělá 149% normálu. Takže překonány hned 2 rekordy v jednom měsíci a září rozhodně bylo mimořádné.

Uživatelsky se měsíc dá označit jako celkem příjemný a ta zářijová vedra nejsou tak náročná jako ta letní.. akorát doma v bytě byl problém s teplotou a na spaní nic moc, přes noc se dalo vyvětrat na 22° a přes den to díky slunci vylezlo zase někam na 24°C. Pro mě pozitivum, že jsem celé září vydržel poctivě sprchování pouze studenou vodou jak jedu už od května a letos tedy mám rekordní období 5 měsíců pouze se studenou vodou. Uvidím jak dlouho do října to vydržím... Nicméně pro přírodu počasí špatné a v Čechách se jednoznačně prohloubilo sucho na všech úrovních.

Výhledy na příští týden jsou trochu rozházené. ECMWF drží teplo a že se sotva podíváme v maximech pod 20° kdežto ICON a GFS dávají maxima na pátek a sobotu jen do 15°C tak uvidíme jak to dopadne.

422
# 02.10.2023, 09:35

No, tak jsem se teď kouknul, jak to vypadá k pondělku, dlouhodobé výhledy budou k 5.10. takže zatím bez nich.. na těch 45 dní dopředu to ukazuje pořád výkyvy do značného tepla, a to že po tom, co se teď očekává, dále po 17.10. tudíž skoro do konce října. Dneska jsem čuměl na zdejší TV, kde byl meteopořad cca půl hodinový, z něj vyplynul, dle nich, nástup babího léta (ano babího!) až do skoro poloviny listopadu ( a to i pro střední Evropu) s tím, že hranice studeného vzduchu bude někde nad Polskem u Baltu, jelikož větší chlad bude držen někde nad Skandinávií a bude blokován.. takže tak.. Ohledně srážek tam byly dávány průměry... klasika, neví se to, tak průměr.. No podivný to podzim.. Co očekávám v zimě, napíšu do jiného tématu, ale až někdy na konci října..:)
P.s. mluvil jsem se strejdou ze Šumavy, prý se tam vylíhli nový motýle, což, jak řekl, se v tomto množství stalo před mnoha desetiletími a mělo by značit dlouhá tepla.. Tak, třeba bude uplně obráceně a zmrzneme podle TV Nova..:D

70
# 02.10.2023, 09:58

Tak to vypadá,že za chvíli budeme kupovat jen letní a "zimní" oblečení a deštníky a pláštěnky můžeme zahodit. V sobotu to byla parodie na déšť to mrholení, i když pro mloky to očividně stačilo a tolik sem jich vživotě neviděla :love:

290
# 02.10.2023, 15:01

Já osobně si toho tepla dost užívám, i když pro přírodu to dobré není, obzvlášť to prohlubující se sucho. Nicméně kdybych nevěděl, co je zrovna za měsíc, podle toho výhledu bych říjen teda netipnul:!!: Navíc bývá ve výsledku ještě o něco tepleji, než to ukazuje..

Celkem síla
# 02.10.2023, 15:09

to co se teď objevilo ve výhledu :!!: s tím, jak vždycky o stupe či vce podceňuje, tak to je hodně extrémek..

výhled tragikomedie
61
# 02.10.2023, 16:41

Negan
TheRealStormCZE
Hoši, to bude nějaká chyba, ne? Nemám čas to studovat, proletěl jsem to zběžně pro mou lokalitu a je tam tmax +20 nebo 21... ale shoda ve všech modelech... to by musela rychle bouchnout snad sopka, aby se ochladilo...

181
# 02.10.2023, 17:42

Já doufám Teda že ty teploty zmírní na ten další týden, zatím to tam drží jen gfs ,ecak tam má pak ochlazení, je to ještě daleko,ale pro přírodu to není vůbec dobré.Ptaci zpívají jako v létě a večer cvrčci. Na angrestech už se ukazují nové lístky jako na jaře.

306
# 03.10.2023, 10:23

Vzniká nám tady polopoušť cca. od Znojma směrem k Dalešické přehradě (V okresu Třebíč), jak v hloubce tak na povrchu relativní nasycení půdy pod 10%, to nemá ani SZ Čech, u tchána na JV Slovácka (V okr. Hodonín) v pohodě zalito, kudla to zase bude práce tohle na zahradě dorovnat.

# 03.10.2023, 11:21

Yurri
Samozřejmě nechci úplně zpochybňovat sucho na rozhraní Třebíčska a Znojemska, ale je tam tedy o dost míň oranžových a červených míst, než na SZ, na rozhraní Žatecka, Chomutovska a Mostecka. Pořád vidím na Třebíčsku dost zelených odstínů, než na tom území na SZ. Nic to ale nemění na tom, že sucho je už velké. Kolik je aktuálně letošní úhrn srážek u MB?

SZ Čech
Třebíčsko
126
# 03.10.2023, 11:34

Lerak2
Mně teda přijde zajímavé, že takhle opticky je v obou případech největší sucho u velké vodní plochy.

306
# 03.10.2023, 12:55

Lerak2
Chybí vám tam mapka v povrchovém profilu do 40 cm, kde u vás není relativním nasycení pod 10% nikde, zatímco na V Třebíčska požehnaně, nejvíce z celé republiky, SZ Čech jsem si prošel pěkně po okres po okrese, přímo MB jsou na tom podle dat stejně špatně, v inkriminované oblasti třeba stanice Rouchovany na V okresu má zatím cca. 370 mm, do průměru chybí nějakých 200 mm, celková suma srážek nevypovídá o aktuální intenzitě sucha, viz bleskové sucho letos v létě v červenci po vlhkém jaru.

Nikde RNP pod 10%
Stejná vrstva a více nejnižších hodnot
181
# 03.10.2023, 12:58

Tak chmu má ve výhledu na neděli a pondělí kolem 25 stupňů, gfs tam nemá v neděli ani 20 a v pondělí dokonce ani 15.
Ten studený vzduch ze severu přibližuje každým výstupem blíže k ČR,takže ono to teplo od neděle ještě není tak jisté.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.